Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Akzo Nobel AEX:AKZA.NL, NL0013267909

  • 61,920 25 apr 2024 17:35
  • -0,460 (-0,74%) Dagrange 61,580 - 63,080
  • 661.941 Gem. (3M) 410,7K

AKZO Nobel draadje 2017

7.801 Posts
Pagina: «« 1 ... 354 355 356 357 358 ... 391 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Witpen 18 oktober 2017 16:45
    Zo heel slecht is het natuurlijk allemaal niet alleen het geeft te denken dat men het niet voor elkaar krijgt om beter te presteren dan een jaar geleden, terwijl de wind economisch mee waait. In 2016 stonden koersen rond 60 op de borden en dan gaat men bieden tot 96,75 en dan zegt AKZO dat ze dat ze zelf meer waarde kunnen creeeren. Dat laaste lijkt na deze cijfers een moeilijke klus, zeker binnen afzienbare tijd. Ben bang dat men vandaag bij AKZO de witte vlag aan het strijken is: neem ons maar over...
  2. Biobert 18 oktober 2017 18:22
    quote:

    duiveltje schreef op 18 oktober 2017 13:44:

    afsplitsen of verkopen er moet nog over gestemd worden.
    Toch gaan ze in november al 4 euro uitbetalen per aandeel als voorschot.
    Is dit om de aandeelhouders over de streep te trekken om voor verkoop te stemmen.

    Die 4 euro krijg je pas na de stemming van 30 nov en wordt uitbetaald op 7 december na Sinterklaas.
  3. forum rang 6 keffertje 19 oktober 2017 07:39
    quote:

    Biobert schreef op 18 oktober 2017 18:22:

    [...]

    Die 4 euro krijg je pas na de stemming van 30 nov en wordt uitbetaald op 7 december na Sinterklaas.
    Geeft aan (net als de interimdividend-verhoging) dat ze veel overtollige liquiditeiten hebben, die ze nu gaan uitkeren om het eigen wanbeleid te maskeren. Dat is het enige goede dat de interventie van PPG tot nu toe heeft opgeleverd. Nu maar hopen dat het (eind)spel snel op de wagen komt, zodat aandeelhouders verlost worden van het falend management, dat bij het minste of geintgste de handdoek in de ring gooit of zich ziek meldt, met een ongetwijfeld forse vertrekpremie (waarover we pas in het jaarverslag 2017 worden geinformeerd)
  4. Broer Konijn 19 oktober 2017 11:16
    Uit FD:

    Tel uit je winst

    AkzoNobel gaat zich splitsen in een verfproducent en een chemiebedrijf. Dat was het bedrijf naar eigen zeggen al lang van plan, maar het voornemen is in een stroomversnelling gekomen door druk van activistische aandeelhouders. Dat er ook nog eens een vijandige belegering heeft plaatsgevonden door rivaal PPG, heeft de splitsing waarschijnlijk ook versneld.

    De aandeelhouders mogen op een bijzondere vergadering op 30 november aanstaande stemmen over de splitsing in Akzo Nobel Verf en Akzo Nobel Chemicals.

    Er wordt een dubbel traject gevolgd bij de splitsing. Het bestuur probeert het chemiebedrijf onderhands te verkopen aan een ander chemieconcern of aan een investeringsmaatschappij. Daarnaast wordt de mogelijkheid opengehouden om het chemiebedrijf een notering te geven op de Amsterdamse beurs.

    In het laatste geval krijgen de aandeelhouders naast hun huidige aandeel AkzoNobel ook een aandeel AkzoNobel Chemicals. De vraag is natuurlijk wat een aandeel in het verfbedrijf waard is en wat een aandeel AkzoNobel Chemicals. Samen zijn ze in ieder geval € 77 waard, de koers van het ongesplitste aandeel.

    AkzoNobel heeft woensdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers handvatten gegeven om dat uit te rekenen. Er zijn cijfers gepresenteerd over het eerste halfjaar van 2017, alsof het concern al is gesplitst.

    Daarbij moet wel met het volgende rekening worden gehouden. Om de aandeelhouders te paaien om met het splitsingsvoorstel akkoord te gaan, is de aandeelhouders alvast een bonus beloofd. Die bonus wordt begin december uitbetaald en bedraagt € 1 mrd (€ 3,97 per aandeel).

    Op basis van de woensdag bijgeleverde cijfers valt het een en ander te berekenen. De basis voor waardeberekeningen is doorgaans de zogenoemde ondernemingswaarde van een bedrijf. Dat is de beurswaarde plus de nettoschuld. Die is voor het huidige AkzoNobel bekend en ligt op € 21,3 mrd.

    De vuistregel bij een waardeberekening is om die ondernemingswaarde te vergelijken met het brutobedrijfsresultaat. Dat ontbreekt jammer genoeg in de documentatie en daarom gebruiken we hier het gewone bedrijfsresultaat. Die ondernemingswaarde blijkt 14,3 keer het bedrijfsresultaat te zijn over de twaalf maanden tot en met 30 juni 2017.

    Over die twaalfmaandsperiode valt ook - op basis van de documentatie van woensdag - te herleiden wat de bedrijfsresultaten en schulden van AkzoNobel Verf en Chemicals afzonderlijk waren.

    Als al die gegevens in een spreadsheet worden gestopt komt er uit de bus rollen dat Chemicals voor 31% in het huidige aandeel AkzoNobel meetelt en Verf voor 69%. Een eventueel uitgekeerd aandeel Chemicals is daarmee € 23,87 waard, afgaande op de huidige prijs van het niet gesplitste AkzoNobel van rond de € 77.

  5. [verwijderd] 19 oktober 2017 17:37
    quote:

    duiveltje schreef op 18 oktober 2017 13:44:

    afsplitsen of verkopen er moet nog over gestemd worden.
    Toch gaan ze in november al 4 euro uitbetalen per aandeel als voorschot.
    Is dit om de aandeelhouders over de streep te trekken om voor verkoop te stemmen.

    Als dit speciale dividend ( 4 euro) wordt uitbetaald in november of december 2017 worden dan ook de optie series ( uitoefenprijzen ) aangepast of wordt dit gezien als gewoon dividend ??????
  6. Broer Konijn 19 oktober 2017 18:08
    Uit FD

    Old boys network niet besteed aan kandidaat-commissaris AkzoNobel Eric Meurice

    In de bijna tien jaar dat hij leiding gaf aan chipmachineproducent ASML uit Veldhoven werkte de Fransman Eric Meurice nauwelijks aan zijn eigen public relations. Ook deed hij weinig moeite om zich geliefd te maken in het Nederlandse ondernemingscircuit, de regio Eindhoven of zelfs binnen de eigen bedrijfsmuren. Veel belangrijker waren voor hem de relaties met de aandeelhouders en vooral de klanten, van het verre oosten tot en met de westkus van de VS.

    Woensdagochtend schoof aandeelhouder Universities Superannuation Scheme de 61-jarige Meurice naar voren als kandidaat voor een een commissariaat bij AkzoNobel. Het verf- en chemieconcern is echter tegen zijn komst na 'feedback over hem van een onafhankelijk searchbureau.' Een verdere toelichting bleef uit.

    Eric Meurice in januari 2013.
    Eric Meurice in januari 2013.Foto: Robin Utrecht/Nederlandse Freelancers
    In een van de weinige interviews die hij gaf, omschreef de Fransman zichzelf als manager van de harde hand, iemand die niet geschikt is om op de winkel te passen. Dat was in 2012 waarin het magazine van de Vereniging van Effectenbezitters hem ondervroeg over zijn contractverlenging met slechts twee jaar. 'Als ik zou vertrekken, is dat positief nieuws, denk ik. Dat zou betekenen dat ASML niet langer een “kick in the butt”-type nodig heeft die ingrijpende beslissingen moet nemen.’

    Lees ook
    Britse professoren gokken op AkzoNobel

    Die twee jaar maakte Meurice niet vol. De tot accountant opgeleide Peter Wennink, sinds 1999 al chief financial officer bij ASML, kreeg vanaf 1 juli 2013 'na een grondig en nijver proces' het vertrouwen om de positie van ceo en president op zich te nemen. Wennink had inmiddels voldoende technische know how opgebouwd om deze post met gezag te kunnen uitoefenen. Bovendien schoof het technologisch brein van ASML, Martin van den Brink, aan in het bestuur.

  7. Broer Konijn 19 oktober 2017 18:09
    Ingenieur en bedrijfseconoom

    Ondanks zijn lange ceo-schap bij een AEX-fonds was Meurice bij zijn vertrek nog net zo onbekend in Nederland als bij zijn aantreden in 2004. De ingenieur en bedrijfseconoom begon zijn loopbaan als R&D-assistent in een laboratorium, waar hij de ontwikkeling van fotochromitisch glas onderzocht bij een veranderende chemische samenstelling. Later werkte hij zich op in diverse managementfuncties in de techsector, waardoor hij zich in de kijker wist te spelen bij ASML.

    Eric Meurice (rechts) in 2007, samen met (toen nog) cfo Peter Wennink.
    Eric Meurice (rechts) in 2007, samen met (toen nog) cfo Peter Wennink.Hollandse Hoogte / Bram Saeys
    Voor zijn komst in Veldhoven was Meurice vice-president bij Thomson Television Worldwide. Dat was een divisie van de toenmalige Franse producent van consumentenelektronica Thomson, die voortleeft onder de naam Technicolor. Daarvoor maakte hij carrière bij pc-producent Dell, ITT Semiconductors Group en chipproducent Intel. Zijn kennis van de ASML-klanten en de 'klanten van deze klanten' noemde zijn voorganger Doug Dunn als belangrijke reden voor zijn benoeming.

    Onder leiding van de Fransman wist ASML zijn toch al sterke positie als chipmachinefabrikant verder te verstevigen, ook in de jaren dat de financiële crisis hard toesloeg. Bestellingen voor nieuwe machines werden in 2008/2009 ingetrokken, het bedrijf moest hard ingrijpen. Nadat ASML weer herrees, profiteerde de Fransman mee na verzilvering van aandelen en opties. Met een jaarinkomen in 2012 van €11 mln kwam hij met stip in de topdrie van grootverdienende ceo's in Nederland.

    Kunststukje

    Een kunststukje was in de zomer van datzelfde jaar de overeenstemming met drie grote klanten Intel, TSMC en Samsung om te participeren in ASML. De kapitaalinjectie die daarmee gepaard ging, kon worden aangewend voor de technologische vernieuwing waar het bedrijf nu de vruchten van plukt. Zo ontstond er financiële ruimte én betrokkenheid bij de grote afnemers om een nieuwe generatie chipmachines op basis van extreem ultraviolet licht verder te ontwikkelen.

    Na zijn vertrek bij ASML verdween Meurice weer in de anonimiteit. Waar andere succesvolle bestuurders grossieren in Nederlandse commissariaten, kwam de Fransman hier niet verder dan één, naast commissariaten bij het Belgische Umicore en IPG Photonics uit de VS. In 2014 kreeg hij een plaatsje in de board van chipproducent NXP uit Eindhoven, dat nog altijd wacht op de overname door branchegenoot Qualcomm. Het bedrijf is weliswaar gevestigd op een paar steenworpen afstand van ASML. Maar met een volledig buitenlands bestuur is ook hier voor Meurice geen enkele aansluiting met het Nederlandse old boys network.
  8. forum rang 6 keffertje 19 oktober 2017 19:19
    [quote alias=baarsgja id=10350494 date=201710191801]
    wat gebeurt er met b.v. de opties akzo 2021 als het speciale dividend (4 euro) wordt uitgekeerd ???
    worden de optie series aangepast ?? of wordt die 4 euro als gewoon dividend gezien ??????
    [/quote ]
    Voor de opties van morgen en andere gewone dividenden geen aanpassing. De 4 euro is een speciaal dividend dus wel aanpassing.
  9. [verwijderd] 20 oktober 2017 02:50
    quote:

    baarsgja schreef op 19 oktober 2017 17:37:

    [...]

    Als dit speciale dividend ( 4 euro) wordt uitbetaald in november of december 2017 worden dan ook de optie series ( uitoefenprijzen ) aangepast of wordt dit gezien als gewoon dividend ??????
    Ja vraag ik me ook af wie weet het ???
7.801 Posts
Pagina: «« 1 ... 354 355 356 357 358 ... 391 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links