Column

Crowdfunden kan nu ook in fondsvorm

Wilt u bij crowdfunding niet op één paard wedden, dan kunt u nu ook in fondsvorm investeren.

Wilt u bij crowdfunding niet op één paard wedden, dan moet u nu vaak nog in meerdere losse projecten investeren. Uit statistieken van FundingCircle blijkt dat een investeerder minimaal 100 investeringen moet doen en maximaal 1% van het vermogen per bedrijf moet investeren voor een serieuze spreiding en om de risico’s te beperken.

Zelf losse projecten uitzoeken is niet alleen een tijdrovend proces, maar het komt soms het overzicht ook niet ten goede. In het Verenigd Koninkrijk zijn de crowdfundingfondsen in opkomst. Wat houdt dit in?

Robo-advies

Volgens Fondsnieuws, dat zich baseert op een onderzoek van Fisery Expectations & Experiences: Borrowing and Wealth Management, is er in toenemende mate behoefte aan zogenaamd robo-advies. Vooral voor ambitieuze jonge mensen, die volgens experts nogal geïntimideerd kunnen raken van de mogelijkheden van beleggen of vermogensbeheer.

Volgens het onderzoek kunnen eenvoudige geautomatiseerde dienstverlening of chatbots de oplossing zijn. “Als de vragen complexer worden en de omvang van de portefeuilles groter, dan komt pas de adviseur in beeld.”

Crowdfundingdeskundige Ronald Kleverlaan stelt dat ook bij crowdfunding, en dan vooral bij peer-to-peer platformen, er steeds vaker een vorm van robo-advisering te vinden is. “Bij steeds meer P2P-platformen wordt het überhaupt niet meer mogelijk om in individuele projecten of ondernemingen te investeren, maar worden de investeringen automatisch gespreid”, aldus Kleverlaan.

“Hiermee wordt geld van particulieren en institutionele partijen gemixt, waarmee ook het risico voor de particuliere investeerder wordt verlaagd.” Volgens Kleverlaan kondigde FundingCircle bijvoorbeeld recent aan dat individuele particuliere investeringen niet meer mogelijk zullen zijn.

SyndicateRoom

In het Verenigd Koninkrijk is de crowdfundingmarkt verder ontwikkeld dan in Nederland en Kleverlaan wijst op SyndicateRoom, dat als een van de eerste equity-crowdfunding platformen een crowdfundingfonds opzette. Het idee achter het zogenoemde Twenty28-fonds is dat investeringen automatisch goed gespreid worden.

“In Nederland zijn we nog niet op dit punt, maar over circa twee tot drie jaar zal dit in Nederland ook de meest gebruikte vorm van financieren zijn via dit soort online platformen. Daar moeten we nu rekening mee houden in nieuwe wetgeving”, aldus de crowdfundingdeskundige. Kleverlaan noemt te weinig projecten, zware regelgeving en het ontbreken van belastingvoordelen als enkele uitdagingen voor de Nederlandse crowdfundingmarkt.

Crowdfundingplatformen die een crowdfundingfonds willen oprichten, zullen zich moeten houden aan de regels die gelden voor fondsen en fondsbeheerders. Hoewel dit geen probleem hoeft te zijn, kost dit wel tijd en geld.

En daar ligt volgens Kleverlaan de uitdaging voor Nederlandse platformen, die vaak in het licht van relatief lage volumes een minder gevulde portemonnee hebben dan bijvoorbeeld Britse tegenhangers.

Geldbron

Volgens Kleverlaan kunnen crowdfundingfondsen voor platformen wel degelijk interessant zijn, ook omdat dit mogelijk de weg vrijmaakt om institutionele investeerders aan zich te binden. Daarmee kan een nieuwe geldbron worden aangeboord.

Ook zouden er derde partijen de mogelijkheden van een crowdfundingfonds bekijken. Het idee is dan dat deze partijen “winkelen” op diverse platformen en daar de interessante projecten uitkiezen voor hun fonds. “Vooralsnog is dit nog niet van de grond gekomen”, aldus Kleverlaan.

Kleverlaan hoopt dat er naast regulering ook wat gaat veranderen op fiscaal gebied. Waar in het Verenigd Koninkrijk investeerders van belastingvoordelen genieten, is dat in Nederland niet of nauwelijks aan de orde.

Kleverlaan pleit onder meer voor het minder belasten van de rentes op leningen. “Door investeren fiscaal aantrekkelijker te maken, worden alternatieve financieringen een stuk interessanter voor het Nederlandse MKB.”

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’