Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Galapagos AEX:GLPG.NL, BE0003818359

  • 27,440 24 apr 2024 10:37
  • -0,120 (-0,44%) Dagrange 27,120 - 27,760
  • 21.899 Gem. (3M) 80,2K

Column Martin Crum

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 juli 2007 09:49
    www.inveztor.nl/pagina/blog/view/5673

    column

    Achterblijvertje

    Euronext Amsterdam, en Brussel, bleken de afgelopen jaren in trek bij biotechnologiefondsen die de sprong naar de beurs wilden maken. Hoewel de IPO’s vaak nog wel succesvol waren, zijn de meeste fondsen uit de sector de afgelopen jaren per saldo nauwelijks opgeschoten.

    Sector blijft achter
    Beleggers in aandelen als Crucell, Pharming en Galapagos zijn de afgelopen twee jaar per saldo weinig tot niets opgeschoten. Niet qua koersontwikkeling althans: de sector heeft de afgelopen jaren uiteraard niet stilgestaan. In het geval van Galapagos lijken beleggers het bedrijf toch flink tekort te doen. Hoewel ook dit biotechbedrijf, welhaast traditioneel voor de sector, verliesgevend heeft geopereerd en dat tot op de dag van vandaag nog doet, is er de afgelopen jaar een interessant bedrijf opgebouwd en valt het aantal allianties met grote farmaspelers inmiddels niet meer op één hand te tellen. Tegelijk is het fonds koersmatig weer terug bij af met een huidige koers van € 8,25.

    Bedrijfsprofiel
    Galapagos valt eigenlijk het beste op te splitsen in twee delen: de ene tak is het eigen gentechnologische geneesmiddelenonderzoek naar ziektes als bot- en gewrichtsziekten en menopauzale opvliegers. De andere tak, BioFocus DPI, levert een groot aantal producten en diensten aan de farmaceutische industrie. Hierbij moet gedacht worden aan identificatie en validatie van nieuwe targets, maar ook screening en drug discovery tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat-medicijn.

    Financieel
    De zwakke plek bij veel biotechnologiebedrijven vormt de financiële huishouding. De jaarcijfers van Galapagos over 2006 stemmen op het eerste gezicht weinig vrolijk: het nettoverlies bedroeg € 11,3 miljoen, terwijl over 2005 nog ‘maar’ € 6,5 miljoen werd verloren. Het eigen preklinisch en klinisch onderzoek naar kandidaat-medicijnen kost handenvol geld. Zo was Galapagos in 2006 € 16 miljoen aan R&D-kosten kwijt. Dat is 45% van de totale omzet over het afgelopen jaar van € 35 miljoen. Het overgrote deel van de omzet komt bij de servicedivisie vandaan (€31 miljoen). Diezelfde servicedivisie maakt winst: de bijdrage aan het groepsresultaat over 2006 bedroeg € 3,4 miljoen.

    Kostbaar onderzoek
    Dat is nog niet genoeg om het eigen kostbare onderzoek naar kandidaat-medicijnen te financieren, maar dat kan bij wijze van spreken morgen anders zijn. BioFocus DPI sluit namelijk veelal contracten af waarbij niet alleen milestone payments worden verkregen bij bepaalde vooraf afgesproken behaalde doelstellingen, maar ook royalty’s indien de onderzoeken daadwerkelijk leiden tot medicijnen.

    Onlangs verbreedde Galapagos zijn alliantie met GlaxoSmitKline (artrose). In totaal kan Galapagos € 186 miljoen aan succesbetalingen ontvangen als een tweetal producten daadwerkelijk op de markt worden gebracht. Voor het idee: de market cap van Galapagos bedraagt momenteel circa € 170 miljoen.

    BioFocus DPI een pareltje
    De servicedivisie van Galapagos vormt op dit moment de belangrijkste asset van het bedrijf: Winstgevend, groeiend en passend in de trend van de grote farmaspelers die zoveel mogelijk uitbesteden. De eigen onderzoeken van het bedrijf kosten handenvol geld en daar komt voorlopig nog geen verandering in. Veruit de meeste producten in de pijplijn bevinden zich nog in de preklinische fase.

    Nu kan Galapagos zich vooralsnog het geldverslindende eigen onderzoek wel veroorloven, dit dankzij de winstgevende servicedivisie en de goedgevulde kas (€ 51,5 miljoen per ultimo 2006). Echter, ook voor 2007 zullen er onderaan de streep hoogstwaarschijnlijk rode cijfers verschijnen.

    Geen reden tot haast
    Haast hoef je als belegger in dat verband dan ook niet te hebben om aandelen Galapagos aan te schaffen. De koersontwikkeling van de afgelopen twee jaar is echter wel ronduit teleurstellend. Galapagos vormt nu, in vergelijking met twee jaar geleden door de uitbouw van de servicedivisie, een attractievere belegging. Het aandeel hoort beslist wel in een goedgespreid biotechnologiemandje binnen een aandelenportefeuille thuis.

    Martin Crum

    --------------------------------------------------------------------------------
    Martin Crum is redacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen positie in Galapagos op het moment van publiceren.


  2. [verwijderd] 30 juli 2007 18:48
    quote:

    stappa schreef:

    Hier kan ik kort op antwoorden

    Dhr Crum vertelt precies wat wij bedoelen.

    De Galaparel glimt aan de horizon, maar mag alleen de oester nog niet verlaten.

    gr Stappa

    niets aan toe te voegen,Stappa.
    vandaag weer een plukje binnen gehaald voor deze "hamster-prijs".

    fijne avond,

    patrick
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links