Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tulpenmanie? Bitcoinmanie!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

148 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 29 augustus 2017 12:50
    De meningen zijn dus ook onder experts nog sterk verdeeld, wat ook iets zegt over de onvolwassenheid van de cryptomarkt. Opvallend is bijvoorbeeld dat de huidige nummer twee op de cryptomarkt, ethereum, slechts door één expert wordt genoemd als digimunt van de toekomst.

    We nemen de top zes kort door (met de motivatie die fans geven tegenover The Huffington Post):

    Bitcoin: “Dit is de oorspronkelijke blockchain die ontworpen was en is als een vorm van geld.” (Brad Mills, Fund Strategist Alphabit)

    Ripple: “Internationale betalingen nemen een tijdsbeslag van dagen en er worden hoge commissies voor gerekend. XRP (Ripple, red) kan ‘waarde’ – lees: geld – binnen enkele seconden overal ter wereld verplaatsen, en het kost maar een paar cent.” (Logan Kugler, Managing Partner bij General Crypto)

    Litecoin: “De code lijkt zo veel op die van bitcoin, dat Litecoin kan profiteren van de verbeteringen van het netwerk van bitcoinontwikkelaars.” (Spencer Bogart, directeur en hoofd onderzoek van Blockchain Capital)

    Monero: “Ik zie XMR (Monero, red) erg populair worden bij gebruikers die volledig anoniem transacties willen doen.” (Logan Kugler, Managing Partner bij General Crypto)

    Decred: “Decred gaat binnenkort gebruikmaken van het Lightning Network. Je kunt dan vrijwel kosteloos zeer kleine transacties doen.” (Romano, handelaar in cryptocurrency en hoofdontwikkelaar van Viacoin)

    Ubiq: “Als de ethereum-rage voorbij is en het vertrouwen in dat platform verdwijnt, zal het veilige en foutloze netwerk van Ubiq een werkbaar alternatief bieden voor slimme contracten.” (notsofast, een gerespecteeerde handelaar in cryptomunten op Twitter).
  2. Hkdnp 29 augustus 2017 12:52
    quote:

    don55555 schreef op 29 augustus 2017 12:47:

    Dat wordt bitcoin bezitters pas duidelijk als ze een auto of huis moeten betalen en daar hun bitcoins voor nodig hebben omdat ze te weinig harde valuta hebben. Dan moeten ze er van af en dan ontdekken ze pas wat een bitcoin is....
    Er wordt door niemand beweert dat het de euro vervangt toch? Dus een btc kun je altijd omwisselen naar een valuta.
  3. [verwijderd] 29 augustus 2017 12:53
    Dit is typisch een verhaal van een auteur die de klok heeft horen luiden maar werkelijk geen idee heeft dat een economische revolutie aanstaande is. We zullen later met veel plezier dit artikel nog eens teruglezen en aantonen hoe naief de financiele wereld is m.b.t. deze nieuwe technologie.

    Het draait NIET om Bitcoin maar om de technologie die erachter zit namelijk de Blockchain.Deze technologie is meer dan alleen Bitcoin. Deze technologie is niet alleen een chain of value. Bitcoin is de moeder achter de blockchain technologie en deze technologie gaat er voor zorgen dat het Internet 'serverloos' opnieuw gevormd gaat worden. Het nieuwe Internet is decentraal ipv centraal en dit zal tot gevolg hebben dat bedrijven zoals Google en Facebook opnieuw gevormd gaan worden. De nieuwe producten zoals Ethereum , Neo, Iota zijn platformen waarop applicaties en diensten ontwikkeld gaan worden die ervoor zorgen dat de zogenaamde middleman service in grote mate zal verdwijnen.

    Mensen uit de financiële wereld vallen over elkaar heen om iedereen te waarschuwen voor deze nieuwe technologie. Waarom 10 cent voor een internationale transactie betalen dan 15 euro. Waarom 10 seconden wachten op transacties als je ook 3 dagen kunt wachten.

    De Blockchain zal er voor zorgen dat al deze 'middle man' die allemaal een graantje willen meepikken van de transactiekosten uiteindelijk zullen verdwijnen. De financiële wereld wil spastisch vasthouden aan de traditionele waardes van een centraal geleide financiële wereld. Newsflash, aanpassen of uiteindelijk kopje onder gaan.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 29 augustus 2017 12:57
    Voor alle duidelijkheid: er is grote behoefte aan cryptomunten, omdat ze een gat in de markt vullen, dat niet gevuld kan worden door gewoon geld of door gewone banken.
    Het grootste voordeel van cryptomunten is waarschijnlijk dat het echte wereldmunten zijn en niet gebonden aan landen en grenzen.
  5. [verwijderd] 29 augustus 2017 13:03
    Het feit dat boeren nu volledig te volgen zijn heeft niets met bitcoin te maken.
    Er zal vaak een tussenhandel zoals de supermarkt zijn. Niet iedereen heeft zin om bij 3 boeren boodschappen te doen in plaats van 'gewoon' naar de supermarkt te rijden.
    Het aankopen van bitcoins en verkopen gaat ook via tussenhandel dus ook daar veranderd niets aan.
    Maar dat de bitcoin virtueel is en de Euro niet is natuurlijk niet waar.
    De euro is net zo goed een fictieve munt zonder achterliggende waarde.

    De kans dat de euro volgend jaar niets meer waard is zal wel kleiner zijn dan bij Bitcoin. Maar de kans dat de Bitcoin volgend jaar tweemaal zoveel waard is zal een stuk groter zijn dan bij de Euro.
    Beleggen blijft nu eenmaal gokken of het nu bitcoins zijn of shell aandelen.
    Google aandelen zijn ook virtueel. De waarde van het pand van google staat niet in verhouding tot de aandeel waarde.

    Het grafieken lezen wat ook bij IEX gebeurd en dergelijke lijkt heel wetenschappelijk maar is dat natuurlijk totaal niet.
    Alleen al het feit dat er mensen zijn die in dienst van een bank beleggen geeft al aan dat ook zij er niet alles van begrepen hebben want dan hadden ze allang met beleggen hun eigen kapitaal verdiend en was werken voor een baas niet meer nodig.

    De tijd zal het leren of Bitcoin over een paar jaar nog bestaat en een reëel alternatief is voor een bank.
    Voorlopig is het enige probleem dat als je je bitcoin kwijt raakt doordat je computer crashed of je externe account wordt gehacked niemand wat voor je kan doen.
  6. [verwijderd] 29 augustus 2017 13:15
    BTC kwijt als je computer crasht???? Wat een onzin!! De waarde staat in de Blockchain en niet op een computer. Zolang je over je sleutels beschikt en me niemand deelt (zoals de pincode van je bankpas) heb je altijd de beschikking over je BTC. Mensen leer eerst eens over de technologie ipv onzin uit te kramen
  7. NovapaX 29 augustus 2017 13:16
    quote:

    don55555 schreef op 29 augustus 2017 12:47:

    overvloedgolf, de onderliggende waarde van de euro is de wettelijke verankering door de Nederlandse staat. De euro is wettelijk betaalmiddel en dat betekent dat een winkel, een schuldeiser, etc, je euro's moet accepteren als er betaald moet worden. De bitcoin is een kettingbrief waarvan je maar moet afwachten of je een gek vind die bereid is hem over te nemen en of dat dan tegen de prijs is die je er voor betaald hebt. Dat wordt bitcoin bezitters pas duidelijk als ze een auto of huis moeten betalen en daar hun bitcoins voor nodig hebben omdat ze te weinig harde valuta hebben. Dan moeten ze er van af en dan ontdekken ze pas wat een bitcoin is....maar dat gebeurd pas als de voorraad "believers" (of onnozelen) op is. En dat kan inderdaad nog even duren.

    En "ikvraaghetmaar", de tulpenmanie verwijst niet naar die dubieuze bollenhandel van een jaar of 10-15 geleden, maar naar de 16e eeuw, toen een tulpenbol waar een zwarte tulp uit zou komen (een zeldzaamheid) net als de bitcoin tegen steeds duurdere prijzen verkocht werd (let op bdj, met een zwarte tulpenbol kan je ook meer verdienen dan met een gewoon aandeel, pak je kans) tot en met het moment dat iemand er zelfs (volgens de overlevering) een heel grachtenpand in Amsterdam voor betaalde. Maar toen vond hij daarna geen gek meer die de bol weer van hem kocht en ging hij failliet (want die bol was economisch uiteindelijk niets waard, net als de bitcoin). De tulpenbol was dus de voorloper van de kettingbrief en de kettingbrief is gedigitaliseerd en heet nu bitcoin. Niets nieuws onder de zon, maar elke generatie heeft zijn eigen percentage sukkels en weer recht om belazerd te worden. Eind jaren 90 waren het Pipsters en daarna de beleggers bij tennisgoeroe van der Berg en zo kan ik nog tientallen zaken uit die tijd noemen, die allemaal dezelfde slimme marketingaspecten als de bitcoin hanteerden.
    Eerste moest ik hard lachen om je reactie, maar toch moet ik ook even reageren.
    Ik betwist niet dat het zeer goed mogelijk is dat de bitcoin overgewaardeerd is, alleen maar omdat er een mogelijkheid bestaat dat er een technisch beter alternatief ontstaat voor de problemen die bitcoin en andere cryptocurrencies/blockchains trachten op te lossen.
    Maar je gaat hier compleet voorbij aan het feit dat een bitcoin wel degelijk fundamenteel (en technisch) anders is dan bijvoorbeeld een tulpenbol of een kettingbrief. Een bitcoin lijkt veel meer op een betaalmiddel in de zin van deelbaarheid, verhandelbaarheid en 'fungibility' (weet het nederlandse woord niet)

    Ook je vraag over 'wie erachter zit' is ronduit dom. Dat is ongeveer hetzelfde als vragen wie er achter de belastingdienst zit, of wie er achter de tweede kamer zit. Natuurlijk zijn er grote stakeholders, maar de markt bepaalt. Het is volledig open source en gedecentraliseerd. Iedereen is vrij om het te gebruiken.
    Jou voorbeeld van de recente Bitcoin Cash hardfork is daar een voorbeeld van. Een paar mensen (met waarschijnlijk diepe zakken) waren het niet eens met de technische ontwikkelingen van het protocol en besloten met hun eigen consensus-regels verder te gaan. Dat mag, iedereen kan dat doen. De markt bepaald uiteindelijk of er een plekje voor is. Diezelfde diepe zakken houden waarschijnlijk de waarde van die coin op dit moment omhoog, want er is geen enkele ontwikkeling en het protocol en het netwerk is een zooitje.

    Ik betwist niet dat er sprake is (of in ieder geval kan zijn) van een flinke bubbel. De dotcom bubble was ook een bubble.... en die klapte hard. Maar uiteindelijk werdt de dotcom industrie veel groter dan de bubbel toen was.
    Dat zie je nu ook in de wereld van de digitale assets. Er is zoveel shit op de markt en er wordt maar blindelings geld ingepompt, dat stopt uiteindelijk en dan krijg je een soort 'zuivering' waar de daadwerkelijk bruikbare assets en producten overblijven om door te groeien.

    Digitale assets nu negeren is hetzelfde als het internet negeren in de jaren 90.... Ja... dat werd een bubble, maar als je verder kunt kijken maakt dat dan nog uit? Als je toen had belegd in bedrijven die daadwerkelijk met kennis van zaken producten ontwikkelden zat je nu gebakken.
    En vergis je niet, de hoeveelheid kennis en kunde die degelijks door honderden mensen in (onder andere) het bitcoin protocol en de extensies daarvan gestopt wordt is niet misselijk. Vergelijkbaar met de nerds als Bill Gates die destijds software ontwikkelden. (of sloeg dat ook nergens op?)
  8. don55555 29 augustus 2017 13:17
    Hahaha, mr-expat, niet te geloven dat jij in zulke nep websites trapt en denkt daar zekerheden uit te kunnen halen. Weet je hoe je ze herkent:
    - kantooradres in verweggistan en als je daar op zoekt kom je bij andere bedrijven. Geen telefoonnummers. Geen KvK, etc, etc.
    - die jongens minen niet, die verkopen mining aan jou (lezen!). Daar verdienen ze lekker aan. En dan betaal jij en ontvang je heel af en toe 1 bitcoin alsof je die zelf gemined hebt en ondertussen verkopen ze via andere kanalen volop bitcoins. Ga maar naar de site waar je bitcoins kunt kopen (tot max 300 euro, ooit je afgevraagd waarom dat de max is) en bestel: je geld gaat altijd naar dezelfde bankrekening. Terwijl die bitcoins toch overal vandaan zouden moeten komen.
    Kijk op youtube onder "a message to Marco Sterng ceo/owner of GENESIS MINING" en luister naar het verhaal EN lees de berichten er onder. Dan weet je gelijk wat er gebeurd als je er in trapt.
  9. don55555 29 augustus 2017 13:24
    NovapaX: software gaf en geeft direct bij gebruik de mogelijkheid om werknemers te vervangen en flinke kosten te besparen, tijd te winnen, etc, etc, kortom reële economische voordelen. Die zijn er niet bij bitcoin (en ja, bij de oplichters en believers is dan het in eerste instantie goed klinkende maar onzinnige en voor het gross van de burgers economisch weinig relevante antwoord: je kan tegen lage kosten geld overschrijven naar het buitenland.
  10. [verwijderd] 29 augustus 2017 13:34
    quote:

    don55555 schreef op 29 augustus 2017 13:17:

    Hahaha, mr-expat, niet te geloven dat jij in zulke nep websites trapt en denkt daar zekerheden uit te kunnen halen. Weet je hoe je ze herkent:
    - kantooradres in verweggistan en als je daar op zoekt kom je bij andere bedrijven. Geen telefoonnummers. Geen KvK, etc, etc.
    - die jongens minen niet, die verkopen mining aan jou (lezen!). Daar verdienen ze lekker aan. En dan betaal jij en ontvang je heel af en toe 1 bitcoin alsof je die zelf gemined hebt en ondertussen verkopen ze via andere kanalen volop bitcoins. Ga maar naar de site waar je bitcoins kunt kopen (tot max 300 euro, ooit je afgevraagd waarom dat de max is) en bestel: je geld gaat altijd naar dezelfde bankrekening. Terwijl die bitcoins toch overal vandaan zouden moeten komen.
    Kijk op youtube onder "a message to Marco Sterng ceo/owner of GENESIS MINING" en luister naar het verhaal EN lees de berichten er onder. Dan weet je gelijk wat er gebeurd als je er in trapt.
    haha what a troll
  11. don55555 29 augustus 2017 13:35
    En Tampi, als iemand - zoals Hkdnp - echt dat onsamenhangende verhaal als een "zeer verhelderend stuk" stuk beschouwd dan moet hij ook vooral bitcoins kopen. Daar is geen kruid tegen gewassen. Ik denk dat kritische denkers nu genoeg kunnen weten; de rest moet maar voelen. Tot over enkele jaren, als alles door de drain is
  12. [verwijderd] 29 augustus 2017 13:35
    ^^ ignorant people everywhere. Misschien eens iets lezen over de smart contract technologie??? Bitcoin en andere crypto currencies zijn misschien 5-10% van de projecten. Andere projecten betreffen diensten die via de blockchain effeicienter, veiliger, sneller en veel goedkoper kunnen worden uitgevoerd. Asset Management, Supply Chain en Idendity Management zullen via de Blockchain technologie uitgevoerd gaan worden en dit zal de middleman elimineren. Voor deze diensten betaal je met tokens en dit is niet direct een currency.
  13. BeLikeWatahh 29 augustus 2017 13:41
    quote:

    don55555 schreef op 29 augustus 2017 13:35:

    En Tampi, als iemand - zoals Hkdnp - echt dat onsamenhangende verhaal als een "zeer verhelderend stuk" stuk beschouwd dan moet hij ook vooral bitcoins kopen. Daar is geen kruid tegen gewassen. Ik denk dat kritische denkers nu genoeg kunnen weten; de rest moet maar voelen. Tot over enkele jaren, als alles door de drain is
    Ondertussen is Don5555 Bitcoins aan het inslaan.:)
  14. don55555 29 augustus 2017 13:42
    Tomnl, wat wil je zeggen met de link? Dat iedereen zo een filmpje kan maken? Het enige relevante zinnetje in dat filmpje is de opmerking van de reporter dat ze het adres niet mogen weten cq publiceren omdat dat gevaarlijk is. Alsof je op IJsland niet binnen no time zo een bijzondere lokatie zou kunnen achterhalen, als je dat echt wil. Dolkomisch...

    En oplichters en believers, dit was echt mijn laatste post
  15. NovapaX 29 augustus 2017 13:45
    quote:

    don55555 schreef op 29 augustus 2017 13:24:

    NovapaX: software gaf en geeft direct bij gebruik de mogelijkheid om werknemers te vervangen en flinke kosten te besparen, tijd te winnen, etc, etc, kortom reële economische voordelen. Die zijn er niet bij bitcoin (en ja, bij de oplichters en believers is dan het in eerste instantie goed klinkende maar onzinnige en voor het gross van de burgers economisch weinig relevante antwoord: je kan tegen lage kosten geld overschrijven naar het buitenland.
    Precies diezelfde argumenten kun je gebruiken voor bitcoin en aanverwante technieken.
    Je blijft overigens spreken over oplichters, waarvan ik tot heden geen enkel bewijs heb gezien.

    Je mag best sceptisch zijn, maar zonder dat je blijkbare enig onderzoek doet schrijf je de boel af.
    In mijn ogen ronduit arrogant.
    De honderden (duizenden) mensen die wel (op academisch niveau) onderzoek en ontwikkeling doen op dit gebied zijn domme 'believers'?
148 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links