Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Refresco 2017

995 Posts
Pagina: «« 1 ... 43 44 45 46 47 ... 50 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 augustus 2017 18:24
    Da's mooi. Donderdag m'n Basic Fitjes verkocht, om vrijdag Refresco te kopen....(Overigens iets meer betaalt, dan dat ik dat in eerste instantie van plan was. Nl. 16,08 euro i.p.v. ergens in de 15 euro.)

    Wat de P.Q.-boer. Heb het idee dat het gras voor z'n voeten is weggemaaid.
  2. RESEARCH 15 augustus 2017 22:27
    Verwacht dat er binnenkort een eerste melding komt van 3% van Wyser-Pratte. Waarom zou je anders druk uitoefenen. De aandeelhouders van het eerste uur staan echt open voor verdere verkoop van hun positie. Vraag mij af of er dan op 5 september wel een meerderheid is voor de overname.
  3. forum rang 6 Nuchtere Kijk Op 18 augustus 2017 10:34
    Beste andere forum leden, weet iemand een goede site waar ik de actuele diepte koersen bv. in dit fonds goed kan zien? Dus gewoon zonder professionele Reuters of Bloomberg apparatuur. Op de pagina v.d. bank kan ik slechts beperkte en bv. bij aankoop slechts een paar onderliggende biedingen zien. Echter ik wil dieper kunnen scrollen/terug kijken. Als iemand een linkje heeft graag. B.v.d. en m.v.g. NuchtereKijkOp
  4. forum rang 6 effegenoeg 18 augustus 2017 10:42
    quote:

    Nuchtere Kijk Op schreef op 18 augustus 2017 10:34:

    Beste andere forum leden, weet iemand een goede site waar ik de actuele diepte koersen bv. in dit fonds goed kan zien? Dus gewoon zonder professionele Reuters of Bloomberg apparatuur. Op de pagina v.d. bank kan ik slechts beperkte en bv. bij aankoop slechts een paar onderliggende biedingen zien. Echter ik wil dieper kunnen scrollen/terug kijken. Als iemand een linkje heeft graag. B.v.d. en m.v.g. NuchtereKijkOp
    Als actieve belegger zou dit in je abonnement bij je bank moeten zitten.
  5. [verwijderd] 18 augustus 2017 10:52
    quote:

    Nuchtere Kijk Op schreef op 18 augustus 2017 10:34:

    Beste andere forum leden, weet iemand een goede site waar ik de actuele diepte koersen bv. in dit fonds goed kan zien? Dus gewoon zonder professionele Reuters of Bloomberg apparatuur. Op de pagina v.d. bank kan ik slechts beperkte en bv. bij aankoop slechts een paar onderliggende biedingen zien. Echter ik wil dieper kunnen scrollen/terug kijken. Als iemand een linkje heeft graag. B.v.d. en m.v.g. NuchtereKijkOp
    Hier kijk ik meestal voorbeurs naar vanwege het orderboek. In de loop van de dag loopt eea een beetje achter. Wel af en toe op 'refresh' klikken.

    www.aex.nl/products/equities/NL001121...
  6. forum rang 6 Nuchtere Kijk Op 18 augustus 2017 11:58
    Helemaal Top ;-) Bedankt voor de link. Thanks !
    Net weer wat bijgekocht iets onder de 16.
    Riedel staat al een tijdje in de etalage btw
    En Colt lijkt mij een goede deal. We gaan het zien, en wie weet volgt Riedel later nog wel eens ;-) Refresco is gewoon een wereldspeler geworden, laat het management maar zijn gang gaan. Het volste vertrouwen in. Dan komt die waarde creatie er van zelf ooit uit voor de AH
  7. forum rang 6 Tordan 25 augustus 2017 10:52
    Het spel is nog niet gespeeld: Als ze meerdere grotere partijen achter ze krijgen kan de deal best eens niet doorgaan en staat een hoger bod van wie dan ook weer op de agenda.

    Investeerder Refresco tegen Cott-deal

    AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - De activistische aandeelhouder Wyser-Pratte stemt tegen de overname van de bottelactiviteiten van de Amerikaanse frisdrankbottelaar Cott door Refresco. Wyser-Pratte uitte zich al eerder kritisch over de voorgenomen deal ter waarde van 1,25 miljard dollar.
    Ad by Streamads

    De activistische aandeelhouder, waarvan niet bekend is hoe groot het belang in Refresco is, roept andere aandeelhouders op om tijdens de aandeelhoudersvergadering op 5 september tegen de deal te stemmen.

    Volgens Wyser-Pratte gaat het om een defensieve overname. Refresco zou zich alleen maar op Cott hebben gericht in een poging te voorkomen zelf overgenomen te worden. Refresco wees eerder dit jaar toenadering van de Franse investeerder PAI Partners, dat zo'n 1,4 miljard euro overhad voor het bedrijf, af.
    Strategische opties
    Refresco zou zich volgens Wyser-Pratte moeten bezinnen op zijn strategische opties, waaronder een verkoop aan de hoogste bieder, om daarmee aandeelhouders te laten profiteren. ,,In plaats daarvan heeft Refresco ervoor gekozen in te zetten op een deal die aanzienlijke operationele, integratie- en financiële risico's oplevert."
    Een woordvoerster van Refresco zegt dat contact is gezocht met Wyser-Pratte. Er heeft nog geen gesprek plaatsgevonden.
    Adviesbureau Institutional Shareholder Services (ISS) adviseerde aandeelhouders wél voor de Cott-deal te stemmen. ISS merkte daarbij wel op dat de timing van de deal vragen oproept en op het oog defensief is, maar tegelijk goed past in de acquisitiestrategie van Refresco en mogelijkheden biedt tot uitbreiding in de VS.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 4 september 2017 13:14
    Refresco moet betalen voor gedrag topman
    32 min geleden

    DEN HAAG (AFN) - Sap- en frisdrankbottelaar Refresco moet een vrouwelijke personeelsdirecteur die vorig jaar werd ontslagen, een schadevergoeding betalen omdat topman Hans Roelofs zich tijdens een gesprek intimiderend had gedragen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag onlangs bepaald.

    Roelofs wilde vorig jaar na een dienstverband van ruim vier maanden van de personeelsdirecteur af. Hem was via via ter ore gekomen dat zij op een feestje bedrijfsgeheimen zou hebben verklapt en zich beklaagd had over een vermeende ,,Bokito-cultuur'' in de top van de onderneming.

    De vrouw maakte stiekem een geluidsopname van een gesprek dat zij met de bestuursvoorzitter had. De wijze waarop die haar bejegende, ging volgens het hof ,,de grenzen van goed werkgeverschap ver te buiten''. Met name het feit dat hij tijdens gesprek herhaaldelijk op tafel sloeg, maakte zijn gedrag volgens de rechters intimiderend.

  9. forum rang 6 Tordan 4 september 2017 18:20
    Bron FD:

    Refresco vraagt zegen voor grootste aankoop ooit
    Frisdrank- en sappenfabrikant Refresco, het resultaat van zeventien jaar acquireren, wil van zijn aandeelhouders groen licht voor wat zijn grootste overname ooit moet worden. En 'nee' zeggen, kost geld.
    Refresco, in 1999 voortgekomen uit een fusie tussen Menken Drinks en Campina-dochter Refrescos de Sur Europa, heeft een spectaculaire groei doorgemaakt. De maker van huismerkfrisdrank voor onder andere Aldi en Lidl slokte gemiddeld één concurrent per jaar op. Refresco's jaaromzet verachtvoudigde tot ruim €2,1 mrd in 2016. Maar de echte klapper komt nu.
    Wicky-limonade
    Tenminste, als de aandeelhouders hun zegen geven aan de geplande acquisitie van Cott. Refresco, op Nederlandse schoolpleinen bekend van de Wicky-limonade, wil $1,25 mrd betalen voor zijn Amerikaanse rivaal. Daarmee haalt Refresco $1,7 mrd aan nieuwe omzet binnen, een toename met ongeveer 70%.

    Wordt de overname dinsdag een hamerstuk op de buitengewone vergadering in Rotterdam? Als het aan het bestuur en de commissarissen van Refresco ligt wel. Refresco jaagt al jaren op Cott, dat supermarktgigant Wal-Mart tot zijn klanten rekent. Cott past 'in de kern van onze buy and build-strategie', aldus topman Hans Roelofs vorige maand tegen beleggingsanalisten.
    Voorstander overname
    Daarnaast hebben de voormalige eigenaren van Refresco en het management, die het bedrijf begin 2015 naar de Amsterdamse beurs brachten, samen nog ongeveer 30% van de stukken in handen. Het zou vreemd zijn als zij tegen een overname zouden stemmen, al was het maar omdat twee grootaandeelhouders nog een zetel hebben in de raad van commissarissen, die zich al achter de Cott-deal heeft geschaard.
    Bestuur, commissarissen en grootaandeelhouders; het zijn dezelfde neuzen en ze staan dezelfde kant op. En de andere aandeelhouders? Als die 'nee' zeggen, kost het geld.
    'Break-up fee'
    Refresco heeft in zijn afspraken met Cott laten optekenen dat, als de aandeelhouders de boel blokkeren, de Amerikanen recht hebben op een zogeheten 'break-up fee' van $20,25 mln. Dat is op zich heel normaal. De overnemende partij koopt daarmee een stukje loyaliteit van de koper. Maar in de Refresco-Cott deal zit nog een tweede afspraak: als Refresco wegloopt en binnen een termijn van negen maanden vervolgens zelf wordt overgenomen, komen de Amerikanen weer langs. Dan kan Refresco nog eens $12,5 mln afrekenen.
    Daarmee lijkt de Cott-acquisitie vakkundig dichtgetimmerd. En dreigt er een vroegtijdig einde te komen aan wat een spannend beleggingsjaar rond Refresco moest worden. Afgelopen voorjaar was Refresco namelijk zelf overnamedoelwit en er verscheen een activistische belegger ten tonele.
    Geen vreemden
    Refresco en private equity zijn geen vreemden voor elkaar. Voordat de bottelaar en sappenmaker in 2015 naar Beursplein 5 kwam, zat het onder de vleugels van private investeringsmaatschappijen.
    Na een management-buyout in 2000, timmerde Refresco nog geen drie jaar aan de weg toen 3i opdook. Het Nederlandse private-equitybedrijf werd voor €240 mln de nieuwe eigenaar.
    Drie jaar later kreeg 3i bezoek van een paar IJslanders. Een consortium, met onder meer het voormalige Landsbanki, nam de frisdrankfabrikant over voor €461 mln. Toen IJsland in 2008 instortte, stak 3i de helpende hand toe. Voor €84 mln kreeg 3i een belang van ruim 10%.
    Een paar jaar later kwam ook de Zuid-Afrikaanse ondernemingsfamilie Gorvy aan boord. Ze verkochten hun bedrijf, Gerber, in ruil voor een 27,5%-belang.
    Het management van Refresco is altijd bij die eigendomsveranderingen betrokken geweest. Hun belang schommelde rond een paar procent. Samen met 3i, de IJslanders en Zuid-Afrikanen, zijn ze nu goed voor één op de drie Refresco-stukken.
    Het Franse private equity-bedrijf PAI, dat al eens eerder had aangeklopt, kwam weer langs. PAI bood circa €1,4 mrd voor Refresco. Beleggingsanalisten van ING kopten in april nog dat 'Refresco niet wil dansen, maar dat de muziek net is aangezet'. Bestuur en commissarissen van het bedrijf vonden het niet eens nodig om de geste van PAI nader te bestuderen. Het is alweer maanden stil rond dit bod.
    Activist maakt weinig lawaai
    En de activist? Ook die maakt weinig lawaai. Het Amerikaanse Wyser-Pratte, van oud-Vendex-belager Guy Wyser-Pratte, heeft opgeroepen om tegen de Cott-aankoop te stemmen. Dat meldde persbureau Bloomberg. Maar hoeveel aandelen Wyser-Pratte heeft, of de activist dinsdag op de vergadering zal zijn en wat het Amerikaanse hedgefonds nog meer in petto heeft, is onduidelijk.
    Pogingen contact te krijgen met Wyser-Pratt en zijn voorman leverden niets op. Refresco wil niets zeggen over aanwezigheid van aandeelhouders op de buitengewone vergadering.
    Het aandeel Refresco sloot maandag 2,7% lager op €15,77. Ten opzichte van begin dit jaar won het aandeel ruim 9%
  10. forum rang 6 effegenoeg 5 september 2017 16:24
    Aandeelhouders Refresco akkoord met overname (2)
    N i e u w bericht, meer informatie
    ROTTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - De aandeelhouders van sap- en frisdrankbottelaar Refresco hebben ingestemd met de overname van de bottelactiviteiten van de Amerikaanse branchegenoot Cott. Tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering schaarde 99,5 procent van de aanwezige aandeelhouders zich achter de aankoop. Zo'n 80 procent van de aandeelhouders was vertegenwoordigd.
    Refresco kondigde de overname eind juli aan. Het Rotterdamse bedrijf telt zo'n 1,1 miljard euro neer voor het onderdeel dat een klantenbestand van meer dan 500 toonaangevende retailers zegt te hebben en actief is in de Verenigde Staten, Canada, Mexico en het Verenigd Koninkrijk. De transactie wordt volgens Refresco waarschijnlijk in het vierde kwartaal afgerond.
    Topman Hans Roelofs liet weten dat de bottelactiviteiten van Cott ,,strategisch perfect passen'' bij Refresco. De overname zorgt er volgens Roelofs voor dat Refresco nu in heel de VS aanwezig is. Ook krijgt de onderneming meer capaciteit en een groter productportfolio in het Verenigd Koninkrijk. Na de overname heeft Refresco een productiecapaciteit van circa 12 miljard liter.
    De activistische aandeelhouder Wyser-Pratte had eerder laten weten tegen te gaan stemmen omdat de overname vooral bedoeld zou zijn om eventuele geïnteresseerde partijen af te weren. Wyser-Pratte wilde dat Refresco zijn strategische opties, waaronder een verkoop, zou bekijken.

    (ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)
  11. forum rang 6 Tordan 7 september 2017 16:20
    Bron VEB:

    Refresco duikt vol in de schulden voor majeure overname

    Fondsen
    Refresco Gerber
    Tags
    Aandeelhouders
    overname
    Refresco
    schulden
    Delen
    facebook
    linkedin
    twitter
    Pagina printen
    0
    Reageer op dit artikel
    Stuur dit artikel door
    Is de grote overname die de Rotterdamse bottelaar pleegt bedoeld om de eigen zelfstandigheid te waarborgen? Nee, zegt topman Hans Roelofs tegen aandeelhouders. De aankoop van de Canadese branchegenoot is een “once in a life time” kans. Dat daartoe de schulden tot “once in a life time” kans vertoond niveau worden opgevoerd, kan het management van Refresco nauwelijks deren.

    De Rotterdamse bottelaar en frisdrank- en sapproducent Refresco haalt met de overname van het Canadese Cott een grote vis binnen. Het bedrijf wordt bijna twee keer zo groot en ziet kans wereldwijd diverse schaalvoordelen te behalen.
    Een kritische aandeelhouder zou de overname van Cott kunnen beschouwen als een gifpil; door de toegenomen omvang is Refresco een stuk moeilijker over te nemen. Dat de zelfstandigheid van het bedrijf geen zekerheid was, werd recent duidelijk toen private equity partij PAI tot twee keer toe zijn interesse liet blijken. Toch weerlegt ceo Hans Roelofs de overname als verkapte bescherming; gesprekken met Cott liepen al vanaf oktober vorig jaar. Het is daarnaast ook geen geheim dat Refresco al langer aast op Cott, naar eigen zeggen al tien jaar. Dat in dezelfde periode als de onderhandelingen met Cott het bedrijf zelf ook doelwit werd is dus een ongelukkig toeval.
     
    Berekende synergievoordelen
    De rationale achter de overname van Cott is eenvoudig, Refresco wil de markt consolideren en schaalgrootte creëren. De gevolgen komen vooral tot uiting in de te realiseren synergievoordelen.  De overname van Cott moet over 3 jaar jaarlijks 47 miljoen euro aan synergievoordelen gaan opleveren. Rekening houdend met de kosten die met deze overname gepaard gaan, wordt door synergieën al meer dan 40 procent terugverdiend van de totale overnamesom van 1,1 miljard euro.
    Topman Roelofs gaf op vragen van de VEB twee voorbeelden van de te realiseren inkoopvoordelen tijdens een vergadering van beleggers. Na grootmachten Coca Cola en Pepsi is Refresco de derde grootste koper van sinaasappelsap ter wereld. Als gevolg van schaalgrootte kan Refresco een betere inkoopprijs afdwingen. Ook als het gaat om de inkoop van aluminium voor blikjes is het bedrijf een grote speler en gaat dus hetzelfde verhaal op. Buiten de gekwantificeerde harde synergieën van 47 miljoen euro per jaar is het goed mogelijk dat Refresco ook zachte synergieën weet te realiseren. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door een sterkere onderhandelingspositie (“pricing power”) richting grote klanten als een Walmart of Lidl.
     
    Schuldenberg
    Een belangrijk punt van zorg rondom de overname van Cott is de fikse schuldenberg waarmee deze gepaard gaat. De overname wordt in eerste instantie volledig met schuld gefinancierd, waarbij ook meteen het huidige Refresco wordt geherfinancierd. Hiermee loopt de schuld op tot 2,1 miljard euro, daarbij gaat de verhouding tussen de nettoschuld en het bedrijfsresultaat voor rente, belasting en afschrijvingen (ebitda) omhoog naar 4,5 keer.
    Tijdens de eerdere succesvolle fusie van Refresco met Gerber in 2013 was de nettoschuld/ ebitda overigens nog hoger met 5,1 keer. Resultaten uit het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst. In het recente verleden gaf Refresco zelf nog aan comfortabel te zijn bij een schuld van 2,5 a 3 keer ebitda, daarbij wordt over het algemeen in beleggersland een ratio boven de 4 keer als zorgwekkend beschouwd. Refresco moet dus oppassen dat het niet slachtoffer wordt van haar eigen gulzigheid, als de economie en beurs tegenzitten kan het geluk snel verkeren. Zo hebben diverse bedrijven in het verleden aangetoond.
    Dat de opgelopen schulden een belangrijke zorg vormen bij sommige beleggers blijkt ook uit het feit dat S&P de kredietwaardigheid in augustus al een stap verlaagd heeft, met BB- zitten de schulden van het bedrijf stevig in de oneerbiedig genoemde “junkbond” categorie. Ook de oproep van de activistische aandeelhouder Wyser-Pratte om tegen de overname te stemmen hield mede verband met de “financiële” risico’s rondom de overname.  Opvallend is verder, zo bleek tijdens de BAVA, dat de oude convenanten – maximaal 4 keer ebitda tot december 2018- vervallen, maar dat er geen sprake is van nieuwe convenanten. Refresco maakt bij de overname gebruikt van zogeheten cov-lite (convenant-light) financiering, waarbij beperktere kredietgaranties van kracht zijn.
    Om de schuldenberg te reduceren zal de onderneming zo spoedig mogelijk een emissie van 200 miljoen moeten uitvoeren, daarmee moet de nettoschuld/ ebitda terugzakken naar 4 keer. In eerste instantie communiceerde het bedrijf dat het binnen 12 maanden deze emissie zou doen. Het bedrijf kreeg hierover echter veel vragen van beleggers en analisten, waarna Refresco meer duidelijkheid gaf door specifiek aan te geven na goedkeuring van de BAVA en mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk zo snel mogelijk over te gaan tot de emissie.
     
    Terugbrengen schulden
    Het bedrijf vertrouwt erop dat met de aanstaande emissie van aandelen en de eigen kasgeneratie de schuld voldoende zal worden gereduceerd. Dankzij kasstroomgeneratie moet de nettoschuld/ ebitda dalen binnen 2 jaar dalen naar 3,5 keer. Op vragen van de VEB of de afbouw mogelijk niet sneller gerealiseerd kan worden door kasstroomgeneratie gaf het bedrijf aan dat het mogelijk sneller zou kunnen, maar dat ook rekening moet worden gehouden met de kosten van de overname en het uit te betalen jaarlijkse dividend.
    Als gevolg van een op termijn dalende schuldenratio zal ook de kredietwaardigheid bij de kredietbeoordelaars als S&P en Moody’s op termijn weer hersteld worden aldus topman Roelofs. Beleggers zullen er dus op moeten vertrouwen dat het goed komt met de schuldpositie. Voorlopig zien beleggers de overname wel zitten getuige de stemuitslag. Ruim 99,5% van de tijdens de BAVA aanwezige aandeelhouders stemde voor de overname.
995 Posts
Pagina: «« 1 ... 43 44 45 46 47 ... 50 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 876,19 +0,25%
EUR/USD 1,0723 +0,24%
FTSE 100 8.089,41 +0,61%
Germany40^ 17.982,30 -0,59%
Gold spot 2.325,42 +0,40%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

Flow T...
+5,69%
UNILEV...
+5,56%
NX FIL...
+3,86%
VIVORY...
+2,79%
JUST E...
+2,34%

Dalers

ADYEN NV
-10,08%
WDP
-4,46%
IMCD
-1,35%
Alfen ...
-1,30%
AZERION
-1,18%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links