Nieuws

Hoe crowdfunding Vlissingen redde

Hoe kreeg het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen het voor elkaar om een doorstart te maken met behulp van crowdfunding?

Een crowdfundactie die wél lukt, zo vaak zie je dat niet. Zeker niet in de medische hoek. Hoe kreeg het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen het voor elkaar om een doorstart te maken met behulp van crowdfunding? Henk van Koeverdinge van Zeeland Investments Beheer vertelde het aan BNR.

We gaan even terug in de tijd: de renovatie van het ziekenhuis zou ruim 20 miljoen euro gaan kosten. Omdat de banken dat een te grote investering vonden, is een crowdfundactie opgestart door Henk van Koeverdinge van Zeeland Investments Beheer.

Daarmee is ruim de helft van het bedrag opgehaald, waarna de Rabobank wél over de brug wilde komen met de rest van het bedrag. Daarnaast is het Zeeuwse ziekenhuis nu onderdeel geworden van het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam, dat financieel garant kan staan.

Te groot gebouw

Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis behoort al jaren tot de ziekenhuizen met financiële problemen. Toch is het een levensvatbaar bedrijf, zegt Van Koeverdinge: "Als je de molensteen van een veel te groot gebouw in ieder geval van de nek haalt. De huisvestingskosten zijn daardoor met zes miljoen gedaald."

Ruim 800 mensen hebben geïnvesteerd. Die krijgen elke drie maanden vijf procent rendement op hun geld, waardoor ze binnen een jaar of tien hun geld terug hebben volgens Van Koeverdinge.

Maar de actie diende naast investeringen nog een doel: "Door de fusie met Goes hadden veel mensen hun rug naar het ziekenhuis gekeerd. Door coupures van slechts 2500 euro konden veel mensen in de directe omgeving weer betrokken raken en enthousiast gemaakt worden voor het ziekenhuis."

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’