Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel AMG Critical Materials N.V. AEX:AMG.NL, NL0000888691

  • 23,780 19 apr 2024 17:37
  • -0,720 (-2,94%) Dagrange 23,540 - 24,160
  • 191.650 Gem. (3M) 245,8K

augustus 2017: Met de wind in de rug

435 Posts
Pagina: «« 1 ... 11 12 13 14 15 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. drooglegging1920 5 augustus 2017 11:13
    fd.nl/beurs/1187101/staking-in-de-gro...

    Vervang hier het woord koper voor Lithium en we hebben een probleem. AMG heeft gelukkig vaste contracten met vaste prijzen maar buiten de algehele economische grillen is een mijnen staking niet heel onrealistisch. Begrijp me niet verkeerd ik ga heel graag mee in de hosanna stemming maar dit soort dingen zijn nou eenmaal dingen die kunnen opspelen. Hopelijk komen er helemaal geen stakingen en als ze mogen komen dan pas als de koers op 100 euro staat voor mijn part ;-)
  2. drooglegging1920 5 augustus 2017 11:17

    Staking in de grootste kopermijn ter wereld zet de markt op scherp

    'La Escondida' betekent in het Spaans 'de verborgene'. Maar donderdag is La Escondida een bijzonder slechte plek om je verstoppen: alle ogen van de spelers op de markt voor koper zijn gericht op de grootste kopermijn ter wereld, die gelegen is in de Atacama-woestijn in het noorden van Chili. Duizenden mijnwerkers legden daar donderdag namelijk het werk neer, nadat onderhandelingen over meer salaris op niets waren uitgelopen.

    Woordvoerders van de grootste vakbond van de mijnwerkers stellen tegenover persbureau Bloomberg dat de voorraden koper die nog in Escondida aanwezig zijn binnen week zullen zijn uitgeput. De mijn is goed voor 6% van de wereldwijde koperproductie, dus het uitvallen van de productie kan een behoorlijke impact op de prijzen hebben.

    BHP Billiton

    Maar die invloed lijkt donderdag vooralsnog beperkt. Een ton koper kostte op de Londen Metal Exchange (LME) $5832,50, en dat i1% minder dan woensdag, toen de koperprijs nog met bijna 2% steeg. Ook de aandelenkoers van de uitbater van de mijn, BHP Billiton, bewoog weinig op het nieuws. Beleggers hebben dan ook weken de tijd gehad om de staking in te prijzen: het management van BHP Billiton ligt al geruime tijd overhoop met de vakbond.

    Dat neemt niet weg dat een langdurige staking wel degelijk de markt in beweging kan zetten. Een langdurig conflict zet de toon voor de onderhandelingen bij andere kopermijnen, zo stelt analist Cesar Perez van de Braziliaanse vermogensbeheerder BTG Pactual tegenover Bloomberg. 'Als de staking meer dan een maand duurt is dat reden tot zorg', zegt Perez.

    Opmars

    De koperprijs is sinds eind vorig jaar aan een snelle opmars bezig. Vanaf begin oktober steeg hij met 20%. De prijsstijging werd onder andere toegeschreven aan de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS. Zijn plannen om de infrastructuur in zijn land te verbeteren zouden de (verwachte) vraag naar koper aanwakkeren. Daarnaast raakt de markt, na jaren van overproductie, langzaam weer in balans.

    Die gestegen prijzen zijn voor de vakbond aanleiding om meer salaris te eisen. BHP Billiton en andere mijnbouwbedrijven gaan liever door met bezuinigen, omdat de prijzen nog lang niet op het niveau van een paar jaar geleden staan. Een ton koper kostte vier jaar geleden nog rond de $8000.


    Basismetalen in de lift

    De stijging van de koperprijs past in de trend van de stijgende grondstoffenprijzen, die sinds eind vorig jaar in de lift zitten. IJzererts werd sinds oktober 50% meer waard, de prijs voor zink steeg met bijna 20% in die periode, aluminium 10%. De optimisten onder de handelaren in grondstoffen verwachten dat na jaren van overaanbod en kelderende prijzen nu eindelijk weer goede tijden aanbreken voor de basismetalen en de mijnbouwers.

    Dat neemt niet weg dat de percentages vertekenen. Een ton ijzererts is nu goed voor $84, terwijl dat tijdens de 'boom' op de grondstoffenmarkt in 2011 nog meer dan $180 was.

    Bovendien is niet iedereen zo optimistisch: analist Richard Knights van de Britse vermogensbeheerder Liberum stelde donderdag tegenover Bloomberg te verwachten dat de ijzerertsprijs in de tweede helft van dit jaar weer onder de $50 per ton zal zakken. Knights ziet snel nieuw aanbod op de markt komen, terwijl de vraag, met name vanuit China, gelijk blijft.

  3. aandeeltje! 5 augustus 2017 11:45
    Er kunnen natuurlijk nog allerlei dingen gebeuen. Zolang de bouwers van de fabriek niet staken hoef ik me niet over de 'mijnwerkers' druk te maken met eventuele stakjngen.
    Inderdaad weer over naar de orde van de dag, zo af en toe even herhalen wat de denkbeelden zijn kan verder geen kwaad. Met enige regelmaat is in herhaling vallen ok, voor nieuwkomers en zuiver ter bevestigjng. Klopt het nog? Want van 7 naar 30 is niet niets. Of die 7 nu destijds reeel was vind ik niet zo belangrijk, belangrijker is de vraag is de 30 nu niet wat overdreven en dat antwoord is gewoon nee.

  4. Umi1 5 augustus 2017 17:41
    Dat ?nieuwe? koersdoel van ING vind ik toch vreselijk conservatief!
    tantalum gaat terug meer bijdragen vanaf Q4
    Graphite in mozambique zal de productie ook langzaamaan op gang komen.
    TiAl blijft groeien..
    FeV prijzen zijn eindelijk op een mooi niveau & gaat een hefboom geven op de winst. & mogelijk capaciteitsuitbreiding (mss meer daarover eind dit jaar)
    Engeneering orderboek recordhigh & volgens Heinz grote orders + aerospace, dus hogere marges.
    Op lange termijn lithium natuurlijk, waar enkel klein minpuntje was dat fase 2 iets duurder uitvalt qua CapEx, nl. +- 80M ipv 55M.

    ivm met die waarderingen van Lithium op basis van de 'winst' of 'Ebitda'...
    Ik heb het hier in het verleden al eens verteld, maar bij deze nogmaals;
    maak het jezelf niet moeilijk & reken met wat echt telt... De vrije kasstroom; het geld dat effectief binnenkomt & overblijft na betaling van investeringen & belastingen. Dat geldt kan aangewend worden om dividenden mee te betalen, schulden te verminderen, overnames te doen, aandelen in te kopen of te investeren in verdere groei! Je vind dit terug in de financiële verslagen onder 'Cash flow statement'.

    Lithium-contract is afgesloten aan iets boven $800/ton (bij huidige omstandigeheden en dus geen 900 zoals hier ergens werd gesuggereerd!)
    $800 - $206 => $ 594 * 90k = $ 53,5M
    - sustaining capex (= 3 a 3,5M voor fase 1) => $ 50M (geen idee of deze capex ingecalculeerd is in de kost van $206/ton, maar vermoed van niet)
    - tax van 30% (een ruwe schatting) = $ 50M - $ 15M => $ 35M
    -> bijdrage van $ 1,24 pa aan VKS
    dus ingeval verdubbeling productie; $ 2,48 pa aan VKS.
    Bij deze prijzen & LT contracts, waardeer ik het lithiumproject aan $ 37 à $ 45 pa!
    Let op; ik tel net als AMG alles in dollar; gezien de verkopen in dollar zijn. wisselkoersverschillen zullen de waarde in Euro bepalen.

    maar het is niet onverstandig (denk aan de siliciumhype) om een 'bad-case-scenario' te bepalen gezien grondstoffen nogal volatiel kunnen zijn;
    Dit geldt uiteraard niet voor de eerste 3 jaren van fase 1 (en hoogst wss ook niet van fase 2). Gezien AMG een lowcost producer is, zullen ze ook bij lage prijzen winstgevend blijven op cashniveau.
    $400 - $206 => $ 194 * 90k = $ 17,46M
    - sustaining capex (= 3 a 3,5M voor fase 1) => $ 13,96M (geen idee of deze capex ingecalculeerd is in de kost van $206/ton, maar vermoed van niet)
    - tax van 30% (een ruwe schatting) = $ 13,96M - $ 4,188M => $ 9,772M
    -> bijdrage van $ 0,35 pa aan VKS
    dus ingeval verdubbeling productie; $ 0,7 pa aan VKS.
    Bij deze prijzen, waardeer ik het lithiumproject aan $ 10,5 à $ 12,6 pa!

    Over H1 2017 boekte AMG volgens mijn berekeningen een FCF van $ 29,2M (operationele kasstroom -sustaining capex & rekeninghoudend met tegenzittend werkkapitaal). Ik verwacht dat ze in H2 minstens evengoed doen, dus een FCF van $ 60M is goed mogelijk.
    De huidige business (zonder lithium & zonder groei) is dus volgens mij $ 900M a $ 1080M waard!
    Momenteel is de marktcap van AMG +- $ 1030M.
    AMG staat dus fair gewaardeerd!! Het lithiumproject & andere groeiprojecten krijgen we er gratis bij & wie weet is die faire waarde binnen enkele jaren verdubbeld als alles meezit. Moest het tegenzitten (grondstoffenprijzen, economie in een dip..) zie ik "weinig" neerwaarts risico, gezien de onderwaardering, low-cost producer, de sterke balans, sterke VKS + lange termijncontract lithium dat ervoor zorgt dat men financiele zekerheid heeft en men fase 2 kan financieren zonder extra schulden aan te gaan.
    Mogelijks heb ik voor de opstart van fase 1 wat conservatief gerekend voor de taxatie & kan men in de beginne meer tax recupereren vanwege hogere afschrijvingen. Maar beter wat veiligheidsmarge inbouwen. Mijn koersdoel voor 2019 schommelt tussen 44 & 70 euro. Er van uitgaand dat Fase 2 doorgaat (dit is geen koopadvies!!)

    Ik ben geen boekhouder, maar goodwill boek je toch enkel bij overnames waarbij je zogezegd een "premie" voor betaalt of bij intelectual property etc.? Wat win je met boeken van goodwill? AMG's goodwill is trouwens betrekkelijk laag; 2,74% van de total assets. Ze stijgt wel, maar zeer langzaam.
    trouwens de winst heeft geen invloed op Heinz z'n bonuspakket. Dus afboekingen,goodwil etc. hebben er niets mee te maken...
    Het gaat om 3 metric's (terug te vinden in het jaarverslag); kasstroom, aandelenkoers & prestatie tov concurrenten (als ik het me goed herinner)
  5. Umi1 5 augustus 2017 18:02
    quote:

    Just lucky schreef op 4 augustus 2017 08:21:

    Umi jij bent goed met getallen. Kan jij een indicatie geven van de bijdrage van de productie van 90.000 ton lithium concentraat aan de EBITDA en netto winst. Ze hebben al eens aangegeven te rekenen op een opbrengst van circa 900$ per ton en een kostprijs (excl. transport) van iets meer dan 200$ per ton. Reken voor de zekerhied maar met 300$ per ton.
    kostprijs incl. transport was $206/ton stond ooit in een presentatie. Gezien AMG steeds conservatief is heb ik deze overgenomen in m'n berekeningen. Weet helaas niet op de Maintenance CapEx inbegrepen is in deze kosten of niet. Dus heb de vooropgestelde capex meegerekend.
    Opbrengst is net boven $ 800M aan huidige spotprijzen.
  6. 2411phk 6 augustus 2017 16:34
    quote:

    Umi1 schreef op 5 augustus 2017 17:41:

    Dat ?nieuwe? koersdoel van ING vind ik toch vreselijk conservatief!
    tantalum gaat terug meer bijdragen vanaf Q4
    Graphite in mozambique zal de productie ook langzaamaan op gang komen.
    TiAl blijft groeien..
    FeV prijzen zijn eindelijk op een mooi niveau & gaat een hefboom geven op de winst. & mogelijk capaciteitsuitbreiding (mss meer daarover eind dit jaar)
    Engeneering orderboek recordhigh & volgens Heinz grote orders + aerospace, dus hogere marges.
    Op lange termijn lithium natuurlijk, waar enkel klein minpuntje was dat fase 2 iets duurder uitvalt qua CapEx, nl. +- 80M ipv 55M.

    ivm met die waarderingen van Lithium op basis van de 'winst' of 'Ebitda'...
    Ik heb het hier in het verleden al eens verteld, maar bij deze nogmaals;
    maak het jezelf niet moeilijk & reken met wat echt telt... De vrije kasstroom; het geld dat effectief binnenkomt & overblijft na betaling van investeringen & belastingen. Dat geldt kan aangewend worden om dividenden mee te betalen, schulden te verminderen, overnames te doen, aandelen in te kopen of te investeren in verdere groei! Je vind dit terug in de financiële verslagen onder 'Cash flow statement'.

    Lithium-contract is afgesloten aan iets boven $800/ton (bij huidige omstandigeheden en dus geen 900 zoals hier ergens werd gesuggereerd!)
    $800 - $206 => $ 594 * 90k = $ 53,5M
    - sustaining capex (= 3 a 3,5M voor fase 1) => $ 50M (geen idee of deze capex ingecalculeerd is in de kost van $206/ton, maar vermoed van niet)
    - tax van 30% (een ruwe schatting) = $ 50M - $ 15M => $ 35M
    -> bijdrage van $ 1,24 pa aan VKS
    dus ingeval verdubbeling productie; $ 2,48 pa aan VKS.
    Bij deze prijzen & LT contracts, waardeer ik het lithiumproject aan $ 37 à $ 45 pa!
    Let op; ik tel net als AMG alles in dollar; gezien de verkopen in dollar zijn. wisselkoersverschillen zullen de waarde in Euro bepalen.

    maar het is niet onverstandig (denk aan de siliciumhype) om een 'bad-case-scenario' te bepalen gezien grondstoffen nogal volatiel kunnen zijn;
    Dit geldt uiteraard niet voor de eerste 3 jaren van fase 1 (en hoogst wss ook niet van fase 2). Gezien AMG een lowcost producer is, zullen ze ook bij lage prijzen winstgevend blijven op cashniveau.
    $400 - $206 => $ 194 * 90k = $ 17,46M
    - sustaining capex (= 3 a 3,5M voor fase 1) => $ 13,96M (geen idee of deze capex ingecalculeerd is in de kost van $206/ton, maar vermoed van niet)
    - tax van 30% (een ruwe schatting) = $ 13,96M - $ 4,188M => $ 9,772M
    -> bijdrage van $ 0,35 pa aan VKS
    dus ingeval verdubbeling productie; $ 0,7 pa aan VKS.
    Bij deze prijzen, waardeer ik het lithiumproject aan $ 10,5 à $ 12,6 pa!

    Over H1 2017 boekte AMG volgens mijn berekeningen een FCF van $ 29,2M (operationele kasstroom -sustaining capex & rekeninghoudend met tegenzittend werkkapitaal). Ik verwacht dat ze in H2 minstens evengoed doen, dus een FCF van $ 60M is goed mogelijk.
    De huidige business (zonder lithium & zonder groei) is dus volgens mij $ 900M a $ 1080M waard!
    Momenteel is de marktcap van AMG +- $ 1030M.
    AMG staat dus fair gewaardeerd!! Het lithiumproject & andere groeiprojecten krijgen we er gratis bij & wie weet is die faire waarde binnen enkele jaren verdubbeld als alles meezit. Moest het tegenzitten (grondstoffenprijzen, economie in een dip..) zie ik "weinig" neerwaarts risico, gezien de onderwaardering, low-cost producer, de sterke balans, sterke VKS + lange termijncontract lithium dat ervoor zorgt dat men financiele zekerheid heeft en men fase 2 kan financieren zonder extra schulden aan te gaan.
    Mogelijks heb ik voor de opstart van fase 1 wat conservatief gerekend voor de taxatie & kan men in de beginne meer tax recupereren vanwege hogere afschrijvingen. Maar beter wat veiligheidsmarge inbouwen. Mijn koersdoel voor 2019 schommelt tussen 44 & 70 euro. Er van uitgaand dat Fase 2 doorgaat (dit is geen koopadvies!!)

    Ik ben geen boekhouder, maar goodwill boek je toch enkel bij overnames waarbij je zogezegd een "premie" voor betaalt of bij intelectual property etc.? Wat win je met boeken van goodwill? AMG's goodwill is trouwens betrekkelijk laag; 2,74% van de total assets. Ze stijgt wel, maar zeer langzaam.
    trouwens de winst heeft geen invloed op Heinz z'n bonuspakket. Dus afboekingen,goodwil etc. hebben er niets mee te maken...
    Het gaat om 3 metric's (terug te vinden in het jaarverslag); kasstroom, aandelenkoers & prestatie tov concurrenten (als ik het me goed herinner)

    Inderdaad Umi een goed en een uitgebreide toelichting, volgens mij wordt de Tantalum produktie weer opgestart in september en zal bijdragen aan de winst vanaf Q3 (in plaats van Q4).

    Goodwill is een normaal iets en inderdaad een premie ten opzichte van de werkelijke bedrijfswaarde bij een overname. Het vormen van goodwill, is dat je daar op kan afschrijven en drukt de bedrijfswinst. Voor een bedrijf kan dat handig zijn en is ook toegestaan.

  7. Umi1 6 augustus 2017 21:47
    quote:

    2411phk schreef op 6 augustus 2017 16:34:

    Inderdaad Umi een goed en een uitgebreide toelichting, volgens mij wordt de Tantalum produktie weer opgestart in september en zal bijdragen aan de winst vanaf Q3 (in plaats van Q4).

    Goodwill is een normaal iets en inderdaad een premie ten opzichte van de werkelijke bedrijfswaarde bij een overname. Het vormen van goodwill, is dat je daar op kan afschrijven en drukt de bedrijfswinst. Voor een bedrijf kan dat handig zijn en is ook toegestaan.

    Tantalum wordt opgestart einde van Q3 (dus eind september). Dus verwaarloosbare bijdrage in Q3 volgens mij.

    ivm goodwill vond ik onderstaande; Dus moest men op het lithiumproject goodwill boeken, zal men dit niet kunnen afschrijven. Dan zie ik er het nu niet van in :)

    Afschrijven van de goodwill
    Als u een onderneming heeft gekocht, zal u de betaalde goodwill zo snel mogelijk willen afschrijven. Deze komt ten laste van de brutowinst, die u op die manier laag kunt houden.

    - Positieve goodwill dient u te activeren en af te schrijven over de verwachte economische levensduur. Daarbij wordt in elk geval aangenomen dat deze levensduur eindig is, met de (mogelijk weerlegbare) veronderstelling dat de levensduur niet langer is dan 20 jaar.
    Schrijft u af over een langere periode dan 20 jaar, dan dient jaarlijks te worden getoetst of sprake is van een duurzame waardevermindering van de geactiveerde goodwill. Intern gegenereerde goodwill mag u niet activeren.

  8. viper one 7 augustus 2017 09:00
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 7 augustus 2017 08:50:

    Goodwill is alleen van toepassing als een bedrijf wordt overgenomen voor meer dan de intrinsieke waarde.
    Als GAM wordt overgenomen, dan is er een kans dat AMG enige goodwill moet betalen.
    Als GAM kan kiezen tussen overgenomen worden door AMG, of bankroet draaien, dan is er volgens mij weinig kans dat er "goodwill" moet betaald worden, en om even verder te gaan in die woordspeling, ze hebben zelf ook weinig goodwill getoond in het tantalumcontract, dus ik denk niet dat de stemming erg positief zal zijn als er onderhandelingen worden opgestart...
  9. Joop213 7 augustus 2017 09:58
    Oeps. Ik dacht dat goodwill ook bij een nieuwe fabriek mocht worden ingeboekt. Niet dus. Maar de strekking van mijn opmerking was dat de CEO er alles aan gaat doen om maximaal te kunnen cashen. En zijn bonuspakket is dan wel niet gekoppeld aan de winst, maar wel aan de aandeelprijs. Daar zit dus indirect een verband tussen.
  10. forum rang 4 lanciared 7 augustus 2017 11:30
    En bij een positieve dag, positieve AEX, Arcelor dat flink stijgt , en een heel positieve opening en vervolg het eerste halfuur , kan ik me niet van de indruk ontdoen, dat de koers gewoon naar beneden gezet wordt, omdat een partij wil en aan het inkopen is.
    Ja, zie het gewoon, bij een grafiek met een lijntje eigenlijk recht naar omlaag.
    Gezocht en getracht om de koers gewoon naar omlaag te sturen.
    LR

    Positieve vooruitzichten voor Q3 resultaten zijn er beslist.
  11. forum rang 6 rene66 7 augustus 2017 11:40
    quote:

    the Fonz schreef op 7 augustus 2017 11:27:

    Weet iemand een reden voor deze daling?
    Het zijn partijen die winst pakken. Zoal ik eerder aangaf verwacht ik dat het aandeel de komende periode tussen de 28,5 als ondergrens en 30,5 als bovengrens gaat bewegen. Het kan dus nog meer zakken dan vandaag.

    Als het goed is komt de ondergrens van het aandeel bij elke flinke koersstijging weer een stukje hoger, dat is het belangrijkste. Moraal is dus niks doen en gewoon wachten als je er long inzit en als (dag of week) handelaar kan je mee doen met het spel.
435 Posts
Pagina: «« 1 ... 11 12 13 14 15 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

AMG ziet enorme kansen in recyclen van plutonium

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links