Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heijmans, bbq-en op raketbrandstof?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michel Aupers

Michel Aupers werkte de laatste twintig jaar bij verschillende brokers als aandelenanalist, met een specialisatie in bouw, ingenieurs, olieservice, renewable energie en de maakindustrie. Nu heeft hij zijn eigen onafhankelijke researchbureau, Aupers Independent Research, dat beleggers en ondernemingen ondersteunt.

Meer over Michel Aupers

Recente artikelen van Michel Aupers

  1. jan '18 Duwen en trekken in Duitsland 3
  2. nov '17 Schatgraven in Duitsland 3
  3. nov '17 SBM Offshore: honger naar projecten 4

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 12 juni 2017 14:11
    Tis goed dat er analisten zijn die ook negatief cq. realistisch schrijven, om welbekende redenen zie je dat zelden. Hulde derhalve daarvoor.

    Over de inhoud zelf: zoals hierboven gesteld, over een jaar zullen we deze onderbouwde (hehe) analyse beter kunnen inschatten en vergelijken met de "positief ingestelde analisten". Ik ben benieuwd...

  2. MichelAupers 12 juni 2017 15:27
    In aanvulling op de bankschuld. Enigszins technische verhaal voor de echte liefhebbers...

    Eind 2016 EUR 100m netto schuld. Opbrengst verkopen Duitsland en Belgie EUR 100m. Dan staat saldo schuld op 0. Vervolgens is er een verwachtte cash-out van EUR 15-20 voor leegloop voorzieningen (reorganisaties en afmaken probleemprojecten). Daar tel je de EBITDA over 2017 bij op (over omzet EUR 1.5-1.6bn), en die lijkt nogal onzeker vanwege voltooiing probleemprojecten en onenigheid met opdrachtgevers. Daar trek je vervolgens de investeringen af (EUR 10-15m).

    Verder nog een plus of min voor ontwikkeling werkkapitaal. Deze laatste post is in de praktijk lastig in te schatten bij bouwers en is, zoals boven beschreven, ook afhankelijk van vertrouwen in de onderneming. Schommelingen van tientallen miljoenen in de plus of min zijn geen uitzondering.

    Heijmans heeft ook een onvoorwaardelijke verplichting om vastgoed te kopen voor EUR 93m...het exacte moment van gedwongen afname is niet duidelijk en het is lastig in te schatten of het om aantrekkelijke of minder aantrekkelijke posities gaat..

    De schuld positie einde jaar is altijd circa EUR 50-100m lager dan de situatie midden van het jaar (seizoeneffect) dus het is misschien een betere benadering om de mid jaar positie als uitgangspunt te nemen voor netto schuld.

    Tot slot, banken houden ook forse exposure dmv afgegeven bankgaranties. En ik vermoed dat banken graag de totale exposure (netto schuld+ afgegeven garanties) willen verlagen, zeker bij mogelijke nieuwe tegenvallers...
  3. forum rang 5 tradersonly 12 juni 2017 17:56
    Enigszins suggestief stukje. Zeker met veelvuldig gebruik van woorden als 'kan' & 'lijkt'.

    In het ergste geval zouden ze nog een voorziening moeten nemen van 27,5 miljoen (volgens Heijmans zelf)
    In het positieve scenario spelen ze op deze probleemprojecten 20 miljoen vrij.

    Stel dat het negatieve scenario zich voltrekt. Dan kan er idd een emissie moeten plaatsvinden, maar zeker geen enorm grote.
    Er staan zo'n 22 miljoen aandelen uit.
    Een emissie van 10% = 2,2 miljoen aandelen.
    x 7,33 (slotkoers vandaag) levert dan al zo'n 16 miljoen euro op tegen betrekkelijk weinig verwatering.
    Een waiver voor de resterende 10 miljoen zou dan nog een optie zijn.

    Wat betreft A9. Tijdens dag van de bouw is verteld dat er 2e helft april de laatste van alle 10.000 heipalen zijn geplaatst. Volgens een tweet van rijkswaterstaat van maart ligt de a9 in elk geval op schema.
  4. forum rang 5 bartbas 13 juni 2017 08:30
    Eenzijdig stuk. Alle onzekerheden worden negatief uitgelegd. Niets over grondposities, die in waarde stijgen en de goede gang van zaken in de woningbouw. Verwacht mag worden dat naast wellicht een of meer tegenvallers er ook meevallers zullen zijn. Voor mij is Heijmans een achterblijver met nog een behoorlijk koerspotentieelen dus koerswaardig.
    Bartbas
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links