Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

  • 0,905 24 apr 2024 17:35
  • -0,004 (-0,39%) Dagrange 0,893 - 0,917
  • 6.519.524 Gem. (3M) 6,9M

Pharming het aandeel van 2017

50.750 Posts
Pagina: «« 1 ... 515 516 517 518 519 ... 2538 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 mei 2017 22:27
    vervolg VEB:

    Vooruitblikken
    De zaal zat goed vol met aandeelhouders. De teneur was positief: CEO Sijmen de Vries en CFO Robin Wright waren duidelijk in hun nopjes met de eerste operationele winst van Pharming in het eerste kwartaal dit jaar. De aanwezige aandeelhouders leken de geboekte resultaten te waarderen.
    Ruconest is Pharmings enige goedgekeurde geneesmiddel en dient ter bestrijding van aanvallen van erfelijke angio-oedeem, een erfelijke aandoening die zich kenmerkt door heftige, plaatselijke zwellingen. In het gebied rond de keel kunnen deze levensbedreigend zijn. De aandoening is zeldzaam (1 op 30.000 mensen lijdt eraan). De totale markt voor geneesmiddelen voor de bestrijding van acute angio-oedeem bedraagt in de grootste markt, die van de VS, toch zo'n 850 miljoen euro. Pharming heeft hierin nu een aandeel van ongeveer 3 procent. Hierbij lichtte de Vries toe dat de VS nu eenmaal de grootste markt vormt, omdat het niveau van behandeling daar relatief intens is én vanwege de agressieve beprijzing door de daar actieve producenten.
    Gezien Pharmings overtuiging dat Ruconest superieur is aan de producten van concurrenten Shire en CSL-Behring, verwacht zij geleidelijk aan meer marktaandeel te kunnen veroveren. Pharming probeert het potentieel van het middel aanmerkelijk te vergroten. Allereerst door ook goedkeuring te krijgen voor de toepassing ervan als preventief geneesmiddel. Ter illustratie toonde De Vries in de vergadering de testresultaten van door de toezichthouder goedgekeurde geneesmiddelen van concurrenten naast de resultaten van preventieve toepassing van het eigen middel. Het lijkt veel beter te werken. Bovendien met een geringere kans op vervelende bijwerkingen. Slaagt deze aanpak, dan ligt een extra markt in de VS open ter grootte van 750 miljoen dollar - nu geheel in handen van Shire. Daarnaast werkt Pharming aan andere, gebruiksvriendelijker toedieningswijzen van haar medicijn.
    Verder werkt Pharming aan geneesmiddelen voor de ziektes van Pompe en Fabry. Pompe betreft een ongeneeslijke, erfelijke aandoening die zich manifesteert door een voortschrijdende verslapping van de spieren. Fabry is een evenzeer erfelijke aandoening, waarbij een stapeling van vetten optreedt in de cellen van de bloedvaten, spieren en zenuwen. Dat leidt uiteindelijk tot stoornissen in het functioneren van belangrijke organen. Waarom richt Pharming zich op deze twee? Het gaat hier– net als bij het erfelijke angio-oedeem – om zeldzame aandoeningen waarvoor weinig medicatie bestaat. Daarbij wordt de markt gedomineerd door een of twee spelers. De bestaande medicatie is relatief duur en heeft mogelijk veel vervelende bijwerkingen (een zogenaamde black box warning). Doordat Pharming dergelijke bijwerkingen niet verwacht bij medicatie op basis van eiwitten uit konijnenmelk, worden hogere doseringen mogelijk. Dat leidt hopelijk tot hogere effectiviteit en betere behandelingsmogelijkheden. De Vries kwam zelfverzekerd over wat betreft de mogelijkheden. Op het vlak van de termijn waarop Pharming de ontwikkeling van deze nieuwe geneesmiddelen wenst te volbrengen, gaf hij verder weinig prijs. Aannemelijk is dat het op de markt komen van deze nieuwe middelen nog jaren op zich laten wachten, zo dit al gebeurt.

    Herfinanciering
    Een belangrijk onderwerp van bespreking vormde verder de omvangrijke herfinanciering van 100 miljoen dollar. Pharming kondigde deze al op 17 mei 2017 aan. CFO Wright omschreef de nieuwe geldverstrekker tijdens de vergadering als "best creditor in the industry". Met het oversluiten van de bestaande financieringen voorkomt Pharming verdere convertering van lening in aandelen door geldverstrekkers. Zo voorkomt Pharming een mogelijke verwatering tot 24%. Verder beteugelt Pharming de koersbewegingen van het aandeel die ontstonden door de forse volumes die op de markt kwamen wanneer converterende geldverstrekkers hun belangen verkochten. Voor de onderneming is van belang dat de financiering minder drukt op de financieringskosten van Pharming. Dat lijkt bij een rente van 12 procent op het eerste gezicht wellicht wat vreemd. Overeengekomen is dat de helft van de rente steeds bij de hoofdsom opgeteld wordt. Zo legt de financiering op korte termijn minder beslag op de liquiditeit van de onderneming. Dat maakt het risicoprofiel van Pharming lager (zij het dat dit nog steeds aanmerkelijk is). Verder kan Pharming zo meer middelen alloceren voor de broodnodige investeringen in marketing en verkoop, en R&D.
    Voor de rest van het jaar verwacht Pharming verdere omzetgroei. Wel moet rekening gehouden worden met eenmalige kosten voor het vervroegd aflossen van de lopende financieringen (9 procent van het nominale schuldbedrag, deels te activeren, deels via de winst- en verliesrekening) en het aangaan van nieuwe. Deze drukken de cijfers van het tweede kwartaal.
    Verder is vermeldenswaardig dat Pharming ook actief zoekt naar geneesmiddelen van andere fabrikanten die zij via haar netwerk in de VS en de EU kan aanbieden.

    Beloning raad van commissarissen
    Bijzonderheid bij Pharming is de beloningsstructuur voor de leden van de zeskoppige raad van commissarissen. In Nederland is het niet gebruikelijk dat deze een vergoeding in aandelen ontvangen. De corporate governance code bepaalt sinds jaar en dag dat dit niet wenselijk is. Pharming wijkt daar al lang van af, onder meer om zo commissarissen met buitenlandse, bijvoorbeeld Amerikaanse herkomst te kunnen trekken. De VEB concludeert echter dat sinds de inwerkingtreding van deze beloningsstructuur in 2014 slechts één buitenlandse commissaris is aangetrokken, namelijk de Amerikaan Paul Sekhri. Voor de herinvoering van de structuur waren er al twee buitenlandse commissarissen, een Engelsman en een Duitser. Deze zitten nog steeds. De VEB heeft daarom de vraag opgeworpen of de reden voor een remuneratiestelsel in afwijking van de Nederlandse corporate governance regels nog wel gerechtvaardigd was. Sekhri liet weten zonder dit extraatje geen commissaris te zijn geworden van Pharming. Naar zijn overtuiging werkte de afwijking dus zoals bedoeld.

  2. [verwijderd] 28 mei 2017 23:26
    Iemand die uitleg kan geven over Ruconest dat preventief gebruikt zou worden?
    Gaat het hier dan om familieleden van personen die de ziekte hebben, die zelf veel kans hebben dat het genetisch is overgedragen?
    Hoe moet je dit juist interpreteren en wat is de invloed van een eventuele toelating op de markt op Ruconest zelf?
  3. [verwijderd] 28 mei 2017 23:45
    quote:

    voda schreef op 28 mei 2017 17:18:

    [...]
    Wees héél erg voorzichtig met dit aandeel. Het gros van de beleggers heeft in de loop der jaren hier een vermogen mee verloren. En ja, de situatie was toen anders.

    Enne, Pharming heeft al eerder natuurlijk recht gehad op 100% van de verkopen.
    Hoe denk jij trouwens over de povere verkoop resultaten in Europa?
    Komt totaal niet van de grond af.

    En onderschat die dure lening tegen 12% rente niet. Die moet ooit afgelost worden.
    Met welk kasgeld dadelijk? Zo lang ze geen NETTO winst maken, teren ze in op de kas voorraad (en Eigen Vermogen).

    Disclaimer:

    Ik ben een ex-aandeelhouder.
    OMG! Ik heb een stukje gelezen in de draadjes. Ik weet de ins en de outs niet van deze lening maar als je voor 12% leent dan ben je echt ten einde raad! Lijkt wel veel op de de Slijmen strategie, het ene gat met het andere vullen. En hoever is de concurrentie met een beter middel?
  4. $rob$ 29 mei 2017 08:04
    quote:

    Topperke schreef op 28 mei 2017 23:26:

    Iemand die uitleg kan geven over Ruconest dat preventief gebruikt zou worden?
    Gaat het hier dan om familieleden van personen die de ziekte hebben, die zelf veel kans hebben dat het genetisch is overgedragen?
    Hoe moet je dit juist interpreteren en wat is de invloed van een eventuele toelating op de markt op Ruconest zelf?
    Topperke, lees je in! Het stast allemaal op internet uitgelegd. Preventieve toediening is voor HAE patienten, niet voor familieleden, ter voorkoming van een aanval. Het betekent, dat als het middel werkt, dat minder mensen een aanval krijgen en dus niet met het acute Ruconest middel behandeld hoeven worden. Wat dat voor de markt betekent: meer preventieve verkoop, maar daardoor minder acute behandelingen?
  5. Berdientje 29 mei 2017 08:05
    Pharming: gaat er dan eindelijk geoogst worden?

    Nieuws uit de aandeelhoudersvergadering
    Tijdens de aandeelhoudersvergadering leggen bestuur en commissarissen verantwoording af voor het gevoerde beleid en gehouden toezicht.
    Daarnaast gaat het bestuur het gesprek met aandeelhouders aan over kansen en risico’s voor de onderneming.
    De VEB bezoekt vrijwel alle aandeelhoudersvergaderingen van Nederlandse beursfondsen (en van een aantal grote Europese bedrijven).
    Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste gespreksonderwerpen in de aandeelhoudersvergadering van: Pharming
    Datum vergadering: 24 mei 2017
    De VEB stemde voor alle agendapunten.

    www.veb.net/artikel/06278/pharming-ga...

  6. forum rang 8 lucas D 29 mei 2017 08:12
    quote:

    ff wachten nog schreef op 28 mei 2017 23:45:

    [...]OMG! Ik heb een stukje gelezen in de draadjes. Ik weet de ins en de outs niet van deze lening maar als je voor 12% leent dan ben je echt ten einde raad! Lijkt wel veel op de de Slijmen strategie, het ene gat met het andere vullen. En hoever is de concurrentie met een beter middel?
    Leg dat maar eens uit als je de ins en outs niet weet!
    Maar wel een mening geven?

    Slap, om iets waar van je te kennen geeft niet genoeg te weten, gelijk gebruikt een de CEO te kapittelen, die net prima cijfers heeft overlegd.

    En is het niet aan de concurrentie zich zorgen te moeten maken?

  7. [verwijderd] 29 mei 2017 08:40
    quote:

    ff wachten nog schreef op 28 mei 2017 23:45:

    [...]OMG! Ik heb een stukje gelezen in de draadjes. Ik weet de ins en de outs niet van deze lening maar als je voor 12% leent dan ben je echt ten einde raad! Lijkt wel veel op de de Slijmen strategie, het ene gat met het andere vullen. En hoever is de concurrentie met een beter middel?
    Wat een trieste post.... geen aandeelhouder zeker en dan een losse flodder als 'beter middel'.....

    Heeft Pharming als eerste Nederlandse biotech operationeel winst gedraaid?
    Hoeveel was de omzet boven verwachting?
  8. [verwijderd] 29 mei 2017 08:43
    In het VEB verslag van de AVA staat dat de helft van de te betalen rente bij de hoofdsom wordt opgeteld.

    Dit is beter voor de cash positie, omdat er minder rente direct afgerekend wordt.

    Betekent dit echter ook dat de maximale capaciteit/hoofsom groter wordt?
    Of zit die ruimte (4 jaar 6%/5.5%;ongeveer 20m euro) nog in het huidige "maximum" van 100m dollar?

  9. Cor S 29 mei 2017 09:30
    quote:

    starss schreef op 29 mei 2017 09:24:

    Na de laatste berichtgeving ben ik gematigd positief. Ben er nog niet ingestapt want ik zit eigenlijk met de hoeveelheid uitstaande aandelen. is een reverse split van de aandelen een mogelijkheid?
    Geen sprake van - wel van 10% inkoop eigen aandelen!
  10. [verwijderd] 29 mei 2017 09:40
    quote:

    't zal maar gebeuren schreef op 29 mei 2017 09:36:

    [...]
    waar haal je 't vandaan.!
    www.iex.nl/Column/264070/Pharming-maa...

    QUOTE:
    Bij de huidige AVA was een van de agendapunten zelfs de inkoop van eigen aandelen (!). Aandeelhouders gaven de raad van bestuur goedkeuring voor de inkoop van 10% van de uitstaande aandelen tot 24 juli 2018.
  11. [verwijderd] 29 mei 2017 09:43
    quote:

    $rob$ schreef op 29 mei 2017 09:41:

    [...]

    Noem een bron? Waar kan ik dit vinden? Anders is dit misleiding!
    Met een grote mond hier continue pretenderen dat je alles zo goed leest en weet, terwijl hetgeen Corretje aanhaalt toch wel het meest bijzondere stukje over Pharming is dat je dit laatste decennium hier op IEX kunt lezen

    www.iex.nl/Column/264070/Pharming-maa...

    QUOTE:
    Bij de huidige AVA was een van de agendapunten zelfs de inkoop van eigen aandelen (!). Aandeelhouders gaven de raad van bestuur goedkeuring voor de inkoop van 10% van de uitstaande aandelen tot 24 juli 2018.
  12. [verwijderd] 29 mei 2017 09:46
    quote:

    BoOOOming schreef op 29 mei 2017 09:43:

    [...]

    Met een grote mond hier continue pretenderen dat je alles zo goed leest en weet, terwijl hetgeen Corretje aanhaalt toch wel het meest bijzondere stukje over Pharming is dat je dit laatste decennium hier op IEX kunt lezen

    www.iex.nl/Column/264070/Pharming-maa...

    QUOTE:
    Bij de huidige AVA was een van de agendapunten zelfs de inkoop van eigen aandelen (!). Aandeelhouders gaven de raad van bestuur goedkeuring voor de inkoop van 10% van de uitstaande aandelen tot 24 juli 2018.
    dit staat al jaren bij elke ava op de agenda.
50.750 Posts
Pagina: «« 1 ... 515 516 517 518 519 ... 2538 »» | Laatste |Omhoog ↑

Direct naar Forum

Premium

Logische herfinanciering Pharming

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links