Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Akzo Nobel AEX:AKZA.NL, NL0013267909

  • 62,280 23 apr 2024 17:39
  • -4,640 (-6,93%) Dagrange 62,200 - 68,340
  • 2.114.227 Gem. (3M) 404,8K

AKZO Nobel draadje 2017

7.801 Posts
Pagina: «« 1 ... 254 255 256 257 258 ... 391 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. BASF en BAYER kopen 20 mei 2017 18:30
    quote:

    Go with the flow schreef op 20 mei 2017 18:25:

    Wonderlijk, het beschermen van Groningse inwoners tegen nadelen van gaswinning is een proces van jaren, jaren, adviesbureau na adviesbureau, en nog eens jaren en jaren,

    Maar..........

    Een beschermende deken voor Akzo kan per omgaande worden geregeld.

    met dank aan alle vvd stemmers natuurlijk
    Akzo heeft al reeds een beschermingsconstructie :

    Belager van AkzoNobel loopt vast in een dubbele beschermingswal

    Mocht het Amerikaanse PPG het bod op AkzoNobel ondanks het ferme 'nee' vijandig door willen zetten, dan lopen de Amerikanen tegen een lastig probleem aan. Ze kunnen het bedrijf ondanks het Nederlandse verzet wel overnemen door de meerderheid van de aandeelhouders achter zich te krijgen, maar ze kunnen vervolgens geen eigen bestuurders en commissarissen benoemen om de overname af te ronden, en de bedrijven samen te voegen.

    Dat recht om de bestuurders van het verf- en chemieconcern te benoemen is namelijk voorbehouden aan de AKZO Nobel Stichting, aan wie 48 prioriteitsaandelen zijn toegekend. Het bestuur van die bevriende stichting bestaat uit vier AkzoNobel-commissarissen, onder wie Ben Verwaayen (ex-KPN) en Antony Burgmans. Deze oud-Unilever-topman is voorzitter van de stichting.

    Als de Amerikanen de meerderheid van AkzoNobel in handen hebben, kunnen ze de huidige bestuurders en commissarissen ontslaan. Maar ze kunnen vervolgens niet hun eigen mensen benoemen. Normaal gesproken had dit obstakel via de aandeelhoudersvergadering opgeruimd kunnen worden. Maar AkzoNobel maakt als enige Nederlandse onderneming nog steeds gebruik van een overgangsbepaling van de wet op de naamloze vennootschappen die in 1928 door de Staten-Generaal werd aangenomen. Die 89 jaar oude clausule om 'vijandige' bestuurders te weren beschermt het concern anno 2017 nog steeds. Voor vijandige bieders ontstaat een onwerkbare situatie.

    Een belager van Akzo Nobel loopt in de praktijk vast in een dubbele beschermingswal

    Mocht zo'n bieder als PPG toch door willen zetten, dan kan AkzoNobel ook nog een zogeheten 'responstijd' in stelling brengen. Die gaat in als de vijandige bieder de huidige bestuurders en commissarissen van Akzo wil ontslaan. PPG moet dan een halfjaar wachten voor het de aandeelhouders bijeen mag roepen om die stap te nemen - waarna vervolgens dus ook nog blijkt dat er geen eigen mensen benoemd kunnen worden. Een belager van AkzoNobel loopt in de praktijk dus vast in een dubbele beschermingswal.
  2. [verwijderd] 21 mei 2017 20:31
    Alleen in NL een minister die op nationale TV fabeltjes verteld. Zo hoorde ik vandaag bij buitenhof dat AKZO het heel goed heeft gedaan de afgelopen jaren... Ook hoorde ik dat deze minsiter vind dat er naar andere aandeelhouders dan Elliott geluisterd moet worden... Dan denk ik, vraag het de ander aandeelhouders eens op een (B)AVA! Maar dat durfen B&B natuurlijk niet. Daarom staan we morgen bij de ondernemingskamer.
  3. TheBateman 21 mei 2017 21:00
    ASMI ZAAK 2010: www.drijberenpartners.nl/overige/publ...

    HOGE RAAD

    De Hoge Raad is van oordeel dat de oordelen van de OK in rov. 3.11 van haar eindbeschikking blijk geven van een onjuiste rechtsverhouding. Volgens de Hoge Raad dient het bestuur bij de uitoefening van zijn taak het belang van de vennootschap en de daaraan verbonden onderneming voorop te stellen en de belangen van alle betrokkenen, waaronder die van de aandeelhouders, bij zijn besluitvorming in aanmerking te nemen. Naar het oordeel van de Hoge Raad is de door ASMI te volgen strategie derhalve in beginsel een aangelegenheid van het bestuur en is het aan het bestuur, onder toezicht van de RvC, te beoordelen of, en in hoeverre, het wenselijk is daarover in overleg te treden met externe aandeelhouders. Het bestuur van een vennootschap heeft weliswaar aan de AvA verantwoording af te leggen van zijn beleid maar is volgens de Hoge Raad, behoudens afwijkende wettelijke of statutaire regelingen, niet verplicht de AvA vooraf in zijn besluitvorming te betrekken als het gaat om handelingen waartoe het bestuur bevoegd is. De Hoge Raad verwijst hierbij naar zijn ABN AMRO-beschikking uit 2007.

    Voorts is de Hoge Raad van oordeel dat de oordelen van de OK ontoereikend zijn gemotiveerd. De Hoge Raad wijst onder meer op de vaststaande feiten waaruit blijkt dat het bestuur de dialoog is aangegaan met de externe aandeelhouders, waarbij het bestuur het belang van alle betrokkenen bij de vennootschap op lange termijn in aanmerking heeft genomen, hetgeen is overeenstemming is met de preambule onder 7 bij de op 1 januari 2009 in werking getreden Code Tabaksblat 2008. Volgens de Hoge Raad zou deze evenals de Code Tabaksblat 2003 een uiting vormen van de in Nederland heersende algemene rechtsovertuiging welke mede inhoud geeft aan: a) de eisen van redelijkheid en billijkheid naar welke volgens art. 2:8 BW degenen die krachtens de wet of statuten bij de vennootschap zijn betrokken zich jegens elkaar moeten gedragen, en aan b) de eisen die voortvloeien uit een behoorlijke taakvervulling waartoe iedere bestuurder ingevolge art. 2:9 BW gehouden is. Ook hierbij verwijst de Hoge Raad naar de ABN AMRO-beschikking.

    Ten aanzien van de taken van de RvC verwijst de Hoge Raad naar de tekst van art. 2:140 lid 2 BW, hetgeen volgens de Hoge Raad niet met zich meebrengt dat de RvC de verplichting heeft een bemiddelende rol te vervullen bij conflicten tussen bestuur en de aandeelhouders. De RvC is naar het oordeel van de Hoge Raad dan ook geen verantwoording verschuldigd aan de aandeelhouders. Ook de toepassing van Best Practice bepaling III.1.6(f) van de Code Tabaksblat 2008 geeft geen aanleiding tot een ander oordeel volgens de Hoge Raad. De RvC kan door de aandeelhouders wel worden benaderd om het verzoek om bemiddeling of anderszins en zal dan adequaat vanuit zijn taakopdracht dienen te handelen. Een verplichting tot actieve bemiddeling door de RvC zou daarentegen op gespannen voet komen te staan met de beleidsvrijheid van de RvC bij de uitoefening van die taak.

    De Hoge Raad heeft met betrekking tot de informatieplicht aan de aandeelhouders geoordeeld dat het bestuur en de RvC gehouden zijn aan de AvA, behoudens zwaarwichtige redenen, alle verlangde inlichtingen te verschaffen en verwijst daarbij naar art. 2:107 lid 2 BW. Iedere aandeelhouder heeft volgens de Hoge Raad voorts ter vergadering zelfstandig het recht vragen te stellen – ongeacht of deze betrekking hebben op punten die op de agenda zijn vermeld – en de vennootschap dient deze te beantwoorden. Buiten de AvA hebben de aandeelhouders geen recht op het verstrekken van door hen afzonderlijk verlangde informatie.

    Ten aanzien van de Stichting Continuïteit oordeelt de Hoge Raad dat uitoefening van de verleende optie niet het beleid van ASMI betreft. In tegenstelling tot de OK is de Hoge Raad van mening dat ook voor de doeleinden van het enquêterecht de Stichting Continuïteit niet kan gelden als medebeleidsbepaler van ASMI, wiens handelen gegronde redenen oplevert om aan een juist beleid te twijfelen. Dit betekent met andere woorden dat, indien het onderzoek terecht zou zijn bevolen, dit niet tevens de Stichting Continuïteit zou betreffen, zoals de OK oordeelde.

    De Hoge Raad oordeelt dat een enquêteverzoek, mede gelet op het bepaalde in art. 2:349 lid 1 BW, alleen betrekking kan hebben op feiten en omstandigheden die zich hebben voorgedaan tot aan de datum van indiening van het verzoek. Het is echter niet uitgesloten dat van deze regel wordt afgeweken als daartoe in de procedure voldoende grond bestaat. Hermes c.s. hebben op 21 april 2009 een nader verzoekschrift en een voorwaardelijk verzoekschrift tot enquête ingediend, welke betrekking hebben op feiten en omstandigheden die zich hebben voorgedaan na de indiening van het verzoekschrift op 19 mei 2008. Zowel Del Prado Sr. en de Stichting Continuïteit hebben deze verzoekschriften afzonderlijk bij verweerschrift van 28 april 2009 inhoudelijk bestreden. Alle omstandigheden in acht nemend heeft de OK naar het oordeel van de Hoge Raad kunnen beslissen dat afwijking gerechtvaardigd was.

    De Hoge Raad vernietigt de eindbeschikking van de OK van 5 augustus 2009 en verwijst het geding terug naar de OK ter verdere afhandeling en beslissing.
  4. mamaloe 22 mei 2017 08:24
    quote:

    moneymaker_BX schreef op 22 mei 2017 08:19:

    Niet 1 reactie op mijn Facebook om ongenoegen over Kamp te uiten mbt AKZO
    Ik lees op dit forum heel veel boze en opstandige mensen waarom dan niet een tekts onder mijn artikel
    Ik vind dit echt heel slap
    Ojee ben jij lid van Facebook. Gauw opheffen, alles wat op Facebook staat is fake. En je wordt nog in de gaten gehouden.
7.801 Posts
Pagina: «« 1 ... 254 255 256 257 258 ... 391 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Resultaten AkzoNobel wat gedrukt door valutaire tegenwind

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links