Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bitcoin tot mislukken gedoemd

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

108 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 4 mei 2017 21:00
    Cryptomunt boven $1600
    Eerste Bitcoin uit pinautomaat
    1 uur geleden DFT

    Op de High Tech Campus Eindhoven komt de eerste Bitcoin-pinautomaat.

    Die werkt anders dan een gewone betaalautomaat. Voorbijgangers kunnen er met een smartphone Bitcoins kopen en verkopen.

    Ook de relatief nieuwe crypto-valuta Ethereum zal over twee maanden beschikbaar zijn op deze betaalautomaat.

    Bitcoins stijgen fors in waarde en gingen dit jaar van $1000 naar $1600 vooruit per stuk.

    Meer munten

    De Bitcoin ATM draait op de Blockchaintechnologie. Blockchain is het netwerk waar bijvoorbeeld banken online financiële transacties willen gaan doen zonder tussenkomst van hun centrale bank.

    De Bitcoin ATM wordt later ook toegankelijk voor andere cryptomunten, aldus de organisatie.

    De automaat is vanaf 8 mei open in gebouw The Strip op de campus in Eindhoven.

    Volg financieel nieuws gratis via WhatsApp. Meld je hier even aan
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 5 mei 2017 00:27
    Bitcoin schiet naar recordstand
    Gisteren, 19:00 DFT

    Digitale munt Bitcoin tikt nieuwe recordstanden gegaan. In een week won de munt ruim $100 en staat donderdagavond boven $1600.

    Steeds meer overheden zouden de munt willen accepteren.

    De Amerikaanse toezichthouder verbood recent een exchange traded fund, etf, op de Bitcoin.

    Signalen zijn er dat de waakhond SEC toch akkoord gaat met deze etf van de miljonairsbroers Winklevoss. Zij willen dat de munt een wettelijk betaalmiddel wordt.

    Japan hapt toe

    Nu al worden wereldwijd aan- en verkopen in bitcoins afgehandeld. De Japanse toezichthouder heeft in Azië wel toestemming gegeven voor de handel en maakte de munt tot wettelijk betaalmiddel.

    Ook India en Rusland hebben er oren naar.

    De vraag van Japanners naar deze munt is daarop stormachtig gestegen, met alle gevolgen voor de prijs.

    Volg financieel nieuws gratis via WhatsApp. Meld je hier even aan.
  3. [verwijderd] 5 mei 2017 01:44
    Marcel Tak geeft mijns inziens terecht aan dat onze munten zoals de euro in feite niets waard zijn, om vervolgens doodleuk te concluderen dat een munt niet zonder overheidsregulering kan. Maar waar is de overheidsregulering bij de euro? De organisatie OnsGeld pleit er niet voor niets voor dat geldcreatie een overheidstaak wordt in plaats van de macht bij bankiers te laten.
    Als er vertrouwen is bij genoeg mensen, kan in principe alles als geld fungeren. Dus ook in principe waardeloze zaken als de euro en de bitcoin. Het is goed dat meneer Tak het begrip schaarste betrekt in zijn artikel. Wat schaarste betreft, goud wordt steeds schaarser, er zijn al tijden geen echt grote goudontdekkingen meer gedaan. En als slechts 1% van het flitskapitaal dat in valuta speculeert in goud gaat beleggen zal de goudprijs ontploffen. Ik voorspel daarom een gouden toekomst voor goud, dat al duizenden jaren de functie van geld heeft. Rusland en China begrijpen dat, hun centrale banken vergroten elke maand hun goudvoorraad.
  4. Edwards01 5 mei 2017 10:50
    Dat er alternatieven zijn zoals Ethereum,Dash,Monero,Litecoin,Dogecoin etc ... is M. Tak helemaal geen reden dat de BTC tot mislukken is gedoemd,integendeel zelfs.
    Mijn nonkel heeft me eens samen met mijn zus 25000 Doge gegeven (waarde toen 5€ nu ongeveer 17 € waard,we bezitten beide die Doge nog steeds) ,hij had deze Doge betaald met BTC.

    De BTC is sindsdien (na eerst nog wat te zijn gestegen tegenover die Doge) wel fors in waarde gedaald tegenover die Doge maar het is niet omdat deze minder waard is geworden tegenover die Doge dat de BTC het lastig heeft.
    De BTC is ondertussen zelfs verdubbelt in waarde tegenover de €.
    Misschien M.Tak is de € wel gedoemd om te verdwijnen.
  5. nederhoed 5 mei 2017 14:34
    Meneer Tak stelt "een ongereguleerd financieel systeem kan op termijn nooit overleven".

    Bitcoin is juist heel transparant gereguleerd. Sinds 2009 ligt al vast welke regels van toepassing zijn. Bijvoorbeeld dat er uiteindelijk 21 miljoen bitcoins in omloop komen.

    In vergelijking wordt er bij de euro elk half jaar overlegd door een select gezelschap hoeveel euro's uit lucht getoverd gaan worden om staatsobligaties op te kopen. En hoeveel nieuw geld banken mogen creeeren met leningen.

    Is dat de regulering die je zoekt voor Bitcoin?
  6. [verwijderd] 5 mei 2017 18:41
    De waarde van de bitcoin zit hem niet in de kunstmatige schaarste door het onderliggende algoritme van bitcoincreatie. Toegegeven het feit dat het fijn is voor de waarde dat het niet oneindig bijgedrukt kan worden.

    De waarde van bitcoin zit hem in het menselijke aspect om volledig annoniem drugs, wapens en andere illegale dingen te willen kopen of verkopen. Draaide de illegale handel eerst nog om contant geld, vandaag de dag is er met de bitcoin een vervanger, niet alleen voor contant geld, maar ook voor het gehele bankwezen.

    Dit tot ontsteltenis van het gehele bankwezen en verschillende
    overheidsinstanties, die er alles aan doen om de bitcoin te laten crashen en mensen uit de bitcoin te jagen.
  7. tampi 5 mei 2017 21:04
    Ik denk dat het wel meevalt met Bitcoin in de illegale handel. Dit is precies wat de media je wil doen laten geloven. Dit beeld is niet geheel juist.
    Natuurlijk leent Bitcoin zich voor de illegale handel en er zal vast wel illegale handel zijn. Net als met cash geld.

    Besef dat je met Bitcoins niet altijd anoniem bent. Er zijn andere digitale munten die zich veel beter lenen voor de illegale handel omdat ze wel 100% anoniem en niet te traceren zijn. Er is zelfs een digitale munt met de naam: Marijuanacoin.

    Daarnaast is Bitcoin in Japan een legaal wettig betaalmiddel sinds 1 april, andere landen waaronder Rusland overwegen legalisering volgend jaar. Dat gebeurt echt niet als er zoveel illegale handel in Bitcoin zou zijn. Of dat de voordelen niet tegen de nadelen zouden afwegen.
  8. loweherz 6 mei 2017 10:31
    Leuk stuk, mooi hier inhoudelijk met een macro econoom over te dubben.

    Bitcoin onstond nav een mixed bag van belangen, gezien velen geld, vertrouwen, schaarste e.d. niet snappen en speculatie wel, loopt de Bitcoin
    droom nog wel even door. Teveel vraag naar, waarde van het muntje loopt op. Met een land of bedrijf kun je nog een fundamentele waarde analyse (grofweg) inschatten, bij Bitcoin als munt is het niet te doen. Perfect voor speculatie dus. Over die ontkoppeling met fundamentals heb ik noch hier noch in boeken/artikelen gehoord waar dit naartoe gaat (behalve wat Marcel ook hel en verdoemenis noemt vs de bitcoin evangelisten die de waarde tot 400.000 USD op zien lopen), wie het weet mag het zeggen.

    Het vervult wel een waarde voor de digitale globale gemeenschap; namelijk de behoefte om weg van regulering je goede geld te bewaren of besteden. Die behoefte gaat niet weg, de vervulling ervan zit voorlopig bij bitcoin, zn alts of andere crypto's.
    Het is nog te vroeg aan die behoefte een waarde te hangen. Pas als er meer vertrouwen in het systeem is, iedereen het kent en er toegang toe heeft etc kun je pas een inschatting van potentiele waarde maken denk ik.
    Nb nog naast de behoeften die het vervuld voor de eenvoudige kleine MKB-er in een ontwikkelingsland die geen toegang tot een bankrekening heeft. En daarmee tot financiering, betalingsinfrastructuur, een kluis etc.

    Mooie tijden. Nieuwe discussie over een paar jaar (als Bitcoin in wat andere landen is goedgekeurd, het zal snel gaan).

  9. Kroq 6 mei 2017 11:32
    Marcel Tak is de oude generatie, die kan niet meer mee met alle revolutionaire technologische ontwikkelingen. Helemaal in de blockchain sphere. Bitcoin is inmiddels ook al oud. Nieuwe en betere blockchains en andere cryptoontwikkelingen (met betrekking tot schaalbaarheid, trnasactiesnelheid) zijn er al. Check eens Exscudo, Ethereum, Melon, ICONOMI, ZCash, Augur, Gnosis. Er is zelfs een Nederlands initiatief genaamd 'Gulden.com'.

    Deze ontwikkeling is voor de financiële wereld, maar ook voor de accountancy wat internet was in 1995 voor de telecom en de gouden gids. En dit is pas het begin. Notarissen? Over 10 jaar niet meer nodig. Accountants? Over 15 jaar niet meer nodig. Door de blockchain kunnen processen worden opengebroken en gesimplificeerd. Alles transparant en decentraal. In alle takken van sport.

    Wen er maar aan meneer Tak en spreek u over 5 jaar (met een bitcoin van zo'n $5000,- per stuk...)
  10. [verwijderd] 6 mei 2017 12:34
    quote:

    paulta schreef op 4 mei 2017 16:58:

    fiatleak.com/

    Het blijft een leuke link, kijk er maar eens een paar minuten real time naar en zie waar ze heen stromen.
    Zie de gedane transacties, alles transparant.

    Nee, dan de DNB!, die hebben ook een soortgelijk Dikke Bertha achter een zwaar gordijn op het Frederiksplein met voorbij komende transacties die de grens over gaan, eng eng eng!

    Centrale banken, DNBs, corrupte regeringen of wat dan ook hebben geen invloed op die block chain munten....het volk wil het graag zo!
    wat mij opvalt is dat 2/3 maanden geleden er enkel naar China Bitcoins vloeien nu zie je dat ook US (weer) Bitcoins koopt.
  11. forum rang 4 efreddy 6 mei 2017 13:19
    De heer M.Tak houd er een mening op na en denkt dat hij deze mening als zuivere waarheid kan aantonen met (in feite nietszeggende bevooroordeelde ) argumenten.
    voorbeeld 1 :Daarmee hebben we direct één van de (tot nu toe) zwakke karakteristieken van de overheidsvrije munt te pakken: de volatiliteit.
    Volatiliteit hoeft helemaal geen zwakte te zijn,het is aan de belegger om op een gepaste manier met deze volatiliteit om te gaan en daar is geenszins een gokkast voor nodig want dit is immers een verre van gepaste manier.

    voorbeeld 2 : Dat geeft de mogelijkheid de munt een rol te laten spelen bij zaken die het daglicht slecht kunnen verdragen.
    Het leid weinig twijfel dat heel wat zaken die het daglicht niet kunnen verdragen in munten als € en $ geschieden,het totale bedrag daar zal zelfs beduidend veel hoger liggen dan dit met de BTC en andere cryptomunten het geval is.
    voorbeeld 3 :een ongereguleerd financieel systeem kan op termijn nooit overleven.
    Gereguleerde systemen zoals onder meer de goudstandaard ,Bretton Woods hebben juist aangetoond dat deze op termijn nooit overleven.
    Bij Bretton Woods was enkel maar een verklaring van president Nixon op 15 augustus 1971 nodig om door te hebben wat een gereguleerd overheidssysteem juist inhoud.

    Uit de rest van zijn argumenten kan ik opmaken dat M.Tak weinig besef heeft wat de BTC,Blockchain,satoshi e.d.m. inhouden.
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 mei 2017 13:53
    quote:

    joekkiefc schreef op 6 mei 2017 12:34:

    [...]wat mij opvalt is dat 2/3 maanden geleden er enkel naar China Bitcoins vloeien nu zie je dat ook US (weer) Bitcoins koopt.
    Op het volgende draadje kun je de reden vinden voor het feit dat de Chinezen nu veel minder BTC verhandelen:

    www.iex.nl/Forum/Topic/1308123/Bitcoi...
  13. [verwijderd] 6 mei 2017 14:45
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 6 mei 2017 13:53:

    [...]
    Op het volgende draadje kun je de reden vinden voor het feit dat de Chinezen nu veel minder BTC verhandelen:

    www.iex.nl/Forum/Topic/1308123/Bitcoi...
    Dat was mijn punt niet mijn punt was dat een goede 3 maanden terug er aanzienlijk veel minder bitcoins in dollars werder verhandeld
  14. [verwijderd] 6 mei 2017 16:54
    Vandaag de reacties van 3 heren uit de financiele wereld over the bitcoin in de krant(FD)
    Vooral die Wim Boonstra(die zichzelf verkoopt als "speciaal adviseur en econoom bij Raboresearch") komt simpel en ouderwets over, oude economie.
    Ze stimuleren al jaren de opkoop toestanden van de centrale banken(hoe dom kun je zijn?) en andere waanzin die de business waarin zij werken moet onderstutten.

    Alle 3 de heren doen neerbuigend en spottend over de nieuwe, opkomende digitale munten, ze branden het af.

    De euro zal als eerste sneuvelen....
  15. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 mei 2017 16:59
    quote:

    Kroq schreef op 6 mei 2017 11:32:

    Marcel Tak is de oude generatie, die kan niet meer mee met alle revolutionaire technologische ontwikkelingen. Helemaal in de blockchain sphere. Bitcoin is inmiddels ook al oud. Nieuwe en betere blockchains en andere cryptoontwikkelingen (met betrekking tot schaalbaarheid, trnasactiesnelheid) zijn er al. Check eens Exscudo, Ethereum, Melon, ICONOMI, ZCash, Augur, Gnosis. Er is zelfs een Nederlands initiatief genaamd 'Gulden.com'.

    Deze ontwikkeling is voor de financiële wereld, maar ook voor de accountancy wat internet was in 1995 voor de telecom en de gouden gids. En dit is pas het begin. Notarissen? Over 10 jaar niet meer nodig. Accountants? Over 15 jaar niet meer nodig. Door de blockchain kunnen processen worden opengebroken en gesimplificeerd. Alles transparant en decentraal. In alle takken van sport.
    Wen er maar aan meneer Tak en spreek u over 5 jaar (met een bitcoin van zo'n $5000,- per stuk...)
    Een erg overdreven verhaal van Kroq; ik zie het nog niet gebeuren dat accountants, notarissen en advocaten overbodig worden. Alleen de manier waarop overeenkomsten bewaard worden, zal misschien veranderen.
    Eer dat alle wetgeving is aangepast zijn we sowieso 10 of 20 jaar verder.
    Kroq moet maar eens een praktijkvoorbeeld geven van iets dat zoveel makkelijker wordt en dat zonder vakman afgehandeld kan worden.
  16. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 mei 2017 17:03
    quote:

    paulta schreef op 6 mei 2017 16:54:

    Vandaag de reacties van 3 heren uit de financiele wereld over the bitcoin in de krant(FD)
    Vooral die Wim Boonstra(die zichzelf verkoopt als "speciaal adviseur en econoom bij Raboresearch") komt simpel en ouderwets over, oude economie.
    Ze stimuleren al jaren de opkoop toestanden van de centrale banken(hoe dom kun je zijn?) en andere waanzin die de business waarin zij werken moet onderstutten.

    Alle 3 de heren doen neerbuigend en spottend over de nieuwe, opkomende digitale munten, ze branden het af.
    De euro zal als eerste sneuvelen....
    Het opkopen van vorderingen door de ECB is een van de slimste methoden van geldcreatie die ik ooit ben tegengekomen.
    Op z'n minst zal de winst van de ECB gigantisch omhoog gaan.
  17. [verwijderd] 6 mei 2017 17:10
    Ik hoop het samen met je @Ridder.
    Voor €4 triljalala opkoop probleempapier is een gevaarlijk klus, het volk gaat dat doorzien en is dus op zoek naar meer solide alternatieven, oa the bitcoin.

    De rentes staan op historische dieptepunten door inderdaad! de ECB
    Rentes kunnen ook stijgen.
    De laatste 1,5 jaar stond de obligatie-handel in de "fake-modus" zoals handelaren dat noemen..."Je ziet dat de ECB aanwezig is"

    Begin 2018 gaat de markt de ECB passeren en haar werk weer doen...dat gaat niet echt prettig worden....
108 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links