Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel RoodMicrotec AEX:ROOD.NL, NL0000440477

  • 0,336 15 dec 2023 17:35
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 0,000 - 0,000
  • 0

Stephanies Beurstips over ASML

43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Ronson 13 juli 2004 00:48
    ASML: het tech-water-wonder uit Veldhoven.

    Dit is de derde nieuwsbrief van de website www.geocities.com/stephaniesbeurstips !!

    Eerder waren er nieuwsbrieven over Fornix Bio en Sligro, beide tips hebben voor de lezers flink wat geld opgeleverd, hopenlijk wordt ook deze derde TIP een succes......

    Goed nieuws konden we de afgelopen maanden genoeg lezen over de chip-industrie, alleen deden de koersen van de meeste aandelen juist het tegenovergestelde, want erg veel analisten en beleggers gaan er vanuit
    dat de opleving in deze sector alweer half voorbij is, vooral omdat de groeicijfer natuurlijk minder worden, zagen we in 2002 en 2003 duidelijke dips voorbij komen, half 2003 kon de markt voor chips zich heel langzaam herstellen en werden er door grote jongens als Taiwan Semiconductor en Intel betere cijfers gepresenteerd, maand na maand zagen we daarna flinke groeicijfers komen uit Taiwan, maandelijkse stijgingen van de omzet met meer dan 40-50% was niks! Wereldwijde chipverkopen in 2004 zullen ruim 28% hoger liggen dan in 2003 en zullen komen op 214 miljard dollar, zelfs nog beter dan in het recordjaar 2000 toen ze op 204 miljard dollar lagen.

    De sterke winststijgingen bij de chipproducenten zorgen er voor dat ook de producenten van chip-machines sterk profiteren van deze up-swing.
    Deze nieuwsbrief gaat over ASML dus we gaan dit aandeel eens vakkundig ontleden, het eerste kwartaal van 2004 was al winstgevend en dat zorgde ervoor dat ceo Dunn met goed nieuws kwam voor geheel 2004, de bruto-marge zou in 2004 geleidelijk gaan stijgen tot boven de 35%, of dat zelfs richting de 40% zou kunnen gaan durfde hij nog niet te zeggen, omdat vooral de laatste twee kwartalen van 2004 erg belangrijk zijn.

    Afgelopen week konden we lezen dat ASML het eerste halfjaar van 2004 maar liefst voor 538 miljoen euro orders had gekregen uit Taiwan van Taiwan
    Semiconductors (TSMC) en United Microelectronics (UMC), mijn verwachting is dat het merendeel van deze orders bestonden uit het kopen van 300mm machines, nu deze Taiwanese bedrijven daarmee bezig zijn kunnen andere bedrijven niet achter blijven, want dan kunnen TSMC en UMC veel goedkoper en beter produceren dan al hun concurrenten, die dus mee zullen moet doen met het kopen van deze machines, alleen lezen we daar altijd maar weinig over in persberichten, voornamelijk omdat bedrijven dat niet willen..... mijn verwachting voor 2004 voor het totaal aantal verkochte machines komt
    dan ook na deze spectaculaire aantallen op 260 machines en de verwachting voor 2005 ligt rond de 290 machines, als gevolg daarvan verwacht ik dat de winst per aandeel bij ASML in 2004 rond de 0,65 eurocent per aandeel zal komen te liggen en voor 2005 rond de 1,15 euro per aandeel......dat is beduidend beter dan de meeste analisten verwachten, maar die verwachtingen van hun zijn van half januari 2004.

    De Capex-investeringen bij TSMC en UMC voor geheel 2004 liggen bijna 100% hoger dan in 2003, dat betekent dat beiden voor meer dan 2 miljard bestellingen gaan doen bij de chipmachinefabrikanten.
    Ook vanuit Amerika zien we dat soort stijginen langskomen, want Micron Technology kwam met flinke hogere investeringscijfers voor 2004 van maar liefst 1,6 miljard, daarnaast is Texas Instruments bezig met de bouw van een nieuwe fabriek en die zal natuurlijk het nieuwste van het nieuwste willen hebben.

    Natuurlijk heeft ASML nog een stok achter de deur, want men heeft op een nieuwe uitvinding meer dan 1 jaar voorsprong op de concurrentie uit Japan, in het derde kwartaal van dit jaar zal de nieuwste vinding bij TSMC gaan werken, wat is het precies.....ASML heeft een systeem ontwikkeld waarmee razendsnel een ultradun waterlaagje tussen schijf en lens kan worden gespoten, dat laagje blijft bovendien enige tijd met hoge precisie op zijn plaats, deze technology heet IMMERSIE en ASML is er als eerste in geslaagd om een werkend apparaat te bouwen, vanaf 2005 hoopt ASML grote aantallen te verkopen van deze machine, want het betekent dat de 157 nanometer (als opvolger van 193 nanometer-machine Twin-Scan van 20 miljoen dollar) nog even een paar jaar op de tekentafel kan blijven liggen, want een nieuw lasersysteem is een peperduur en vergt erg veel investeringen.

    Binnenkort zal ASML bekend gaan maken of men zal instappen op de zeer lucratieve LCD-markt, over een jaar of 5 zijn er in de winkels geen grootbeeld- of breedbeeld televisies meer te koop is mijn verwachting, alles zal dan draaien om plasma- en LCD televisies....een gigantische markt dus en ASML zou daar weleens in kunnen gaan stappen met natuurlijk een nieuwe machine !

    Klanten van ASML waren in 2003 nog huiverig om bestellingen te plaatsen, de sterke verkopen van computers-mobiele telefoons-consumentenelectronika-auto's en de verwachting dat ook de vliegtuigindustrie een sterke opleving zal gaan krijgen zorgt ervoor dat de orderstroom mijn inziens nog vele kwartalen sterk zal blijven.

    De koers van ASML is sinds het hoogtepunt van 2004 alweer flink gedaald, in mijn ogen ten onrechte omdat er nog erg veel nieuws in het vat zit, en ook de winsten de komende kwartalen aan de bovenkant van de voorspellingen zullen uitkomen, vrijdag 2 juli 2004 sloot het aandeel ASML op 13,60 euro, een k/w verhouding van ongeveer 20, tegen de winstverwachting van 2005 ligt die zelfs op minder dan 11 en dat is voor een marktleider in deze business erg laag. Mijn verwachtingen voor de koers zijn de komende kwartalen erg hoog, ik ga er vanuit als er geen gekke dingen in de wereld gebeuren dat het aandeel naar de 18-22 euro kan gaan stijgen. Daarnaast zijn er ook altijd nog kansen dat een bedrijf als Applied Materials (AMAT) een oogje kan krijgen op ASML.

    met vriendelijke groeten

    Bent u al lid van het studie-fonds voor arme
    Filipijnse kinderen ?
    Kijk eens op mijn website !!

    Stephanie Banatlao
    www.geocities.com/stephaniesbeurstips
  2. Ronson 13 juli 2004 01:01
    LS,

    Voordat iedereen begint te roepen dat het wel eigen belang zal zijn van die Stephanie, het een soort TipTrading is, etc, etc, etc. Wil ik eerst even opmerken over het hoe en waarom ik het hier plaats. Ik vond en vind het een goed stuk omdat het een goed inzicht geeft in wat er ook gebeurt in de chipmarkt.
    Ik denk dat Stephanie zeer goed haar huiswerk heeft gedaan en een prima inhoudelijk stuk heeft afgeleverd. Ze volgt een heleboel fondsen en markten en als je niet bekend met haar doel (het studiefonds) moet je maar eens op de site gaan kijken en er meer over lezen. Ik vind het in ieder geval wel prettig om af en toe eens langs te surfen en om te lezen wat ze schrijft. Uiteindelijk bepaal ik toch zelf of ik een fonds koop of niet. Tip of geen tip.

    En by the way: het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen nu gaat overstappen naar ASML. De echte winst ligt gewoon bij Rood: let maar op. Zeg maar een RonTip dus :-D

    Ron
  3. Ronson 14 juli 2004 09:02
    ASML buigt verlies in tweede kwartaal om in winst

    14 juli 2004, 08:53 uur
    AMSTERDAM (Dow Jones)--Chipmachinefabrikant ASML heeft in het tweede kwartaal van 2004 een nettowinst geboekt van 65 miljoen euro vergeleken met een nettoverlies van 64 miljoen euro in de vergelijkbare periode van 2003.

    Het verlies per aandeel van 0,13 euro een jaar geleden werd daarmee omgebogen naar een winst per aandeel van 0,14 euro.

    De omzet van de chipmachinefabrikant kwam uit op 616 miljoen euro vergeleken met 329 miljoen euro een jaar eerder. De brutomarge van ASML bedroeg 35,6% tegen 32% in het voorgaande kwartaal. De onderneming verwacht dat de brutomarge in het vierde kwartaal van 2004 de 40% zal bereiken.

    De chipmachinefabrikant gaf in het tweede kwartaal 69 miljoen euro uit aan onderzoek en ontwikkeling. In de twee resterende kwartalen van 2004 verwacht de onderneming 65 miljoen tot 70 miljoen euro per kwartaal uit te geven aan onderzoek en ontwikkeling.

    Topman Doug Dunn laat weten dat de resultaten een blijvende verbetering van de marktomstandigheden weergeven. ASML verwacht dat deze positieve omstandigheden tot ver in 2005 zullen voortduren, maar een concrete financiële winstverwachting voor heel 2004 geeft de onderneming niet.

    Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270
  4. Ronson 14 juli 2004 09:04
    Chipgigant Intel verdubbelt nettowinst

    14 juli 2004, 08:17 uur
    NEW YORK (Dow Jones)--De nettowinst van de Amerikaanse chipfabrikant Intel steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met 96% tot 1,76 miljard dollar (1,43 miljard euro). De stijging van de nettowinst was te danken aan de grotere vraag naar processorchips voor computers.

    De brutowinstmarges stonden echter onder druk door inefficiency in productie- en voorraadbeheer en bleven met 59,4% achter bij de doelstelling van 60% tot 61%. Intel stelt de verwachting voor de brutowinstmarge voor het hele jaar bij van 62% naar 60%.

    De winst per aandeel kwam in het tweede kwartaal uit op 0,27 dollar per aandeel, vergeleken met 0,14 dollar een jaar eerder. Het effect van een belastingverlaging bedroeg 1,7 dollarcent per aandeel.

    De omzet steeg met 18% tot 8,05 miljard dollar (6,52 miljard euro). De omzet kwam dus laag uit in de verwachtingsschaal die Intel had voorspeld. De chipgigant ging namelijk uit van een omzet tussen de 8,0 miljard en 8,2 miljard dollar in het tweede kwartaal.

    De cijfers van Intel zijn een belangrijke indicator voor de computerindustrie en de daaraan gerelateerde sectoren.

    Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270
  5. Ronson 15 juli 2004 00:40
    Winstherstel voor AMD

    AMSTERDAM (DFT) - Advanced Micro Devices (AMD) heeft over het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van $ 32 miljoen, vergeleken met een verlies van $ 140 miljoen in dezelfde periode van vorig jaar.
    Dat maakte de chipfabrikant woensdag na het slot van de beurshandel op Wall Street bekend. Het winstcijfer was in lijn met de verwachtingen. De winst per aandeel kwam uit op 9 cent, tegen een verlies per aandel van 40 cent vorig jaar.
    De omzet steeg van $ 645 miljoen naar $ 1,26 miljard. Analisten verwachtten verkopen ten bedrage van $ 1,24 miljard.
    Voor het derde kwartaal verwacht AMD stijgende omzetten in beide van de twee belangrijkste bedrijfsonderdelen. AMD is de belangrijkste concurrent van Intel op het gebied van computerchips.
    In de nabeurshandel daalde de koers van AMD in een eerste reactie tot $ 13,50, na een slot in de officiële handel van $ 13,74. Analisten hadden een duidelijker prognose voor het derde kwartaal verwacht. Later werd echter weer rond het officële slot gehandeld.
  6. [verwijderd] 15 juli 2004 17:52
    Rood laat voorlopig nog wel een downtrend dan welk zijwaartse trend zien. Wat een vreselijk aandeel is dit en het sentiment werk ook niet mee. En Rood zwijgt in alle talen, look euk voor de beleggers in Rood Testhouse, van 0,94 naar 0,54 in een paar maanden tijd, bah.... Morgen ga ik mijn verlies nemen en ga mijn hoop elders vestigen. Good luck.
  7. [verwijderd] 15 juli 2004 18:56
    Hermes,

    Hopen doen we in de kerk en niet op de beurs. Beleggingsbeslissingen doe je op basis van fundamenten, TA of sentiment op de beurs en niet d.m.v. hopen. Dat kost namelijk over het algemeen geld.

    Ik begrijp ook niet waarom je dit een vreslijk aandeel vind. Heb je je niet verdiept in het aandeel voordat je het kocht? De meeste kleine beursbedrijven blinken namelijk niet uit in communicatie.
  8. [verwijderd] 15 juli 2004 21:34
    quote:

    <Hermes> schreef:

    Rood laat voorlopig nog wel een downtrend dan welk zijwaartse trend zien. Wat een vreselijk aandeel is dit en het sentiment werk ook niet mee. En Rood zwijgt in alle talen, look euk voor de beleggers in Rood Testhouse, van 0,94 naar 0,54 in een paar maanden tijd, bah.... Morgen ga ik mijn verlies nemen en ga mijn hoop elders vestigen. Good luck.

    Rood is een zeer goed en sterk bedrijf ! Maar heel de beurs is gezakt dus rood ook ! En de koers kan nog wel een paar ct down gaan maar als Rood straks over een maand of 4 boven de 1 euro staat moet je geen spijt krijgen !

    Ik stapte ff uit voor me verhuizing en heb moeten constateren dat de beurs 10 tot 15% down gegaan is in een periode van 5 weken tijd !

    Herstel zit er aan te komen maar dat zal pas in Augustus zijn voor de gehele beurs vermoed ik met zo nu en dan een klappertje tussen door.

    Je weet wel > Vrouwen bloot de beurs dood !

    Ff de zomer afwachten en geduld hebben de echte klapper komt echt nog wel of een partner of een overname maar in beide gevallen kan je je zakken vullen.

    Ik ben er dus ff uit geweest en ga vanaf volgende week woensdag en misschien wel eerder weer volledig instappen.
    Ik hoop dat de koers nog ff naar de halve euro wil gaan om goedkoop veel meer stukjes terug te kopen dan de partij die ik ongeveer een week of 5 dumpte, en dat voor het zelfde geld.

    Geweldig die beurs maar gedurende de 3 zomer maanden gebeurd er weinig of gaat de koers down.

    Greetz en suc6,

    Ed
  9. Underdog2015 15 juli 2004 21:44
    Ed ik heb je gang van zaken de laatste tijd wat minder gevolgd. Ik kwam je alleen een tijdje terug tegen op het Scale-forum waar we beiden even aandeelhouder waren (en jij nog steeds voor 2k als ik me goed herinner).

    Kan je aangeven in welke fondsen je op dit moment nog meer zit ?

    Pharming , Scala .....

    groetjes,

    geldwolf
  10. Ronson 15 juli 2004 22:50
    quote:

    <Hermes> schreef:

    Rood laat voorlopig nog wel een downtrend dan welk zijwaartse trend zien. Wat een vreselijk aandeel is dit en het sentiment werk ook niet mee. En Rood zwijgt in alle talen, look euk voor de beleggers in Rood Testhouse, van 0,94 naar 0,54 in een paar maanden tijd, bah.... Morgen ga ik mijn verlies nemen en ga mijn hoop elders vestigen. Good luck.
    <Hermes>,

    Ik heb begin juni een keer een discussie gehad met Big Mustage over het koersverloop van de Rood (de beruchte, maar makkelijk behaalde €0,94) en de bewegingen die er in te zien zijn. Zoals gezegd dat draadje beschrijft het verloop tot begin juni, maar Golddigger vult die periode tot nu enigszins aan. Tel daar bij op de chip-paniek die momenteel gaande is en die werkelijk nergens op slaat en ook die periode is eenvoudig verklaard. Waarom haal ik dit nu allemaal weer op? Big Mustage heeft eerst verkocht en kwam toen hier vertellen waarom. Na de discussie heeft hij weer gekocht.
    Ik begrijp dat jij nog niet verkocht heb en misschien helpt deze info je om de boel te blijven relativeren en in de juiste context te zien. Momenteel zijn het echt grotendeels paniek verkopen van particulieren en ik vind dat niet slim. Je pakt nu je verlies, maar eigenlijk ben je al te laat, want veel verder zullen we niet gaan. Ik heb me juist positief verbaast over de veerkracht naar boven van het aandeel. Intraday zitten er wel wat dips, maar we komen met gemak weer op niveau.

    Het is je eigen geld en keuze, maar ik zou nog maar even tot 10 tellen voordat ik zou verkopen. Succes met je beslissing.

    Ron

    PS. Het draadje met de Big Mustage discussie vind je hier: www.iex.nl/forum/topic.asp?topic=1004...
  11. [verwijderd] 15 juli 2004 23:25

    Pharming 30K Euro inkoop gemiddeld nu 1,89 ;-)

    Scala 2K die gaan er uit na 6 a 7 maanden volgens de ABN AMRO A,dam
    en waarschijnlijk voor het lopende bod alleen word de waarde van de epicor aandelen dan ook cash uit betaald ! pfffffffffft leuk man ! Ik heb voor die stukjes 2,25 betaald en nu moeten ze er nog uit !
    Waarschijnlijk 3,40 per stukje ! laat maar ff lekker 6 maanden staan ;-) mooi rendement

    Verder heb ik nu nog 10K Tie holding >>> Gekocht op 43 ct

    Verder ff niets maar ik heb interesse in:

    Rood
    Magnus
    Crucell
    Corus

    En ik krijg de komende dagen weer het e.e.a. tot me beschikking om op de beurs te plaatsen. Een deel zal voor de handel zijn en een groter deel voor de MT -LT maar dat zie ik vanzelf wel.

    Ik denk toch dat ik het meeste geld in Pharming / Rood / Crucell en Corus zal investeren en een beetje in Magus en Tie Holding ! Verder wil ik graag veel meer weten over dat LB ICON ;-) en ben ik benieuwd naar de cijfers van deze firma.

    Met daghandel kon je je verliezen nog redelijk beperken de afgelopen maanden maar echt lekker was het niet op de beurs maar dat gaat echt nog wel veranderen na Augustus ;-) daar ben ik niet bang voor en ik ga voor de aandelen die ik vermeld heb en voor BESI trouwens !!! Die wil ik eigenlijk morgen nog aanschaffen als het voor een behoorlijke prijs kan ! Dinsdag de cijfers en die zijn git zwart !!!

    Zo dat was het suc6 en btw waar zit jij in ???

    Greetz

    Ed
  12. Ronson 15 juli 2004 23:32
    Er staan wat analyses over LB-Icon op www.ame.nl
    Als je de inhoudt wilt zien moet je er wel voor betalen (jaarabonnement is voordeliger (€299) en mag je ook de overige analyses downloaden), maar dan weet je wel wat voor een bedrijf het is. Ik wordt er niet vrolijk en blijf er vanaf.
  13. [verwijderd] 16 juli 2004 00:56
    idd ron bij deze ook hermus aanb. ben vooral corus believer en terecht blijkt vandaag maar weer , maar rood is al heel lang een goede tweede voor mij.
    is nu eenmaal geen aandeel om mee te traden en je belang daardoor te vergroten want daar gaat het me dan om .
    laten we eerlijk zijn in zo een slappe beurs als de laatste maanden moet je gewoon proberen je belang uit te breiden toch.
    verder is er gewoon niks neg. te melden puur sent. dus . maak er gebruik van , goedkoop kopen nu toch.
    koers staat nu lager dan toen rood nog geen winst maakte .
    gr boomer
43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links