Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Een technische blik op de grootste altcoins

Een technische blik op de grootste altcoins

Zoals beloofd tijdens de IEX Beleggersdag van afgelopen vrijdag, ga ik in de column van vandaag verder in op het langetermijnbeeld van enkele grote altcoins.

De verschillende mogelijke scenario's voor bitcoin heb ik afgelopen woensdag uiteengezet in deze column. Vandaag werp ik een blik op de altcoins Ethereum, Binance coin en Ripple.

Ethereum

Ethereum-speculanten zijn al lange tijd in afwachting van de introductie van Ethereum 2.0. ETH 2.0 zal de schaalbaarheid, veiligheid en duurzaamheid van Ethereum verbeteren. De belangrijkste wijziging hierbij is de protocol-wijziging van Proof of Work naar Proof of Stake, wat het energieverbruik voor het goedkeuren van transacties op de blockchain flink moet terugdringen.

Het geduld wordt echter danig op de proef gesteld. De introductie van de wijzigingen is namelijk al meerdere keren uitgesteld door technische problemen. Langzaam begint dan ook de vraag te rijzen of de omschakeling überhaupt nog plaats gaat vinden.

Technisch zwak

De koers van ETH staat al geruime tijd onder druk. In lijn met de brede cryptomarkt heeft de grootste altcoin flink wat terrein moeten prijsgeven. De daling vanaf het hoogtepunt van eind vorig jaar is groter dan de daling die grote broer bitcoin heeft doorgemaakt, en ook het technisch plaatje oogt een stuk zwakker.

ETH heeft een groot toppatroon neerwaarts afgerond met de doorbraak onder de bodem van medio 2021. Ook is de koers teruggezakt onder de oude top van begin 2018, wat ruimte heeft vrijgemaakt voor een grotere daling. De eerste serieuze steun wacht nu pas rond $300. 

Mocht de koers wat gaan herstellen, dan vormen de oude koersbodems rond $1.700 de eerste weerstand. De kans is dan groot dat de munt hieronder een nieuwe lagere top zal vormen.

Binance coin

Binance is de grootste cryptobeurs ter wereld met fors meer klanten dan de nummers 2 en 3, Coinbase en FTX. Behalve dat het een handelsplatform aanbiedt, heeft het bedrijf ook een eigen blockchain met een eigen token: BNB. 

BNB ligt er ondanks de forse koersval van ongeveer 70% sinds eind vorig jaar technisch nog redelijk bij. De munt beweegt in een ruime neutrale bandbreedte tussen steun rond $210 en weerstand rond $700. Deze 'consolidatie' vindt plaats boven het oude opgaande trendkanaal. Zolang de koers hierboven blijft, lijkt de langetermijnschade mee te vallen.

Nu de onderkant van de bandbreedte stand weet te houden, kan herstel plaatsvinden richting de bovenkant van de correctieve fase (rode stippellijn). Pas waneer deze wordt doorbroken, zal het beeld verder opklaren.Ripple

Ripple wordt door veel crypto-enthousiasten gezien als een van de meest veelbelovende cryptoprojecten, maar het bedrijf is nog altijd verwikkeld in een rechtszaak met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Dit lijkt het opwaarts potentieel van XRP, de token van het Ripplenetwerk, flink te beperken.

De munt beweegt per saldo al 5 jaar binnen een zeer ruime neutrale bandbreedte. De koers laat forse uitslagen zien tussen grofweg $0,10 aan de onderzijde en $2,50 aan de bovenkant. Binnen deze bandbreedte is de verkoopdruk het afgelopen jaar behoorlijk toegenomen. Sinds medio 2021 worden namelijk lagere toppen gevormd en maakt de koers een draai omlaag.

XRP lijkt hiermee op weg om nogmaals de onderkant van de bandbreedte op te zoeken. Vanaf het huidige niveau zou dit nog een daling van 65% betekenen. Voorlopig zijn posities in XRP dan ook niet te verantwoorden.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. Omgevingsfactoren bevestigen uitbraak AEX nog niet
  2. Goede vooruitzichten bij verzekeraars
  3. Belgische beurs moet achterstand goedmaken

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.