Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ethereum maakt een duikvlucht

Ethereum maakt een duikvlucht

De wereldwijde cryptomarktkapitalisatie is de afgelopen week met ongeveer $370 miljard gedaald. Ethereum kreeg, zoals het er nu uitziet, de afgelopen week de grootste klappen van de top 10 van cryptovaluta.

Het negatieve sentiment in de cryptomarkt zorgde de laatste tijd al voor continu dalende koersen. De verhoging van de rente met 75 basispunten door de Fed heeft de markt de afgelopen week nog een nieuwe neerwaartse impuls gegeven.

Ether, de token van het Ethereum-netwerk, kreeg daarnaast nog te maken met extra verkoopdruk door de vermoedelijke problemen bij het crypto-investeringsfonds Three Arrows Capital (3AC).

Three Arrows Capital

3AC lijkt door de recente koersdalingen van cryptovaluta in de problemen te zijn geraakt. Het fonds gebruikte het aangetrokken geld om met een hefboom in risicovolle crypto's te beleggen. Nu de koersen dalen, moet het bedrijf Ether verkopen om aan zijn marginverplichtingen te kunnen voldoen. 

De afgelopen dagen zijn er meerdere keren grote hoeveelheden Ether de markt op gegaan, wat de koers verder onder druk zette. Doorde lagere koersen neemt de kans toe dat er binnenkort meer van dit soort bedrijven in de problemen zullen komen, wat weer nieuwe koersdruk kan veroorzaken.

Ether

Het technisch beeld van Ether is door de forse koersdalingen verder verpieterd. De grote topformatie die begin dit jaar zichtbaar werd, is bevestigd met de doorbraak van de neklijn (rode stippellijn). Direct na de doorbraak heeft de koers flink wat terrein moeten prijsgeven.

De oude top van begin 2018 leek nog heel even als steun te kunnen fungeren, maar al snel werd ook dit niveau gebroken. Door de neerwaartse doorbraak is het technisch beeld verder verslechterd, en er is nu ruimte voor een grotere daling.

Wat opvalt is dat het volume toeneemt. Dit signaleert dat er nog altijd sprake is van serieuze verkoopdruk en we rekening moeten houden met lagere koersen. De volgende steunzone wacht pas rond de oude toppen en bodems van 2019 en 2020 rond $300. Vanaf de huidige koers zou dit nog een daling van ruim 70% inhouden. 

Dalende trend

Op de daggrafiek is goed te zien dat er sprake is van stevige verkoopdruk. Toppen en bodems worden ruim onder elkaar gevormd, wat erop wijst dat speculanten op steeds lagere niveaus capituleren en eieren kiezen voor hun geld.

Het ontbreken van duidelijke steunniveaus in de markt maakt het momenteel zeer risiscovol om te anticiperen op een mogelijke draai. De verstandigste positie is daarom aan de zijlijn.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 28 sep Vlakke bitcoin en valse hoop bij ripple 4
 2. 26 sep Europese beurzen breken belangrijke steunniveaus 129
 3. 23 sep Special: profiteren van de energiecrisis

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Zaphod Beeblebrox 18 juni 2022 13:30
  Dit zijn de ultieme koopmomenten. ETH en de hele cryptomarkt zijn gezakt naar het 200 weken SMA. De beweging van maart 2020 tot mei 2021 is gecorrigeerd tot het 38,2% Fibonacci retracement niveau bij een log schaal. de golf C correctie is aangekomen bij zijn1,618 Fibonacci target. De koers vindt steun op een LT steunlijn. De vorige top op 1400$ is doorsneden zodat de hele beweging vanaf dag 1 een I-II, 1-2 impuls wordt met targets voor golf 3 van III ver boven de 10k$. Liefje, wat wil je nog meer?
 2. Contraire Zwartkijker 18 juni 2022 14:47
  Dit liefje wil inderdaad meer zekerheid.
  Waarom zouden er geen grote tegenpartij risico's zijn ontstaan in de crypto markt?

  Bitcoin kan gewoon terug naar onder de 10.000, dus waarom ether niet onder de 400?

  Ik wacht op bevestiging van de draai en dan koop ik nog steeds geen crypto, maar gewoon aandelen met gezond dividendrendement. ( of desnoods lange Amerikaanse staatsobligaties vanaf rente 7%).
 3. Schip0100 18 juni 2022 23:57
  Ultieme koopmomenten? Dit kan wel eens de genadeklap zijn voor de crypto's. Je kan er nog zoveel Fibonacci's op los laten als je maar wilt, maar zo werkt het niet. Koers is dus vanaf 1 jan 2018 terug bij af. Je grafiek is wel heel gunstig gekozen.
  Deze markt wordt dusdanig gemanipuleerd dat velen die het als een laatste strohalm adopteerden nu extra de klos zijn.
  Is het je niet opgevallen dat de crashes overwegend plaats vinden als Europa en Noord en Zuid Amerika danwel op 1 oor liggen of feestdagen hebben. Opmerkelijk toch?
  Laten we een enigszins betrouwbare prijsstabiliteit hier nog maar even achterwege.
  Bij elke asset is vertrouwen essentieel. Dat krijgt nu een genadeklap. 90 % die nu in paniek verkoopt komt niet meer terug. Zij bleven tenslotte alle recente crashes wel zitten. Diehards dus.
  Natuurlijk zullen speculanten terugkomen, bodemvissers. Zich niet voldoende realiserend dat een prijs van het onderliggende een fundament moet hebben. Vertrouwen van de El salvadors, en de gewone sterveling die bij enorme koershoogte mee deed om de boot maar niet te missen. Vermoedelijk zullen nu zelfs de early adaptors serieus overwegen om te verkopen.

  Het werkelijke probleem bij crypto's is dat een klein aantal bezitters een te groot percentage van de assets in bezit hebben. Koppel daar dan de vrijwel ongereguleerdheid aan. Stoplosses ingeven was ook tricky omdat deze vaak aangetikt werden om vervolgens weer te normaliseren.

  Voila.

  Vrijspel voor de whales, en daarmee het ultieme pyramidespel voor hun!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

advertentie Bitvavo

Investeer in cryptocurrency

Handel tot € 1000,- gratis

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links