Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zorgt Elon Musk voor de trendomkeer bij bitcoin en dogecoin?

Zorgt Elon Musk voor de trendomkeer bij bitcoin en dogecoin?

Eerder deze week gaf Elon Musk in een Twitterbericht aan nog altijd bitcoin, ether en dogecoin vast te houden in zijn portefeuille en geen intenties te hebben deze van de hand te doen. Hoewel hij voorop stelt dat het ten tijde van hogere inflatie beter is om assets als aandelen en huizen te bezitten, gelooft hij ook nog steeds in zijn cryptoposities.

Inflatiehedge?

Bitcoin wordt door cryptoliefhebbers al langer als de ideale asset tegen inflatie gezien. Door de maximale hoeveelheid van 21 miljoen bitcoinmunten en het vooraf afgesproken tempo waarin nieuwe bitcoins worden vrijgegeven, zou de digitale munt opgewassen moeten zijn tegen inflatie.

Digitale munten kunnen immers niet net als traditionele valuta onbeperkt worden bijgedrukt. Bitcoin heeft de rol van inflatiehedge vooralsnog echter niet kunnen waarmaken. 

De hoge risico's van het beleggen in crypto, door de hoge mate van koersvolatiliteit, zorgt ervoor dat speculanten in onzekere tijden juist hun geld daar als eerste weghalen.

Crypto's worden nu dus nog vooral gezien als een soort investering in techbedrijven. Blijkbaar moet bitcoin zich eerst nog bewijzen in een periode van hogere inflatie voordat de brede massa ze als inflatiehedge gaat gebruiken.

Bitcoin mist kracht

De koers van bitcoin is de afgelopen weken nauwelijks opgeschoten. De dalende fase vanaf begin november vorig jaar is onlangs overgegaan in een meer zijwaarts gericht koersverloop, maar van een serieus herstel is ook nog geen sprake. 

Het uitblijven van nieuwe impulsen zorgt ervoor dat de koers al enige tijd in een neutrale bandbreedte beweegt onder de weerstand rond $45.850.

Rond dit niveau is de koers al meerdere keren op nieuwe verkoopdruk gestuit. Doordat een overtuigend herstel uitblijft, neemt het risico op een nieuwe daling steeds verder toe.

Wanneer de consolidatiefase neerwaarts wordt afgebroken, kan de oude dalende trend weer worden opgepakt. De volgende steun wacht dan pas in de zone rond $29.000, gevormd door de oude bodems van begin en medio 2021.

Dogecoin zakt verder weg

Elon Musk gelooft er nog heilig in, maar de koers van dogecoin geeft al een tijdje aan dat steeds minder beleggers zijn visie steunen.

Vanaf het hoogtepunt in mei vorig jaar is dogecoin al 85% van haar marktwaarde verloren. Aanhoudende verkoopdruk zorgt voor steeds lagere koersen.

Het technisch plaatje oogt dan ook zeker niet sterk. Op de weekgrafiek is goed te zien dat de koers een toppatroon heeft afgerond met de doorbraak onder de bodems van medio vorig jaar.

Deze doorbraak heeft ruimte vrijgemaakt voor een grotere daling richting de volgende steun op $0,04. Hiermee heeft de koers nog een neerwaarts potentieel van ruim 60% vanaf het huidige niveau.

Dalende trend

Dogecoin beweegt op dagbasis al enige tijd in een dalend trendkanaal, waarbij lagere toppen en bodems erop wijzen dat speculanten op steeds lagere niveaus uitstappen.

De doorbraak onder de laatste koersbodem heeft de dalende fase een nieuwe impuls gegeven richting lagere koersniveaus. Van enige bodemvorming is vooralsnog dan ook zeker geen sprake.

Elon Musk zal zijn positie in dogecoin niet verkopen, maar speculanten zouden er verstandig aan doen deze munt voorlopig te mijden.

 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 27 jun AEX vindt steun op oude coronatop. Komt het herstel op gang? 134
 2. 24 jun Bitcoin op steun, Litecoin nog niet 4
 3. 23 jun Weinig hulp van de zwaargewichten 177

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Zaphod Beeblebrox 16 maart 2022 13:12
  Collateral damage van de oorlog in de Oekraïne, in financiële zin, is dat een aantal landen grondstoffen als olie niet langer wensen af te rekenen in USD. Dat drukt vanzelfsprekend de vraag naar USD en daarmee de prijs. De Russische roebel is geen alternatief en de euro is een kunstmatige constructie die al rammelt vanaf het begin en sinds de Griekenland crisis van 2007 doodsreutelt. Bitcoin heeft zijn problemen, maar is als digitaal goud een veiliger haven dan de fiat experimenten die gemiddeld niet langer dan 50 jaar duren. In 1971 startte het vlottende wisselkoersen experiment. Dat is nu 51 jaar geleden.
 2. Superteam 16 maart 2022 20:29
  Crypto’s Institutional Appeal Continues to Grow
  The belief of crypto being an uncorrelated asset class may be fading, but it does not seem to be deterring interest from traditional finance and tech institutions. The main players in crypto are evolving and there are signs that institutional demand continues to grow, even if it is not reflected in prices.
  Broad interest from multi-billion institutions arguably began in 2020 and is not showing signs of slowing down.

  Currently over 99% of all Bitcoin volume comes from transactions of over $100k, dubbed as large transactions by IntoTheBlock
  The dominance of institutions and change in market structure accelerated in Q3 2020
  Since then, the share that large transactions volume has consistently remained above 90%
  New Entrants & Existing Ones Doubling Down - the following institutional announcements have taken the crypto world by storm in 2022:
  Bain Capital raise $560M for a crypto fund
  Wall Street hedge funds reportedly pouring billions into crypto
  GoldenTree, a $46B fund, hiring a Head of Digital Assets
  Citadel Securities planning to enter crypto markets
  Sequoia launching a dedicated $500M - $600M crypto fund
  Pantera Capital raises $1B for crypto fund
  Despite these players not yet driving prices, it could be having ripple effects on on-chain data.

  Via IntoTheBlock’s Bitcoin network indicators
  Record Holders - The number of addresses holding crypto continues to set new records:
  Bitcoin addresses with a balance reached a record of nearly 40 million
  Addresses holding Ether have outpaced this, with over 70 million having a positive balance of the smart contract platform’s native token
  As the demand-side continues to strengthen, the supply-side of crypto is becoming less relevant.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

advertentie Bitvavo

Investeer in cryptocurrency

Handel tot € 1000,- gratis

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links