Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sancties hebben weinig invloed op bitcoin

Sancties hebben weinig invloed op bitcoin

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is er de roep geweest om naast de sancties voor het traditionele betalingsverkeer ook de cryptohandel in Rusland aan te pakken. Gevreesd werd dat veel (rijke) Russen hun geld alsnog weg konden sluisen via 'anonieme' cryptotransacties.

Sancties

De meeste crypto-exchanges gaven echter geen gehoor aan deze oproep, omdat dit juist in zou gaan tegen het idee dat cryptohandel buiten de regels van centrale overheden valt.

De vraag is nu natuurlijk wel wat de banken gaan doen die financiële services leveren aan deze exchanges. Zij zullen de activiteiten van hun klanten nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de vereisten die zijn gesteld in de sancties tegen Rusland. 

Inmiddels lijkt de angst dat crypto door vermogende Russen zou worden gebruikt om de sancties te omzeilen redelijk ongegrond. In de afgelopen weken is de handel in het Roebel/bitcoin valutapaar weliswaar flink toegenomen, maar deze is met een omzet van $60 miljoen nog slechts een fractie van de enorme vermogens van de vele Russische miljardairs. 

Bitcoin

De koers van bitcoin is de afgelopen weken redelijk onverstoorbaar. Nadat in februari de dalende trend van de afgelopen maanden werd afgebroken, is de koers per saldo niet meer veel opgeschoten. Ondanks soms forse koersuitslagen beweegt bitcoin in zijwaartse richting onder de weerstand van $45.850. 

Pas wanneer de koers door deze weerstand weet te breken, zal het beeld verder opklaren en komt er ruimte vrij voor een grotere stijging.

Uiteraard is ook het negatieve scenario nog niet van tafel. Wanneer de herstelfase van de afgelopen weken wordt afgebroken, kan de koers verder corrigeren richting de lange termijn steun rond $28.800.

Monero

Ik kijk vandaag ook naar het technische plaatje van Monero. Deze crypto stond enkele jaren terug hoog in de lijst van grootste crypto's, vanwege het feit dat gebruikers van Monero volledig anoniem ontraceerbare transacties kunnen doen.

De munt (XMR) stond daardoor ook flink in de belangstelling van criminelen die op deze manier illegale betalingen konden versturen en ontvangen.

Inmiddels zijn er meer munten die dezelfde mate van anonimiteit bieden en is XMR wel wat van haar populariteit verloren. Technisch laat de koers echter wel een interessant verloop zien.

XMR

XMR heeft in mei vorig jaar een hoogtepunt neergezet rond $500. Vanaf dit niveau is de koers flink gaan corrigeren en werden er lagere toppen en bodems gevormd.

Deze dalende fase heeft de koers nu teruggebracht tot aan de steun van enkele oude toppen en bodems rond $135,00.

De laatste weken is de koers op adem gekomen boven deze steun en lijkt de dalende fase in kracht af te nemen. In eerste intantie zou XMR kunnen herstellen richting de dalende toppenlijn.

Pas wanneer de koers de correctieve fase weet af te breken, zal de lucht verder opklaren en komt er ruimte vrij voor een groter herstel.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  2. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34
  3. 11 mrt Kan de vastgoedsector bouwen aan verder herstel? 79

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 8 maart 2022 18:02
    Zcash is het meest anoniem, als ik mij niet vergis, de mimblewimble munten zijn net als monero anoniem. Bitcoin is slechts pseudoniem. Centrale beurzen kun je controleren, reguleren, verbieden. Bij decentrale beurzen wordt dat al een stuk lastiger, ofschoon je daar meestal geen fiat kunt ruilen voor crypto. Niet dat dit een groot probleem is. Een publieke en een private sleutel kun je op een velletje papier schrijven en in een tochtige parkeergarage aan een hoestende man in een regenjas verkopen. Verder is het vooral retoriek. Verreweg de meeste criminele en terroristische transacties vinden plaats in USD, al dan niet in cash of via het reguliere bankencircuit. Of denkt iemand werkelijk dat de KYC en AML regelgeving niet ontweken kan worden. Maar het lijkt er wel op dat privacy een issue gaat worden wat goed nieuws moet zijn voor alle anonieme munten.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links