Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: dit zijn de vooruitzichten voor de 5 grootste cryptomunten in 2022

TA: dit zijn de vooruitzichten voor de 5 grootste cryptomunten in 2022

Het cryptolandschap is nog altijd volop in ontwikkeling en wekelijks duiken er dan ook nieuwe namen op van crypto's die door crypto-enthousiasten worden aangeduid als de nieuwste bitcoin- of etherkiller.

Ook komend jaar zullen er ongetwijfeld vele nieuwe crypto's voorbij komen die worden gehyped op de verschillende socialemedia-platforms en daardoor stijgingen laten zien van enkele honderen of zelfs duizenden procenten.

Voor mijn top 5 voor 2022 ga ik dan ook niet gokken welke crypto's wel eens 'to the moon' zouden kunnen gaan, maar bespreek ik de langetermijntechnische plaatjes van de huidige crypto-top 5, op basis van marktkapitalisatie (zoals weergegeven op Coinmarketcap.com). Buiten de stablecoins om kom ik dan op bitcoin, ether, Binance coin, SOL en ADA van Cardano.

1. Bitcoin

Bitcoin weet al even niet te overtuigen en ook voor komend jaar ziet het technisch beeld er nog niet goed uit. Nadat de koers de nipte uitbraak boven de top van april niet wist vast te houden, is de koers verder teruggevallen. Inmiddels noteert de koers al 30% onder haar all-time high van november.

Wat de schade echter nog groter lijkt te maken, is dat de lange termijn stijgende trend is afgebroken en over is gegaan in een meer neutraal koersverloop. Een terugval richting de onderzijde van de neutrale fase ligt hiermee voor de hand.

Gezien de forse koersuitslagen van bitcoin, zal dit echter wel een flinke daling betekenen. De steun ligt namelijk rond $29.000. Als dit niveau wordt opgezocht zal dat vanaf de huidige koers nog een daling van 40 procent betekenen.

Het beeld klaart pas op wanneer de neutrale bandbreedte opwaarts wordt verlaten. Een doorbraak boven het all-time high zal ruimte vrijmaken voor een stijging richting berekend koersdoel $100.000. Voorlopig staat dit scenario echter nog even in de ijskast.

2. Ether

Het piept en het kraakt bij ether, de token van het Ethereum-netwerk. Lange tijd leek deze cryptomunt zich aan de verkoopdruk te kunnen onttrekken terwijl bitcoin al neerwaarts draaide. De recente opwaartse uitbraak hield lang stand, maar lijkt nu toch echt te worden geneutraliseerd.

Een weekslot onder de koerstoppen van mei en september zal de uitbraak ongedaan maken en tevens een einde maken aan de lange termijn stijgende trend die vanaf begin 2020 intact was.

Een duidelijke terugval onder $3.950 zal ruimte vrijmaken voor een grotere correctie richting de steunzone tussen $1.400 en $1.750, gevormd door de oude top van 2018 en de bodems van medio 2021.

Alleen wanneer de koers op zeer korte termijn sterk weet op te veren en boven $3.950 weet te sluiten, kan het negatieve scenario worden afgewend en worden hogere koersen weer mogelijk. Voorlopig blijft het echter oppassen.

3. Binance Coin

BNB, de token van de Binance Smart Chain, ligt er technisch bezien zeker niet verkeerd bij. Hoewel de stijgende fase recent is overgegaan in een meer neutraal koersverloop, wijzen de hogere koersbodems van de afgelopen maanden nog wel op een aanhoudende vraag. Er is momenteel sprake van een aarzeling onder de weerstand van de toppen van 2021 rond $700. 

Om verder te verbeteren, dient de koers door deze weerstand te breken. Dan zal de oude stijgende trend worden voortgezet en kunnen hogere koersniveaus worden opgezocht.

Het volgende koersdoel wacht dan rond $1.000. Mocht de herstelfase van de afgelopen maanden echter worden afgebroken en de koers terugvallen onder de blauwe stippellijn rond $500, dan kan de koers nogmaals de onderkant van de bandbreedte rond $200 opzoeken.

4. SOL

SOL (Solana) is een van de meest succesvolle grote crypto's van het afgelopen jaar. Met een stijging van meer dan 10.000% wist SOL de prestaties van onder andere bitcoin en ether ver voor te blijven.

De opmars van SOL is de laatste weken echter wel tot stilstand gekomen. De stijgende trend is afgebroken en een zijwaarts koersverloop is ingezet.

Hoewel van een serieuze verzwakking nog zeker geen sprake is, moeten we op korte termijn wel rekening houden met wat meer verkoopdruk. De eerste steun wacht nu rond $115, gevormd door de bodem van september. Pas hieronder zal het beeld verder verzwakken en komt er ruimte vrij voor een grotere koersdaling.

Om de oude stijgende trend weer op te pakken, moet SOL boven de laatste top rond $267 breken. Daarna wordt $400 het volgende, berekende, koersdoel.

5. ADA

Ook ADA kende een zeer sterk jaar, maar deze munt heeft onlangs al flink wat winst moeten inleveren. ADA, de token van het Cardano-netwerk, bewoog sinds begin 2020 in een sterk stijgend trendkanaal, waarbij de fors hogere toppen en bodems wezen op koopkrachtige vraag onder speculanten.

Nadat eind augustus de top werd gezet op $3.160 is de koers flink teruggevallen. De koers zakte al snel terug onder de oude top van mei en viel daarna ook uit het opgaande trendkanaal.

Inmiddels heeft ADA meer dan 50% vanaf de hoogste koers moeten inleveren en lijkt de bodem nog niet gevonden. De eerste steun wacht rond $1,00, gevormd door de bodems van medio dit jaar en de oude top uit 2018. Hieronder gaat het luik open naar fors lagere koersniveaus.

Pas als de koers door de steun wordt opgevangen en de correctieve fase van de afgelopen maanden wordt afgebroken, kan er worden gewerkt aan herstel. Voorlopig lijkt daarom een meer neutraal koersverloop tussen steun $1,00 en weerstand $3,16 het meest positieve scenario voor 2022.

Wouter Slot heeft geen positie in een van de bovengenoemde cryptomunten.


Meer Outlook 2022


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 23 jan Schade bij Nederlandse indices is beperkt 49
 2. 15 jan Zwaargewichten zijn technisch op orde 72
 3. 12 jan AEX-index in alle timeframes positief 202

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. Uzernaam 30 december 2021 11:08
  Als de top5 is gebaseerd op bijvoorbeeld introductie van nieuwe technologie. Bijvoorbeeld Ethereum 2.0 dat minder stroom kost, sneller wordt, introductie van staking en burn mechanisme van transacties. Maar gewoon wat roepen op basis van een grafiek terwijl de grote whales op een knop sell kunnen drukken?
 2. forum rang 5 Zaphod Beeblebrox 30 december 2021 11:12
  Ja, mijn bitcoin grafiekanalyse ziet er vrijwel hetzelfde uit. Je kunt inderdaad zeggen dat de top gezet is in april 2021 en dat we sindsdien in een langgerekt zijwaarts patroon bewegen. De iets hogere top begin november overtuigt onvoldoende om voor een nieuwe top in aanmerking te komen. Het goede nieuws is dat we gevolgmatig sinds april 2021 al in de crypto winter zitten, die normaliter een jaar duurt. Nog een laatste daling richting 28k$, voor een totale correctie van zo'n 55%, hopelijk ergens in Q1 of voorin Q2, en we kunnen weer omhoog. De nogal fantastische beloftes van onchain analisten en het S2F model zijn dan niet helemaal uitgekomen. Het zij zo. Ten slotte, als resultaten uit het verleden enige geloofwaardigheid hebben, mag je verwachten dat eind 2022 andere munten in de top5 zullen staan naast bitcoin en ethereum. Hopelijk een van de metaverse coins die ik ingeslagen heb.
 3. LG$ 2020 30 december 2021 15:56
  Persoonlijk kijk ik meer naar trading pairs Vs. BTC. Dit naast fundamentele analyse, alvorens te investeren. BTC blijft voorlopig nog King en zal met een run alle alts weer achterlaten. 30% in BTC en 30% ETH rest verdelen van top naar ICO's.
  Teveel mooie projecten, goed kijken naar wat ze oplossen, team en token usecase.
  BNB, LUNA, DOT, AVAX, EGLD, SOL, MATIC,LINK, FILE, CRO VET, QNT, FLOW, TWT ,DODO zijn degelijk en mooie investeringen.
 4. forum rang 7 PietKeizer 31 december 2021 09:16
  De Girom flatex interest over de cash op m'n rekening. Negatief. 60 eurie pissen. Had geen idee. Gelukkig Nieuwjaar gewenst: Candyman, De Knapkrikkende Makeover, Heer Beer, Cheasy, Powerball Man, LukkieRemo, Klit en O'Poeha. En niet te vergeten: Waarom.Zijn.De.Bananen.Krom.12
 5. crypt0br0ker 31 december 2021 14:49
  1. BTC is en blijft dominant qua marktaandeel,
  2. maar ETH is een lego dinosaurus, blockchain fossiel, en
  3. BNB zal de markt moeten delen met CRO bijv.
  4. ja, SOL heeft de beste kansen, procentueel gezien
  5. nja, ADA is goedkope rommel

  als Dhr. Slot zelfzeker was van zijn verslag, dan had hij zijn geld ingezet....
  put your money where your mouth is

  2021 was een agressieve expansie van de crypto industrie, en ik denk
  dat er een soortvan sneeuwbal effect ontstaat, niet te verwarren met een bubbel blabla
  crypto populisten

  ETH, BNB, ADA, en zelfs SOL, zijn niet opgewassen tegen BTC
  van deze top5 handel ik alleen in BTC en SOL, tegen USDT.
  van deze handel bevalt de BTC/USDT mij het allermeeste.
 6. guus1111 4 januari 2022 13:37
  quote:

  crypt0br0ker schreef op 2 januari 2022 12:10:

  hier een top17 voor Q1, 2022.

  in willekeurige volgorde som ik ze samen;

  -DOT
  -KSM

  -SOL
  -LUNA
  -AVAX
  -ATOM

  -AXS
  -MANA
  -SAND

  -QNT

  -AUDIO

  -BTC

  -KAVA
  -AAVE
  -COMP

  -OCEAN
  -STORJ
  En dan vergeet je de meest veelbelovende crypto van allemaal…. Polygon (Matic)…
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links