Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bitcoin leeft op en zorgen over stablecoins

Bitcoin leeft op en zorgen over stablecoins

De afgelopen maanden stond de cryptomarkt onder druk. Eén van de hoofdredenen voor deze uitverkoop is de onzekerheid over zogenaamde stablecoins.

Een stablecoin is een crypto die gekoppeld is aan een traditionele valuta, zoals de Amerikaanse dollar. Een voorbeeld hiervan is Tether.

Regulering

Centrale banken en overheden hebben aangegeven dat er meer regulering moet komen in de cryptosector en dat dit voornamelijk gericht moet zijn op de stablecoins.

In principe zou iedere stablecoin één op één inwisselbaar moeten zijn voor het geld dat het vertegenwoordigt, maar toezichthouders vrezen dat aanbieders van de cryptomunten dat kapitaal niet altijd achter de hand hebben.

De grootste stablecoin, Tether, heeft inmiddels een marktkapitalisatie van bijna 65 miljard dollar. Zonder toezicht is het maar de vraag hoeveel hiervan werkelijk gedekt is door fiat geld.

Naast Tether zijn er nog meer bekende stablecoins, zoals DAI, USD Coin en Terra USD. Deze laatste stablecoin wordt uitgegeven door cryptobedrijf Terra, dat tot doel heeft gesteld het bieden van prijsstabiliteit voor crptovaluta door het swappen van hun LUNA-munt.

Verderop bekijk ik het technisch plaatje van deze crypto. Eerst nog een blik op bitcoin.

Bitcoin

De koers van bitcoin staat sinds het hoogtepunt van begin november onder druk. Lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk. Er is een dalend trendkanaal zichtbaar geworden, wat signaleert dat er op steeds lagere niveaus wordt verkocht.

Op korte termijn is de dalende fase wel even tot stilstand gekomen. Er is sprake van een opleving binnen de dalende trend en de koers keert weer terug boven de laatste koersbodems. Dit geeft aan dat de ergste verkoopdruk lijkt af te nemen. Zolang de dalende trend echter intact is, blijft het risico van een grotere koersdaling aanwezig.

Pas als het dalende trendkanaal wordt afgebroken en de eerste weerstand rond $53.500 wordt gebroken, klaart het beeld verder op en kan een grotere stijging plaatsvinden. 

Terra (LUNA)

Het cryptoproject Terra richt zich met haar blockchain-protocol op het bieden van prijsstabiliteit bij cryptovaluta, om zo koersvolatiliteit terug te dringen en crypto's interessanter te maken voor wereldwijde adoptatie.

Het bedrijf heeft inmiddels meerdere stablecoins uitgegeven die stabiel worden gehouden door de achterliggende munt, LUNA, te swappen naar stablecoins of andersom, naarmate de vraag naar de stablecoins toe- of afneemt.

Zolang de vraag naar de stablecoins toeneemt, zal er meer LUNA moeten worden omgezet in stablecoins. Hierdoor komt er minder LUNA in omloop, waardoor de prijs van deze munt dus gaat stijgen.

De koers van LUNA heeft hierdoor de afgelopen jaren een flinke stijging laten zien. LUNA noteert inmiddels in de top 10 van grootste cryptovaluta.

Stijgende trend

Het technisch plaatje van LUNA oogt erg sterk. De koers is sinds het dieptepunt van maart 2020 met ongeveer 85.000% gestegen.

Fors hogere toppen en bodems wijzen op een koopkrachtige vraag naar deze munt. In augustus brak de koers boven de laatste top en kreeg de stijgende trend een nieuwe impuls. In de maanden er na is LUNA overtuigend verder opgelopen. Het volgende koersdoel wacht nu rond $100.

Sterk beeld

Als ik wat verder inzoom, dan valt op dat de koers de laatste maanden in een mooi trendkanaal beweegt. De koers is recent opgevangen binnen het trendkanaal en is weer op weg naar de bovenkant.

De oplopende toppenlijn wacht nu rond het berekende koersdoel van $100. Ik acht de kans groot dat de koers rond dit niveau weer even een stap terug zal moeten doen. Zo lang de stijgende fase intact is, mag echter opwaarts worden gekeken.

De eerste steun wacht rond $50. Pas na een doorbraak onder dit niveau zal het stijgende trendkanaal worden afgebroken en kan de koers verder corrigeren. Het langetermijn plaatje loopt pas schade op onder steun $23, gevormd door de oude top van maart dit jaar.

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 48
  2. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  3. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 22 december 2021 10:45
    Het langere termijn plaatje van Luna, dat is vanaf de maart 2020 bodem, laat wel een vijfgolf zien. In Elliott wave termen betekent dit dat een impulsieve beweging is afgerond en we kunnen corrigeren richting golf 4 van de vijfgolf die zich bevind rond de lows van mei 2021 rond 4,5 usd. Dat is vooropgesteld dat de vijfgolf nu of binnenkort compleet is en niet verlengt in een extensie. Nogal wat crypto's laten een vergelijkbaar patroon zien.
  2. FransK69 22 december 2021 10:53
    MKR bijvoorbeeld, met z'n DAI is uitermate stabiel en over-collateralized.
    Dus wat voor USDT geldt, geldt niet blind voor alle stable coins, daar dient nuance in aangebracht te worden.
    USDT heeft al vaker incidenten gehad in t verleden mbt collateral. Om daarmee nu gelijk de stabiliteit van alle stable-coins in twijfel te trekken, slaat nergens op. USDT is natuurlijk veruit de meest bekende met name in de USA, dus voor de hand liggend dat Justitie en de SEC daar zijn pijlen op richt. En al lang en breed heeft gericht in het verleden trouwens... Volgens mij is handel in USDT in New York bijvoorbeeld al tijdje verboden geweest.

    Erg oud nieuws dus, dit artikel.
  3. FransK69 22 december 2021 11:03
    Trouwens, dezelfde discussie speelt bijvoorbeeld bij Goud & zilver futures en ETF's . Ook daarvan bestaat het vermoeden dat als iedereen ineens al z'n fysieke edelmetaal zou opeisen, dat er niet genoeg blijkt te zijn. Terwijl sommige ETF's uitgevers wel beloven dat eea in kluizen is afgedekt, WisdomTree & Sprott bv.
  4. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 22 december 2021 12:43
    quote:

    FransK69 schreef op 22 december 2021 12:03:

    Laat onverlet dat een crash van USDT catastrofaal zou zijn voor het hele krypto-systeem natuurlijk
    Waarom?
    De market cap van Tether is nog geen tiende van bitcoin. Wordt het niet vooral gebruikt om van exchange naar exchange te sturen, of even in te parkeren want makkelijker omwisselbaar naar crypto dan fiat? Als het crashed is dat vervelend voor mensen met tether, maar verder zie ik geen probleem. Andere, betere stablecoins zullen die rol overnemen. Ook wordt er al heel lang gewaarschuwd voor tether. Als je er nog steeds inzit neem je een gecalculeerd risico.
  5. crypt0br0ker 22 december 2021 19:28
    aantal runs gedaan op luna en vorige week alweer verkocht voor USDT. allicht te vroeg, maar genoeg is genoeg, altijd doorzoeken naar nieuwe tokens. awel, er zit nog groei in luna, maar de rek is er wat mij betreft al uit.

    jmr dat de artikels altijd achter de feiten aan lopen, m.a.w. artikel uitbrengen wanneer de cijfers breed bekend zijn.

    btw, binance is verzekerd tegen dat soort rampspoed.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links