Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toenemende verkoopdruk bij bitcoin en LINK

Toenemende verkoopdruk bij bitcoin en LINK

Vandaag begint de Amerikaanse Centrale Bank aan haar overleg over het te volgen monetaire beleid en welke stappen daarvoor moeten worden genomen. De algemene verwachting is dat de Federal Reserve woensdagavond zal aankondigen dat het tempo van het terugschroeven van het opkoopprogramma zal worden verhoogd.

Ook mogen we in 2022 waarschijnlijk één of meer renteverhogingen verwachten. 

Risicomijdend

Minder steun van de centrale banken kan er toe leiden dat er op de financiële markten wat minder risico wordt genomen. Bij de aandelenmarkten zien we al dat de kleinere, meer risicovolle, aandelen de laatste maanden minder in trek zijn dan de grote large caps. Bij de cryptomarkt zou dit nog wel eens een grotere impact kunnen hebben.

De cryptosector is binnen de financiële wereld één van de meest risicovolle sectoren en beleggers zullen in een periode van meer risicomijdend investeren dus als eerste daar hun geld vandaan trekken.

Omdat de cryptosector in omvang nog relatief klein is, zouden deze onttrekkingen flinke invloed kunnen hebben op het koersverloop van de verschillende cryptovaluta. 

Bitcoin

Bij bitcoin lijkt dit proces zelfs al in gang gezet. Hoewel er absoluut nog geen sprake is van dringen voor de uitgang zien we de laatste weken wel een lichte uitstroom van kapitaal. De koers van bitcoin staat al een tijdje onder druk en heeft al enkele singalen van technische verzwakking afgegeven.

Nadat het all-time high niet werd vastgehouden en de opgaande trend werd afgebroken is de koers gaan corrigeren.

Inmiddels is er een dalende trend zichtbaar geworden waarbij lagere toppen en bodems duiden op toenemende verkoopdruk.

Deze dalende fase zou de koers wel eens terug kunnen brengen tot aan de oude bodems van eerder dit jaar rond $29.000. 

LINK

Via het Chainlink-netwerk kunnen slimme contracten op de Ethereum-blockchain veilig verbinding maken met externe gegevensbronnen, API's en betaalsystemen. De LINK token wordt gebruikt om node-eigenaren te betalen voor het aanleveren van data voor smart contracts. Uiteraard is het ook bedoeld als investering of om te handelen.

Ik heb het het technisch beeld van LINK, de token van het Chainlink-netwerk, hier al meerdere keren besproken, omdat deze crypto al langere tijd in een mooi stijgend trendkanaal bewoog. Hier lijkt nu een einde aan te zijn gekomen.

Verkoopdruk neemt toe

De koers van LINK bewoog sinds begin 2019 in een mooie stijgende trend met steeds fors hogere toppen en bodems. Door de consolidatiefase die deze zomer werd ingezet was de trend al even stilgevallen. De recent toegenomen verkoopdruk zorgt ervoor dat de stijgende fase nu echt is verlaten.

De eerste steun wacht op de bodem van juli rond $13. Zolang deze steun intact is, kan het neutrale koersverloop worden voortgezet. Een doorbraak van dit steunniveau zal het beeld echter verder doen verzwakken en ruimte vrijmaken voor een diepere correctie.

De volgende steun wacht dan pas op de toppen van medio 2019 en begin 2020 rond $5,00.

Dalende trend

Op de daggrafiek is goed te zien dat de verkoopdruk lijkt toe te nemen. De lagere koerstoppen wijzen erop dat speculanten na iedere opleving op steeds lagere niveaus uitstappen.

Een dalend trendkanaal is hierdoor zichtbaar geworden, met als richtpunt eerste de steun rond $13. Hier moet de koers worden opgevangen om verdere verzwakking te voorkomen.

Het technisch beeld klaart pas op wanneer de dalende trend wordt afgebroken. Dan kan de koers weer wat herstellen binnen de langetermijn neutrale fase.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 48
  2. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  3. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 14 december 2021 15:59
    Net als Wouter zie ik bitcoin ook corrigeren richting 29k$. Wat ik daarentegen minder goed begrijp is waarom iedereen crypto zo risicovol vindt. De Shiller PE ratio voor de S&P500 staat op 40, meer dan tweemaal het historische gemiddelde van 18. De Buffett indicator staat al tijden roodgloeiend te knipperen. Wat is het upside potentieel van zulke markten nog? Huizenmarkten bubbelen door alsof de rente niet kan stijgen en obligaties moeten leven met diezelfde lage, defacto negatieve rente. Grondstoffen lijkt me de enige markt te zijn, naast crypto, die potentie heeft. Crypto is volatiel, dat zeker. Maar het is jong, groeit als kool en barst van de potentie.
  2. Koeksem 14 december 2021 17:44
    Beste Wouter,
    Dank voor je uitgebreide analyse. Ik heb mijn twijfels over hoe jij je technische lijnen trekt want als ik naar het grotere plaatje kijk bij Chainlink zie ik geen breuk met de stijgende trend. En wellicht ook goed om in je analyse de LINK/BTC grafiek mee te nemen want dat bepaald de richting van de koers. LINKBTC en LINKUSD bewegen nog boven de lange termijn weerstand. Zie bijlage.
  3. Koeksem 14 december 2021 17:47
    Beste Wouter,
    Dank voor je analyse. Ik zie echter geen breuk van de stijgende trende bij Chainlink. In de bijlage van dit bericht staat de grafiek. En wellicht goed om ook de LinkBTC analyse mee te nemen want dat bepaald grotendeels de potentie en richting van de koers bij een altcoin.
    Fijna avond!
  4. crypt0br0ker 14 december 2021 19:08
    quote:

    Koeksem schreef op 14 december 2021 17:47:

    Beste Wouter,
    Dank voor je analyse. Ik zie echter geen breuk van de stijgende trende bij Chainlink. In de bijlage van dit bericht staat de grafiek. En wellicht goed om ook de LinkBTC analyse mee te nemen want dat bepaald grotendeels de potentie en richting van de koers bij een altcoin.
    Fijna avond!
    goeie!
    netjes.
  5. crypt0br0ker 14 december 2021 19:16
    de crypto kopers/verkopers zijn heel anders dan de traditionele beurshandelaren. je trekt conclusies, die helemaal niet getrokken kunnen worden...
    de dalende trend is gestart op 9nov.2021, we zitten nu in week 5...

    maar toch, je artikelen worden wel gewaardeerd. het zijn dan ook zeker weten spannende tijden
    de gemoederen lopen hoog op
  6. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 14 december 2021 21:58
    quote:

    Koeksem schreef op 14 december 2021 17:44:

    Ik heb mijn twijfels over hoe jij je technische lijnen trekt want als ik naar het grotere plaatje kijk bij Chainlink zie ik geen breuk met de stijgende trend.
    Dat is niet zo moeilijk. Hij gebruikt een log schaal en jij niet.
    Het is nogal een discussie onder TA-ers. Ik vind dat je wel logaritmische grafieken moet bekijken, anderen van niet.
  7. crypt0br0ker 16 december 2021 11:12
    gisteren zei de Amerikaanse FED geen goed woord over crypto, maar toch steeg de koers... btc is groter geworden, iedereen kan zich negatief uitlaten, maar daar lijdt de prijs niet onder. totaal niet.
    de sfeer is grillig geworden, maar mensen zijn gretig van aard, er word op gehandeld, hoe dan ook.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links