Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Serieuze technische schade voor bitcoin

Serieuze technische schade voor bitcoin

De cryptomarkt stond afgelopen weekend flink onder druk. In navolging van de forse koersdalingen in de aandelenmarkten, moesten ook crypto's een grote stap terug doen.

Vooral bitcoin kreeg een harde klap te verduren en heeft inmiddels 25% van haar waarde zien verdampen vanaf de top van begin november.

Bitcoin

Het technisch plaatje van bitcoin heeft door de recente koersval serieuze schade opgelopen. Eerder was de cryptovaluta al teruggezakt onder de weerstand van het oude all-time high van eerder dit jaar, waarmee de eerdere uitbraak ongedaan is gemaakt. Nu is echter ook de opgaande fase van de afgelopen maanden afgebroken.

Hiermee lijkt de lange termijn opgaande fase voorlopig tot stilstand te zijn gekomen.

In het beste geval mag een meer neutraal koersverloop worden verwacht binnen de ruime neutrale bandbreedte van het afgelopen jaar. De koers kan zijwaarts bewegen tussen de steun rond $29.000 en de weerstand rond grofweg $66.000.

Pas wanneer deze bandbreedte wordt verlaten, komt er meer duidelijkheid over het verdere koersverloop.

Meer zwakte

Op korte termijn is goed te zien dat de stijgende fase is afgebroken en bitcoin een lagere koersbodem heeft gevormd.

De opleving van de afgelopen dagen lijkt een terugtest te worden van de oude steunlijn waarna de kans groot is dat de koers weer neerwaarts draait. Eerste richtpunt ligt dan op de bodems van september rond $40.000.

Alleen wanneer de correctieve fase van de afgelopen weken wordt afgebroken, kan er een groter herstel worden verwacht.

Binance coin

Vandaag neem ik ook het technisch plaatje van Binance coin onder de loep. Bij BNB is de schade van de recente koersdaling redelijk beperkt gebleven en is het gematigd positieve beeld nog intact.

Op de weekgrafiek is goed te zien dat de koers het afgelopen halfjaar op adem is gekomen van de sterke stijging vanaf begin 2020.

De koers beweegt sinds april per saldo zijwaarts binnen een grote neutrale bandbreedte tussen steun $215 en weerstand aan de bovenzijde rond $700.

De koers beweegt al enige tijd aan de bovenkant van deze bandbreedte en lijkt te wachten op nieuwe impulsen. Pas wanneer de weerstand wordt doorbroken, klaart het technisch plaatje verder op en mag een grotere stijging worden verwacht. Het volgende koersdoel ligt dan rond $1.000.

Aarzeling

Op kortere termijn is een patroon van hogere toppen en bodems zichtbaar.  Vanaf juli laat de koers een opgaande trend zien, al lijkt de kracht er wel even uit nu de bovenkant van de lange termijn bandbreedte is bereikt. Om de stijgende fase voort te zetten, zal de weerstand rond $700 moeten worden gebroken.

Wanneer de herstelbeweging echter wordt afgebroken en de koers terugzakt onder de laatste bodem rond $510, zal er ruimte vrijkomen voor een grotere daling en kan het positieve scenario voorlopig van tafel.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 14 jan Cardano zoekt steun 2
 2. 14 jan Special: hoe staan de luxepaardjes erbij?
 3. 13 jan Verzekeraars in trek 197

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. Zaphod Beeblebrox 7 december 2021 17:35
  We zullen zien. Als ik naar de bitcoin grafiek kijk kan ik een impulsieve vijfgolf tellen vanaf de bodem op 20 juli tot de top op 10 november, wat weer een grotere vijfgolf vanaf de maart 2020 bodem afrond. Als dat klopt kunnen we corrigeren naar 29k en zelfs nog wat lager. Als ik naar de totale crypto markt kijk, zie ik eenzelfde beeld. Maar bij ethereum speelt het niet. Daar is geen complete vijfgolf vanaf de 20 juli bodem telbaar, maar een 1,2 - i,ii opzet met de impliciete verwachting van een spectaculaire uitbraak omhoog in een golf iii van 3.

  Dat komt beter overeen met het sentiment zoals ik het aanvoel. De recente crash was een straf voor gokkers die met te veel leverage spelen. Bitcoin en andere crypto gaat van zwakke handen naar sterke handen. Daarnaast beginnen DeFi, het Metaverse, andere level one platform coins zoveel tractie te ontwikkelen dat ik het nu niet zie corrigeren. Die correctie gaat er wel komen, maar een paar maanden later. Vergeleken met 2017 en 2013 zijn er meer cryptonauten, er vloeit meer geld in de sector en de bubbel kan en moet groter worden voordat we kunnen corrigeren. Bovendien, omdat het netwerkeffecten betreft, zie je meestal een parabolische blow-off top die onmogelijk te timen is, maar wel onwaarschijnlijke waardes op de grafiek print. En het kan snel gaan. In december 2017 ging de koers in 3 weken van minder dan 9k$ naar bijna 20k$. In november 2013 in 4 weken van 215$ naar 1170$. Onder de 100k$ gaan we niet uittoppen. Of dat nog in december gaat gebeuren is een ander punt. Q1 2022 is waarschijnlijker nu.
 2. crypt0br0ker 7 december 2021 19:02
  gelet op dat er zojuist een correctie heeft plaatsgevonden en er geen significante of noemenswaardige negatieve sentimenten op de markten heerst ben ik uiterst optimistisch, uiteraard rekening houdende met het feit dat er sprake kan zijn van een neerwaartse trend.

  ik denk maar zo, zolang je in de positie bent om zaken te kunnen blijven doen, handelen met name, kopen e/o verkopen, dan doe je het goed. wanneer je niet meer winst kan genereren, dan ben je uitgespeeld. hetzij tijdelijk, tot dat de prijzen herstellen.

  je kan ook niks doen, gewoon investeren en jaren later kijken hoeveel de waarde is toegenomen, maar dat is niet mijn stijl. ik probeer altijd te bewegen, tot nu toe, het gaat goed, gelukkig maar.

  binnenkort drop ik hier wel wat trades uit mijn handelsboekje, hopelijk hebben anderen er wat aan en kunnen we wat van elkaar opsteken.

  broodje blockchain smaakt naar meer
 3. Zaphod Beeblebrox 8 december 2021 15:09
  Onchain analyse van Glassnode stelt dat de recente crash het resultaat was van 'a massive flush out of excess leverage from Bitcoin’s derivatives market ' Dit is consistent met de aanname dat een aantal whales de prijs gedumpt hebben om een waterval aan margin calls te triggeren waardoor de prijs nog lager zakt en zij goedkoper kunnen terugkopen.

  Dit is in lijn met de analyse van Santiment, een ander onchain analyse bedrijf: “Beginning during the dump to $43.5k, addresses holding 100 to 10k BTC have accumulated 67k more BTC after dumping the same amount before the price drop.”
  dailyhodl.com/2021/12/07/bitcoin-whal...
  dailyhodl.com/2021/12/07/crypto-insig...
 4. crypt0br0ker 11 december 2021 16:02
  komt ook door de kleine visjes, het zijn er veel, veel meer dan vroeger. iedereen probeert te handelen, jeugd van tegenwoordig... hmm,

  een pullback van 30% vanaf de ATH is algemeen bekend. we zitten nu op dat niveau.
  veel zijn sceptisch, maar juist dan, dan moet je toeslaan en kopen.
  njaa, de neerwaartse trend heeft blijkbaar ruimte gemaakt voor een zijwaartse trend (tenminste, afgelopen week)

  Let op de Japanse Nikkei, sloot vrijdag -1,00%, verwacht maandag een boost (prijs BTC), gelet op de positieve lead from Wall st., welke vrijdag een sterke sessie had. het weer is goed, de lucht klaart op.
 5. forum rang 4 Justin 13 december 2021 20:34
  quote:

  crypt0br0ker schreef op 11 december 2021 16:02:


  komt ook door de kleine visjes, het zijn er veel, veel meer dan vroeger. iedereen probeert te handelen, jeugd van tegenwoordig... hmm,

  een pullback van 30% vanaf de ATH is algemeen bekend. we zitten nu op dat niveau.
  veel zijn sceptisch, maar juist dan, dan moet je toeslaan en kopen.
  njaa, de neerwaartse trend heeft blijkbaar ruimte gemaakt voor een zijwaartse trend (tenminste, afgelopen week)

  Let op de Japanse Nikkei, sloot vrijdag -1,00%, verwacht maandag een boost (prijs BTC), gelet op de positieve lead from Wall st., welke vrijdag een sterke sessie had. het weer is goed, de lucht klaart op.


  Altijd leuk om te kijken wat mensen allemaal voor onzin posten.
  Lekker ingeslagen? Weer -7% erbij.. het zit je even niet mee hè
 6. Zaphod Beeblebrox 14 december 2021 09:59
  quote:

  Jason Voorhees schreef op 13 december 2021 20:45:


  Ik heb geen verstand van Bitcoin, maar aangezien er alleen technische analyse mogelijk is omdat er geen fundamentele waarde in zit, zou ik me zorgen maken als de lijntjes trekkers zeggen er is serieuze technische schade.


  Nee, zit er geen fundamentele waarde in een netwerk?
  Hoe bepaal je de waarde van een netwerk?
  Heb je wel eens gehoord van Metcalfe's law of het Lindy effect?
 7. crypt0br0ker 14 december 2021 11:29
  quote:

  AMCtothemoon schreef op 13 december 2021 20:34:


  [...]

  Altijd leuk om te kijken wat mensen allemaal voor onzin posten.
  Lekker ingeslagen? Weer -7% erbij.. het zit je even niet mee hè


  hahahah amc mannetje! leuk je hier te zien posten
  hmm, heb gisteren mijn laatste lading USDT ingezet. (opnieuw SFP)
  heb geen USDT meer om in te zetten, moet nu, als de prijs blijft zakken, btc verruilen

  ben blij dat het jou mee zit (amc gisteren -15%)
  maak je om mij geen zorgen, of de koers nu omhoog, of omlaag gaat.

  als je andere forum ook leest zie je dat ik de verwachting van maandag had uitgesteld naar dinsdag...
  maar om eerlijk te zijn, had niet gedacht dat er gisteren zo'n scherpe daling plaats zou vinden.
  het herstel van vandaag is dan ook erg traag, maar toch, dit hoort er ook bij.

 8. crypt0br0ker 14 december 2021 11:52
  quote:

  Jason Voorhees schreef op 13 december 2021 20:45:


  Ik heb geen verstand van Bitcoin, maar aangezien er alleen technische analyse mogelijk is omdat er geen fundamentele waarde in zit, zou ik me zorgen maken als de lijntjes trekkers zeggen er is serieuze technische schade.


  bitcoin is waardevoller dan u denkt, ik denk, dat uw verstand het amper bevat, wat het werkelijk is.
  allicht te abstract voor u.

  op basis van wat denkt u dat er geen fundamentele waarde in zit?
  200 miljoen eindgebruikers zijn het oneens met u. de huidige dagwaarde ook in dat licht bezien.

  bitcoin is niet de alledaagse traditionele aandeel, dat klopt.
  de waarde zit in zoveel dingen, zoals betrouwbaarheid, schaarste, financiele vrijheid en -privacy enzoverder, enzovoort.

  wel fijn dat iemand gewoon toegeeft en zegt dat die er geen verstand van heeft.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

advertentie Bitvavo

Investeer in cryptocurrency

Handel tot € 1000,- gratis

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links