Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Technische schade bij crypto's beperkt

Technische schade bij crypto's beperkt

Bitcoin heeft de afgelopen week wat terrein moeten prijsgeven en is hierdoor teruggevallen onder het oude all-time high van bijna $65.000 uit april. Hoewel er dus kan worden gesproken van een valse opwaartse uitbraak, zorgt de correctie nog niet voor paniek onder cryptobeleggers.

Uit onderzoek van analysebureau Glassnode blijkt zelfs dat de langetermijn bitcoin-beleggers posities aan hun portefeuilles hebben toegevoegd. Het vertrouwen in de munt blijft dus uitermate sterk. De recente terugval vond dan ook voor een groot deel plaats vanwege de winstnemingen van kortetermijn-speculanten. 

Bitcoin

Het kortetermijn technische plaatje van bitcoin oogt zeker niet slecht. Ondanks de recente correctie en terugval onder de oude top beweegt de koers nog altijd in een opgaande trend. Hogere toppen en bodems wijzen sinds het begin van de zomer op een aanhoudende vraag. 

Na de vorming van een hogere koerstop is de koers wat gaan corrigeren en lijkt nu de onderzijde van het opgaande trendkanaal te worden opgezocht.

Pas wanneer de stijgende fase wordt afgebroken, verzwakt het technisch beeld verder en mogen we een grotere correctie verwachten.

Marktkapitalisatie

Naast bitcoin bestaan er momenteel nog duizenden digitale munten waar in kan worden geïnvesteerd. De totale marktkapitalisatie van de gehele cryptomarkt bedraagt momenteel 2,5 biljoen dollar ($2.500 miljard).

De marktkapitalisatie zegt naast de omvang ook iets over het sentiment van de markt. Een stijgende marktkapitalisatie wijst op nieuwe instroom van kapitaal en dus op vertrouwen onder investeerders. 

De marktkapitalisatie van de totale cryptomarkt laat al sinds begin 2020 een stijgend verloop zien. De koers van de index die de marktkapitalisatie weergeeft, beweegt al bijna twee jaar in een mooi stijgend trendkanaal.

Onlangs wist deze index een nieuwe hogere koerstop te vormen en de consolidatiefase van de afgelopen maanden opwaarts af te breken. De stijgende fase heeft hiermee een nieuwe impuls gekregen.

Pullback

Op kortere termijn valt op dat de koers na de opwaartse uitbraak is teruggezakt, maar nog boven de steun van de oude toppen beweegt. De huidige correctie zorgt voor een pullback richting de oude weerstand, waarmee de uitbraak kan worden bevestigd.

Wanneer de koers een hogere bodem weet te vormen boven $2,4 biljoen, zal dit de stijgende fase nogmaals bevestigen en de markt een nieuwe opwaartse impuls geven.

Alleen bij een terugval onder de steunzone en uit de stijgende trend zal het technisch beeld teveel verzwakken en wordt een grotere correctie mogelijk. Vooralsnog is de positieve visie echter intact.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 47
  2. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  3. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 24 november 2021 09:27
    Mooi dat Wouter inmiddels ook de onchain analyses heeft weten te vinden. En deze beloven inderdaad veel moois, zeker wanneer daarbij een muur aan institutioneel geld de cryptomarkten binnenspoelt. Ofschoon met name de family offices al lang posities ingenomen hebben en naar het schijnt vol profiteren van de beduidende hogere rentetarieven die DeFi uitkeert. Dit verklaart waarom het ethereum netwerk totaal overbelast blijft. Als je een paar honderd dollar ergens in wil steken is het ridicuul om 100$ transactiekosten te betalen. Indien je daarentegen een paar ton te investeren hebt, maakt dat niet zoveel meer uit. Het zijn de grotere spelers die het ethereum netwerk overbelasten en dat zal nog wel een tijdje doorgaan.
  2. [verwijderd] 24 november 2021 09:34
    even de feiten op een rij:
    - je bent niet de eigenaar van fiat geld
    - je betaalt geld om je fiat geld op een bankrekening aan te houden
    - je hebt geen zicht op het opblazen van het fiat geld in omloop
    - je bent altijd afhankelijk van één of meer partijen die je "helpen" iets met je fiat geld te doen

    Stel je toch eens voor dat er alternatieven zijn voor bovenstaande tekortkomingen in het huidige systeem... Heel erg bedankt Satoshi Nakamoto voor het bedenken en implementeren van zo'n alternatief!

    Instroom van institutioneel geld is een heel belangrijke indicator en wordt uitgedrukt in TVL (total Value Locked) en in mindere mate de koers.
  3. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 24 november 2021 09:42
    Het zogenaamde floor model van PlanB loopt inmiddels behoorlijk wat schade op. We zouden in November naar 98k$ moeten gaan, maar die kans is toch wel erg klein geworden. Ook zijn verwachting voor 135k$ in december lijkt erg ver weg, ofschoon een bitcoin in het nauw vreemde kattensprongen kan maken. Dat schopt een flinke deuk in de geloofwaardigheid van onchain analyses.

    Een bearish scenario voor crypto wordt geleverd door de zogenaamde Pi Cycle Top Indicator. Het zijn slechts twee, wat aparte moving averages, waarbij een top signaal wordt gegeven wanneer de oranje lijn de groene lijn opwaarts doorkruist. Je ziet op het plaatje dat deze cross steeds wonderwel samenvalt met de top in de bitcoin grafiek. Nu hebben we een Pi Cycle Top gehad begin april rond 65k$. Vervolgens is de koers meer dan 50% gedaald tot onder 30k$. Nu, begin november, is met moeite een nieuwe top rond 68k$ gezet. Ofwel we hebben de top gezet en zitten in de crypto winter sinds april 2021, ofwel we maken in relatief korte tijd een nieuwe top, gelijk 2013, en, afgaande op de moving averages, zal die top ruim boven de 100k$ moeten liggen.

    www.lookintobitcoin.com/charts/pi-cyc...
  4. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 24 november 2021 11:07
    Gedurende 8:48 minuten PlanB in gesprek met Saifedean Ammous over de achtergronden van zijn floor model, dat november de eerste keer zal zijn dat het floor model niet correct is (inclusief backtests) en uiteraard S2F met uiteindelijk de vraag hoe S2F aangepast moet worden als na de volgende halving onroerend goed als grootste asset class voorbij gestreefd gaat worden.

    www.youtube.com/watch?v=cdT_wFtmLvo
  5. [verwijderd] 24 november 2021 11:24
    quote:

    Zaphod Beeblebrox schreef op 24 november 2021 11:07:

    Gedurende 8:48 minuten PlanB in gesprek met Saifedean Ammous over de achtergronden van zijn floor model, dat november de eerste keer zal zijn dat het floor model niet correct is (inclusief backtests) en uiteraard S2F met uiteindelijk de vraag hoe S2F aangepast moet worden als na de volgende halving onroerend goed als grootste asset class voorbij gestreefd gaat worden.

    www.youtube.com/watch?v=cdT_wFtmLvo
    Bijna alles en iedereen richt zich op BTC. Mijn inschatting is dat voor de volgende halving van BTC Ether de koning is. Hou deze ratio goed in de gaten: Dominance: BTC 39.6% ETH 18.8% (bron coingecko.com)
  6. florida_tower 24 november 2021 11:48
    quote:

    Zaphod Beeblebrox schreef op 24 november 2021 11:07:

    Gedurende 8:48 minuten PlanB in gesprek met Saifedean Ammous over de achtergronden van zijn floor model, dat november de eerste keer zal zijn dat het floor model niet correct is (inclusief backtests) en uiteraard S2F met uiteindelijk de vraag hoe S2F aangepast moet worden als na de volgende halving onroerend goed als grootste asset class voorbij gestreefd gaat worden.

    www.youtube.com/watch?v=cdT_wFtmLvo
    Wat moet ik me daarbij voorstellen? Dat de marketcap van bitcoin hoger is dan de waarde van al het vastgoed wereldwijd?

  7. [verwijderd] 24 november 2021 12:48
    quote:

    Zaphod Beeblebrox schreef op 24 november 2021 12:12:

    [...]

    Dat is volgens mij wel wat hij bedoelt.
    Hoe graag ik het zou willen lijkt mij dit helemaal niet realisitisch. In NL alleen al meer dan €2.500.000.000.0000 (2020) aan vastgoed volgens het CBS, nog niet meegerekend de prijsexplosie van dit jaar.

    Huidige marketcap alle crypto's $2,699,487,993,763, van BTC $1,067,997,040,232.

    Moet BTC nog wel eventjes blijven doorontwikkelen en vastgoed niet meer. We zullen zien.

  8. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 24 november 2021 13:35
    Ik heb het interview nogmaals beluisterd en hij zegt dat na de volgende halving bitcoin's S2F naar 100 gaat en daarboven waardoor bitcoin meer waard zou moeten worden dan onroerend goed waarvan hij de S2F eveneens op 100 zet. Op eenzelfde manier als bitcoin de market cap van goud zou moeten overvleugelen wanneer de huidige S2F van 54 die van goud (62 tot 66) passeert.

    De totale waarde van al het onroerend goed in de wereld is 325 biljoen. De totale waarde van al het goud in de wereld is ongeveer 12 biljoen.
    www.savills.com/impacts/market-trends...

    In het onderstaande interview geeft hij aan dat bitcoin ergens tussen de 10 en 100 biljoen moet komen, eigenlijk gedurende deze halveringscyclus en dus goud moet passeren.
    dailyhodl.com/2021/11/08/heres-when-b...

    Verder is het niet helemaal duidelijk welke onroerend goed data hij aanhoudt. Volgens deze tweet schat hij US real estate op 33,9 biljoen.
    twitter.com/100trillionusd/status/126...

    Kortom, ik denk niet dat hij al het onroerend goed in de hele wereld bedoelde, maar onroerend goed in de VS. Ofschoon dat aan de andere kant niet helemaal logisch lijkt.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links