Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Saaie bitcoin, maar actie bij Ethereum Classic

Saaie bitcoin, maar actie bij Ethereum Classic

Er is nog altijd niet veel actie waar te nemen in de cryptomarkt. De afgelopen weken zijn de meeste koersen tot rust gekomen na de daling van medio mei, maar een serieus herstel is vooralsnog uitgebleven.

Zelfs de tweets van Elon Musk, die voorheen de markt nog flink konden laten bewegen, hebben speculanten er niet toe gezet om massaal crypto's te kopen of verkopen. 

De koers van bitcoin beweegt daarom nog steeds zijwaarts binnen een neutrale bandbreedte. Een positieve uitzondering bij de altcoins is Ethereum Classic. Verderop bespreek ik het technisch plaatje van deze crypto. Eerst nog even kort een blik op bitcoin.

Wachten op uitbraak

Bitcoin weet nog altijd niet te overtuigen. De koers is de afgelopen weken per saldo niet veel opgeschoten en beweegt daarom zijwaarts binnen een neutrale bandbreedte. Aan de onderkant heeft de koers steun op de oplopende steunlijn rond $30.000 en aan de bovenzijde zorgen de toppen van mei en juni voor weerstand rond $41.000. 

Binnen deze bandbreedte lijkt de koers nu zelfs een mogelijke lagere koerstop te vormen. Dit zou een eerste signaal zijn van nieuwe zwakte, waarna de steun weer kan worden opgezocht.

Een doorbraak van de steun zal het technische plaatje flinke schade toebrengen en een dalende trend starten richting het volgende neerwaartse koersdoel op $20.000. Voorzichtigheid blijft dus geboden. Het beeld klaart pas op na een doorbraak door de weerstand.

Ethereum Classic

Veel aandacht gaat de laatste tijd uit naar Ethereum, de grootste altcoin en belangrijkste uitdager van bitcoin. Momenteel ligt Ethereum Classic er technisch bezien echter beter bij dan grote broer Ethereum.

Ethereum Classic (ETC) is onstaan na een grote hack van het originele Ethereum in 2016, waarna er voor werd gekozen om de code aan te passen.

Het nieuwe netwerk ging verder onder de naam Ethereum en het oude als Ethereum Classic. Momenteel is de marktkapitalisatie van ETC met 6,5 miljard dollar slechts 2,5% van die van ETH, maar wint de munt wel weer aan populariteit vanwege de lagere transactiekosten. Eind juli zal er een hard fork plaatsvinden, waarmee het netwerk weer een nieuwe update zal krijgen.

Steun gevonden

ETC heeft begin dit jaar een bijzonder sterke stijging laten zien waarbij de koers 30 keer over de kop is gegaan. Na de uitschieter in mei is ETC wat gaan corrigeren, waarbij er nu steun is gevonden op de oude koerstoppen van eind 2017 en begin 2018.

Vanaf dit niveau weet de koers wat te herstellen, waardoor er sprake lijkt te zijn van een succesvolle pullback naar de oude weerstand. Nu de correctieve fase wordt verlaten, kan een herstel worden ingezet richting de laatste top rond $175.

Weerstand getest

Om het herstel meer vorm te geven, dient de koers nog wel de eerste horizontale weerstand rond $62 te breken. Deze wordt gevormd door de laatste top binnen de correctieve fase. De weerstand is inmiddels getest, maar nog even te zwaar gebleken.

Adempauze

Op kortere termijn is goed te zien dat de koers even op adem lijkt te komen van de eerste aanval op de weerstand van $62. ETC is met hoge omzetten uit de correctieve fase gebroken en stabiliseert momenteel onder de weerstand. Na een opwaartse doorbraak zal het beeld verder opklaren en kan het herstel richting de oude top op $175 verder vorm krijgen.

 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 16 sep AEX loopt voorop 243
 2. 14 sep Bitcoin herstelt na minicrash en cardano op steun 5
 3. 10 sep Crypto TA update: Algorand

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Keinscheisscoins 6 juli 2021 15:08
  quote:

  florida_tower schreef op 6 juli 2021 14:18:


  Ik zou mijn vingers niet branden aan ETC. Het is een afvalproduct van de ETH-blockchain waarin wel getrade wordt, maar dat niet gebruikt wordt. Het mist bovendien alle upgrades die ethereum de komende maanden sneller en goedkoper gaan maken.


  Inderdaad. Essentieel voor het succes van een crypto is het netwerk-effect. Te definiëren als het aantal actieve wallets + het aantal applicaties die er op draaien met hun eigen mate van adoptie en populariteit. Sommigen beweren dat crypto vrijwel volledig gedreven wordt door het netwerk effect. Ook een goede manier om de talloze wannabe 'bitcoin-killers' te onderscheiden van kansrijke crypto's. Raoul Pal legt het even uit: dailyhodl.com/2021/07/06/heres-what-s...
 2. forum rang 7 Branco P 7 juli 2021 08:59
  Bitcoin saai? In een paar maanden tijd de helft van de waarde verdampt. Lijkt mij niet saai als je er toen ingestapt bent. Enfin, er kan nogmaals 50% van de waarde af ten opzichte van de top dus we zijn er nog niet. Mensen, stap op tijd uit als je (een deel van) je kapitaal wilt behouden!
 3. SimpeleZiel 7 juli 2021 11:15
  quote:

  Branco P schreef op 7 juli 2021 08:59:


  Bitcoin saai? In een paar maanden tijd de helft van de waarde verdampt. Lijkt mij niet saai als je er toen ingestapt bent. Enfin, er kan nogmaals 50% van de waarde af ten opzichte van de top dus we zijn er nog niet. Mensen, stap op tijd uit als je (een deel van) je kapitaal wilt behouden!  Er kan ook zo maar weer 50% bij, altijd maar dat negatieve sentiment
 4. Superteam 7 juli 2021 17:20
  The German parliament has officially approved the “Fund Location Act,” which specifies that special funds in the country can legally allocate 20% of their holdings to crypto. In theory, if the full 20% was deployed right now (which won’t remotely happen), this would equal about $415b. These “Spezialfonds” are a big deal, as there are about 4,000 of them representing $2.2T in value. Assuming these funds have the right mindset and buy into crypto at a slow pace for the long term, this could create a new wave of positive news for the space as Germany’s financial sector capitalizes on the crypto opportunity.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links