Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Ether de lucht in

Ether de lucht in

Bitcoin was de allereerste crypto en is altijd de grootste gebleven in marktkapitalisatie. Hoewel er geen echte strijd is om de eerste plek - iedere crypto vertegenwoordigt een andere onderliggende techniek - lijkt de populariteit van Ether(eum) de laatste tijd wel wat aan te trekken ten opzichte van die van bitcoin.

Ether wint terrein

Ether en bitcoin hebben veel overeenkomsten, maar ook een aantal belangrijke verschillen. Beide zijn digitale valuta die worden gebruikt op de blockchain-technologie en beide hebben een decentraal karakter. De mogelijkheden op het Ethereum-netwerk, waar Ether op wordt gebruikt, zijn echter groter. Steeds meer ontwikkelaars kiezen daarom voor Ethereum.

Een populaire trend van de laatste tijd is de handel in zogenaamde NFT's, digitale eigendomsbewijzen van bijvoorbeeld kunst of sport-memorabilia. De handel hierin groeit sterk en de meeste NFT's worden uitgegeven op het Ethereum-netwerk. Daarnaast ziet de cryptomarkt een grote instroom van institutonele beleggers die steeds verder durven te kijken dan bitcoin. De eerstvolgende stap is dan in veel gevallen Ether.

De koers van Ether is de laatste weken sterk opgelopen. Dit in tegenstelling tot de koers van bitcoin, die juist is stilgevallen en de stijgende trend heeft verlaten. Ik bekijk de technische plaatjes van bitcoin en Ether.

Bitcoin mist kracht

Bitcoin heeft medio april de stijgende trend verlaten en een eerste lagere koersbodem gevormd, onder de bodem van eind maart. De afgelopen week wist de koers weer wat te herstellen, maar de overtuiging lijkt momenteel te ontbreken. 

De omzetten liggen tijdens dit laatste herstel een stuk lager dan tijdens de voorafgaande daling. Dat signaleert dat er nog weinig geloof is dat dit herstel kan worden voortgezet richting de oude koerstop van medio april. De kans is daarom groot dat we voorlopig een voortzetting krijgen van het neutrale koersverloop, en ook een nieuwe correctie richting de steun rond $42.000 kan niet worden uitgesloten.

Herstel afgebroken

Op kortere termijn (2-uursgrafiek) valt op dat de recente herstelfase al lijkt te zijn afgebroken en een nieuwe correctie is ingezet. De doorbraak onder de oplopende steunlijn lijkt het begin van een nieuwe terugval richting de laatste bodem rond $47.500 of lager. Pas boven weerstand $59.000 kan het herstel verder vorm krijgen.

Ether is uitgebroken

In contrast met het matige koersverloop van bitcoin weet Ether de laatste weken juist erg sterk te presteren. Het langetermijn-stijgende trendkanaal dat sinds eind vorig jaar is gevormd, is aan de bovenkant verlaten, waarmee een versnelling is ingezet.

Door de uitbraak is het eerste berekende koersdoel rond $3.000 al gesneuveld en kan de koers verder oplopen richting hogere koersniveaus. Volgende richtpunt wacht nu rond $4.000. 

Een nieuwe hogere koersbodem boven het oude trendkanaal zal de verbeteringen nogmaals kunnen bevestigen. Een eventuele correctie richting dit niveau zal speculanten een nieuwe kans geven om in te stappen.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze beleggersdesk. De jarenlange ervaring van onze redacteuren samen met de inkoop van real time monitoren hebben onze kooptips een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van +23,96%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening zijn te vinden op de rendementen pagina.

Met IEX Premium heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 11 mei Bitcoin, Litecoin en Cardano onder de loep 4
 2. 11 mei Special: zware jongens
 3. 06 mei Tech neemt gas terug 116

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Keinscheisscoins 4 mei 2021 15:25
  Zoals wel vaker in de crypto-wereld dacht ik bij NFT's in eerste instantie dat het een grapje betreft. Echter, we zien hier het begin van een decentrale, digitale Amazon.com. Muziek, boeken, ontwerpen in alle soorten en maten, het gaat allemaal opgeslagen worden op de blockchain waardoor er weer een laag tussenhandel kan worden weggesneden. Hoe langer ik het volg, hoe duidelijker het wordt hoe groot dit gaat worden.
 2. SimpeleZiel 4 mei 2021 15:33
  quote:

  Keinscheisscoins schreef op 4 mei 2021 15:25:


  Zoals wel vaker in de crypto-wereld dacht ik bij NFT's in eerste instantie dat het een grapje betreft. Echter, we zien hier het begin van een decentrale, digitale Amazon.com. Muziek, boeken, ontwerpen in alle soorten en maten, het gaat allemaal opgeslagen worden op de blockchain waardoor er weer een laag tussenhandel kan worden weggesneden. Hoe langer ik het volg, hoe duidelijker het wordt hoe groot dit gaat worden.


  De mogelijkheden van Ethereum gaan veel verder als dat van betaalmiddel of store of value (de enige toepassingen van Bitcoin).

  Door de smart contract voorzieningen gaan partijen die nu een monopolie posite bekleden en weinig waarde toevoegen, of simpelweg veel te duur zijn, een onzekere toekomst tegemoet.

  Overigens zijn er meer platforms die smart-contract functionaliteit aanbieden, maar net zoals Bitcoin de koning is voor store of value, is Ethereum de koning van de smart-contract platforms. Er zullen technisch betere platforms beschikbaar komen of zelfs al zijn, het netwerkeffect lijkt hierin dooslaggevend.

 3. forum rang 4 Keinscheisscoins 4 mei 2021 16:03
  quote:

  SimpeleZiel schreef op 4 mei 2021 15:33:


  [...]

  De mogelijkheden van Ethereum gaan veel verder als dat van betaalmiddel of store of value (de enige toepassingen van Bitcoin).

  Door de smart contract voorzieningen gaan partijen die nu een monopolie posite bekleden en weinig waarde toevoegen, of simpelweg veel te duur zijn, een onzekere toekomst tegemoet.

  Overigens zijn er meer platforms die smart-contract functionaliteit aanbieden, maar net zoals Bitcoin de koning is voor store of value, is Ethereum de koning van de smart-contract platforms. Er zullen technisch betere platforms beschikbaar komen of zelfs al zijn, het netwerkeffect lijkt hierin dooslaggevend.  Ja, en vergeet scalability niet. Dat wordt nog meer een issue voor ethereum en vergelijkbare platforms dan het voor bitcoin is. Misschien dat ze mede daarom van PoW naar PoS gaan. Het moet allemaal sneller, massaler en goedkoper.
 4. SimpeleZiel 4 mei 2021 16:48
  quote:

  Insider schreef op 4 mei 2021 15:58:


  "cryptomarkt ziet een grote instroom van institutonele beleggers die steeds verder durven te kijken dan bitcoin"
  Worden nu ook onze pensioenen vergokt op deze tulpenbollen markt?

  Warren Buffett: Bitcoin Is An Asset That Creates Nothing | CNBC
  www.youtube.com/watch?v=LtITDtZPYEw&a...
  `

  Helaas ben ik samen met mijn werkgever verplicht om mijn zuurverdiende Eurotjes in obligaties te beleggen met een negatief rendement. Met daarbij nog de idiote performance fees van 1,5 miljard voor de beheerders van het pensioenvermogen. Dit is een gegarandeerde uitholling van je financiele toekomst.

  Laat mij dan een deel van mijn zuurverdiende geld in crypto stoppen. Als het misgaat dan heb ik dat aan mezelf te danken. Als het goed gaat profiteer ik er alleen van.

  Er meneer Warren Buffet heeft zijn sporen verdiend. Zijn uitgangspunten zijn ook van toepassing op de cryptowereld. het grote verschil is dat Buffet zich kennelijk niet voldoende heeft ingelezen in de mogelijkheden van blockchains/crypto's.


 5. forum rang 4 Flowermountain 4 mei 2021 18:11
  quote:

  Keinscheisscoins schreef op 4 mei 2021 17:30:


  [...]

  Nog niet. Dat mogen ze niet. Ze vergokken het nu op de overgewaardeerde aandelen- en obligatiemarkten.  En je vergeet dat ze short en long posities innemen met hetzelfde pensioen. Jan modaal maar werken en zodra de boel ploft is het ineens allemaal de schuld van de crisis. Topmannen van dit soort pensioenfondsen verdienen tonnen. Ik ben blij dat ik mijn pensioen veilig heb gesteld met Bitcoin!

 6. forum rang 4 Keinscheisscoins 5 mei 2021 10:52
  quote:

  Flowermountain schreef op 4 mei 2021 18:11:


  [...]
  Ik ben blij dat ik mijn pensioen veilig heb gesteld met Bitcoin!


  Een onderwerp wat weinig besproken wordt, maar bij het huidige inflatoire monetaire stelsel is iedereen genoodzaakt te beleggen voor zijn pensioen. En als je het niet zelf doet dan wordt het voor je gedaan. Alle beleggingen zijn risicovol. Dat is per definitie zo omdat de toekomst nu eenmaal onzeker is. Een bijkomend risico is dat het ruilmiddel centraal gemanaged wordt waar natuurlijk ook van alles fout kan gaan.

  In het geval van een deflatoir monetair stelsel, zoals we dat hadden toen goud nog het ruilmiddel was, kon je eenvoudigweg sparen voor je pensioen en waren risicovolle beleggingen niet nodig. Dat was alleen voor hen die dat risico graag wilden lopen. Hopelijk schuiven we met bitcoin weer meer de kant uit van een deflatoir stelsel. Helaas zijn er nog volksstammen die oprecht menen dat er geen economische activiteit zal zijn als mensen niet verplicht worden snel hun muntjes uit te geven. Wat minder zal worden is de volstrekt doorgeschoten consumptiemaatschappij, maar het lijkt me helemaal geen kwalijke zaak als we daar eens wat minder van hebben.

  Momenteel lijkt er weinig momentum te zijn voor deze discussie maar als straks de aandelenkoersen weer eens halveren en de pensioenfondsen niet kunnen leveren, kon daar wel eens verandering in komen.
 7. Mittalist 5 mei 2021 12:58
  Vrij beperkte beschrijving van Ethereum. NFT’s is nou niet het eerste waar ik het over zou hebben. Er ligt een zee aan use cases - gedecentraliseerde apps - die allemaal op dit platform worden gebouwd. Decentralized finance met behulp van smart contracts, begin hier eens met lezen ethereum.org/en/what-is-ethereum/
 8. forum rang 4 Keinscheisscoins 5 mei 2021 16:27
  quote:

  GrandmasterC schreef op 5 mei 2021 15:52:


  Ik denk dat Buffett goed op de hoogte is, maar hij heeft al genoeg luchtbellen gezien en bitcoin zou er zeker een kunnen zijn. Hij belegt alleen in ondernemingen die hij kent en die wat produceren, maar niet in fata morgana's, tulpenbollen , bitcoins etc.


  Bitcoin is geen onderneming.
  Bitcoin is ook geen soft commodity als een tulpenbol.
  Bitcoin is een decentraal netwerk en Buffett begrijpt er niks van.
 9. forum rang 4 Keinscheisscoins 5 mei 2021 16:46
  Hier is een filmpje van Buffett en Munger waar ze de vraag beantwoorden welke sectoren het goed zullen doen de komende 50 jaar. Ze zeggen: tech en energie. Vervolgens zeggen ze dat ze daar zelf weinig van begrijpen. Ze zouden iemand kunnen aannemen die dat wel begrijpt, maar daar hebben ze geen zin in. Uit hun eigen mond: ze begrijpen technologie niet. Bitcoin is een netwerk wat weer hele andere, specifieke eigenschappen heeft. Daar begrijpen ze dus nog minder van en daarom doen ze domme uitspraken daarover.

  www.youtube.com/watch?v=6EJcNm197D8
 10. forum rang 4 Keinscheisscoins 5 mei 2021 23:37
  quote:

  jzwartjes schreef op 5 mei 2021 21:02:


  Buffett is zó dom, dat hij één van de rijkste mensen ter wereld is geworden met beleggen.


  Niemand zegt dat Buffett dom is, of het niet goed gedaan heeft. Als je een advies zoekt over een regulier aandeel, zeg een productiebedrijf of een oliemaatschappij, dan heeft Buffett daar ongetwijfeld verstandige dingen over te zeggen. Als het daarentegen over technologie gaat, kun je beter elders advies inwinnen. Dat zegt hij zelf in het filmpje. Want hij begrijpt technologie niet zo goed. Distributed Ledger Technology, wat weer een hele specifieke variant daarvan is, daar begrijpt hij nog minder van. Hoe zinvol is de mening van meneer Buffett dan nog over iets als bitcoin, wat hij naar eigen zeggen niet begrijpt?
18 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare