Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Bitcoin whales en Polkadot

Bitcoin whales en Polkadot

Door de recente koersstijging heeft de marktkapitalisatie van bitcoin een waarde van $1 biljoen ($1.000 miljard) bereikt. Vooral de aandacht van grote partijen als Tesla, Paypal, Square en MicroStrategy zorgde de laatste weken voor nieuwe impulsen bij de grootste cryptomunt.

Grote partijen, de zogenoemde Whales, zorgen niet alleen door hun aankopen voor een stijging van de prijs. Juist door de bitcoins lang vast te houden, blijft het aanbod van vrij verhandelbare munten beperkt, wat bij toenemende vraag voor een oplopende koers zorgt.

Uit data blijkt dat bijna 60% van alle bitcoins de afgelopen 12 maanden niet verplaatst is en een derde daarvan zelfs de afgelopen vijf jaar niet in omloop is geweest. Veel investeerders houden hun munten dus voor de lange termijn vast.

Ik bespreek vandaag het technisch beeld van bitcoin en het relatief nieuwe Polkadot.

Stijgende trend intact

Bitcoin is eind februari opgevangen aan de onderkant van de stijgende trend en boven de oude top van begin dit jaar. De opgaande fase vanaf oktober vorig jaar is hiermee intact gebleven. Om de stijgende trend een nieuwe impuls te geven, dient de koers boven de top van februari te breken. Het volgende koersdoel wacht dan rond $70.000.

Wat opvalt is dat het volume in de laatste opleving nog wat achter lijkt te blijven. Dit zou kunnen betekenen dat de koers eerst nog een keer een stapje terug zal gaan doen. Zolang de steun rond $40.000 echter intact is, blijft het positieve technische plaatje gehandhaafd.

Bodemformatie

Op de 2-uurgrafiek is goed te zien hoe het herstel van de afgelopen dagen steeds meer vorm krijgt. De koers is uit de correctieve fase gebroken en heeft een bodemformatie opwaarts afgerond. De recente toppen vormen rond $52.000 nu het eerste steunniveau. Een nieuwe hogere koersbodem boven dit niveau zal de recente verbeteringen bevestigen.

Polkadot

Eén van de crypto's die de afgelopen maanden veel in de belangstelling staat, is Polkadot. Deze digitale valuta bestaat slechts ruim een jaar, maar heeft in die korte tijd al een enorme marktkapitalisatie opgebouwd.

Polkadot is een project van een oud-Ethereumoprichter die ontevreden was over de voortgang van dat project. Met Polkadot wil hij een betere versie van Ethereum ontwerpen: een blockchain die connecties legt tussen de verschillende blockchains die los van elkaar opereren. Polkadot wordt hierdoor ook wel de 'Ethereum-killer' genoemd.

Cryptobeleggers lijken veel vertrouwen te hebben in dit systeem, want deze crypto is inmiddels de top 5 van grootste cryptovaluta binnengedrongen.

Stijgende trend

De koers van Polkadot beweegt sinds begin dit jaar in een mooie stijgende trend. Hogere toppen en bodems wijzen op een aanhoudende vraag naar de munt. Zowel in januari als in februari heeft de koers steun gevonden op het 25-daags gemiddelde. Ook nu lijkt de koers hier weer van op te veren.

Om de stijgende trend voort te kunnen zetten, dient de koers boven de laatste top rond $40 te breken. Hierna ligt de weg open voor een grotere stijging richting koersdoel $60.

Driehoek

De laatste weken is de koers van Polkadot per saldo niet ver van haar plaats gekomen. Er vormt zich een driehoeksformatie binnen de stijgende trend. Dit wijst doorgaans op een adempauze die in de richting van de voorgaande trend wordt afgebroken. In dit geval betekent dat een opwaartse uitbraak, zodra de dalende toppenlijn wordt gebroken.

Eerst steun ligt rond $26, gevormd door de dieptepunten van medio februari. Zolang de koers hierboven beweegt, blijft het positieve technisch beeld intact.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 16 sep AEX loopt voorop 239
 2. 14 sep Bitcoin herstelt na minicrash en cardano op steun 4
 3. 10 sep Crypto TA update: Algorand

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Anton Riebeek 9 maart 2021 15:27
  Ik begrijp echt dat crypto artikeltjes weer helemaal in zijn en zeker het uitlichten van relatief onbekende "rommel" munten. Maar voegt een dergelijk artikel nu echt iets toe zonder diepgang?

  Leuk, een chart waarin we polkadot naast de dollar zetten, maar zo kan je alles er goed uit laten zien. Ik denk dat mensen meer geïnteresseerd zijn hoe Polkadot het doet t.o.v. van BTC, of misschien wel ETH?

  Verder klinkt het heel leuk, een beter schaalbaar smart contract platform, maar wat er niet bij wordt vermeld is dat Ethereum met platform 2.0 (July/Augustus update) ook veel beter schaalbaar is. 2017 was in feite niet anders, toen het Bitcoin netwerk vast liep was iedereen er klaar mee, was Bitcoin Cash de toekomst. Feit is dat Bitcoin Cash binnenkort nog geen 1% van Bitcoin meer vertegenwoordigd. Polkadot en Ethereum gaat geen uitzondering zijn.

  Daar waar het meest geld in om gaat, waar de meeste developers aan werken, komt naar alle waarschijnlijkheid het beste uit de bus.

  Veel interessanter lijkt het me om een keer echt indepth in coins te duiken die echt iets toe kunnen gaan voegen in de toekomst, coins die echt iets unieks doen. Kijk bijvoorbeeld een keer naar Maidsafe, zeker in tijden waarin privacy en vrijheid van meningsuiting lang niet altijd meer gegarandeerd zijn brengen juist dit soort projecten een interessante visie naar de crypto space. Weer eens wat anders dan de (late to the party) DeFi hype.
 2. forum rang 4 Keinscheisscoins 9 maart 2021 15:41
  quote:

  guidog schreef op 9 maart 2021 15:17:


  Gedachte: Is het niet zo dat dat een deel van de Bitcoin nooit meer gaat veranderen van eigenaar omdat de security-codes verloren zijn?
  Wat ook schaarste creëert.


  Ja, dat is juist. Het is onderwerp van discussie hoe je je crypto zodanig kunt bewaren zodat je nabestaanden het kunnen erven, zo mocht je onverwacht je laatste adem uitblazen, zonder dat ze er van te voren mee vandoor gaan.

  Trustverse probeert dit te doen middels een smart contract. Safe Haven biedt een andere oplossing. Maar er zijn vast meer aanbieders van dergelijke services.
 3. SimpeleZiel 9 maart 2021 17:45
  Hoewel meer diepgang mogelijk/gewenst is, zie ik het als positieve ontwikkeling dat naast Bitcoin ook andere crypto's onder de aandacht worden gebracht. Kijk bijv eens naar de waardeontwikkeling in procentuele zin van DOT (polkadot) en BTC (Bitcoin). De gemiddelde lezer zou zijn eieren in het BTC mandje leggen, DOT was vele malen beter geweest.
 4. Seun 10 maart 2021 08:03
  Leuk inderdaad wat technische plaatjes. Wat zeker interessant kan zijn, puur vanuit (dag)handel oogpunt.

  Wat ook ik mis is een stukje diepgang. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat crypto een net zo'n grote verandering voor de wereld kan bewerkstelligen als dat het vliegtuig en internet gedaan hebben. Als je kijkt naar een crypto project als Cardano, 3e generatie crypto ook wel genoemd, ontwikkeld door vele wetenschappers en technici, dan denk ik dat het wel tijd wordt om dit soort projecten inhoudelijk ook eens de juiste aandacht te geven.

  Bitcoin is het nieuwe goud. Kijkend naar de echte toepasbaarheid, heeft het zich zelf buitenspel gezet als digitaal betaalmiddel. Te hoge transactiekosten, waardoor je het eigenlijk alleen nog maar wilt vasthouden, als je het al nog wil kopen op de huidige prijzen.

  Hoe dan ook, er is een transitie komende en ik denk dat we aan de vooravond staan van nieuwe mogelijkheden voor een groter deel van de wereld (ook de armeren), dan we tot nu hebben bereikt.
 5. Jean 10 maart 2021 09:04
  quote:

  Seun schreef op 10 maart 2021 08:03:


  Bitcoin is het nieuwe goud. Kijkend naar de echte toepasbaarheid, heeft het zich zelf buitenspel gezet als digitaal betaalmiddel.


  Je bedoelt dus eigenlijk als opslagmiddel. Nu wordt er veel gezegd dat normale valuta het goud al lang niet meer als voldoende dekking hebben en dat is ook zo maar cryptomunten hebben helemaal geen onderliggende waarde.

  So far hebben de beleggers in crypto op basis van de koersontwikkeling gelijk maar de waarde is nergens aan te toetsen.
 6. forum rang 4 Keinscheisscoins 10 maart 2021 10:10
  quote:

  Jean schreef op 10 maart 2021 09:04:


  [...]
  Je bedoelt dus eigenlijk als opslagmiddel. Nu wordt er veel gezegd dat normale valuta het goud al lang niet meer als voldoende dekking hebben en dat is ook zo maar cryptomunten hebben helemaal geen onderliggende waarde.

  So far hebben de beleggers in crypto op basis van de koersontwikkeling gelijk maar de waarde is nergens aan te toetsen.


  Daar gaan we weer, het intrinsieke waarde argument. Graag de link hieronder aandachtig lezen voor een beter begrip.
  lekkercryptisch.nl/kennisbank/artikel...
 7. Seun 10 maart 2021 10:32
  Geld, goud, crypto en met alles van dit soort ruilmiddelen, geldt dat het net zoveel waarde heeft als wat wij als mensen er aan geven/toedichten.

  Een biljet van 500€ is niets meer dan een stukje papier, waarvan we hebben afgesproken, omdat we daar in geloven of andersom (kip-ei), dat het die waarde vertegenwoordigd.

  Goud, is niets meer dan een stukje metaal, waar je verrekte weinig mee kan, maar omdat we dat een bepaalde waarde hebben toegekend, heeft het een waarde.

  Crypto, in het geval van BTC als store of value, geldt precies hetzelfde.

  Als je dan kijkt naar andere projecten in cryptoland, zoals waar Cardano mee bezig, dan wordt er naast de eeuwenoude toepassing om het als ruilmiddel te gebruiken, ook een platform waarop allerlei juridische contracten kunnen worden vastgelegd. Om maar 1 extra toepassing, wat niet bij de andere 3 mogelijk is, te benoemen. Hierdoor heeft een project als Cardano meer en dan ook veel meer te bieden als puur geld, goud of BTC.

  Ik benoem nu Cardano, maar zo zijn er nog wel een paar projecten die echt met nieuwe technologieën bezig zijn, welke de ongelijkheid in de wereld een stukje minder gaan maken, of beter gezegd de gelijkheid groter.

  Het voorbeeld dat een vluchteling uit Afrika in Europa gaat werken en zn geld naar zn familie wil sturen en daar 10/20% commissie over moet betalen is pure diefstal en vergroot of houdt ten minste de ongelijkheid in stand. Crypto valuta, zoals Nano, zorgen ervoor dat geld kosteloos in Nano verstuurd kunnen worden. Bitcoin Cash is hier ook een goed voorbeeld van. Bitcoin Cash is voortgekomen uit de hard fork in 2017 en als je kijkt naar het oorspronkelijke idee van BTC is Bitcoin Cash de 'munt' die daadwerkelijk de belofte waarmaakt van BTC. BTC als store of value is nooit de intentie geweest en met de huidige hoge fees en dat geldt ook voor Ethereum is het helemaal niet meer interessant voor de gewone man om daar transacties op te doen.

  Ander nadeel van BTC is het energie verbruik, dit is echt schrikbarend hoog en niet te onderschatten. Dit heeft allerlei technische redenen, maar dit zorgt er in mijn beleving voor dat het voor niets anders dan een store of value gebruikt kan worden. En omdat wij zijn gewend aan goud als store of value, hebben we nu ook een digitale gevonden. In mijn ogen echt ridicuul als je kijkt naar de toepasbaarheid in combinatie met het energieverbruik om dat netwerk de transactie te laten doen en nieuwe BTC te laten minen (wat overigens voor het merendeel in China gebeurd)!
 8. forum rang 4 Keinscheisscoins 10 maart 2021 10:57
  quote:

  Jean schreef op 10 maart 2021 09:04:


  [...]
  So far hebben de beleggers in crypto op basis van de koersontwikkeling gelijk maar de waarde is nergens aan te toetsen.


  Je kunt daar aan toevoegen dat bitcoin gemodelleerd is naar goud. Zoals goud gewonnen moet worden, waar kosten mee gepaard gaan, zo moet bitcoin 'gemined' worden, ofschoon het eerder boekhouden is dan mijnen. Er zijn behoorlijke elektriciteitskosten nodig om succesvol te kunnen 'mijnen'. Het kan niet toevallig zijn dat belangrijke bodems in de bitcoin grafiek corresponderen met de bitcoin productie kosten. Overigens zijn productiekosten in mijn woordenboek wat anders dan intrinsieke waarde.

  “The price of any commodity tends to gravitate toward the production cost. If the price is below cost, then production slows down. If the price is above cost, profit can be made by generating and selling more. At the same time, the increased production would increase the difficulty, pushing the cost of generating towards the price.”
  — Satoshi Nakamoto
 9. mrC2 10 maart 2021 15:04
  quote:

  Seun schreef op 10 maart 2021 10:32:


  Geld, goud, crypto en met alles van dit soort ruilmiddelen, geldt dat het net zoveel waarde heeft als wat wij als mensen er aan geven/toedichten.

  Een biljet van 500€ is niets meer dan een stukje papier, waarvan we hebben afgesproken, omdat we daar in geloven of andersom (kip-ei), dat het die waarde vertegenwoordigd.

  Goud, is niets meer dan een stukje metaal, waar je verrekte weinig mee kan, maar omdat we dat een bepaalde waarde hebben toegekend, heeft het een waarde.

  Crypto, in het geval van BTC als store of value, geldt precies hetzelfde.

  Als je dan kijkt naar andere projecten in cryptoland, zoals waar Cardano mee bezig, dan wordt er naast de eeuwenoude toepassing om het als ruilmiddel te gebruiken, ook een platform waarop allerlei juridische contracten kunnen worden vastgelegd. Om maar 1 extra toepassing, wat niet bij de andere 3 mogelijk is, te benoemen. Hierdoor heeft een project als Cardano meer en dan ook veel meer te bieden als puur geld, goud of BTC.

  Ik benoem nu Cardano, maar zo zijn er nog wel een paar projecten die echt met nieuwe technologieën bezig zijn, welke de ongelijkheid in de wereld een stukje minder gaan maken, of beter gezegd de gelijkheid groter.

  Het voorbeeld dat een vluchteling uit Afrika in Europa gaat werken en zn geld naar zn familie wil sturen en daar 10/20% commissie over moet betalen is pure diefstal en vergroot of houdt ten minste de ongelijkheid in stand. Crypto valuta, zoals Nano, zorgen ervoor dat geld kosteloos in Nano verstuurd kunnen worden. Bitcoin Cash is hier ook een goed voorbeeld van. Bitcoin Cash is voortgekomen uit de hard fork in 2017 en als je kijkt naar het oorspronkelijke idee van BTC is Bitcoin Cash de 'munt' die daadwerkelijk de belofte waarmaakt van BTC. BTC als store of value is nooit de intentie geweest en met de huidige hoge fees en dat geldt ook voor Ethereum is het helemaal niet meer interessant voor de gewone man om daar transacties op te doen.

  Ander nadeel van BTC is het energie verbruik, dit is echt schrikbarend hoog en niet te onderschatten. Dit heeft allerlei technische redenen, maar dit zorgt er in mijn beleving voor dat het voor niets anders dan een store of value gebruikt kan worden. En omdat wij zijn gewend aan goud als store of value, hebben we nu ook een digitale gevonden. In mijn ogen echt ridicuul als je kijkt naar de toepasbaarheid in combinatie met het energieverbruik om dat netwerk de transactie te laten doen en nieuwe BTC te laten minen (wat overigens voor het merendeel in China gebeurd)!


  volgens abnamro kost geld overmaken naar zuidafrika tot 2500 euro 3.50 dat is toch echt geen 10%
 10. PaultW 11 maart 2021 00:02
  Met altcoins heb ik niets. Ik heb ze de afgelopen jaren zien komen en zien gaan. Nu zijn er weer heel veel nieuwe. De meesten zullen via pump en dump weer verdwijnen.

  Wel interessant is het volgende:

  Altshuler Shaham is een groot Israëlisch pensioenfonds met $50 miljard onder beheer. Zij kochten voor 100 miljoen usd aan Bitcoin.

  BTC
  STACK SATS
  DCA
  HODL

 11. forum rang 4 Keinscheisscoins 11 maart 2021 09:24
  quote:

  PaultW schreef op 11 maart 2021 00:02:


  Met altcoins heb ik niets. Ik heb ze de afgelopen jaren zien komen en zien gaan. Nu zijn er weer heel veel nieuwe. De meesten zullen via pump en dump weer verdwijnen.


  Maar uiteindelijk gaan er wel altcoins overblijven. Welke dat zullen zijn is een ander verhaal. Ik denk niet dat DLT zich zal beperken tot bitcoin. Ofschoon, met name de timing van bitcoin nagenoeg perfect is geweest.
 12. PaultW 11 maart 2021 19:26
  quote:

  Keinscheisscoins schreef op 11 maart 2021 09:24:


  [...]

  Maar uiteindelijk gaan er wel altcoins overblijven. Welke dat zullen zijn is een ander verhaal. Ik denk niet dat DLT zich zal beperken tot bitcoin. Ofschoon, met name de timing van bitcoin nagenoeg perfect is geweest.


  Eens! Alleen die met een goed businessmodel zullen overblijven. Ruwe schatting: dat is minder dan een procent van de huidige altcoins. Ik heb er in 2017 veel mee verdiend in eerste instantie maar daarna ook weer veel verloren. Ik heb mijn les geleerd en laat het links liggen. Gevaar is dat newbies allerlei altcoins kopen en hiermee nat gaan.

  Bitcoin is king.22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links