Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Prijsanalyse bitcoin: Digitaliseer jezelf

Prijsanalyse bitcoin: Digitaliseer jezelf

De DEX, beter bekend als de Decentralized Exchange. Een exchange, maar dan decentraal. Te mooi om waar te zijn? Zeker niet. Ze schieten namelijk als paddenstoelen uit de grond.

In de dertiende eeuw vond handel in de Vlaamse stad Brugge plaats in een huis dat ofwel eigendom was van ene Van der Beurse, ofwel een beurs (portemonnee) aan de gevel had hangen. In ieder geval wordt er gesuggereerd dat de naam Beurs hieruit voortgevloeid is. Pas in het begin van de negentiende eeuw werden de London Stock Exchange en New York Stock Exchange opgericht.

Even een sprongetje naar 2000: toen werden de schreeuwende mannen in mooie pakken vervangen door beeldschermen en ging men van fysieke handel over op een hybride systeem. Wonderbaarlijk genoeg is er nog steeds sprake van openings- en sluitingstijden ondanks de hoge graad van automatisering.

Cryptohandel

De komst van crypto’s – in welke vorm dan ook - is iets dat de traditionele oude garde maar lastig kan verteren. De handel in crypto’s en de handel op de beurs hebben volgens hen weinig met elkaar gemeen. Daarnaast bestaat er een groot verschil tussen beleggen en speculeren.

Toch is er onderliggend wel degelijk veel overlap. De handel in deze producten ontstond namelijk uit het niets en betreft slechts het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Er is een centrale partij waar je aanklopt en net als op de reguliere markt gaat men op zoek naar de laagste handelscommissies.

Het grootste verschil: cryptobeurzen zijn dag en nacht open. Er is namelijk altijd wel iemand op de wereld die jouw stukken voor een bepaalde prijs wil hebben.

Digitaliseer jezelf

Naast cryptobeurzen is er ook nog een hybride vorm, namelijk digitale effecten. Een grote kans dat u nog nooit van de term ‘digitalized assets’ gehoord hebt. Toch bestaan deze ook: een met behulp van cryptografische technologie digitaal gemaakt bezit. Een toekomst met het digitaliseren van huizen, auto’s, voetballers en ZZP’ers is dan ook mogelijk.

Voordeel: er zijn geen miljoenen meer nodig om naar de beurs te gaan en op de beurs genoteerd te blijven.

Bitcoin verhandelen

Even terug naar de cryptobeurzen: daar wordt door beursfanatiekelingen maar vies naar gekeken. Ook de meeste cryptospeculanten – laten we ze voor de grap maar even zo noemen – zijn niet zo weg van die cryptobeurzen.

Bitcoin is in 2008 het leven geroepen omdat een zekere Satoshi Nakamoto het noodzakelijk vond om een systeem te hebben waarin een derde partij (’third party’) de boel niet kon laten omvallen. Daarom kent dit systeem (bitcoin) geen derde partij.

Toch moesten stukken wel verhandeld kunnen worden en zo ontstonden de exchanges: gevaarlijk logge, half gereguleerde beesten zonder garantiestelsel, iets waar Satoshi zich voor zou schamen.

Van CEX naar DEX

Sinds een aantal maanden is er in de cryptowereld een nieuwe trend. De DEX, beter bekend als de decentrale exchange. U kent vast de term DEFI (Decentralized Finance): nieuwe decentrale oplossingen voor financiële producten en diensten.

Los van die derde partij die de exchanges zijn, kunnen transacties op een exchange niet worden gecheckt. Ze vinden immers niet plaats op de – open database – blockchain, maar binnen de exchange zelf. Hierdoor is transparantie heel lastig en bestaat de kans op manipulatie in deze – ietwat – ongereguleerde markt.

De verwachting is dat de DEX de nieuwe CEX wordt, waarbij manipulatie minder snel mogelijk is, het risico van een derde partij wegvalt, de kosten lager zijn, en er direct van persoon tot persoon gehandeld kan worden zoals het ooit door Satoshi bedoeld was.

De koers

Pakken wij er tot slot nog even de grafiek van de CEX Bitstamp erbij. Hier is enorm veel data van beschikbaar, iets waar technisch analisten van smullen.

Kijkend naar de grafiek ligt deze er rustig bij: de koers bevindt zich tot op heden nog steeds in een kleine neerwaartse trend.

Klik om te vergroten

De koers heeft nog ruimte tussen de twee neerwaarts lopende lijnen. Deze lijnen vormen samen een kortetermijn-neerwaartse trend.

Rond de $7300 ligt momenteel een zeer sterke steunlijn. Mocht de koers hier doorheenzakken, dan zal de neerwaartse trend worden voortgezet en kan de koers richting de $5500 zakken. Onder de steunlijn liggen namelijk behoorlijk wat stoplossen. Het ligt echter niet in de lijn der verwachting dat de koers tot onder de steun zakt.

Voor 20 december zou de koers hoogstwaarschijnlijk richting moeten kiezen: een uitbraak boven de witte lijn óf doorzakken onder de $7300. De komende periode zal de koers naar verwachting tussen de $7300 en de $8600 schommelen. We gaan dus vermoedelijk een aantal saaie weken tegemoet.

Samenvatting

 • Koers beweegt tussen twee witte lijnen;
 • Sterke steunlijn ligt momenteel op $7300, hier mag de koers eigenlijk niet doorheen zakken;
 • Voor eind december zal de koers kant moeten kiezen;
 • De koers zal naar verwachting de komende tijd tussen de $7300 en de $8600 schommelen.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. geobeo 18 oktober 2019 13:54
  quote:

  deflationist schreef op 17 oktober 2019 21:39:


  Interesse in bitcoin is even helemaal weg.


  Interesse in Uranium is even helemaal weg

  Interesse in Zilver is even helemaal weg

  Interesse in Kiadis Pharma is even helemaal weg

  Interesse in ForFarmers is even helemaal weg


  enz.


  En wat leren we daarvan? Helemaal niets.
 2. geobeo 21 oktober 2019 13:09
  quote:

  Sir Cryptalot schreef op 20 oktober 2019 16:39:


  U noemt 2 bruikbare materialen en 2 beursfondsen. Hoe verhouden die zich tot een digitale munt?


  U heeft mijn punt gemist. Het punt was dat alles waar je in kunt investeren sommige dagen omhoog gaat in waarde en andere dagen omlaag. Als je dan post "oh vandaag gaat het omlaag", dan voegt dat 0 informatie toe aan wat we al wisten met z'n allen.

  Overigens is "bruikbaar metaal" goud ook gewoon een munt, maar dat terzijde.

  En bruikbaarheid? Die discussie is hier al eens vaker gevoerd. Het goud dat "verbruikt" wordt is nog niet de helft van wat er jaarlijks gewonnen wordt en zo'n 0,5 % van de totale hoeveelheid goud in de wereld. Dus veruit het voornaamste waar goud voor gebruikt wordt is voor waarde opslag en niet voor industrie.

 3. LFT 21 oktober 2019 15:09
  Mooie ontwikkeling wel die DEXes (DEXen?, DEX's?). Ben binnen 2 minuten aan het handelen. Geen paspoortcontrole, geen naam, niet eens een emailadres nodig. Compleet in de geest van decentralisatie.

  En nu ook met best aardig gelike layout:

  bamboorelay.com/trade/YAH-WETH

  Vergeleken met IDEX waar ik 10x een order opnieuw moet invoeren en de prijs inmiddels al 5% weggelopen is voor ik een fill krijg, ziet de toekomst voor DEX's er nu aardig rooskleurig uit.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare