Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Prijsanalyse bitcoin: Consolidatie

Prijsanalyse bitcoin: Consolidatie

Heeft u het al gehoord? De bitcoin bullmarkt is in volle gang. Althans, als we Anthony Pompleano moeten geloven.

In een interview met Shark Tanks meest gevreesde jurylid, Kevin O'Leary, geeft Pompleano - beter bekend als Pomp - aan dat hij verwacht dat een koers van $20.000 slechts een bliepje op de radar is. O’Leary laat duidelijk z’n twijfel zien, want niemand weet natuurlijk wat de toekomst zal brengen.

In het interview (Youtube) weet Pomp zich goed staande te houden onder de kritische vragen die O’leary op hem afvuurt. Pomp benadrukt dat bitcoin de beste investering in de afgelopen 10 jaar was. En dat blijft niet onopgemerkt.

Mainstream media

De koers van bitcoin, die weer langzaamaan nieuwe highs voor 2019 neerzet, trekt de aandacht van de mainstream media. Deze aandacht is voornamelijk koersgedreven en gebaseerd op FOMO, Fear Of Missing Out, en heeft dus niets van doen met de onderliggende fundamenten van bitcoin, waar de afgelopen anderhalf jaar zo ontzettend hard aan is gewerkt.

De koers blijft dus een ding en wordt volop in ieder medium besproken. Zelf maak ik me er ook schuldig aan. Met de gesprekken over de koers wordt de verwarring alsmaar groter. En zo ook de verwarring over technische analyse.

Wat is technische analyse?

Eens in de paar maanden neem ik even de tijd om nog even te benadrukken hoe het ook al weer zit met TA. Technische analyse is namelijk geen exacte wetenschap, en al helemaal geen middel om de koers mee te voorspellen. Dat is niet iedereen even duidelijk.

Technische analyse kan worden ingezet om in te kunnen spelen op bepaalde koersbewegingen. Zo kan men bij een zekere steun of weerstandslijn een koop- en/of verkooporder inleggen om zich in te dekken in geval van optie A of B. Door middel van wiskundige berekeningen kan er een kansberekening worden gemaakt, over de potentie die een bepaalde uitbraak heeft. En zeg nou zelf, een kansberekening is toch beter dan geen kansberekening ;).

Mocht het u na het lezen van deze column nog steeds niet duidelijk zijn, dan raad ik u van harte aan om deze video vanaf 17:16 eens te bekijken.

Consolidatie

Dat gezegd hebbende, kijkend naar de daggrafiek ligt de koers er sinds de stijging behoorlijk rustig bij. Het lijkt erop dat de koers aan het consolideren is. Dit betekent dat de koers even kortstondig zijwaarts gaat om nieuw momentum op te bouwen. Waarna er weer een uitbraak (opwaarts of neerwaarts) zal plaatsvinden.

Ook valt op dat het volume de koers bevestigt. Hier ontstaan dus geen opvallende tegenstrijdigheden.

Klik om te vergroten

Op de 4-uurgrafiek signaleren we inderdaad een consolidatie. Deze vindt plaats in de vorm van een continuation pattern, ook wel een Symmetrical Triangle genoemd. Dit heeft een behoorlijke kans op een opwaartse uitbraak en zal voor eind mei een kant kiezen.

Klik om te vergroten

Bij een opwaartse uitbraak uit deze Symmetrical Triangle zou deze in het slechtste geval een koersdoel van $8600 hebben. Op dit patroon kan dus worden geanticipeerd worden door een stoploss of stoplimit in te leggen rond de $7300. En een kooporder rond de $7550. Hierdoor anticipeert men dus op beide situaties. De onder- en bovenkant van deze driehoek zijn tevens de steun en weerstandslijnen die in de gaten gehouden moeten worden.

Samenvatting

 • Bitcoin bouwt nieuw momentum op;
 • Er vormt zich een Symmetrical Triangle;
 • Grote kans op een opwaartse uitbraak;
 • Bij een opwaartse uitbraak heeft de koers een koersdoel van $8600.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. 23 dec Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. 24 nov Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. 11 nov De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Snugger 21 mei 2019 12:47
  quote:

  efreddy schreef op 21 mei 2019 09:35:


  [...]

  Het is nog steeds de top,pas bij het doorbreken ervan zullen we kunnen zeggen dat het een (tussentijdse) top was net zoals we dit van de 1000$ top in 2014 konden zeggen.

  Had anders wel geschreven tussentijdse top… Top is top.
  Maar misschien hoop jij op tussentijdse top, bent zeker in het bezit van een paar Bitcoin?..
 2. k2es 21 mei 2019 13:25
  Degenen die in bitcoins beleggen of die bitcoins aankopen helpen daarmee criminelen, die laten zich namelijk graag uit betalen in bitcoins of zetten hun zwarte geld daarin om, zodat ze niet te achterhalen zijn en er dingen mee kunnen kopen, criminelen hebben dus het meest belang bij een hogere bitcoinkoers. Voor mij een reden te meer om er zover mogelijk weg van te blijven.
 3. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 mei 2019 13:48
  quote:

  k2es schreef op 21 mei 2019 13:25:


  Degenen die in bitcoins beleggen of die bitcoins aankopen helpen daarmee criminelen, die laten zich namelijk graag uit betalen in bitcoins of zetten hun zwarte geld daarin om, zodat ze niet te achterhalen zijn en er dingen mee kunnen kopen, criminelen hebben dus het meest belang bij een hogere bitcoinkoers. Voor mij een reden te meer om er zover mogelijk weg van te blijven.

  Datzelfde geldt voor contant geld...!!

  Je weet toch wel dat er cocaïne-sporen zitten op vrijwel alle bankbiljetten....???

  Er zijn trouwens al talloze criminelen gepakt met een bitcoin-rekening.

  De Amerikaanse justitie heeft al talloze malen bitcoins verkocht van in beslag genomen rekeningen.
 4. forum rang 4 efreddy 21 mei 2019 14:06
  quote:

  Snugger schreef op 21 mei 2019 12:47:


  [...] Had anders wel geschreven tussentijdse top… Top is top.
  Maar misschien hoop jij op tussentijdse top, bent zeker in het bezit van een paar Bitcoin?..


  Ik hoop er niet op,ik ben er voor ruim 99.99% zeker van.
  Ik hoop daarentegen wel dat het nog een hele tijd duurt vooraleer die word doorbroken.

  Het gaat hem daarbij in feite zelfs niet om een top van 20000$ maar om een bodem van 5000 sat voor een $ en die bodem zal weliswaar met tussentijdse oplevingen altijd maar lager en lager komen te liggen.
 5. tampi 22 mei 2019 08:48
  quote:

  PieterOM schreef op 20 mei 2019 17:29:


  En wat zijn eigenlijk de onderliggende fundamenten van bitcoin, waar de afgelopen anderhalf jaar zo ontzettend hard aan is gewerkt?


  Beste PieterOM,

  Er zijn velen die zich hetzelfde afvragen. Hieronder een aantal fundamenten.

  Implementatie Lightning netwerk
  Het Lightning netwerk zorgt voor veel meer transactie capaciteit. Dus daarmee ook goedkopere transacties. Ook de "Lightning Torch" gaat momenteel de hele wereld over en is al doorgegeven aan veel bekende mensen en grote bedrijven.

  Bitcoin all-time high koersen
  In o.a. Agentinie en Sudan, meer landen zullen snel volgen, omdat de lokale valuta hard aan het vallen is. Mensen zoeken blijkbaar een vlucht in Bitcoin. Wellicht een veilige haven.


  Woorden van Jamie Dimon (Bankdirecteur van JP Morgan):
  2017: "Bitcoin is a Fraud"
  2017: "I would fire traders when they bought Bitcoin"
  2018: "Bitcoin has no intrinsic value"
  2019: "Bitcoins intrinsic value is $4000"
  Een duidelijke transformatie.

  Adoptie door steeds meer grote bedrijven:
  Waaronder Starbucks, Nordstrom en Whole Foods
  Er zijn steeds meer bedrijven die Bitcoin accepteren.

  Ontwikkelingen:
  - Microsoft onwikkelt een gedecentraliseerd Identiteits Network bovenop Bitcoin.
  - Fidelity, een vermogensbeheer ($7.2 biljoen in beheer) maakt Bitcoin trading mogelijk binnen enkele dagen/weken.

  Makers van eigen cryptomunten:
  Deze zijn o.a.: IMF, World Bank, Facebook, JP Morgan Bank, Mizuho (grote Japanse bank). Begrijp dat deze partijen dit niet zomaar doen.

  Aantal deelnemers verdubbeld
  Het aantal actieve Bitcoin wallets is verdubbeld in 1 1/2 jaar tijd.
  Zie ook: www.blockchain.com/nl/charts/my-walle...
  Gooi daar de "Wet van Metcalfe" overheen. En trek vooral je eigen conclusies.


  Als cryptomunten geen waarde zouden vertegenwoordigen zou al het bovenstaande niet hebben plaatsgevonden. Cryptomunten hebben unieke eigenschappen die zich onderscheiden van de al bestaande instrumenten. Deze zijn oa.: Bescherming van asset (afpakken niet mogelijk), transparantie, vertrouwen, geen (lands)grenzen, permissieloos, geen middelman, iedereen kan meedoen etc.
 6. tampi 22 mei 2019 08:58
  quote:

  k2es schreef op 21 mei 2019 13:25:


  Degenen die in bitcoins beleggen of die bitcoins aankopen helpen daarmee criminelen, die laten zich namelijk graag uit betalen in bitcoins of zetten hun zwarte geld daarin om, zodat ze niet te achterhalen zijn en er dingen mee kunnen kopen, criminelen hebben dus het meest belang bij een hogere bitcoinkoers. Voor mij een reden te meer om er zover mogelijk weg van te blijven.


  De criminaliteit die met Bitcoin wordt gepleegd is slechts een kruimel. De echte grote criminaliteit vindt plaats op een veel hoger niveau, veelal ontzichtbaar voor de gewone burger. Word wakker.
 7. PieterOM 22 mei 2019 15:44
  quote:

  tampi schreef op 22 mei 2019 08:48:


  [...]

  Beste PieterOM,

  Er zijn velen die zich hetzelfde afvragen. Hieronder een aantal fundamenten.

  […]
  Ik vroeg naar fundamenten, niet naar voorbeelden van mensen/instellingen die bitcoin vertrouwen. Als ik daarop afging liep ik ook achter populisten aan.
 8. tampi 22 mei 2019 16:00
  quote:

  PieterOM schreef op 22 mei 2019 15:44:


  [...]


  Ik vroeg naar fundamenten, niet naar voorbeelden van mensen/instellingen die bitcoin vertrouwen. Als ik daarop afging liep ik ook achter populisten aan.


  Ik geloof dat ik u dan niet goed heb begrepen.

  Kunt u voorbeelden geven van andere fundamenten die u bedoelt?
  Zoals die van de Euro, USD, of andere fiat?

 9. PieterOM 22 mei 2019 19:14
  quote:

  tampi schreef op 22 mei 2019 16:00:


  [...]

  Ik geloof dat ik u dan niet goed heb begrepen.

  Kunt u voorbeelden geven van andere fundamenten die u bedoelt?
  Zoals die van de Euro, USD, of andere fiat?

  Ik bedoel zoals goud ooit, of belastingen. Ik snap wel dat een bitcoin iets kost om te maken (stroom bv en zo'n processor zal ook wel slijten) maar als dat niet garandeert dat je die stroom ervoor kunt kopen, hoe werkt het dan.
 10. bossie2211 24 mei 2019 13:10
  quote:

  PieterOM schreef op 22 mei 2019 19:14:


  [...]


  Ik bedoel zoals goud ooit, of belastingen. Ik snap wel dat een bitcoin iets kost om te maken (stroom bv en zo'n processor zal ook wel slijten) maar als dat niet garandeert dat je die stroom ervoor kunt kopen, hoe werkt het dan.


  Zoals goud ooit? De fundamentele waarde van goud is ook vrij gering. Het enige wat je ermee kunt doen is gebruiken als bouwmateriaal. Voor de rest wordt de prijs van goud bepaald door schaarste van deze grondstof. Net als dat Bitcoins ook schaars zijn toch?
 11. forum rang 4 efreddy 24 mei 2019 18:02
  quote:

  bossie2211 schreef op 24 mei 2019 13:10:


  [...]

  Zoals goud ooit? De fundamentele waarde van goud is ook vrij gering. Het enige wat je ermee kunt doen is gebruiken als bouwmateriaal. Voor de rest wordt de prijs van goud bepaald door schaarste van deze grondstof. Net als dat Bitcoins ook schaars zijn toch?


  In tegenstelling tot €,$ en BTC heeft goud tenminste fundamentele waarde ,deze is inderdaad gering t.o.v. andere zaken met fundamentele waarde maar kan onmogelijk gering zijn tegenover iets dat geen fundamentele waarde heeft zoals € ,$ ,BTC aangezien men niet kan delen door 0.

  De prijs van elk product of het nu €,$,BTC,goud,aandelen of wat dan ook is word niet bepaald door de fundamentele waarde,schaarste of andere zaken die men je wil wijsmaken maar door vraag en aanbod.

  Bij €,$ kan het totale aanbod gemakkelijk alsmaar toenemen (wat ook gebeurt) en tot zolang daar voldoende vraag tegenover staat onder meer omdat men nog altijd gelooft dat degenen die het aanbod gemakkelijk kan laten toenemen de munt beschermen of omdat men al veel eerder dacht dat de munt op instorten stond en men heeft die dan ook massaal geshort (lees men heeft gedacht om net als onze overheden zich vol te moeten proppen met schulden,en men moet in tegenstelling tot onze overheden die deze schulden nooit zullen aflossen wel beginnen met deze af te betalen) zullen deze munten ook enigszins standhouden (lees enigszins gecontroleerd dalen).

  Bij goud neemt het totale aanbod ook toe maar in tegenstelling tot de € ,$ waar het kan via het simpel intikken van wat cijfertjes moet men het wel nog delven wat meer inspanningen vereist.
  Bovendien volgt dit toegenomen aanbod op termijn min of meer het toenemende aanbod van andere zaken met fundamentele waarde.

  Bij BTC neemt het totale aanbod eveneens toe maar is alles aan duidelijke regels verbonden en komt er aan de toename ooit een eind (nog een goede 100 jaar) en zal het totale aanbod de 21 miljoen BTC niet overschrijden.

  De prijs word echter bepaald door vraag en aanbod zoals ik al eerder aangaf en in die vraag naar goud en zeker BTC zitten heel wat behoorlijke verschillen en menselijke emoties.
  Deze emoties zoals FOMO ,angst en hebzucht zorgen ervoor dat prijzen behoorlijk kunnen schommelen en sommigen er met alle gemak in slagen om op het hoogste punt te kopen en het laagste punt te verkopen.
  Zo slaagde ook de centrale bank van Engeland er in 1999 in om op het laagste punt van de afgelopen 20 jaar goud te verkopen net vooraleer het goud begon te stijgen.
 12. IEXMadelon 24 mei 2019 21:36
  @k2es

  Goedenavond,
  Aan uw reactie te lezen denk ik dat u onjuist geïnformeerd. Bij de aanschaf van bitcoins is KYC nodig. Hoe gaat een crimineel haar geld omzetten in BTC als er vooraf een check plaatsvind, waar deze tegoeden vandaan komen?

  Daarnaast is bitcoin blockchain is open en dus voor iedereen toegankelijk. Dit houd in dat iedere transactie inzichtelijk is, voor iedereen. Criminiele hebben totaal geen belang bij een hogere koers, die willen juist onder de radar blijven.

  Waar bitcoins in aanraking komen met de euro zullen criminelen direct worden onderschept, bij aanschaf of bij verkoop. Alles daartussen kan gecheckt worden.

  Bekijk voor de gein eens de transacties in deze wallet: www.blockchain.com/nl/btc/address/17A...

  Dit betekend dus ook dat, wanneer u mij een betaling zou doen, ik inzicht heb in uw portemonnee ;)

  Voordat u iets roept, is het verstandig om eerst uw eigen onderzoek te doen. Bedankt en een fijn weekend!
  Madelon Vos
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links