Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Prijsanalyse bitcoin: 100% in 3 maanden

Prijsanalyse bitcoin: 100% in 3 maanden

100% in 3 maanden. Dat deed bitcoin. 2019 is ronduit een topjaar voor de digitale valuta.

Met deze enorme stijging doet bitcoin het als belegging beter dan olie en goud. In 2017 steeg bitcoin naar recordhoogte, met wel 1000 % in 1 jaar tijd. Of dat in 2019 ook het geval zal zijn, is nog maar de vraag. Er zitten namelijk nog behoorlijk wat addertjes onder het gras.

Goed nieuws en slecht nieuws

Eerder deze maand spraken we over het gedoe bij Bitfinex en Tether, en ook van de Binance hack, waarbij er ruim 40 miljoen dollar aan bitcoin gestolen werd, lijkt de koers zich niks aan te trekken.

Ook niet van goed nieuws trouwens: het afgelopen jaar is er keihard gewerkt aan de fundamenten van bitcoin. Dat is binnen de cryptocommunity door menigeen opgemerkt, maar kwam totaal niet tot uiting in de prijs. Tot enkele weken geleden.

Shortsqueeze

Een whale pushte begin april de koers behoorlijk opwaarts, door maar liefst 100 miljoen dollar - in zijn eentje – de markt in te gooien. Hierdoor steeg de koers binnen enkele uren met 15%. Wat een kleine 100 miljoen al niet teweeg kan brengen…

Vanaf dat moment bleef het aantal shortposities toenemen; rond de $6000 zat immers een zeer sterke weerstandslijn. De hamvraag van vele crypto-investeerders is nu: wat deed de prijs toch naar recordhoogte – $7500 – stijgen?

De enorme prijsbeweging van afgelopen week werd onder andere veroorzaakt door de zeer forse shortsqueeze. Zo’n squeeze vindt plaats als vele partijen shorts hebben uitstaan, en de koers maar blijft stijgen.

Toen de koers van bitcoin boven de $6000 uitsprong werden shorts omgezet in longs, om de verliezen recht te trekken. Hierdoor ontstond een enorme opwaartse spike.

Geruchten

Inmiddels houdt de koers stand rond de $7000 en is de vraag of dit het begin is van de nieuwe bullmarkt.

Het is van belang om twee interessante gebeurtenissen die koerswise niets hebben gedaan in gedachten te houden. Na de hack op Binance is het nog steeds niet mogelijk om coins, euro’s of dollars te withdrawen. Daarnaast is het probleem bij Bitfinex en Tether waar we eerder in deze wekelijkse column over spraken nog steeds niet opgelost.

Er doen tal van geruchten de ronde over een mogelijk verband tussen deze twee nieuwsevents en het pushen van de prijs. Dit kan – en zal – nooit bewezen worden, maar is belangrijk om in het achterhoofd te houden.

Ten tijde van schrijven corrigeert de gehele cryptomarkt. Bitcoin staat momenteel op een min van 2% in de afgelopen 24 uur en opvallend is dat de altcoins niet harder dalen dan bitcoin. Er valt niet echt een logisch verband te herkennen. Er lijkt een ontkoppeling te ontstaan.

Klik om te vergroten

Weerstand gebroken

Wanneer we kijken naar de daggrafiek is duidelijk te zien dat bitcoin vanaf $6000 opwaarts uit het neerwaartse trendkanaal gebroken is. De weerstandslijn op $6000 bleek niet sterk genoeg en de koers van bitcoin liep als een razende door naar $7500. Het volume nam ook toe en bevestigde de trend.

Inmiddels is te zien dat de koers wat terugvalt. Een retrace vanaf dit punt zou zeer denkbaar zijn.

Klik om te vergroten

4-uursgrafiek

Kijkend naar de 4-uursgrafiek is te zien dat de koers duidelijk een nieuw patroon vormt, het volume terugloopt en de RSI in wat rustiger vaarwater terechtgekomen is.

Naar verwachting zal de koers een korte periode zijwaarts bewegen, om opnieuw een patroon te kunnen vormen. Belangrijke steun- en weerstandslijnen bevinden zich op $7360 en $6930.

Klik om te vergroten

Samenvatting

 • Verwachting is dat de koers voorlopig zijwaarts zal gaan in afwachting van een nieuw patroon;
 • Een korte test van de steunlijn rond de $6900 zou niet vreemd zijn;
 • Belangrijke steun- en weerstandslijnen bevinden zich op $7360 en $6930.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Reacties

36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 efreddy 14 mei 2019 00:08
  quote:

  Rowi62 schreef op 13 mei 2019 17:44:


  [...] En in plaats van toegeven dat TA onzin is (zie vorige kolom) krijgen we nu een "retrace".


  TA is helemaal geen onzin .
  Het is helemaal geen toeval dat een koers 100 % hoger staat op amper 3 maanden tijd wanneer er 3 maanden geleden een koersdoel van 1000 $ was aangegeven wat toen dus minstens nog een daling van 66% betekende.


 2. forum rang 4 efreddy 14 mei 2019 00:50
  quote:

  france schreef op 13 mei 2019 23:32:


  Hee, juffrouw, houdt u even op met uw gezever. Het is verschrikkelijk wat u allemaal schrijft, niemand heeft er wat aan dus stop ermee.

  Dit heeft allemaal geen zin.

  Succes.  In ieder geval heb ik toch veel liever het gezever van Madelon dan jouw gezever hier.
 3. forum rang 4 efreddy 14 mei 2019 08:49
  quote:

  Rowi62 schreef op 13 mei 2019 17:44:


  [...] En in plaats van toegeven dat TA onzin is (zie vorige kolom) krijgen we nu een "retrace".


  Wat ikzelf in ieder geval met TA zie is dat de BTC prijs in $ momenteel ongeveer 7% lager ligt dan 1 jaar geleden en rond het dubbele van de prijs van augustus 2017 en half maart 2019.
  En 10 keer hoger dan half december 2016 met steeds hogere toppen en bodems.
 4. [verwijderd] 14 mei 2019 10:08
  quote:

  Rowi62 schreef op 14 mei 2019 09:14:


  Noem eens 1 professioneel beleggingshuis waar TA gebruikt wordt om de buy list te bepalen?


  Ik neem aan dat je verwijst naar de samenstelling van een LT aandelenportfolio die money managers beheren. Dat zijn LT gespreide portfolio's waar je soms wat overwogen in het een, dan wat onderwogen in het ander zit. je probeert niet van KT of MT koersbewegigen te profiteren. Ze gaan ook niet daghandelen bv. Het is kortom, een heel ander spelletje.

  Bij grote financiele instellingen heb je bv wel prop traders, of proprietary traders. Die ziten de hele dag met hun kop voor een aantal beeldschermen en veel ervan gebruiken wel degelijk TA.

  "Proprietary traders may execute an assortment of market strategies that include index arbitrage, statistical arbitrage, merger arbitrage, fundamental analysis, volatility arbitrage, technical analysis and/or global macro trading."

  www.investopedia.com/terms/p/propriet...

 5. [verwijderd] 14 mei 2019 10:13
  quote:

  Enzo123 schreef op 14 mei 2019 09:33:


  Wat doen we weer lelijk allemaal. Ik krijg sterk het gevoel dat we hier te maken hebben met het afreageren van frustraties. Kan het te maken hebben met de stijging van BTC?


  Ja, dat denk ik ook. Allemaal werklozen en gepensioneerden met nul BTC en maar zeiken en etterbakken. Het is wel veranderd van bitcoin is een Ponzi-schema en bitcoin onder nul, naar TA werkt niet of de analyses van Madelon kloppen niet. Is er toch 1 poot afgevallen al. Pure winst.
 6. [verwijderd] 14 mei 2019 10:21
  quote:

  Rowi62 schreef op 14 mei 2019 09:14:


  Noem eens 1 professioneel beleggingshuis waar TA gebruikt wordt om de buy list te bepalen? Ik heb alle grote huizen bezocht voor mijn werk maar in bottom up or top down kwam TA nooit voor. Dit is ook de reden dat ik niet ga betalen voor IEX premium.


  Nu wil ik best een gesprek met je voeren over de zin en onzin van TA. Maar ik denk wel dat je eerst wat beter moet uitleggen wat je bedoelt met: TA is onzin; TA werkt niet. Wat is bv de premisse van TA?
36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare