Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse bitcoin: Paniek rondom tether

Prijsanalyse bitcoin: Paniek rondom tether

Afgelopen week was het zeer rustig op de cryptomarkt. Tot vanmorgen... Toen gingen bij vele cryptohandelaren de alarmbellen af.

De cryptomarkt maakte een vreemde en abrupte opwaartse beweging, terwijl het volume zeer duidelijk afnam. Een beweging van dit formaat roept natuurlijk vragen op, en al gauw gingen er geruchten rond dat er iets mis was.

Tether (USDT)

Het vreemde was dat de bitcoinkoers slechts op vier crytpo-exchanges van $6.300 naar ongeveer $7.400 steeg. Op andere platformen was nauwelijks de helft van deze stijging te zien. Later bleek de connectie USDT te zijn. Alle platformen waar de bitcoinkoers fors steeg boden dit aan als handelsoptie.

Als klap op de vuurpijl dook de koers van de welbekende zelfbenoemde stable coin tether (USDT) omlaag. En dat terwijl de coin volgens ontwikkelaars een stabiele koers rond de $1, gebackt door dollars, zou moeten hebben.

De prijs van tether viel vanmorgen met een zo’n 6% naar beneden. Daardoor was de link met de koersstijging van bitcoin snel gelegd.

Niet alleen de koers van bitcoin was de dupe van deze beweging, ook de koers van ether had een verschil van 10% tussen Bitfinex en Coinbase zitten.

Onzekerheid

Al gauw kwamen analisten tot de conclusie dat het geloof in USDT begint af te nemen. Al lange tijd gaan er geruchten dat USDT niet gebackt is door USD, terwijl dit wel de belofte is. Deze onzekerheid resulteerde in een vlucht van USDT naar BTC, ETH en LTC.

Tether is naast bitcoin de meest verhandelde cryptomunt met een geschat 24-uursvolume van 4,5 miljard. Het falen van tether zou een enorme impact kunnen hebben op de koersen van de top tien crypto’s.

Kijkend naar de daggrafiek is er, ondanks de behoorlijke high van vandaag, niet veel veranderd. Ik zie nog steeds dezelfde Descending Triangle, die 64% kans heeft om neerwaarts uit te breken.

De RSI bevindt zich stuck in the middle en het volume wordt steeds lager. Dit alles is kenmerkend voor het feit dat er een uitbraak in aantocht is, die hoogstwaarschijnlijk voor het einde van de driehoek (21 november) zal plaatsvinden.

eurdol

Korte stijging volume

Op de korte termijngrafiek is altijd meer te zien. De 4-uursgrafiek toont duidelijk de uitbraak van vanmorgen, die gepaard is gegaan met een forse, maar kortstondige stijging in het volume. Deze stijging was met behulp van technische analyse niet aan te zien komen.

De weerstandslijn op $6.520 is zeer sterk en het ziet er niet naar uit dat de koers hier doorheen zal breken. De steunlijn waar de koers op kan terugvallen bevindt zich rond de $6.220.

eurdol

Samenvatting

 • De lange termijn grafiek bevindt zich in een Descending Triangle die volgens de theorie voor 21 november uit zal breken.
 • Grafiek geeft geen duidelijke koersbepaling aan.
 • Zeer sterke weerstandslijn op $6.520.
 • Sterke steunlijn rond de $6.220.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. Snuggerst 15 oktober 2018 15:50
  Warrig verhaal want geen enkel platform is een index zelf, er valt slechts alleen te handelen op ze. De daadwerkelijke prijsvorming van Bitcoin zit niet daar, daar bestaat gewoon een index voor, welk je te lijf kunt gaan met futures, die er zonodig moesten komen..
  Het begint nu toch echt een rommeltje te worden bij je, als je index en platform niet weet te onderscheiden!...
 2. nederhoed 15 oktober 2018 21:34
  Vroeger - eind jaren 90 - had je op veel plaatsen buiten de randstad geen mobiel bereik. Dat heeft het uiteindelijke succes van de mobiele telefoon niet tegen gehouden.

  Bitcoin en de hele cryptomarkt is nu enkel een dikke luis in de financiële pels van de wereldeconomie. Wanneer de verhouding meer evenredig wordt, zal de invloed van buitenaf op de koers afnemen.

  Voorlopig gaat beleggen in Bitcoin gepaard met een hoog risico en mogelijk hoog rendement. Dat vereist een sterk geloof in de toekomst van dit alternatieve systeem, met blockchain als basis. Of de luxe om je wat risico te kunnen veroorloven.
 3. forum rang 4 efreddy 15 oktober 2018 22:53
  BAM! Bitcoin breekt uit 15 oktober 2018 17:30
  Van:
  Slim Beleggen
  Op luttele ogenblikken veerde BTC op van $6.500 tot $7.250!
  Wat u ziet heet in financiële markten een shortcover rally.

  Bitcoin zit zonder enige twijfel in een lange termijn stierenmarkt. Dit ontkennen is als het licht van de zon negeren.

  Echter, op kortere termijn moest BTC heel wat stoom aflaten. Dat is uiteraard zo. Er was in 2018 sprake van een dalende driehoek in de grafiek. In technische termen heet dit patroon ook wel een ‘decending triangle’.
  Het koerspatroon staat in de boeken bekend als een negatieve formatie. Maar uitzonderingen bevestigen op de regel. Dat is waar we vandaag getuige van zijn.
  Het was de figuurlijke lijn in het zand voor de shorts. Boven $6.500 werd de pijn te zwaar om dragen. Bovendien werd de neerwaartse driehoek aan de bovenzijde doorbroken.

  Madelon Vos:
  Kijkend naar de daggrafiek is er, ondanks de behoorlijke high van vandaag, niet veel veranderd. Ik zie nog steeds dezelfde Descending Triangle, die 64% kans heeft om neerwaarts uit te breken.

  Volgens slim beleggen is de driehoek dus opwaarts uitgebroken,volgens Madelon is er niet veel veranderd (ze ziet dus deze opwaartse uitbraak niet eens en hoewel het volgens mij doodgewoon om een fake uitbraak gaat, hooguit enkele uren na de uitbraak komt men opnieuw op het niveau terecht alsof er nooit een uitbraak was en waarvan de kans behoorlijk groot is dat er nog heel wat van deze fake uitbraken zullen volgen ,er was wel een uitbraak).
  Zowel de zeer sterke steunlijn op 6220$ als de zeer sterke weerstandslijn op 6520$ word in no time doorbroken bij deze fake uitbraken.
  Er was zelfs eerst een neerwaartse doorbraak van de steun op 6220$ vooraleer de weerstand er enkele uren later werd doorbroken.

  De deribit maart future van de afgelopen 24 uur geeft 6067$ als laagste en 6764.5$ als hoogste koers.
  (Ik kocht Maart contracten aan 6161$ gisteren om 22.36.39 uur en verkocht contracten vandaag aan 6729$ om 8.05.55 uur).
  Bij Kraken waar ik in BTC/€ handel was de laagste koers over de afgelopen 24 uur 5326€ en de hoogste 5849.9€,bij de handel BTC/$ was 6150$ de laagste en 6820$ de hoogste koers over de afgelopen 24 uur.
  Zware weerstand 6520$ en sterke steunlijn op 6220$ die Madelon aangeeft lijkt daarbij eerder lachwekkend.
  Ik verkocht BTC op 5849€ om 8.50.57 uur en kocht een iets hoger aantal BTC terug (voor minder €) aan 5551€ om 10.56.40 uur.
 4. surveyor 15 oktober 2018 22:57
  quote:

  nederhoed schreef op 15 oktober 2018 21:34:

  Vroeger - eind jaren 90 - had je op veel plaatsen buiten de randstad geen mobiel bereik. Dat heeft het uiteindelijke succes van de mobiele telefoon niet tegen gehouden.

  Bitcoin en de hele cryptomarkt is nu enkel een dikke luis in de financiële pels van de wereldeconomie. Wanneer de verhouding meer evenredig wordt, zal de invloed van buitenaf op de koers afnemen.

  Voorlopig gaat beleggen in Bitcoin gepaard met een hoog risico en mogelijk hoog rendement. Dat vereist een sterk geloof in de toekomst van dit alternatieve systeem, met blockchain als basis. Of de luxe om je wat risico te kunnen veroorloven.
  Amen!

  Lange leve Vechain (VET) en zeker OCE (oceanex)
 5. forum rang 4 Sir Cryptalot 16 oktober 2018 18:01
  quote:

  Vgekr schreef op 16 oktober 2018 12:29:

  Bitcoin wacht op een zware crash van de aandelenmarkten om zijn weg naar boven in te zetten
  beurskrant.com/2018/10/16/rotatie-naa...
  ah ja, Yusko. Wij van WC-eend meneer. Als de 2018 voorspelling bewaarheid wordt geef ik hem nog wel een kansje:

  twitter.com/MarkYusko/status/98777436...

 6. [verwijderd] 19 oktober 2018 10:16
  Als je die twe grafieken bekijkt lijkt er wel een overeenkomst. Je hebt inderdaad zo'n driehoek maar in plaats van daarna naar boven of onder te gaan gaat het horizontaal door. Bij de onderste grafiek zie je dat het daarna redelijk crashte. Dat zal bijna zeker nu ook wel gebeuren.
 7. forum rang 4 efreddy 20 oktober 2018 02:01
  Natuurlijk is er een overeenkomst,het betreft BTC/$ op dagbasis voor de eerste en op basis van 4 uur voor de onderste.
  6 keer 4 uur is 1 dag, 6 kaarsen op de onderste grafiek is 1 kaars op de eerste.
  Dat de ene grafiek horizontaal gaat en de onderste redelijk crasht is omdat op de ene grafiek een daling van 6500$ naar 6200$ een normale doodgewone horizontale beweging lijkt terwijl het op de onderste grafiek op een forse daling lijkt.
  Op de onderste zie je ook dat er na de neerwaartse doorbraak en zogenaamde crash een opwaartse doorbraak volgt.
  De Bitcoin heeft in deze onderste grafiek geen enkele moeite om beide lijnen te doorbreken noch wat betreft de sterke steunlijn als de sterke weerstandslijn.
  Dit gebeurde ook wel in de daggrafiek maar omdat het telkens maar om fake moves ging waarbij men nadien toch telkens opnieuw in de driehoek kwam valt het daar veel minder op.
 8. Murdock2 20 oktober 2018 12:50
  Ik snap de echte 'believers' van een cryptocurrency-toekomst dus gewoon niet (wel de speculanten :).

  De motivatie/ redenatie achter dat geloof in een andere toekomst en onhoudbaar monetair stelsel, daar ben ik het vaak 150% mee eens. Echter, die is totaal niet nieuw. Alleen veel meer gemeengoed geworden na de financiële crisis!

  Doch het 'middel' (=cryptocurrency) is gewoon nog meer intransparant dan fiat geld. De markt en prijsvorming is onduidelijk, ondoorzichtig en enorm manipuleerbaar.

  Als je dan niet meer in geld gelooft, of een ander macroeconomische orde voorziet , koop dan gewoon goud :)
  Dat is zelfs nog ouder dan geld. En dus veel meer bewezen...
  De prijsvorming is ook iets ordelijker en transparanter.

  Bovendien mocht er een terrorist komen, oorlog uitbreken of in België de stroom uitvallen dan kunt u wel bij uw goud en niet meer bij uw electronische wallet. Zonder stroom kunnen currencies opgeslagen op de Nano Ledger S toch ook niet besteed worden...? In elk geval op overleving in de bossen van British Columbia en slapend in een tent kan ik er weinig mee..

 9. forum rang 4 efreddy 21 oktober 2018 03:22
  Ik snap niet dat iemand het vaak met iets 150% eens is,zelf ben ik het tot nu toe nog nooit met iets de volledige 100% eens geweest.
  99.9% is op zich al zeer veel .


  Dat cryptocurrency meer intransparant is dan fiat geld,de markt en prijsvorming onduidelijk en ondoorzichtig is klopt totaal niet.

  Dat het enorm manipuleerbaar is (in prijsvorming tegenover fiatgeld) klopt dan wel, activa met een marketcap van amper 200 miljard $ in een wereld waarbij centrale banken gemakkelijk dergelijk bedrag moeiteloos kunnen doen toe of afnemen is inderdaad zeer manipuleerbaar.
  ( Zowel België als Nederland hebben het dubbele van dergelijk bedrag aan overheidsschuld).


  Men kan inderdaad goud kopen maar niets belet dat men zowel goud,fiat geld als crypto bezit.

  De prijsvorming van goud is inderdaad ordelijker ,maar niet transparanter,eveneens manipuleerbaar maar in een beduidend mindere mate dan crypto.

  Dat men bij een stroom uitval niet bij zijn elektronische wallet kan is natuurlijk onzin,stroom kan men altijd zelf aanmaken indien nodig.
  Op overleving ergens op een onbewoond eiland ben je natuurlijk niets met je crypto maar dit is dan ook voor goud en fiatgeld het geval.
 10. forum rang 4 Enzo123 21 oktober 2018 09:38
  quote:

  Murdock2 schreef op 20 oktober 2018 12:50:

  Ik snap de echte 'believers' van een cryptocurrency-toekomst dus gewoon niet (wel de speculanten :).

  De motivatie/ redenatie achter dat geloof in een andere toekomst en onhoudbaar monetair stelsel, daar ben ik het vaak 150% mee eens. Echter, die is totaal niet nieuw. Alleen veel meer gemeengoed geworden na de financiële crisis!

  Doch het 'middel' (=cryptocurrency) is gewoon nog meer intransparant dan fiat geld. De markt en prijsvorming is onduidelijk, ondoorzichtig en enorm manipuleerbaar.

  Als je dan niet meer in geld gelooft, of een ander macroeconomische orde voorziet , koop dan gewoon goud :)
  Dat is zelfs nog ouder dan geld. En dus veel meer bewezen...
  De prijsvorming is ook iets ordelijker en transparanter.

  Bovendien mocht er een terrorist komen, oorlog uitbreken of in België de stroom uitvallen dan kunt u wel bij uw goud en niet meer bij uw electronische wallet. Zonder stroom kunnen currencies opgeslagen op de Nano Ledger S toch ook niet besteed worden...? In elk geval op overleving in de bossen van British Columbia en slapend in een tent kan ik er weinig mee..

  Als er oorlog uitbreekt of als de stroom uitvalt ... ik denk dat je dan hele andere problemen hebt dan het veilig stellen van je kapitaal. Overigens denk ik dat je je goudstaven in de bossen van British Columbia ook snel kwijt bent, aan de lokale guerilla bijvoorbeeld, je zult er waarschijnlijk ook nog een doorgesneden keel aan overhouden :)

  Maar even serieus, cryptocurrencies zijn niet ontwikkeld door en voor preppers en bushcrafters. Dit is een techniek die in de huidige wereldeconomie een beter alternatief bied voor fiat currency. Juist door transparantie en decentralisatie. De volatiliteit van de prijs schrikt mensen nu af, maar dit is onderdeel van het volwassen worden van de techniek. De prijs van BTC (door sommigen 'digital gold' genoemd) zal stabiel worden, maar nog lang niet bij deze prijs.
 11. Rubicon 21 oktober 2018 14:54
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 21 oktober 2018 10:22:

  In tijden van oorlog of soortgelijke chaos (Mad Max-scenario) dan is het bezit van goud levensgevaarlijk.

  Blikvoer is in dat soort situaties veel meer waard, ook als ruilmiddel.
  In die situatie zou ik gaan voor een groter geweer dan de buurman.
 12. forum rang 4 efreddy 22 oktober 2018 10:42
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 21 oktober 2018 15:18:

  [...]
  Dat zal niet helpen.
  Nee,in die situatie komt het erop aan je zo goed mogelijk te verstoppen.

  Toen juist na de eerste wereldoorlog mijnheer pastoor aan mijn grootvader die ging trouwen vroeg waarom hij zijn gebeden niet kende gaf hij als antwoord dat hij dit vergeten was gedurende de oorlog.
  Toen mijnheer pastoor zei dat hij toen juist moest hebben gebeden was zijn antwoord : als gij met uw paternoster in de hand zou hebben gebeden waar werd geschoten en ik had me goed verstopt wie denk je zou er het eerst dood zijn ?
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

advertentie Bitvavo

Investeer in cryptocurrency

Handel tot € 1000,- gratis

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links