Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Cryptobelegger: "Mijn jarenlange aandacht is beloond”

Cryptobelegger: "Mijn jarenlange aandacht is beloond”

Veel mensen kennen bitcoin als mogelijkheid om in te investeren. Maar wie doet het echt? In deze serie brengt IEX actieve beleggers in cryptomunten in beeld. Hoe zijn ze begonnen, wat is hun strategie en hoe kijken ze naar de toekomst?

Henk (61) herinnert zich dat hij al eind 2009 in een gespecialiseerd computerblad heeft gelezen over bitcoin. "Hij was in die tijd één cent waard. Ik heb toen, helaas, nog niet gekocht.”

“Dat deed ik pas toen de munt in 2011 de cover van Der Spiegel haalde. De koers was toen al opgelopen tot $13. Maar in de zomer van dat jaar crashte de munt vanaf $31 na de beroving van een wisselkantoor."

Hoge pieken, diepe dalen

Dit soort gebeurtenissen heeft er toe geleid dat Henk zich afwisselend heeft afgevraagd of het systeem van bitcoin wel solide was of dat hij weer tijdje gerustgesteld was. Want ook in de beginperiode van bitcoin waren de pieken hoog en de dalen diep.

Bijvoorbeeld nadat MtGox in 2014 failliet ging. In die tijd liep 70% van alle bitcointransacties via dat Japanse wisselkantoor. Toch bleek Henk dat jaar zoveel vertrouwen in de munt te hebben dat hij met anderen de bitcoin Boulevard in zijn woonplaats Den Haag begon, feitelijk een verzameling horecaondernemingen en winkels die Bitcoin accepteren.

In die tijd kwamen Henk en gelijkgestemden op zondagochtend bijeen in café-restaurant Dudok, om daar de laatste ontwikkelingen te bespreken en de bitcoinboodschap uit te dragen. Dat gebeurde, en gebeurt, ook in andere steden in Nederland en elders in de wereld.

Henk: "We noemen die bijeenkomsten nu Crypt070. Helaas is het laatste halfjaar het enthousiasme wat afgenomen omdat de koersen zo zijn gedaald. Maar ik moet zeggen dat het accent eind 2017 ook wel wat veel op de handel was komen te liggen."

Status als wereld-reservemunt

Henk is dus niet alleen in bitcoin geïnteresseerd vanwege mogelijke winst, al heeft hij die zeker gemaakt: "Ik heb goed verdiend". Hij gelooft in de toekomstmogelijkheden van bitcoin en besteedt er dagelijks een of twee uur aan.

"Ik ben al langer geïnteresseerd in geldtheorie en de weerslag van betaalmiddelen op de economie. Ik denk dat bitcoin een belangrijke rol kan spelen als oppotmiddel. Ik kan me vinden in de naam Goud 2.0. Dat komt ook omdat het aantal is gemaximeerd tot 21 miljoen. Zonder die grens was er niet zo'n hype.”

“Het gaat misschien wat ver, maar ik denk dat er minder oorlog zou zijn als bitcoin de status van wereld-reservemunt zou hebben veroverd. Oorlogen worden immers vaak gefinancierd door het bijdrukken van geld. Bitcoin zou overheden in toom houden."

Vertrouwen beperkt tot bitcoin

“Het vertrouwen dat Henk in cryptovaluta heeft, beperkt zich tot bitcoin. "Ik vind een munt als Dash interessant omdat het gelieerd is aan de reële wereld en Monero omdat hij écht anoniem is. Maar uiteindelijk kun je alle verschillende mogelijkheden van die zogeheten altcoins ook inbouwen in het systeem van bitcoin.

“Ik denk daarom dat de altcoins marginaal worden", besluit Henk. Een handelaar wil Henk zich niet noemen. Hij houdt zijn tegoeden bij Bitmymoney lang aan. En al is hij gewend om met codes en wallets te werken, toch vindt hij de techniek daar prettig simpel. "Het is hassle free en op 1 januari laten ze je precies weten wat je voor box 3 moet opgeven aan de belastingdienst."

Geen paniekverkopen

"Mensen zeggen dat ik geluk heb gehad met het vergaren van mijn bitcoinvermogen omdat ik er vroeg bij was. Maar dat is maar een klein deel van het verhaal. Ik heb de materie jarenlang nauwkeurig bestudeerd, ik heb mijn bitcoins netjes bewaard en ik heb mij niet laten verleiden tot paniekverkopen.”

“Daar ben ik voor beloond. Als ondernemer in de IT heb ik mijn personeel ooit een halve bitcoin cadeau gedaan. De koers was toen €4. Velen zijn nonchalant omgesprongen met het papiertje met de toegangscodes. Toen de koers flink steeg, vroegen ze mij of ik hun codes nog had. Sorry, zei ik."

Peter de Ruiter is schrijver, fotograaf, innovatief uitgever en communicatiedeskundige. Eind 2016 is zijn boek Bitcoins beter begrijpen verschenen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Sander1234
0
Wat is dit nou voor een verhaal man..wat moet ik hiermee dan? Leuk voor Henk, but who cares en wat is nou de boodschap, clue of advies. Nada

Een verhaal kan je ps nog niet eens noemen, 4 alinea's met tsja, niks qua inhoud
Sander1234
0
Laat iemand nou eens aan het woord die wat dieper op de materie ingaat en interessante munten eruit kiest met een duidelijk toekomst zoals BAT, VET, Poe, FUN etc..
Daar hebben de lezers wat aan tenminste, ipv 'de alinea'van Henk. Overigens ook de TA analyse van Manon. Tsja..een bitcoin/altcoin trader heeft echt de TA analyse van Madelon niet nodig hoor en zal zeker deze site hiervoor gebruiken haha.

Echt zinloos en zonde van de ruimte. Mijn advies; kies wekelijks een token/munt en ga hier dieper op in. Dan kunnen de mensen hier echt wat van leren en besluiten of ze deze willen aanschaffen. Of zoniet; dan worden ze iig wat wijzer.
HelVan you name it
0
Er valt nog steeds geld te halen bij de faillisements afwikkeling van MtGox hoor.Jarenlange aandacht kan beloond worden op die manier, en zat Fortis ook nog in de portefeuille strijk je die claim ook nog even op!.. Geld voor het oprapen eigenlijk, moet er wel iets voor doen, dat dan weer wel.
Inderdaad, een nietszeggend verhaal….
Sander1234
0
Daarnaast stijgt Ripple nu met 40% en andere altcoins stijgen flink en met hoog volume. Is het uitkots-moment wellicht bereikt? Zo ja, zouden mensen nu weer voorzichtig in kunnen stappen. Dan is het toch mooi om hier te lezen waar ze moeten instappen of waarin juist niet. Welke munten hebben een werkend product, welke werken samen met grote bedrijven en hebben een duidelijke strategie? Wat voegen ze toe? Hoe werkt het?
Kortom, wat meer kwaliteit dan de colum van Henk lijkt mij wel op zijn plaats voor een 'serieus medium 'als IEX
Swarte Durk
0
quote:

Sander1234 schreef op 21 sep 2018 om 13:17:


Laat iemand nou eens aan het woord die wat dieper op de materie ingaat en interessante munten eruit kiest met een duidelijk toekomst zoals BAT, VET, Poe, FUN etc..


Je hebt het artikel niet gelezen. Henk houdt niet van altcoins met een reden, Henk houdt van Bitcoin met een reden.

Die munten die jij noemt: BAT, VET, FUN. Daar gelooft Jan met de Pet toch niet in? Die kent alleen maar Bitcoin en heeft misschien wel eens gehoord van ripple of ethereum, maar daar houdt het op. Nu interesseert de mening van Jan met de Pet mij niet, maar voor de waardering van een munt maakt het alle verschil.
Rowi62
1
blocktivity.info/

Interessante site. Geeft aan welke blockchains echt gebruikt worden. Dus niet marketcap maar gebruik.

DeZwarteRidder
0
quote:

Rowi62 schreef op 21 sep 2018 om 14:21:


blocktivity.info/

Interessante site. Geeft aan welke blockchains echt gebruikt worden. Dus niet marketcap maar gebruik.

En wat zegt dat...???
RickR
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 21 sep 2018 om 14:45:


[...]
En wat zegt dat...???

Op deze site (moet je wel even de moeite nemen om te klikken en te lezen) zeggen ze: "Here, we are observing which project is actually being used by people, which is in our opinion, the best predictive indicator of value you can have"
tampi
0
quote:

RickR schreef op 21 sep 2018 om 15:05:


[...]
Op deze site (moet je wel even de moeite nemen om te klikken en te lezen) zeggen ze: "Here, we are observing which project is actually being used by people, which is in our opinion, the best predictive indicator of value you can have"Het kan misleidend zijn wanneer je alleen af gaat op de "blockchain activity". "Blockchain activity" is hetzelfde als een "transactie".

Je zou eigenlijk ook zaken als: aantal deelnemers, aantal grote transacties, en limieten van de blockchain moeten meenemen.

Zo zal BTC het aantal transacties van bv STEEM niet kunnen evenaren, vanwege de huidige limieten op de BTC blockchain. En zo zijn er vrijwel geen grote transacties (van meer dan 1 miljoen USD) op andere blockchains te vinden, dan op die van BTC. Terwijl er dagelijks meerdere van voorkomen bij BTC.
msg959
0
Interessant verhaal. leuk om in beeld te brengen hoe mensen geinteresseerd zijn geraakt in bitcoin en hoe ze ermee om zijn gegaan.

Aan de negatieve reacties hier merk je duidelijk dat ze de strekking van deze reeks en van crypto in zijn algemeenheid niet begrijpen. Aan hen het advies: begin er gewoon helemaal niet aan.
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord