Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Prijsanalyse bitcoin: Onrustige tijden

Prijsanalyse bitcoin: Onrustige tijden

Het is behoorlijk onrustig in cryptoland. Naar mijn mening heeft dit met name te maken met de ontbrekende regulatie. Van washtrading tot het winnen van een Lambo bij voldoende omzet in een bepaalde coin of token: in een land zonder regering is alles mogelijk.

Reguleren

Definiëren is goed, maar reguleren is beter, hoor ik de beleidsmakers in Amerika al zeggen en eigenlijk hebben ze nog gelijk ook. Naarmate de markt uitdijt, komen steeds meer constructies naar boven waar men geld aan kan verdienen. Met men, bedoel ik niet de kleine speculant, maar de super whales.

Deze whales – grote vissen – manipuleren op allerlei mogelijke manieren de markt. Sinds een week schijnt er weer een nieuw gat in de markt gevonden te zijn. Lees en huiver met mij mee.

Lang verhaal kort, het tekort aan – of eigenlijk ontbreken van – regulatie, creëert manipulatie en onrust. In hoeverre deze specifieke gevallen invloed hebben op de koers is lastig in te schatten. Ik kijk even naar de grafiek.

Uitbraak op de loer

Daar gaan we weer, zult u waarschijnlijk denken, nog steeds die Descending Triangle. Ik kan u vertellen, het ziet er deze keer toch net iets anders uit. Waar de koers vorige week nog mooi binnen de Descending Triangle bleef, schampt deze inmiddels de bovenkant van de driehoek.

grafiek

Klik op de grafiek voor een grote versie

Deze driehoeksformatie breekt in 64% van de gevallen neerwaarts uit. In de meest ideale vorm breekt de koers op 80% van de driehoek uit. Gezien het feit dat bitcoin nu rond 70% van de driehoek zit, zou de ideale uitbraak pas over een maand plaatsvinden.

Kijkend naar bovenstaande grafiek vallen twee dingen op. De grafiek zit op de RSI behoorlijk hoog – bijna in het overbought gedeelte – wat aangeeft dat er in een korte periode veel bitcoin gekocht is.

Daarnaast valt het op dat de koers en het volume divergeren. De koers loopt namelijk opwaarts, terwijl het volume neerwaarts loopt. Volgens de Dow Theory hoort het volume de trend te bevestigen. Dit noemt men negatieve divergentie en indiceert een trendomkeer.

Opwaarts trendkanaal

Kijkend naar de vier-uursgrafiek valt er een aantal dingen op. De koers bevindt zich sinds begin augustus in een opwaarts trendkanaal. De koers schampt inmiddels de bovenkant van dit trendkanaal en daarmee dus ook de bovenkant van de Descending Triangle.

grafiek2

Klik op de grafiek voor een grote versie

Te zien is dat de toppen op de RSI sinds eind augustus omlaag gaan, terwijl de toppen op de grafiek omhoog gaan, ook hier treedt negatieve divergentie op, wat duidt op een mogelijke trendomkeer. Ook het volume loopt al sinds begin augustus af, wat negatieve divergentie oplevert.

Conclusie

De koers moet nodig op adempauze komen, veel signalen uit de TA duiden op een trendomkeer.

De steun- en weerstandslijnen van het opwaartse trendkanaal en de bovenkant van de Descending Triangle dienen in de gaten gehouden te worden als belangrijk. Een positieve uitbraak van de Descending Triangle brengt een enorme beweging met zich mee.

Samenvatting

 • Koers schampt de bovenkant van Descending Triangle.
 • RSI op de daggrafiek bijna in overbought gebied.
 • Op de dag- en de 4-uursgrafiek vindt, op basis van volume, negatieve divergentie plaats.
 • De koers bevindt zich op de 4-uursgrafiek in een opwaarts trendkanaal, sinds begin augustus.
 • Op de 4-uursgrafiek is negatieve divergentie op basis van de RSI zichtbaar.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. 23 dec Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. 24 nov Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. 11 nov De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Probeerportefeuille 3 september 2018 17:56
  'Onrustige tijden'. De analyse van 21 augustus was 'Prijsanalyse bitcoin: In rustiger vaarwater'. En daar zit 13 dagen tussen. Ik vind dit soort artikelen eerlijk gezegd een nutteloze exercitie. In het beste geval nemen mensen het ter kennisgeving aan. In het slechtste geval besluiten ze hun spaargeld in Bitcoin te beleggen.
 2. HelVan you name it 3 september 2018 19:28
  Het is net wat je onder onrustig verstaat, ETF aankondiging of meer van dat soort zaken,dat hoort gewoon bij een verhandelbaar iets. Of prijzen die fluctueren, dat heet volatiliteit, en dat hoort ook gewoon bij een verhandelbaar iets… Beide zaken zijn zo normaal als wat. En natuurlijk is er regulering, de SEC is daar dagelijks mee bezig, je merkt het niet op maar da's nu juist hun bedoeling, en kracht!.. En wat niet door de beugel kan wordt flink beboet. Eigenlijk valt er weinig te klagen, rotte appels vliegen er gewoon uit!..
 3. mrC2 4 september 2018 13:14
  Dit is geen analyse maar het simpelweg doortrekken van lijnen uit het verleden. En dan daarin proberen een trend te ontdekken. Het betekent helemaal niets.
  Het zegt niets over toekomstige technologische ontwikkelingen of economische krachten.
  Het feit dat deze columnist nog moet werken voor haar geld geeft al genoeg aan lijkt me. Geldt overigens voor veel medewerkers van dit forum.
 4. HelVan you name it 4 september 2018 15:35
  quote:

  mrC2 schreef op 4 september 2018 13:14:


  Dit is geen analyse maar het simpelweg doortrekken van lijnen uit het verleden. En dan daarin proberen een trend te ontdekken. Het betekent helemaal niets.
  Het zegt niets over toekomstige technologische ontwikkelingen of economische krachten.
  Het feit dat deze columnist nog moet werken voor haar geld geeft al genoeg aan lijkt me. Geldt overigens voor veel medewerkers van dit forum.

  Het is jou niet helemaal bekend wat je met, die,lijnen kunt, zeker… Dan zul je ook nooit kunnen begrijpen dat het verleden hoe dan ook een keer terug komt!..

  Gaat niet zozeer om toekomstige technologische ontwikkelingen of economische krachten want die haal je er ook niet uit, da's je eigen fantasie, toekomstige prijs voor vandaag, morgen, of verder, daar zijn deze lijnen nuttig voor!
  De columnist heeft het beter door dan jou, dus laat het maar aan haar over….
 5. ß 10 september 2018 13:33
  Nu het pas echt interessant wordt (gaat de markt totaal crashen of niet?) laten sommige columnisten van IEX het afweten. Waar de frequentie van de columns van Miss Bitcoin aanvankelijk zo 'n 20 artikelen in de maand was, wordt er nu nog maar mondjesmaat gepubliceerd. Kennelijk de nodige tikken van de markt gekregen, het nu ook niet meer weten. En/of is de lol er af?
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links