Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cryptomarkt opgeschrikt door hack

Cryptomarkt opgeschrikt door hack

De populaire ethereum-wallet provider MyEtherWallet kreeg gisteren te maken met een aanval op haar servers. Toen dit bekend werd zorgde het voor een flinke schrikreactie op de cryptomarkt. 

Via een DNS-aanval wist een hacker een gehackte versie van de MyEtherWallet website toe te sturen naar de servers. Gegevens die gebruikers daar invoerden, werden hierdoor zichtbaar. Zo kon de hacker een onbekend aantal private keys van gebruikers opslaan.

Gebruikers die met behulp van een hardwareportemonnee MyEtherWallet probeerden te raadplegen, werden wel beschermd tegen het ontfutselen van hun private key door de hacker.

Geen grote buit

De hack kwam aan het licht doordat gebruikers op social media aangaven gehackt te zijn. Niet veel later bevestigde ook MyEtherWallet op Twitter dat de servers kortstondig gehackt waren.

Hoe de hacker precies de beschikking heeft gekregen over de Domain Name System (DNS) van MyEtherWallet is nog niet duidelijk. Er is wel bekend dat er vaker van dit soort aanvallen gedaan worden op crypto gerelateerde sites.

Volgens berichten heeft de hacker in drie uur slechts 215 ETH buitgemaakt, wat ongeveer gelijk staat aan $150.000. 

Follow the money

Wat een open blockchain zo mooi maakt is dat getraceerd kan worden waar de coins heen gegaan zijn. Te zien is dat de gestolen ETH weggesluisd zijn naar een rekening die in verband wordt gebracht met eerdere phishing praktijken. Op deze rekening staat reeds - schrik niet - $17 miljoen aan ETH.

De koers van ETH is de afgelopen 24 uur rap gedaald en staat op het moment van schrijven 9,31% in de min. 

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Stiefan 25 april 2018 20:30
    Best dom van die gasten om dan een untrusted SSL certificaat te gebruiken voor die redirect.

    Maar dit soort zaken zijn juist wat de adoptie zo tegenhoud: we hebben dan nu een openbare ledger, maar de veiligheid tussen de ledger en client is niet altijd even goed gewaarborgd: of dat nou afhangt van de wallet die wordt gebruikt of, in dit geval, het op een andere manier gebeurd.

    En zo lang mensen die nog niet in crypto zitten alleen maar lezen "cryptomarkt opgeschrikt door hack" zullen zij er wel 2x over nadenken om er wat mee te doen: de gemiddelde computergebruiker heeft geen flauw idee wat een DNS is of SSL-certificaat is. Hierdoor zal snel weer de reactie worden opgewekt van "zie je wel, dat crypto is 1 onveilige bende". En dat staat de adoptie wel enorm in de weg.
  2. tampi 27 april 2018 11:27
    quote:

    Rijke Wil schreef op 26 april 2018 09:30:

    Ja, want het voordeel van crypto tov gewone valuta is dat ze echt van jou zijn en blijven en niemand ze van je af kan pakken. Toch?
    Klopt!

    Wanneer jij bezit over je eigen private key + wachtwoord, kan niemand je cryptocoins van je afpakken. Tenzij je die zelf weggeeft (of anderen laat meeluisteren).

    MyEtherwallet is een online wallet platform voor je Ethereum.

    Wanneer jij het platform van een ander gebruikt, dan kan deze worden gehackt of geskimmed. Zo kan de hacker jouw private key + wachtwoord onthutsen. Dat is gebeurd. De blockchain zelf is nog nooit gehackt.

    Wanneer jij een dienst gebruikt van een ander heb je eigenlijk niet meer zoveel controle. Je moet de partij maar vertrouwen. Bij cryptomunten (en blockchain) heb je de mogelijkheid om zelf de baas te zijn over je eigen waarde.

    Er zijn alternatieven genoeg. Er zijn plenty Ethereum wallets voor op je mobiel en PC. Je hoeft niet een online dienst te gebruiken.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links