Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het jaar van de bliksem

Het jaar van de bliksem

Dat het wereldwijde betaalverkeer drastisch sneller kan én dat we geen banken meer nodig hebben om betalingen te verrichten: dat is wat bitcoin ons de afgelopen jaren heeft bewezen. Toch is de verwachte enorme vlucht van goedkope, wereldwijde betalingen met bitcoin nog niet uitgekomen.

Dat heeft onder andere te maken met de hoge kosten per transactie die, gek genoeg, ontstaan door het grote succes van bitcoin en de druk die daardoor ontstaat op de blockchain.

Juist in regio's zonder toegang tot banken zou de cryptocurrency mensen toegang tot een financieel systeem kunnen bieden, denk aan delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Daarvoor blijkt bitcoin in de huidige vorm niet geschikt. De kosten die per transactie betaald moeten worden zijn simpelweg te hoog. Daar ligt een kans om het succes van the people’s money verder laten stijgen.

Hoe het succes van bitcoin goedkope betalingen in de weg zit

Vanwege de beperkte ruimte in de blockchain, stijgen de kosten per transactie wanneer er veel betalingen worden gedaan. Normaal gesproken worden bitcoin transacties ongeveer iedere tien minuten vastgelegd. Vanaf dat moment is er zekerheid van betaling.

Tijdens de explosieve waardestijging van bitcoin eind 2017 kreeg de blockchain moeite om de grote hoeveelheden transacties tijdig te verwerken. Hierdoor stonden er op een gegeven moment 200.000 transacties in de wacht.

Definitieve bevestiging van een transactie kon oplopen tot een dag. Het gebruik van bitcoin werd flink duurder; er moesten meerdere euro’s per transactie betaald worden om deze snel verwerkt te krijgen.

Wil bitcoin écht een wereldwijd betaalmiddel worden, dan zijn snelheid en lage kosten een must. Dit vereist een infrastructuur die geschikt is voor betalingen. De bitcoin blockchain is die infrastructuur. Maar, zoals gezegd, in tijden van drukte is de prijs per transactie voor kleine betalingen hoog en worden de wachttijden voor de definitieve bevestiging te lang.

De bitcoin blockchain verwerkt ongeveer zeven transacties per seconde. Een groot verschil met bijvoorbeeld VISA, die 4.000 transacties per seconde verwerkt en kan opschalen naar 65.000 transacties per seconde.

Innovatie op bitcoin neemt een vlucht: Lightning Network

Bitcoins nieuwste technologie The Lightning Network lijkt een slimme, betaalbare oplossing te bieden voor dit probleem. In het Lightning Network lopen transacties niet via de blockchain, waardoor deze minder belast wordt. De achterliggende gedachte van het Lightning Network is dat kleine, alledaagse uitgaven niet afzonderlijk bewaard hoeven te worden in de blockchain.

Een bitcoinwallet die Lightning ondersteunt, maakt connecties met wallets van andere gebruikers. Feitelijk gezien creëren ze samen een klein netwerk voor onderlinge betalingen in bitcoin. Het is vergelijkbaar met een kasboekje waarin de transacties over en weer worden bijgehouden.

Een deelnemer sluit zich aan bij dat betaalnetwerk met een transactie van X bitcoins. Daarna kan hij kleine betalingen doen, tot de waarde van die X bitcoins, zonder extra kosten. Deze connectie voor betalingen blijft geopend.

Deze constructie zorgt ervoor dat de blockchain slechts twee keer belast wordt. De eerste keer bij het openen van het kanaal en de tweede keer als het kanaal sluit. Daartussen heb je een tegoed wat afloopt wanneer je bitcoins uitgeeft en oploopt wanneer iemand aan jou betaalt.

Uitbetaling geschiedt wanneer een gebruiker de connectie sluit. Op dat moment zijn alle transacties verrekend en wordt het restbedrag in een bitcoin transactie geboekt naar de gebruiker waarmee alle transacties zijn voltooid.

Live met echte bitcoins

Het Lightning Network draait sinds 15 maart 2018 met echte bitcoins. Nog wel in bèta, het is daarom raadzaam om kleine bedragen uit te wisselen. Voor grote transacties, zoals de betaling van een auto, is het voorlopig verstandig om op de traditionele manier, rechtstreeks via de blockchain, te betalen.

Er zijn meer dan duizend Lightning nodes actief met een veelvoud daarvan aan gebruikers op het nieuwe netwerk. Op het moment van schrijven, is er ongeveer 50.000 euro ingebracht door gebruikers voor betalingen in het Lightning Network.

De gevolgen van het Lightning Network

Het Lightning Network geeft snel duidelijkheid over een betaling, waarbij de transactie niet kan worden teruggedraaid. Wanneer je bitcoins via Lightning stuurt naar jouw account op een cryptocurrency beurs, kun je je tegoed meteen gebruiken om te handelen. Een grote verbetering ten opzichte van nu, waar je vaak een uur moet wachten tot er voldoende bevestigingen zijn in het Bitcoin netwerk.

Deze zekerheid van betaling in combinatie met de lage kosten, biedt kansen voor het gebruik van bitcoin in retail. De betaling van een kop koffie is meteen definitief en hoeft niet meer door het bitcoin netwerk gecontroleerd te worden. Dat zorgt voor een veel lagere belasting van de blockchain en een veel lagere prijs per transactie.

Met het Lightning Network kan bitcoin miljoenen transacties per seconde aan. Dit maakt dat bitcoin door iedereen gebruikt kan worden voor snelle, goedkope transacties. Daarmee kan het Lightning Network de katalysator zijn die bitcoin helpt de verwachtingen wereldwijd waar te maken.


Robert-Reinder schrijft op IEX over belangrijke ontwikkelingen rond blockchain en Bitcoin. Hij werkt sinds 2012 met Bitcoin en richtte in 2013 Bitmymoney.com op, als eenvoudig startpunt voor iedereen die wil investeren in Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Robert-Reinder studeerde Artificial Intelligence aan de Universiteit van Groningen.

Auteur: Robert-Reinder Nederhoed

Robert-Reinder schrijft op IEX over belangrijke ontwikkelingen rond blockchain en Bitcoin. Hij werkt sinds 2012 met Bitcoin en richtte in 2013 Bitmymoney.com op, als eenvoudig startpunt voor iedereen die wil investeren in Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Robert-Reinder studeerde Artificial Intelligence aan de Universiteit van G...

Meer over Robert-Reinder Nederhoed

Recente artikelen van Robert-Reinder Nederhoed

 1. mrt '19 De gevolgen van brexit voor bitcoin 5
 2. jul '18 7 cryptofouten die u niet hoeft te maken 9
 3. apr '18 Het jaar van de bliksem 17

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
 1. Sander1234 3 april 2018 15:02
  Leuk stuk om te lezen. Ik vraag me af of BABB (bank for everyone en te vinden onder BAX op coinmarketcap, dit is the website www.getbabb.com ) gebruik maakt van dit lightning netwerk. Zij claimen dat ze ervoor kunnen zorgen dat banking iets wordt voor een ieder in de wereld en dan natuurlijk met name voor landen waar arme mensen niet bij een bank terecht kunnen. Kunt u daar iets meer over vertellen of kent u deze partij?
 2. [verwijderd] 3 april 2018 16:13
  1 van de beloftes van bitcoin was, dat er geen externe controle, mediator of wat dan ook nodig was, omdat de blockchain dat zelf regelde, en de transacties overal werden vastgelegd. Met dit lightning gebeuren wordt de bijl aan de wortel van bitcoin gelegd. Ik zou maar oppassen met wat je wenst, het mocht eens uitkomen....
 3. Floralys 4 april 2018 00:20
  Eens met 'dalai'.
  Je kunt er nog zo 'n mooie naam voor verzinnen ("lightning") maar het is niets anders dan een lapmiddel voor een coin die in de basis om meerdere redenen niet goed functioneert. En dan ook nog eens een lapmiddel dat in de geest geheel indruist tegen alles wat bitcoin zou of had moeten zijn.
  Bekeerlingen die er hun centjes in hebben gestoken laten zich natuurlijk maar wat graag voor het lapje houden. Het kan haast niet anders dan heel erg slecht aflopen. Sneu hoor.
 4. nederhoed 4 april 2018 02:19
  Ik begrijp de zorg over de kans op centralisatie door Lighting. Wat daarbij belangrijk is, is dat je altijd de keuze hebt om een transactie rechtstreeks via de blockchain te versturen. Lightning is een optie.

  Zelf zie ik Bitcoin als programmeerbaar goud. In plaats van alle toepassingen in Bitcoin zelf te integreren, is het mogelijk om dat ernaast te ontwikkelen. Ze noemen dat second layer applicaties.

  Het Lightning Network is zo'n tweede laag, netjes gekoppeld aan het Bitcoinprotocol. Je kunt Lightning gebruiken om je goud te versturen, zonder de blockchain teveel te belasten.

  Als jij ervoor kiest om enkel transacties via de Bitcoin blockchain te doen, zul je ook baat hebben bij Lighting. Doordat anderen het via Lightning doen, zal de druk op het netwerk afnemen en dalen de kosten per transactie.

  Alle blockchains die alle transacties eeuwig vastleggen lopen tegen de grenzen aan bij veel transacties. Bijvoorbeeld Ethereum liep vorig jaar tegen hoge transactievolumes bij succesvolle ICO's, waardoor de kosten per betaling opliepen.

  De oplossingen in andere cryptocurrencies hebben eigen nadelen.
  Bij Bitcoin Cash neemt de blockchain sneller in omvang toe bij veel transacties, waardoor de drempel om een volledige kopie te draaien hoger wordt.
  Iota en Byteball introduceerden de "directed acyclic graph" waarmee ze grote volumes aan betalingen aankunnen. Er is dan echter geen sprake meer van één blockchain, waardoor de transparantie van betalingen afneemt.
  Lisk introduceert side chains, waarbij elke applicatie een eigen blockchain draait, die gelinkt is aan de Lisk main chain. De main chain blijft daardoor een stuk slanker. Erg elegant, maar het nadeel is een toename in complexiteit voor zowel gebruikers als ontwikkelaars.
 5. tampi 4 april 2018 10:53
  quote:

  dalai schreef op 3 april 2018 16:13:

  1 van de beloftes van bitcoin was, dat er geen externe controle, mediator of wat dan ook nodig was, omdat de blockchain dat zelf regelde, en de transacties overal werden vastgelegd. Met dit lightning gebeuren wordt de bijl aan de wortel van bitcoin gelegd. Ik zou maar oppassen met wat je wenst, het mocht eens uitkomen....
  Beste dalia,

  Ik vind het mooi verwoord: "Met dit lightning gebeuren wordt de bijl aan de wortel van bitcoin gelegd." - Dit is de angst van velen. Ik begrijp wel dat er ergens angst is, maar aan de blockchain van Bitcoin verandert niets. Die blijft open, decentraal en publiek.

  Daarnaast ben jij vrij om ook een lightning hub op te zetten. Hoe meer hubs hoe meer transacties er kunnen worden gedaan. Hier een overzicht van het lightning netwerk, zo centraal is het niet:
  explorer.acinq.co/#/

  Er is geen controle of mediator, maar als je dat toch zou denken dan is lightning een keuze. Zoals nederhoed hierboven al beschreef:
  "Wat daarbij belangrijk is, is dat je altijd de keuze hebt om een transactie rechtstreeks via de blockchain te versturen. Lightning is een optie."

  Lighting lost veel problemen in één klap op. Dit zijn precies de problemen waar de afgelopen jaren veel kritiek over is geweest. Lightning is een grote vooruitgang.

  Technisch gezien is lightning een extra tussenlaag. De werking ervan is geniaal bedacht vind ik. Kort samengevat: Lightning zorgt er voor dat je transacties kunt doen buiten de blockchain en waarbij alleen het eindresultaat van al deze transacties in de blockchain wordt opgeslagen.

  Je kunt dit vergelijken met alle duizenden transacties die klanten van verschillende banken naar elkaar overschrijven. Aan het einde van de dag worden de bedragen van alle transacties die bank A naar bank B heeft gedaan bijelkaar opgeteld. En ook alle transacties die bank B naar bank A heeft gedaan bijelkaar opgeteld. Het verschil hiervan hoeft dan alleen maar over worden gemaakt. Effectief is dit dus maar 1 transactie.
 6. tampi 4 april 2018 11:10
  quote:

  ß schreef op 4 april 2018 00:20:

  Eens met 'dalai'.
  Je kunt er nog zo 'n mooie naam voor verzinnen ("lightning") maar het is niets anders dan een lapmiddel voor een coin die in de basis om meerdere redenen niet goed functioneert. En dan ook nog eens een lapmiddel dat in de geest geheel indruist tegen alles wat bitcoin zou of had moeten zijn.
  Bekeerlingen die er hun centjes in hebben gestoken laten zich natuurlijk maar wat graag voor het lapje houden. Het kan haast niet anders dan heel erg slecht aflopen. Sneu hoor.

  Beste ß,

  Het klopt inderdaad dat lightning en mooie naam heeft en dat het een lapmiddel is. Bitcoin functioneert inderdaad niet zo goed, daarom is lightning uitgevonden.

  Weet dat het concept van lightning op alle fronten bij heel erg veel blockchains van bestaande coins in volle ontwikkeling is.

  Bij Ethereum is ook lang geleden een lightning-achtig project opgestart deze heeft ook een fancy naam: plasma

  Alle tokens die gebruik maken van het Ethereum blockchain netwerk, dat zijn er inmiddels 65903, profiteren hier dan ook gelijk maximaal van.
  Zie ook lijst van alle Ethereum tokens: etherscan.io/tokens
 7. [verwijderd] 4 april 2018 13:30
  quote:

  tampi schreef op 4 april 2018 10:53:

  [...]

  Beste dalia,

  Ik vind het mooi verwoord: "Met dit lightning gebeuren wordt de bijl aan de wortel van bitcoin gelegd." - Dit is de angst van velen. Ik begrijp wel dat er ergens angst is, maar aan de blockchain van Bitcoin verandert niets. Die blijft open, decentraal en publiek.

  Daarnaast ben jij vrij om ook een lightning hub op te zetten. Hoe meer hubs hoe meer transacties er kunnen worden gedaan. Hier een overzicht van het lightning netwerk, zo centraal is het niet:
  explorer.acinq.co/#/

  Er is geen controle of mediator, maar als je dat toch zou denken dan is lightning een keuze. Zoals nederhoed hierboven al beschreef:
  "Wat daarbij belangrijk is, is dat je altijd de keuze hebt om een transactie rechtstreeks via de blockchain te versturen. Lightning is een optie."

  Lighting lost veel problemen in één klap op. Dit zijn precies de problemen waar de afgelopen jaren veel kritiek over is geweest. Lightning is een grote vooruitgang.

  Technisch gezien is lightning een extra tussenlaag. De werking ervan is geniaal bedacht vind ik. Kort samengevat: Lightning zorgt er voor dat je transacties kunt doen buiten de blockchain en waarbij alleen het eindresultaat van al deze transacties in de blockchain wordt opgeslagen.

  Je kunt dit vergelijken met alle duizenden transacties die klanten van verschillende banken naar elkaar overschrijven. Aan het einde van de dag worden de bedragen van alle transacties die bank A naar bank B heeft gedaan bijelkaar opgeteld. En ook alle transacties die bank B naar bank A heeft gedaan bijelkaar opgeteld. Het verschil hiervan hoeft dan alleen maar over worden gemaakt. Effectief is dit dus maar 1 transactie.

  Zo introduceer je dus toch een soort van centraal salderingssysteem. Je kunt dus niet meer iedere transactie afzonderlijk verifieeren. Dat was nu toch de opzet van bitcoin ? Voor iedereen transparant enzo ? Dat lever je nu dus in, iig voor een gedeelte. mi wordt alles hierdoor schimmiger.
 8. [verwijderd] 4 april 2018 19:13
  quote:

  Sander1234 schreef op 4 april 2018 19:01:

  Dus..bitcoin verkopen en in alternatieven beleggen/speculeren? Ik hoorde ook dat het ethereum netwerk al gedateerd is. Kan iemand daar iets zinnigs over zeggen?
  de vraag die je zou moeten stellen is : wil ik beleggen in iets, wat nog helemaal in ontwikkeling is, er komt hier een haakje bij, daar een geinig protocolletje, en niemand die weet , waar het gaat eindigen, of wat ik eigenijk met het resultaat, de bitcoin , kan doen. Kan ik mij dagelijks brood ermee kopen, een auto een huis of helemaal niets, en wacht ik gewoon op een grotere gek die mijn bt wil kopen.
  Als je die vraag voor je zelf hebt beantwoord, weet je of je hierin wilt beleggen of niet.
 9. tampi 5 april 2018 09:04
  quote:

  dalai schreef op 4 april 2018 13:30:

  [...]
  Zo introduceer je dus toch een soort van centraal salderingssysteem. Je kunt dus niet meer iedere transactie afzonderlijk verifieeren. Dat was nu toch de opzet van bitcoin ? Voor iedereen transparant enzo ? Dat lever je nu dus in, iig voor een gedeelte. mi wordt alles hierdoor schimmiger.
  Beste dalai,

  Ik zal een poging wagen om in Jip-en-Janneke taal uit te leggen hoe het precies zit. De werking van de blockchain en lightning is namelijk zeer complexe materie. Ik besef mij ook dat er meer begrip komt voor Bitcoin wanneer mensen de onderliggende werking begrijpen.

  Om te beginnen, jouw vragen kan ik niet volmondig met een ja of een nee beantwoorden. Het antwoord ligt er ergens tussenin.

  Werking van blockchain:
  Om de werking van lightning te begrijpen, moet je eigenlijk eerst de werking van blockchain begrijpen. Bij een blockchain netwerk doen echt ALLE nodes hetzelfde voor ALLE transacties: de transacties worden ontvangen, gevalideerd, doorgestuurd, opgeslagen. Foutieve transacties worden direct weggegooid. De blockchain is hierdoor mega betrouwbaar, maar nog niet schaalbaar en snel genoeg voor bijvoorbeeld duizenden transacties per seconde. Daarnaast gaan de transacties wel erg snel, maar de bevestiging laat vaak nog even op zich wachten door de gemiddelde confirmatietijd.

  Cryptografie:
  Er zijn meerdere plaatsen bij de blockchain waar wordt versleuteld. Wanneer je de cryptografie achter blockchain begrijpt, dan kom je erachter hoe betrouwbaar blockchain eigenlijk is. Alle transacties zijn versleuteld ook bij de lightning. De werking van de versleuteling is hetzelfde als bijvoorbeeld de versleuteling van email. Alleen de ontvanger voor wie de email is bedoeld kan het bericht ontsleutelen en het bericht lezen. Daarnaast kan de ontvanger toetsen of het bericht ook echt daadwerklijk komt van de verzender. Dit proces heet handtekeningen (signatures) controleren.

  Inputs en outputs:
  Stel: Alice wil een transactie doen naar Bob van 2 BTC. Dan moet Alice eerst kunnen aantonen dat ze die 2 BTC ook echt in bezit heeft. We gaan ervan uit dat Alice niet aan het minen is. Dan kan ze maar op één manier in het bezit zijn gekomen van 2 BTC, namelijk: die heeft ze ontvangen van anderen.

  Stel dat ze die 2 BTC heeft ontvangen van Joe. Dan is de transactie die Joe heeft gedaan naar Alice het bewijs dat ze die 2 BTC ook echt in bezit heeft. De technische term voor deze transactie heet: inputs. Iedere node op het netwerk kan de inputs toetsen, immers de inputs zijn transacties uit het verleden en die staan allemaal al in de blockchain opgeslagen. Wanneer dit bewijs (=inputs) niet klopt, dan wordt de transactie door geen enkele node geaccepteerd. Elke node kan dit afzonderlijk toetsen.

  Bij de transactie geldt: Wat voor Alice een input is, is voor Joe een output. Elke transactie bestaat uit een ID, één of meerdere inputs en één of meerdere outputs. Je kunt dus ALLE blockchain transacties op basis van deze inputs en outputs traceren. De blockchain is dus eigenlijk één grote log dat bestaat uit inputs en outputs. Alleen met de (sleutel van je) wallet kan je heel gemakkelijk door de blockchain spitten en de inputs en outputs bijelkaar zoeken. Hierdoor berekent je wallet precies hoeveel bitcoin het bevat. Omdat andere nodes beschikken over dezelfde log, kunnen zij dit ook afzonderlijk vanelkaar controleren.

  Voorbeeld block in de blockchain:
  Er zijn verschillende blockchain explorer sites. Zie bv:
  blockchain.info/block/000000000000000...
  Scroll even iets naar beneden. Dan zie je aan de linkerkant alle inputs staan en aan de rechterkant alle outputs. Je kunt net zolang op de inputs klikken totdat je bij de moment komt wanneer de Bitcoin is gemined.

  De multi-sig address:
  Wat veel mensen niet weten is dat bij blockchain een mogelijkheid bestaat dat meer dan één persoon een transactie moet bevestigen (met een signature). Dit heet een multi-sig transaction. Multi-sig heeft erg veel toepassingen en is programmeerbaar. De multi-sig wallets zijn vergelijkbaar met en/of rekeningen. Waarbij beide partners de transactie moeten bevestigen. Of bijvoorbeeld een koopcontract waarbij tenminste 3 van de 5 bestuursleden de transactie moeten bevestigen. Lightning maakt gebruik van de multi-sig wallet.

  De payment channel:
  In theorie hoeven alleen de nodes van Alice en Bob te weten dat er 2 BTC van Alice naar Bob gaat. Wat doen Alice en Bob, zij gaan buiten de blockchain om de transactie doen. Zij openen samen een zogenaamde payment channel. Dit doen zij door een multi-sig wallet aan te maken. Deze multi-sig wallet bevat een balance-sheet. Eén kolom voor de BTC van Alice en één kolom voor de BTC van Bob. Wanneer er verandering komt in deze balance sheet moeten beiden hiervoor tekenen (bevestigen met hun eigen signature ). Over deze payment channel kunnen ze vrij transacties doen naar elkaar, 1, 10 of 1000, 1 miljoen, het maakt niet uit. Pas wanneer deze payment channel wordt opgeheven dan wordt het eindsaldo van de balance sheet aan de blockchain doorgegeven. De payment channel bestaat dus tijdelijk. Payment channels kunnen worden uitgebreid naar meer dan 2 personen of zelfs met andere payment channels. Kortom, via een payment channel kun je miljoenen transacties buiten de blockchain doen zonder dat de blockchain er weet van heeft.

  Werking van lightning:
  Bij de blockchain doen ALLE nodes hetzelfde. Bij lightning gebeurt er iets anders. Er wordt eerst een multi-sig wallet geopend. Op de multi-sig wallet moet dan eerst een storting worden gedaan. Alice stort bv. 4 BTC op deze multi-sig wallet en Bob doet dat ook. Deze 2 transacties zitten gewoon in de blockchain. Er is zojuist een payment channel geopend buiten de blockchain om. De multi-sig wallet bevat een balance-sheet. Eén kolom met 4 BTC van Alice en één kolom de 4 BTC van Bob. Wanneer er verandering komt in deze balance sheet moeten BEIDEN hiervoor signen. Wanneer Alice 2BTC overmaakt, dan staat er op de balance sheet: kolom van Alice 2 BTC, kolom van Bob 6 BTC. Wanneer de payment channel wordt opgeheven, dan wordt de blockchain bijgewerkt met de laatste stand van de balance sheet. En wordt de wallet van van zowel Alice (-2 BTC) en van Bob (+2 BTC) bijgewerkt.
  Transactie over het lightning netwerk staan helemaal los van het blockchain netwerk. Alleen het eindsaldo wordt geregistreerd, alle andere transacties niet.

  Blochain data:
  Alice 4 BTC (input) --> multi-sig wallet --> (output) Alice 2 BTC
  BoB 4 BTC (input) --> multi-sig wallet --> (output) Alice 6 BTC

  Lightning is de multi-sig wallet ertussen, daar mag vanalles gebeuren. Begrijp dat elke transactie in een multi-sig wallet ook door meerdere personen moet woden bevestigd.

  Nogmaals, dit is hele complexe materie. En helaas niet zo 1-2-3 te begrijpen voor iedereen heb ik zelf gemerkt. Maar ik hoop je in ieder geval wat meer informatie te hebben gegeven zodat je zelf je vragen kunt beantwoorden.
 10. [verwijderd] 5 april 2018 10:46
  tampi,

  je hebt exact 0 vragen beantwoord. Je hebt de werking van blockchaim uitgelegd, niet wat ik nu met bitcoins kan kopen, als ik dat al zou willen uiteraard.
  en mijn opmerking over de verificatie. je geeft zelf al aan de alle nodes van de chain elkaar kontroleren, en met zo'n payment channel als lightning, is dat niet meer zo. Dus is er weer een onzekerheid en een saldering ingbeouwd, 2 dingen die bij uitstek niet in blockchain horen. Alle nodes dezelfde data , weet je nog ?
 11. tampi 5 april 2018 14:14
  quote:

  dalai schreef op 5 april 2018 10:46:

  tampi,

  je hebt exact 0 vragen beantwoord. Je hebt de werking van blockchaim uitgelegd, niet wat ik nu met bitcoins kan kopen, als ik dat al zou willen uiteraard.
  en mijn opmerking over de verificatie. je geeft zelf al aan de alle nodes van de chain elkaar kontroleren, en met zo'n payment channel als lightning, is dat niet meer zo. Dus is er weer een onzekerheid en een saldering ingbeouwd, 2 dingen die bij uitstek niet in blockchain horen. Alle nodes dezelfde data , weet je nog ?
  Klopt, ik kan jouw vragen niet goed beantwoorden. Omdat mijn antwoorden niet goed zullen overkomen. Ik leg je de werking uit zodat je zelf de antwoorden kunt vinden.

  Alle nodes van het Bitcoin delen voor 100% exact dezelfde informatie. Dat zal altijd zo blijven. Ook met lightning.

  Zoals ik al schreef:
  Bitcoin transacties staan helemaal los van LN transacties. Transacties op het LN netwerk hebben helemaal niets te maken met Bitcoin transacties.
  Wanneer transacties zijn gedaan op het LN netwerk, dat kunnen er 1, 10, of 1000 zijn, dan wordt alleen het eindresultaat opgeslagen in de Bitcoin blockchain. Hierbij verandert er helemaal niets aan de werking van de Bitcoin blockchain. Er is in mijn beleving dan ook totaal geen sprake van enig vorm van centralisatie.

  Ik ben van mening dat je je eens moet verdiepen in hoe dit in detail werkt. In één woord: Geniaal
 12. u_guess 9 april 2018 17:33
  Inderdaad geniaal, weer geen antwoord gegeven! Lightning is een prepaid account waar je geld op stort en waar de andere kant geld afschrijft zonder de controlemogelijkheden van de blockchain. Daarom is het ook zo snel. Uiteraard geef je alle voordelen (het is maar hoe je het ziet) van de de bicoin op.
 13. tampi 11 april 2018 08:03
  quote:

  u_guess schreef op 9 april 2018 17:33:

  Inderdaad geniaal, weer geen antwoord gegeven! Lightning is een prepaid account waar je geld op stort en waar de andere kant geld afschrijft zonder de controlemogelijkheden van de blockchain. Daarom is het ook zo snel. Uiteraard geef je alle voordelen (het is maar hoe je het ziet) van de de bicoin op.
  Beste u_guess,

  Volgens mij weet U niet precies de werking van blockchain, noch de werking van lightning. Ik merk dat door deze onwetendheid mensen wat afstand nemen van de techniek. Overigens beantwoord ik graag alle vragen. Ik heb helaas wel de ervaring dat de vragen eenzijdig zijn en vaak bedoeld zijn om een stok te vinden om er hard mee terug te slaan.

  Op het lightning network worden transacties net zoals bij de blockchain ondertekend (signed), versleuteld, geverifieerd en geaccodeerd.

  Zoals ik hierboven al schreef: lightning werkt met multi-sig wallets. Dit houdt in dat ALLE eigenaren van de multi-sig wallet bij elke transactie akkoord moeten gaan.
  Lightning werkt met payment channels. Is één van de deelnemers het niet eens met de transactie, dan wordt deze niet geaccodeerd en kan de payment channel eenzijdig worden gesloten. De laatste stand van de balance sheet (zonder de laatste transactie) wordt dan weer in de blockchain opgeslagen. Er is geen enkele man overboord.

  Kortom: iedere deelnemer van de payment channel heeft maximale controle op de transacties die plaatsvinden op het lightning netwerk. Dit komt door de eigenschappen van de multi-sig wallet.

  Zie hier, iemand die dit nog eens in Jip-en-Janneke uitlegt:
  iamnathik.wordpress.com/2018/01/19/li...
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links