Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Crypto in crisis

Crypto in crisis

Ik vraag me wel eens af of Satoshi Nakamoto, de onbekende bedenker van bitcoin, heeft verwacht dat het deze kant op zou gaan met zijn geesteskind. Hij wilde een nieuw digitaal geldsysteem ontwerpen, los van bestaande instituties.

Een systeem dat niet te kraken is, één-op-één, transparant en zonder de mogelijkheid geld te kopiëren zoals je met alles kunt in de digitale wereld. Daar is hij wonderwel in geslaagd.

Maar het afgelopen jaar heeft twee uitwassen geleverd: ongebreidelde speculatie en de geboorte van veel nevencoins, die niet bedoeld zijn als betaalmiddel, maar om geld binnen te harken voor de bedenker.

Deze initiatieven werden aanvankelijk nog gekscherend Initial Coin Offerings (ICO's) genoemd, met een knipoog naar IPO's, Initial Public Offerings. Zo heet het als een bedrijf naar de beurs gaat. Maar een IPO is omgeven met tal van voorzorgsmaatregelen; een ICO allerminst.

Een nieuwe vorm van oplichting is geboren, de goede niet te na gesproken.

Wereldschokkend?

Daarnaast maakt de blockchain opgang. De techniek achter bitcoin wordt ook door gevestigde bedrijven en overheden bewonderd. Er worden miljoenen besteed aan het ontwikkelen van toepassingen, zij het vooralsnog zonder wereldschokkende resultaten.

Voor Nakamoto moet dat een vreemde gewaarwording zijn. Ook de banken, die hij kennelijk wilde omzeilen, gaan er met zijn vinding vandoor. De meeste toepassingen gaan niet eens om betalingen, maar om het vastleggen van andere data. De blockchain moet de bureaucratische papierwinkel zijn laatste doodsteek toebrengen. Op zich een mooi streven.

Deze drie ontwikkelingen ontnemen het zicht op de potentie van bitcoin. We vergeten Nakamoto’s intentie (lees zijn white paper). Als ik ergens moet uitleggen wat bitcoin is, vraag ik de zaal eerst zelf na te denken.

Stel, je wilt een nieuw betaalmiddel ontwerpen, iets anders dan elektronische euro's en dollars, want dat is oude wijn in nieuwe zakken. Aan welke voorwaarden zou dat betaalmiddel dan moeten voldoen, anno eenentwintigste eeuw?

Voor iedereen toegankelijk?

Met een beetje hulp komen we dan op voor iedereen toegankelijk (denk aan banklozen), internationaal, snel, altijd beschikbaar, goedkoop, anoniem (bijna), bestand tegen fraude, niet te kopiëren, inflatiebestendig, eerlijk(er), minder schakels en transparant.

Loop het rijtje maar eens na en bedenk bij elk aspect of bitcoin en zijn broertjes en zusjes er aan voldoen. En of ons oude geld en het systeem dat daarachter schuilt op zo'n aspect tekort schiet.

Dat geeft de burger en u als lezer wellicht moed om de huidige crisis in cryptoland te door te komen. Zo'n crisis hebben internet, video en 06-lijnen ook moeten doorstaan. Er was veel kritiek en de techniek zou vooral criminaliteit en porno in de hand werken.

Inmiddels weten we beter. Ook bitcoin zal uiteindelijk een reële waarde krijgen. De huidige opgeblazen koersen doen ons schrikken en beven. Het zou een zeepbel zijn, die elk moment zou kunnen klappen.

160 miljoen voor twee schilderijen?

Zijn de mensen die dit zeggen, dezelfde die het betalen van €160 miljoen voor Marten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt normaal vinden? Want dat is wel salonfähig. Of de €382 miljoen voor Salvator Mundi van Leonardo da Vinci.

En denk aan Jeff Koons, wiens Gazing Ball Painting nu in de Nieuwe Kerk te Amsterdam hangt. Deze voornamelijk van anderen nageschilderde werken gaan voor rond €2,5 miljoen van de hand. Hoezo is de waarde van bitcoin opgeblazen?

Op de Dag van de Crypto, begin dit jaar in de RAI, ging het veelal ook over geld verdienen. Toch ben ik daar drie interessante initiatieven op het spoor gekomen:

 1. Humaniq
  Humaniq levert een cryptocoin die kan worden toegepast door hulporganisaties in ontwikkelingslanden en rampgebieden. Mensen kunnen snel en goedkoop van een identiteit en wallet worden voorzien om daarna ook gebruik te kunnen maken van geld- en bankfaciliteiten die voor ons gewoon zijn. Bekijk het video-interview met Daria Batukhtina van Humaniq dat ik heb gemaakt of de website.

 2. Incremint
  Hoe weet je of een ICO het goed voor heeft met jou als investeerder? Omdat dat moeilijk vooraf te bepalen is, heeft Incremint een systeem bedacht dat de uitgever van de ICO het geïnvesteerde kapitaal bij stukjes en beetjes (increments) geleverd, afhankelijk van de doelen die ze halen. De afspraken daarover worden vastgelegd in smart contracts en opgeslagen in de blockchain. De techniek faciliteert de techniek. Bekijk het video-interview met Brian Konradi van Incremint of de website.

 3. Synappz
  Piet Nelis heeft een soort elektronisch patiëntendossier bedacht waar de patiënt de volledige controle over heeft. Zo kan hij besluiten zijn gegevens beschikbaar te stellen voor onderzoek door bedrijven in de gezondheidszorg. Daar krijgt hij voor betaald in de vorm van een cryptomunt. De patiënt aan het stuur. Bekijk het video-interview met Piet Nelis of de website.

Meer weten over beleggen in crypto's?

In december heb ik een podcast gemaakt over dit onderwerp. Tal van (ervarings)deskundigen van divers pluimage voeren in totaal twee uur lang het woord.

Peter de Ruiter is schrijver, fotograaf, innovatief uitgever en communicatiedeskundige. Eind 2016 is zijn boek Bitcoins beter begrijpen verschenen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Peter de Ruiter

Peter de Ruiter is schrijver, fotograaf, innovatief uitgever en communicatiedeskundige. Hij is geïnteresseerd in ontwikkelingen die iets voor de mensheid betekenen. Dat zijn innovaties zoals elektrische auto's en bitcoins, maar ook mensenrechten. Over deze onderwerpen en thema's publiceert hij boeken, artikelen en podcasts. E...

Meer over Peter de Ruiter

Recente artikelen van Peter de Ruiter

 1. okt '18 Cryptobelegger: “Zonder bitcoins voel ik mij arm” 46
 2. sep '18 Cryptobelegger: "Mijn jarenlange aandacht is beloond” 11
 3. sep '18 Cryptobelegger: “Ik zet niet alles op rood” 16

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. Stiefan 28 februari 2018 09:24
  De recente ontwikkelingen van deze markt brengt heel pijnlijk de zwakte van de mens aan het licht: we kunnen blijkbaar niet volledig leven volgens filosofische principes van het libertarisme.

  Het klinkt zo mooi dat een mens 100% autonomie, politieke vrijheid heeft en verantwoordelijk zijn voor hun eigen keuzes. Echter zodra zij geld kunnen verdienen aan het systeem worden alle waarden overboord gegooid, zie bijvoorbeeld maar eens de trendgrafieken "how to buy ...coin" vs "what is ...coin".

  En dit is dan ook een directe ondermijning van het filosofische gedachtegoed achter bitcoin. Ik denk dat een 100% liberaal betaalnetwerk vanuit een technologisch perspectief mogelijk is, maar vanuit het "mens"-perspectief niet gewenst.

  Note: Ik heb zelf wat coins maar vooral vanuit de interesse in de technologie en de bijbehorende mogelijkheden.
 2. Five Aces 28 februari 2018 10:45
  Er word een derde neveneffect vergeten in de tweede alinea.

  Namelijk dat bitcoin op dit moment enkel door criminelen als betaalmiddel gebruikt word. Het is namelijk het ideale middel voor allerlei witwasoperaties, omzeilen van douane bij uitvoer van valuta enz enz.

  Herkomst van je bitcoins is namelijk volstrekt ontraceerbaar, je kan gewoon beweren dat je het gemined hebt bijvoorbeeld.

  Het kan dus niet lang duren voor de westerse regeringen met extra regulatie komen, in de USA was hier al sprake van.

  Verder betwijfel ik of de originele Satoshi Nakamoto het wel zo sociaal bedoeld heeft, aangezien de eerste bitcoins nooit terug gevonden zijn en de bedenker nu waarschijnlijk op een fortuin zit.
 3. A_E_Niks 28 februari 2018 11:14
  'Gelukkig' waren er voor de introductie van Bitcoin ook oorlogen en criminele praktijken.....waar werden deze dan door betaald?

  Alsof criminelen alleen bitcoin zouden willen...de grootste 'criminelen' zitten bij de geldpers om gratis geld in deze wereld de dumpen, zoveel als men voor zichzelf nodig acht.

  Zie bitcoin gewoon als een alternatief om je geld in weg te stoppen.., als je geluk hebt levert het nog wat op:)
 4. Dikke Durk 1 maart 2018 00:12
  Sorry, maar ik vind de titel goed gekozen alleen de rest minder overtuigend. BTC is ooit bedacht om de grootbanken buiten spel te zetten. Maar waar de grootbanken zich na de recessie moesten houden aan een toenemend aantal regels en onder strenger toezicht kwamen, is het met BTC en consorten de andere kant opgegaan en uiteindelijk de verkeerde kant.

  BTC en de andere crypto's zijn nu verworden tot speculatieve speelbal van enkele grote vissen (whales). Het feit dat het in 99% van alle meldingen over cryptomunten alleen maar gaat om de hoeveelheid dollars/euro's die men wil neertellen voor die bepaalde munt is daar het schrijnende voorbeeld van.

  quote:

  Peter de Ruiter schreef:


  Aan welke voorwaarden zou dat betaalmiddel dan moeten voldoen, anno eenentwintigste eeuw?

  Met een beetje hulp komen we dan op voor iedereen toegankelijk (denk aan banklozen), internationaal, snel, altijd beschikbaar, goedkoop, anoniem (bijna), bestand tegen fraude, niet te kopiëren, inflatiebestendig, eerlijk(er), minder schakels en transparant.

  Loop het rijtje maar eens na en bedenk bij elk aspect of bitcoin en zijn broertjes en zusjes er aan voldoen.

  Wat betreft de toegankelijkheid moet je wel een werkende internetverbinding hebben, want er is geen 'contant BTC' variant toch? Dat internationale hebben de dollar en de euro ook en mogelijk nog meer gezien het groeiend aantal landen waar crypto's of varianten verboden worden.

  Echt snel zijn de transfers trouwens nog niet, of komt dat nog? En altijd beschikbaar en goedkoop is het ook niet. Het duurt vaak lang, er zijn transactiekosten en voor diegene die zich daarvoor interesseert: echt goed voor het milieu is al dat 'mining' ook niet (zie: digiconomist.net/).

  Wat betreft die fraude is het eerst nog maar afwachten of de miljarden van tether boekhoudkundig verantwoord kunnen worden (https://www.ftm.nl/artikelen/ing-tether-miljardenfraude-cryptomunten?share=1).
  De anonimiteit is inderdaad betrekkelijk, er moet tenslotte gewoon belasting worden betaald over dit vermogen. En wat bedoel je met inflatiebestendig? Bedoel je dat er nooit (tijdelijk) waardeverlies zal optreden.
 5. Dikke Durk 1 maart 2018 00:14


  quote:

  Peter de Ruiter schreef:


  Zo'n crisis hebben internet, video en 06-lijnen ook moeten doorstaan. Er was veel kritiek en de techniek zou vooral criminaliteit en porno in de hand werken.

  Inmiddels weten we beter. Ook bitcoin zal uiteindelijk een reële waarde krijgen.

  Video is al weg, 06-lijnen vertrekken binnenkort en internet (in de zin van het WWW) zal vroeg of laat ook veranderen.

  Bitcoin is een hype of was dat, want ik sluit niet uit dat het al over zijn hoogtepunt heen is. Ik denk dat veel van de mensen die in december en begin januari geld gestoken hebben in BTC nog steeds in het rood staan of reeds hun verliesgevende posities hebben gesloten. Er moet al enorm positief nieuws in omloop komen om deze mensen opnieuw te verleiden (meer) geld in BTC en andere cryptos's te steken. Anderzijds zullen mensen die in de afgelopen maanden geen geld hierin hebben gestoken dit ook nu nog niet snel doen.

  Over blockchain ben ik veel positiever want het lijkt me een hele handige vorm van boekhouden. Maar vroeg of laat zal hier ook wat anders voor komen. Dat is nu eenmaal de aard van alle menselijke creaties: op een gegeven moment is het niet meer nodig of vinden we iets beters.

  Criminaliteit en porno zullen het langer volhouden.:-)
 6. Rubicon 1 maart 2018 12:38
  "..Satoshi Nakamoto, de onbekende bedenker van bitcoin,..."
  Geef nou toe dat deze, net als Keyser Söze, een typetje is van Kevin Spacy.

  Los van de vraag die dit stuk bij de lezer oproept t.a.v. de tegenwaarde/prestatie van de door hulporganisaties toegepaste Humaniq cryptocoin, probeert de schrijver de bitcoin waarde te rechtvaardigen door deze te vergelijken met de huidige waardering van kunstwerken. Met het statement "Hoezo is de waarde van bitcoin opgeblazen" ondergraaft hij in feite daarmee zijn beoogde stelling t.a.v. de reele waarde van de betreffende cryptomunt, dan wel brengt hij daarmee de overwaardering in kunst in lijn met deze munt.
 7. [verwijderd] 2 maart 2018 17:00
  quote:

  schreef:

  [...]
  Wat betreft de toegankelijkheid moet je wel een werkende internetverbinding hebben, want er is geen 'contant BTC' variant toch? Dat internationale hebben de dollar en de euro ook en mogelijk nog meer gezien het groeiend aantal landen waar crypto's of varianten verboden worden.

  Echt snel zijn de transfers trouwens nog niet, of komt dat nog? En altijd beschikbaar en goedkoop is het ook niet. Het duurt vaak lang, er zijn transactiekosten en voor diegene die zich daarvoor interesseert: echt goed voor het milieu is al dat 'mining' ook niet (zie: digiconomist.net/).


  Hier wil ik wel even op inhaken. Jij, en met jou vele anderen, hebben het momenteel enkel over de Bitcoin. De technologie achter Bitcoin is al dusdanig 'verouderd' dat er varianten op de markt zijn die exact hetzelfde doel hebben maar dit doel vele malen beter uitvoeren. Echter, weinig mensen zijn op de hoogte van deze technologieën.

  Een voorbeeld. Eén van de cryptocurrencies die recent heel erg populair is geworden heet Nano. Wat doet Nano? Eigenlijk exact hetzelfde als Bitcoin: maar beter.

  Snelle transfers zei je? Een Nano transfer is 5 seconden. Altijd.
  Goedkoop? Een Nano transfer is feeless (gratis, 0 transactiekosten, dat heeft zelfs je creditcard/debitcard of wat voor iets dan ook niet).
  Mining? Milieu? Nano wordt niet gemined. Het is dus niet slecht voor het milieu, een transactie van 1 nano gebruikt minder dan 1 miljoenste van de energie van een transactie van 1 bitcoin.

  Zo zijn er nog veel meer verschillende cryptocurrencies die nog meer verschillende dingen doen/platformen aanbieden.

  Vandaar dat ik zeg: doe je eigen onderzoek naar dit soort technologieën, want het verbeterd in RAP tempo en ik geloof oprecht dat het de toekomst is.
 8. Bert.f 2 maart 2018 19:40
  quote:

  Five Aces schreef op 28 februari 2018 10:45:


  Er word een derde neveneffect vergeten in de tweede alinea.

  Namelijk dat bitcoin op dit moment enkel door criminelen als betaalmiddel gebruikt word. Het is namelijk het ideale middel voor allerlei witwasoperaties, omzeilen van douane bij uitvoer van valuta enz enz.

  Herkomst van je bitcoins is namelijk volstrekt ontraceerbaar, je kan gewoon beweren dat je het gemined hebt bijvoorbeeld.

  Het kan dus niet lang duren voor de westerse regeringen met extra regulatie komen, in de USA was hier al sprake van.

  Verder betwijfel ik of de originele Satoshi Nakamoto het wel zo sociaal bedoeld heeft, aangezien de eerste bitcoins nooit terug gevonden zijn en de bedenker nu waarschijnlijk op een fortuin zit.


  Kijk als we het hebben over niet eerst nadenken voordat je wat schrijft,
  is dit een gevalletje Topper van de week.

  1. enkel door criminelen als betaalmiddel gebruikt word <- nogmaals ENKEL

  Hier enkele bedrijven die btc accepteren Microsoft, Virgin Galactic, Save the Children, Tesla
  Shopify, en kan zo nog wel uren en uren door gaan.

  Zo veel legale bedrijven, die producten verkopen, aan ENKEL criminelen. WORLD NEWS !!!


  2. bitcoins is namelijk volstrekt ontraceerbaar "niet traceerbaar"

  Zou zeggen lees op het gemak het artikel hieronder

  bitcoin.nl/nieuws/bitcoin-privacy-173

  3. regulatie < werd btc maar juist gereguleerd, dat zou juist positief zijn.


  4. aangezien de eerste bitcoins nooit terug gevonden zijn < Bla Bla

  Blok # 0

  Hash - 000000000019d6689c085ae165831e934ff763ae46a2a6c172b3f1b60a8ce26f

  Volume from first Block - 50 BTC

  First btc adress - 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa

  Zoals je dus kunt zien staan de 50 btc nog steeds onberoerd op het eerste BTC Adres.

  Dus groot news, de eerste bitcoins zijn terug gevonden. Omdat ze nooit weg zijn geweest.


  DUS BIJ DEZE EEN STAALTJE VAN ......... JE KRIJGT VAN MIJN EEN 10 KEREL.

 9. Verkruimel 5 maart 2018 18:12
  quote:

  Rhygen schreef op 2 maart 2018 17:00:

  Een voorbeeld. Eén van de cryptocurrencies die recent heel erg populair is geworden heet Nano. Wat doet Nano? Eigenlijk exact hetzelfde als Bitcoin: maar beter.
  [..]
  Vandaar dat ik zeg: doe je eigen onderzoek naar dit soort technologieën, want het verbeterd in RAP tempo en ik geloof oprecht dat het de toekomst is.


  Of koop een index, dan heb je vanzelf de winnaars. bit.ly/CombiCoin - van Vaderlandsche bodem.
 10. relpinda 7 maart 2018 12:41
  quote:

  Five Aces schreef op 28 februari 2018 10:45:


  Er word een derde neveneffect vergeten in de tweede alinea.

  Namelijk dat bitcoin op dit moment enkel door criminelen als betaalmiddel gebruikt word. Het is namelijk het ideale middel voor allerlei witwasoperaties, omzeilen van douane bij uitvoer van valuta enz enz.

  Herkomst van je bitcoins is namelijk volstrekt ontraceerbaar, je kan gewoon beweren dat je het gemined hebt bijvoorbeeld.

  Het kan dus niet lang duren voor de westerse regeringen met extra regulatie komen, in de USA was hier al sprake van.

  Verder betwijfel ik of de originele Satoshi Nakamoto het wel zo sociaal bedoeld heeft, aangezien de eerste bitcoins nooit terug gevonden zijn en de bedenker nu waarschijnlijk op een fortuin zit.


  Huuh het omzeilen van Douane bij uitvoer!?
  Of mss zeg je ok wel invoer!

  Laat ik je dan wel uit de droom helpen dat dat op grote schaal ONMOGELIJK is mss dat er eens een zending goederen onopgemerkt in- of uitgevoerd wordt, maar 99,9% van goederen vervoer door de lucht, over zee, per spoor is Douane gerelateerd! Per auto, truck hier in EU zonder landsgrenzen A la.

  En die Douane willen toch echt fakturen zien en wordt de waarde gewoon bepaald naar valuta van het land en moet er afgetikt worden!

  Suc6 met je bitcoins.
  LZA
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links