Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

AFM maakt zich zorgen om bitcoinfutures

AFM maakt zich zorgen om bitcoinfutures

Onlangs stuurde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht uit waarin zij wijst op het risico voor beleggers die willen handelen in futures op bitcoin, terwijl zij niet de benodigde kennis en ervaring hebben. De AFM benadrukt daarbij de zorgplicht van beleggingsinstellingen.

Maar is het echt nodig om te benadrukken dat deze instellingen een algemene zorgplicht hebben bij het aanbieden van bitcoinfutures aan beleggers in Nederland? We vroegen het Madelon Vos, hoofd van IEX Bitcoin.

“Het is goed dat de AFM waarschuwt, maar dit doet zij nu omdat de hype rondom bitcoin en andere cryptomunten, beleggers aantrekt die niet de benodigde kennis en ervaring hebben”, zegt Madelon.

Dit staat volgens de expert los van de zorgplicht. “De zorgplicht is er altijd en moet altijd nageleefd worden, met of zonder bitcoinfutures. Daarom hoeft het naar mijn idee niet meer benadrukt te worden omdat er nu bitcoinfutures uitgebracht zijn. De zorgplicht staat namelijk los van de handel in bitcoin of welke cryptomunt dan ook.”

Lees ook: Tien dingen die een bitcoinbelegger moet weten

Eerdere waarschuwingen

De AFM waarschuwde in juni en november 2017 al voor de grote risico’s die zijn verbonden aan investeren in cryptocurrencies zoals bitcoin, onder meer vanwege de zeer volatiele (beweeglijke) koers.

“De hype rondom bitcoin trekt de interesse van een grote groep mensen, die zich soms niet bewust zijn van de risico’s. Over heel 2017 genomen is de koers alleen maar gestegen. Van 750 dollar begin januari naar 19.660 dollar tot op heden”, vertelt Madelon.

Veel mensen realiseren zich hierdoor niet dat de koers ook naar beneden kan gaan, aldus het hoofd van IEX Bitcoin. “Vele speculanten denken onterecht The only way is up. Maar zo hard als de koers nu opwaarts loopt, kan de koers ook weer naar beneden. Dat is bijvoorbeeld al gebeurd in 2013 en 2014.”

Lees ook: Wat zijn bitcoinfutures?

Futures nu beschikbaar

Via het platform van de Chicago Board Options Exchange en – vanaf 18 december – de Chicago Mercantile Exchange hebben Nederlandse beleggingsondernemingen de mogelijkheid om bitcoinfutures te verhandelen. Maar aan ieder beleggingsproduct kleven risico’s, zo ook aan futures.

Futures zijn een soort termijncontract waarbij je hoge rendementen kunt behalen, maar ook hele grote verliezen. Vanwege dit hoge risico zijn futures niet geschikt voor beginnende beleggers. Dit in combinatie met de beweeglijkheid van de bitcoinkoers maakt dat er grote risico’s aan bitcoinfutures kleven.

Lees ook: Starten met bitcoin in drie stappen

Juist daarom verwacht de AFM dat beleggingsinstellingen hun verplichtingen voldoende nakomen bij het faciliteren van de handel in bitcoinfutures. Belangen van beleggers moeten immers niet in het geding komen.

Tip: Bezint eer ge begint

Madelon Vos heeft nog een laatste, belangrijke tip. “Voor iedereen die bitcoin of een andere cryptomunt zou willen kopen: verdiep je goed in wat je koopt, op welke manier je het koopt en hoe je het bewaart. Wees je bewust van het risico dat je loopt en bovenal: speculeer niet met geld dat je niet kan missen.”


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

 1. 10 jul Ruzie bij VEB: Directeur Paul Koster stapt op 16
 2. 02 jul Experts zijn wat voorzichtiger. ASMI is favoriet 5
 3. 02 jul Fiat-rijders trekken een sprintje

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Knight V 16 januari 2018 08:00

  Moe word je van overheid bemoeienis.
  Ze vinden ons te dom voor een referendum.

  Maar beleggen, dat 100x complexer en risico voller is, daar mogen wij ons spaargeld voor gebruiken.

  Ze willen dat wij stoppen met bitcoins maar overheid waarschuwt wanneer het hun uitkomt.

  Ze weten de impact en ik ben blij dat we een munt en een technologie bezitten waarvan de overheid geen zeggenschap meer heeft.

  Wie heeft bepaald dat zwarte aarde in groningen goedkoper is dan in amsterdam.
  Aarde, lucht, water....zolang overheid vinger in de pap heeft dan mag alles een prijskaartje hebben.

  Bitcoins is eindelijk een technologue waar je de overheid niet meer nodig hebt.

  Ze kunnen roepen wat ze willen maar overheid liegt en bedriegt.

  We wachten nog op 350 miljard van de grieken.
  We praten hier niet meer over, maar over bitcoins kunnen ze urenlang prediken.

  Het klopt wat de uitvinder wilde.
  Overheid heeft de crises veroorzaakt en ze gaan rustig door met drukjen van geld ipv de verantwoordelijkheid te nemen.

  Bonuscultuur, tax devasion, aanbesteding....
  Noem het maar op...

  Dan is bitcoin maar een schijntje t.o.v. de miljarden die verbrand worden en burgers mogen ophoesten

  Dan liever de bitcoin technologie.
  Laten we gewoon verder met het ontwikkeling ervan.....totdat overheid beseft dat hun rol (en salaris wat wij betalen) is uitgespeeld.


5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links