Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Prijsanalyse: bitcoin nieuw record

Prijsanalyse: bitcoin weer all time high

Het gaat maar door met de onstuitbare opmars van bitcoin. Gisteren brak bitcoin door de $8000 en steeg zelfs nog iets verder, tot maximaal $8286. Hoe nu verder? Aan iedere bullish trend komt ooit een einde; zelfs de cryptomarkt bestaat uit ups en downs, ook al lijkt dat soms niet het geval.

We pakken de 4-uurs grafiek er even bij. Op 13 november heeft bitcoin een herstel ingezet na de correctie eerder deze maand. De koers steeg de afgelopen 2 weken bijna $2500, dat is maar liefst 40%. Nu lijkt daar op korte termijn een einde aan te komen.

bitcoin prijsanalyse
Klik op het plaatje voor een grote versie

Te zien is dat de koers van bitcoin nog steeds oploopt. Dit wordt echter niet bevestigd door de RSI noch door het volume. De koers vormt een hogere top terwijl de RSI een lagere top vormt. Deze negatieve divergentie duidt op vermoeidheid en een correctie ligt hiermee op de loer. Volgens de Dow Theory moet het volume altijd de trend bevestigen. Ook dit is op korte termijn dus een negatief signaal. Er ligt nu steun rond $7819, gevormd wordt door de stijgende trendlijn.

Zoals we al eerder signaleerden gaan divergerende patronen op de bitcoingrafiek erg vaak op. Wel moet duidelijk gesteld worden dat technische analyse in deze niet als wetenschap kan worden gezien, maar slechts dient als handvat om bepaalde koersbewegingen te kunnen duiden of erop in te spelen.

Daarom houden wij voor nu vooral dat niveau van $7819 in de gaten. Mocht deze trendlijn neerwaarts doorbroken worden, houd dan rekening met een correctie.

Belangrijkste punten:

 • Bitcoin naar all time high $8286
 • Einde van bullish trend mogelijk in zicht
 • Negatieve divergentie
 • Doorbraak onder $7819 is negatief signaal
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. 23 dec Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. 24 nov Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. 11 nov De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. BeLikeWatahh 21 november 2017 20:01
  Hoe meer beren, hoe meer mensen er in de toekomst nog positief over kunnen worden. Om de vergelijking met het jaar 2000 maar aan te halen zoals de Bos hierboven doet. Toen waren er helemaal geen beren. Het zou heel goed kunnen dat de Bitcoin gewoon als waardeopslag gaat fungeren, dat doet het nu eigenlijk al. Nu zijn de mensen die Bitcoin kopen en/of gebruiken nog in de minderheid maar als de mainstream mensen ook de bitcoin gaan omarmen of zich er bewust van worden dat ze gewoon niet zonder kunnen dan explodeert de koers.

  Ik houd wel een slag om de arm want het heeft alle facetten van een bubbel. Maar dat de bubbel gaat klappen is slechts het negatieve scenario. Houdt er serieus rekening mee dat het nog veel meer waard gaat worden voordat de bubbel klapt, als die uberhaupt gaat klappen.;)

  Groet.
 2. tampi 22 november 2017 09:22
  @Cluebicus

  De Bitcoin prijs verschilt per exchange.

  Net als in het dagelijks leven hebben producten verschillende prijzen. Een blikje fris in de supermarkt is veel goedkoper dan hetzelfde blikje fris bij de kiosk op het station. De prijs van een dagelijks product is ook afhankelijk van locatie, logistieke kosten, volume, personeelskosten etc.

  De Bitcoin prijs is afhankelijk van veel factoren, oa:
  1) Sociale- en financële situatie van het land van de exchange
  2) Overheidsregels die gelden voor de exchange
  3) Instappremie en instapregels voor een exchange
  4) Transactiekosten
  5) De grootte van de exchange
  6) Handelsvolume
  7) Exchange met fiat uitbetalingen
  8) Uitbetalingslimiet van de exchange

  Nu ligt de prijs van Bitcoin bij een Amerikaanse exchange momenteel rond de $8200, diezelfde Bitcoin kost rond de $13000 op een exchange in Zimbabwe.

  Je zou kunnen denken hier kan ik aan verdienen. Dus dat je op de ene exchange een Bitcoin koopt en op een andere exchange weer verkoopt. Dit proces heet arbitrage. Ik ben hier niet handig in, maar ik weet dat je hier echt leuk mee kunt verdienen, wanneer je rekening houdt met de bovenstaande punten.

  Aandelen worden vaak maar op één of twee exchanges verhandeld, waardoor de prijs vast staat. Met Bitcoin verwacht ik ook dat er uiteindelijk een handjevol exchanges overblijven.
 3. Mr_Baldy 22 november 2017 12:08
  Ik heb gisteren de moeite genomen om 2 uur te luisteren naar een leuke potcast over vraagtekens die gezet worden bij het gebruik/misbruik van de tether coin. je ziet steeds meer exchanges die een eigen coin gebruiken om als backing van de dollar, er wordt gezegd dat voor elke tether altijd een $ aangehouden wordt, maar of dit zo is en waar dit geld vandaan komt wordt niet bewezen. Wat ik het meest schokkende vond in het stuk is dat het dus op sommige handels platforms mogelijk is om tussen twee eigen accounts te handelen en hiermee dus zonder risco de prijs kan beinvloeden. Opzich heeft dit niks met bitcoin te maken, maar meer met de hele crypto markt, wanneer om wat voor een rede mensen opeens harde valuta willen hebben ivp de tijdelijk coins gaat het fout. en zullen vele crypto munten in elkaar storten door ontrekken van geld. Je hoort nu heel vaak je moet niet verkopen en dat klopt zolang de prijs blijf stijgen verkoopt niemand, maar zodra deze gaat dalen of tijden stabiel blijft zullen mensen geld van tafel gaan halen wanneer dit gebeurd zal de exchange voor elke tether coin ook een dollar moeten leveren.
  Het probleem is dus niet de bitcoin maar meer het systeem van hoe deze gekocht worden is dubieus en ondoorzichtig. Ben erg benieuwd wanneer de VS een onderzoek gaat starten naar tether, ondanks dat ze op hun site zetten dat 100% backup bij de $. maar wie de kleine lettertje leest ziet dat ze toch een clausule hebben opgenomen om niet te hoeven uitkeren.
  Dit schijnt gedaan te zijn om dan onder bepaalde VS wetgeving uit te komen. Het zal mij dus niet verbazen als er op niet al te lange termijn echt onderzoek naar de handel en wandel.
 4. forum rang 4 efreddy 22 november 2017 14:13
  [quote alias=Mr_Baldy id=10436481 date=201711221208]
  Wanneer om wat voor een rede mensen opeens harde valuta willen hebben gaat het fout .

  Klopt,wanneer mensen opeens goud wilden hebben i.p.v. het geld dat aan goud gekoppeld was ging het fout,eerst devalueert men het geld van 20 $ naar 35 $ om daarna (15 augustus 1971) de koppeling maar definitief op te geven.
  Toen is gewoon bevestigd wat we allemaal al hadden moeten weten,het geld dat we gebruiken heeft totaal geen waarde,het heeft enkel een prijs.
  Omdat echter de wet van Gresham : bad money drives out good money van toepassing is worden zowel $ en € nog steeds gebruikt zelfs na een bevestiging van ruim 46 jaar geleden door president Nixon dat het maar om waardeloos papier gaat.

  Hoe het met Tether precies zit weet ik niet (bezit zelf geen Tether ,ik zie er momenteel ook totaal het nut niet van in ) maar de kans bestaat inderdaad dat de geschiedenis zich herhaalt en de koppeling van Tether aan de $ op termijn net zoals de koppeling van de $ aan het goud word opgegeven.
  Met Bitcoin zelf en andere cryptomunten heeft dat weinig tot niets te maken.
  Bitcoins,Dogecoin,Litecoin waarvan jezelf over de private key beschikt blijven je eigendom en de prijs tegenover € ,$ zal altijd tussen de 0 en oneindig zijn net zoals de prijs van € en $ tegenover de Bitcoin altijd tussen 0 en oneindig zal zijn.

  Toen ik het eerst over de Bitcoin hoorde was 1 € 500000 satoshi de prijs(0,005 Bitcoin),nu noteert die aan minder dan 15000 satoshi.
  Als men om wat voor reden van (een deel van ) zijn fiatgeld af wil daalt de prijs.
  Als men om wat voor reden denkt dat dit fiatgeld nog harde valuta is en dit terug wil stijgt de prijs.

  De waarde van zowel de € (vodje papier of nummer op je rekening) als van de Bitcoin (computercode) mag dan wel waardeloos zijn ,ze hebben wel een prijs.
  In Bitcoin prijzen gerekend is mijn vermogen de laatste jaren er enkel maar op achteruitgegaan,in € prijzen is het wel mooi gegroeid .
 5. starss 22 november 2017 14:33
  quote:

  efreddy schreef op 22 november 2017 14:13:


  [quote alias=Mr_Baldy id=10436481 date=201711221208]
  Wanneer om wat voor een rede mensen opeens harde valuta willen hebben gaat het fout .

  Klopt,wanneer mensen opeens goud wilden hebben i.p.v. het geld dat aan goud gekoppeld was ging het fout,eerst devalueert men het geld van 20 $ naar 35 $ om daarna (15 augustus 1971) de koppeling maar definitief op te geven.
  Toen is gewoon bevestigd wat we allemaal al hadden moeten weten,het geld dat we gebruiken heeft totaal geen waarde,het heeft enkel een prijs.
  Omdat echter de wet van Gresham : bad money drives out good money van toepassing is worden zowel $ en € nog steeds gebruikt zelfs na een bevestiging van ruim 46 jaar geleden door president Nixon dat het maar om waardeloos papier gaat.

  Hoe het met Tether precies zit weet ik niet (bezit zelf geen Tether ,ik zie er momenteel ook totaal het nut niet van in ) maar de kans bestaat inderdaad dat de geschiedenis zich herhaalt en de koppeling van Tether aan de $ op termijn net zoals de koppeling van de $ aan het goud word opgegeven.
  Met Bitcoin zelf en andere cryptomunten heeft dat weinig tot niets te maken.
  Bitcoins,Dogecoin,Litecoin waarvan jezelf over de private key beschikt blijven je eigendom en de prijs tegenover € ,$ zal altijd tussen de 0 en oneindig zijn net zoals de prijs van € en $ tegenover de Bitcoin altijd tussen 0 en oneindig zal zijn.

  Toen ik het eerst over de Bitcoin hoorde was 1 € 500000 satoshi de prijs(0,005 Bitcoin),nu noteert die aan minder dan 15000 satoshi.
  Als men om wat voor reden van (een deel van ) zijn fiatgeld af wil daalt de prijs.
  Als men om wat voor reden denkt dat dit fiatgeld nog harde valuta is en dit terug wil stijgt de prijs.

  De waarde van zowel de € (vodje papier of nummer op je rekening) als van de Bitcoin (computercode) mag dan wel waardeloos zijn ,ze hebben wel een prijs.
  In Bitcoin prijzen gerekend is mijn vermogen de laatste jaren er enkel maar op achteruitgegaan,in € prijzen is het wel mooi gegroeid .  Volgens mij moet je niet moeilijker denken dan dat het is. Het is gewoon zo dat crypto currency's gebruik kunnen worden als betaal middel. Zonder hoge kosten, snel en zonder tussenkomst van derden, meer is het niet.
  That's all (bijna maar de rest is technisch)

  Blijkbaar willen mensen dat gaan doen want de vraag is hoog. Wanneer een vraag hoog is stijgt de prijs.

  Het is natuurlijk ook logisch dat we veel berichten lezen van mannen in prachtige pakken die aangeven dat het allemaal fake is. Nou ja iedereen weet wat een pak verhuld en dat is de mens daaronder. Ze zijn gewoon angstig. En vooral in slechte tijden gaan we straks zien dat men zich terugtrekt uit aandelen en dan niet meer in goud gaat stapt maar in crypto's.

  Doe eens een betaling naar alibaba met crypto currency en doe dat ook eens via de bank. Je ziet direct de voordelen.

  En net als met aandelen geld: Als je het niet kunt missen investeer dan niet.

  we gaan het zien,...

 6. Cluebicus 22 november 2017 21:49
  @tampi

  Bedankt voor de informatie!

  Misschien doen de "grote jongens" wel aan arbitrage, en misschien is het in het geval van bitcoin minder eenvoudig omdat de verificatie iets langer duurt dan een paar milliseconden.

  Het blijft natuurlijk raar dat er vele procenten kunnen zitten tussen de prijs, afhankelijk van naar welke "exchange" je kijkt.
 7. tampi 23 november 2017 08:53
  @Cluebicus,

  Het tegendeel is juist waar, het is juist raar om te denken dat prijzen hetzelfde zijn. Terwijl dit afhankelijk is van heel veel factoren. Wanneer prijzen hetzelfde zijn, dan zijn er ergens afspraken gemaakt, vaak in de vorm van een verdrag. Deze zelfde verdragen zorgen er ook voor dat er enorme prijsverschillen zitten tussen dezelfde producten in verschillende landen, onder het mom van "marktbescherming".

  Het is juist heel erg raar wanneer de Bitcoin prijs hetzelfde is op alle exchanges. In een vrije en niet gereguleerde markt is dit nu eenmaal het geval. Dan geldt gewoon weer dat de prijs afhankelijk is van vraag en aanbod.

  Pak een willekeurig product, vergelijk de prijzen in verschillende winkels in verschillende landen, dan zul je ook zien dat hier rustig tientallen procenten verschil tussen zit.

  Een liter benzine is in Dubai 10x goedkoper dan in Nederland.
  Een flesje Argentijnse wijn is in Spanje een 3x goedkoper dan in Zweden.
  Een laptop is in Europa 2x goedkoper als in Zuid-Amerika.
  Etc...

  Sommige importeurs verdienen flink aan deze prijsverschillen.
  Bij Bitcoin is dat niet anders.
 8. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 november 2017 09:13
  Er zijn grote prijsverschillen tussen de verschillende bitcoin-wisselkantoren omdat het vaak heel moeilijk is om arbitrage te verrichten. Dat komt vooral doordat je vaak cash nodig hebt om een transactie te kunnen uitvoeren en cash overmaken naar/uit veel landen is een probleem. Dit is de reden dat de bitcoins in b.v. Venezuela en Zimbabwe veel duurder zijn dan elders.
 9. Mr_Baldy 28 november 2017 12:24
  ik blijf het vreemd vinden dat bitcoin als geld gezien wordt, volgens mij is het per wet verboden een nieuwe valuta te introduceren, zo is er ooit een plaats in NL geweest waar ze volgens mij ook op basis van een ruilmiddel lees andere munt producten wilde afrekenen. Dit is toen verboden. Zou het soms komen dat een aantal rijke mensen zich nu helemaal in bitcoin hebben geworsteld dat dit nu opeens wel wordt toegestaan. Blijf het toch vreemd vinden dat toezichthouders van financiele marken hier totaal geen aandacht aan besteden.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links