Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Uitleg over bitcoin en het crypto-universum

Wat is bitcoin? Uitleg over bitcoin

Graag vergelijken wij het cryptolandschap met het universum. Echt begrijpen doen we het niet en er valt nog zo veel te leren dat we het waarschijnlijk nooit allemaal zullen begrijpen. Van ICO’s, nieuwe crypto’s, hardforks tot smart contracts: ook het crypto-universum lijkt steeds verder uit te dijen met nieuwe toepassingen. Het aantal toepassingen met de vele wetenswaardigheden is simpelweg té veelomvattend om allemaal te kunnen volgen.

Om te begrijpen waar we nu mee bezig zijn en waar het ons zal brengen, moeten we eerst terug naar de basis, waar het allemaal begon.

Die basis werd nog niet zo lang geleden gelegd. Ruim 9 jaar geleden werd bitcoin gelanceerd. De term ‘gelanceerd’ is wellicht niet de goede bewoording, gezien het feit dat de koers des tijds nog op slechts $0,001 stond. Maar het begin was er.

Geen virtueel geld

Een onbekende cryptograaf riep onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto bitcoin tot leven. Vaak wordt bitcoin gezien als virtueel geld. Dit willen wij graag uit de wereld helpen. Virtueel geld kennen wij allemaal wel, dit wordt namelijk gebruikt als betaalmiddel op World of Warcraft of Fifa.

Daarnaast is er de misvatting dat bitcoin (slechts) digitaal geld is. Digitaal geld is hetzelfde als elektronisch geld. Giraal geld of digitaal goud zijn voorbeelden hiervan. De euro’s die wij op onze bankrekening hebben staan zijn dus ook digitaal geld. Bitcoin kan dus ook worden gezien als digitaal geld, maar is meer dan alleen dat.

Wat is bitcoin dan wel?

Bitcoin is een compleet nieuw fenomeen. Om het te vertalen naar een hedendaagse term gebruiken wij graag de term ‘cryptografische munt’. Bitcoin is programmeerbaar geld. Met behulp van bitcoin kunnen allerlei online waarde documenten worden verplaatst van A naar B zonder tussenkomst van een derde partij. Daarbij komt dat bitcoin decentraal is, wat betekent dat geen centrale instantie of persoon de baas is over bitcoin. Iedereen die gebruik maakt van het netwerk is in wezen een beetje baas.

De bitcoin-software is bovendien open source, oftewel, iedereen kan controleren of de software precies doet wat het moet doen. Bitcoin wordt niet geprint of gedrukt zoals dat bij euro's of dollar gebeurt. Achter bitcoin zit een algoritme dat bepaalt hoeveel bitcoins er in totaal in omloop komen. Het maximum is vastgesteld op 21 miljoen.

Dit algoritme wordt onderhouden door computers, die stroom leveren aan het netwerk. Deze computers worden ook wel mining computers genoemd. Ze 'delven' nieuwe bitcoins door constant moeilijke rekensommen op te lossen. De partij die dit het beste doet ontvangt een beloning voor het oplossen van de som, in de vorm van bitcoins.

Digitaal geld en waardeopslag

Wij zien in de praktijk dat bitcoin wordt gebruikt als digitaal geld of als ‘store of value’. Zonder tussenkomst van een derde partij kan bitcoin worden overgemaakt van partij A naar partij B. Deze transactie wordt goedgekeurd door miners binnen het netwerk, die kijken of deze transactie volgens de juiste regels is verlopen.

Voor het verifiëren van deze transactie krijgen miners een fee in de vorm van bitcoin.

Transparantie van transacties

Iedere transactie wordt geregistreerd in een digitaal grootboek, ook wel blockchain genoemd. Iedereen die bitcoins bezit is tevens eigenaar van die blockchain, die daardoor inzichtelijk is voor iedereen. Het versturen van bitcoins is daarom ook niet per se anoniem. In beginsel is het anoniem om bitcoins te kopen. In de bitcoin wereld wordt er gesproken van pseudonimiteit. Transacties zijn dan ook niet gekoppeld aan naam en nummer, maar de transactie zelf is wel inzichtelijk. Dit betekent dat men wel kan zien wanneer er transacties gedaan worden, welke transacties dit zijn, en hoeveel bitcoins er worden overgemaakt, maar niet door wie.

Daarnaast laten exchanges haar klanten aan steeds strengere regels voldoen. Zo moeten gebruikers zich identificeren doormiddel van een paspoort of een selfie. Daarom is het zeer gemakkelijk om transacties te kunnen herleiden naar de begingebruiker. Dit maakt het voor criminelen lastiger om anoniem bitcoins te kopen of te verplaatsen. 

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 22 november 2017 20:22
    quote:

    putter schreef op 22 november 2017 19:56:

    Beste Madelon, heldere uitleg waarvoor dank.Vroeger was de dollar gekoppeld aan goud, bestaat zoiets ook in de cryptocurrencie wereld en is dat een optie of ter wel kan een crypto gekoppeld worden aan goud ? Zou meer stabiliteit geven aan de munt.
    Een cryptomunt koppelen aan goud is grote onzin.

    Geen enkele munt is nog gekoppeld aan goud.

    Trouwens wie moet dat goud gaan kopen...??
  2. [verwijderd] 22 november 2017 23:39
    @Madelon

    Mijn hemel, uitleg wat bitcoin is? Het is een algoritme, en iedereen kan controleren of het klopt. Moet je natuurlijk wel op zijn minst de code kunnen lezen. Misschien kun je het nog even teruglezen, maar er staat niet in wat bitcoin is. Alleen hoe je het kunt minen.

    Ik heb me eerder op de avond vermaakt met het doorlezen van de "prospectus" van Power Ledger waarin ze schetsen wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Hier is de link:

    powerledger.io/media/Power-Ledger-TGE...

    Verder heb ik het gevoel dat dit soort posts bedoeld zijn als "Advertorial" voor IEX Bitcoin. Ik heb op de link geklikt. En de enige optie is dan om aan te melden, geen enkele link naar verdere informatie.

  3. [verwijderd] 23 november 2017 11:49
    De stomste beslissing die men ooit heeft kunnen nemen... In principe heb je dus een vodje van een paar cent wat X euro waard is, maar het onderpand ervoor is verdwenen...
    Niet voor niets dat de amplitude van koersen extremer geworden is sinds het loskoppelen van valuta aan goud.

    Niet voor niets dat ik sceptisch ben tegenover Bitcoin. Ik denk niet dit het het definitieve antwoord is voor het alternatief op "ouderwets" (digitaal) geld.
  4. [verwijderd] 24 november 2017 12:55
    Beste Madelon,

    Er bestaan geen computers die stroom leveren aan het netwerk. Wat je schrijft klopt dus niet.

    Computers in het netwerk nemen elektriciteit af van de lokale elektriciteits-leveranciers. Die leveranciers verdienen aan het elektriciteitsgebruik, net als de overige bedrijven in de energieketen. Ook overheden verdienen daaraan vanwege belastingheffing. Dat zullen de libertijnse vrienden van de bitcoin trouwens niet leuk vinden.

    Overigens is er ook energieverbruik in datacentra. Ook dat energieverbruik levert waarde op voor bedrijven in de energieketen en voor de overheid. Niet voor de bitcoin.

    Er is op geen enkele manier overdracht van waarde of van energie naar het systeem van de bitcoin op zich.

    Het energiegebruik dat nodig is om de bitcoin in stand te houden is nu al buiten proportie en het zal alleen maar toenemen. Dit is één van de vele redenen dat de bitcoin in de huidige vorm op termijn geen stand kan houden.

    Zie in dit verband dit artikel: www.want.nl/bitcoin-crytocurrency-lan...

    Ik maak bezwaar tegen de inleiding van je artikel waarin je stelt dat "we het waarschijnlijk nooit allemaal zullen begrijpen".
    Alles valt namelijk nu al te begrijpen. Als jij je opwerpt als deskundige dan mogen we van jou verwachten dat je de bitcoin (en andere cryptomunten) werkelijk begrijpt en aan anderen kunt uitleggen. Dat lijkt helaas niet het geval.

    Ik maak ook bezwaar de afsluiting van je artikel van 16 november 2017 waar je stelt "..... bitcoin is zo veel meer dan de dingen die sceptici er niet in (willen) zien. Welkom in de 21e eeuw!"
    Met die afsluitende zin suggereer je namelijk dat de regels van de logica in deze eeuw anders zouden zijn dan vroeger en dat het daarom moeilijk is om alles te begrijpen.

    De regels van de logica zijn nu niet anders dan in de vorige eeuw of de eeuw daarvoor. Alles valt heel goed te begrijpen.
    Ik verzoek je de regels van de logica voortaan te respecteren en zaken helder uit te leggen.

  5. [verwijderd] 24 november 2017 14:10
    Goed artikel Madelon! Dankzij de blockchain kan iedereen in de wereld digitaal geld overmaken naar elkaar zonder tussenkomst van een bank of derde partij. Er zijn cryptografische munten waar transactie kosten nog maar 2.8 cent zijn of zelfs minder, ongeacht de grote van het bedrag! Dit geeft economische vrijheid en dus ook economische welvaart zoals wij die in Nederland heel goed kennen!

    Mocht je nou echt jezelf verder willen verdiepen in Bitcoin en de de achterliggende technologie 'blockchain' zou je naar deze echte pioneers kunnen kijken - Roger Ver en Andreas Antonopoulos - allebei economie gestudeerd en zeer gewaardeerd in de cryptografische gemeenschap.

  6. forum rang 4 efreddy 24 november 2017 18:10
    @Zuiderwoud Wanneer men zegt dat de pot de ketel verwijt dat hij zwart ziet is er ook echt geen pot die de ketel verwijt want een pot kan niet praten en zal dit dus volgens jou ook niet kloppen.

    Wat ook niet klopt is het energieverbruik dat nodig is om de Bitcoin in stand te houden te vergelijken met de energie die men er nu met zijn allen voor gebruikt.

    En ja de kosten van dat energieverbruik zal inderdaad in de miljarden lopen of gemiddeld enkele € per persoon maar in tegenstelling tot heel wat andere kosten per persoon die ons door politici worden opgedrongen worden deze kosten wel vrijwillig door miners gemaakt.


  7. Bonus aanbieding 25 november 2017 11:08
    Enkele maanden geleden nog zou Bitcoin nog een succes worden omdat geld direct overboekbaar is en omdat het zo goedkoop is. Dat was het grote voordeel. Inmiddels duurt een overboeking tot enkele dagen begrijp ik en realiseren we ons dat de kosten van het stroomverbruik de pan uit reizen. Men is naarstig op zoek naar nieuwe theorien waarom Bitcoin toch zo geweldig is.

    Die reden was er niet, is er niet en zal er ook nooit komen. Naar de intrinsieke waarde hoeft men dan ook helemaal niet te zoeken, die is nul en zal dat blijven. Hoeveel energie men er ook in stopt, zoals Zwartewoud al zei wie naar Parijs rijdt heeft geen 80 euro verdiend maar een lege tank.

    Met bitcoins speculeren is prima, maar noem het geen beleggen. Men dient zich te blijven realiseren dat de waarde slechts afhangt van het aanbod aan kopers en dat er verder geen enkele waardebasis is.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 25 november 2017 12:01
    quote:

    Bonus aanbieding schreef op 25 november 2017 11:08:

    Enkele maanden geleden nog zou Bitcoin nog een succes worden omdat geld direct overboekbaar is en omdat het zo goedkoop is. Dat was het grote voordeel. Inmiddels duurt een overboeking tot enkele dagen begrijp ik en realiseren we ons dat de kosten van het stroomverbruik de pan uit reizen. Men is naarstig op zoek naar nieuwe theorien waarom Bitcoin toch zo geweldig is.

    Die reden was er niet, is er niet en zal er ook nooit komen. Naar de intrinsieke waarde hoeft men dan ook helemaal niet te zoeken, die is nul en zal dat blijven. Hoeveel energie men er ook in stopt, zoals Zwartewoud al zei wie naar Parijs rijdt heeft geen 80 euro verdiend maar een lege tank.

    Met bitcoins speculeren is prima, maar noem het geen beleggen. Men dient zich te blijven realiseren dat de waarde slechts afhangt van het aanbod aan kopers en dat er verder geen enkele waardebasis is.
    Alle nadelen die je noemt gelden ook voor goud.
    Hoeveel energie zou het kosten om een ounce goud uit de grond te halen..??
    En wat doe je met goud? Je stopt het in een kluis onder de grond.
  9. forum rang 4 efreddy 25 november 2017 12:28
    [quote alias=Bonus aanbieding id=10444198 date=201711251108]
    Enkele maanden geleden nog zou Bitcoin nog een succes worden omdat geld direct overboekbaar is en omdat het zo goedkoop is. Dat was het grote voordeel. Inmiddels duurt een overboeking tot enkele dagen begrijp ik en realiseren we ons dat de kosten van het stroomverbruik de pan uit reizen. Men is naarstig op zoek naar nieuwe theorien waarom Bitcoin toch zo geweldig is.

    Die reden was er niet, is er niet en zal er ook nooit komen. Naar de intrinsieke waarde hoeft men dan ook helemaal niet te zoeken, die is nul en zal dat blijven. Hoeveel energie men er ook in stopt, zoals Zwartewoud al zei wie naar Parijs rijdt heeft geen 80 euro verdiend maar een lege tank.

    Met bitcoins speculeren is prima, maar noem het geen beleggen. Men dient zich te blijven realiseren dat de waarde slechts afhangt van het aanbod aan kopers en dat er verder geen enkele waardebasis is.
    [/quote

    Een overboeking duurt geen dagen maar is direct zichtbaar binnen een seconde ,het is de bevestiging ervan die wel een hele tijd kan duren.
    De laatste overboeking met bevestiging van bestchange naar mijn address nam enkele uren in beslag terwijl dit eind vorig jaar ruim een week was.
    Zo te zien lijkt er beterschap in zicht,al valt het nog af te wachten of die beterschap blijft aanhouden.
    Wat de kosten betreft,wie bitcoins overboekt moet enkel maar rekening houden met zijn transactiekosten en niet met andere kosten zoals de totale stroomverbruik ,het totale defensiebudget in de wereld of rijden naar Parijs want dit heeft er voor hem niets mee te maken.
    Deze transactiekosten zijn wat mij betreft voor de Bitcoin verre van goedkoop,daar moet ik de sceptici zeker 100% gelijk geven ,andere crypto's kennen het voordeel van snelle overboeking aan lage kosten dan weer wel.
    De transactiekosten lijken de laatste dagen wel wat minder te worden maar het blijft ook hier nog steeds afwachten of deze beterschap zich blijft verderzetten.
    De intrinsieke waarde van bitcoin is inderdaad 0 en heeft daarmee exact dezelfde intrinsieke waarde dan € ,$ etc...
    De intrinsieke waarde is 0 maar ze hebben wel allemaal een prijs.
    Dit dient men zich inderdaad te blijven realiseren.
    Voor de Bitcoin moet een persoon gemiddeld ongeveer iets minder dan 300000 satoshi aanhouden ongeacht de prijs ,aan 7000€ voor een bitcoin is dit dan iets minder dan 21 €.

  10. tampi 25 november 2017 22:56
    quote:

    Bonus aanbieding schreef op 25 november 2017 11:08:

    Enkele maanden geleden nog zou Bitcoin nog een succes worden omdat geld direct overboekbaar is en omdat het zo goedkoop is. Dat was het grote voordeel. Inmiddels duurt een overboeking tot enkele dagen begrijp ik en realiseren we ons dat de kosten van het stroomverbruik de pan uit reizen. Men is naarstig op zoek naar nieuwe theorien waarom Bitcoin toch zo geweldig is.

    Die reden was er niet, is er niet en zal er ook nooit komen. Naar de intrinsieke waarde hoeft men dan ook helemaal niet te zoeken, die is nul en zal dat blijven. Hoeveel energie men er ook in stopt, zoals Zwartewoud al zei wie naar Parijs rijdt heeft geen 80 euro verdiend maar een lege tank.

    Met bitcoins speculeren is prima, maar noem het geen beleggen. Men dient zich te blijven realiseren dat de waarde slechts afhangt van het aanbod aan kopers en dat er verder geen enkele waardebasis is.
    Beste Bonus aanbieding,

    Het is maar net door welke bril je kijkt, Bitcoin is al een enorm succes, ik ken geen andere asset die 800%+ is gegroeid in één jaar tijd. Het aantal gebruikers blijft stevig toenemen.

    Het klopt, Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde. Net zoals veel andere digitaal opgeslagen zaken. Deze hebben allemaal een digitale waarde ipv intrinsieke waarde.

    Iets heeft digitale waarde als de computerbitjes waarmee het is opgeslagen door een computerbit afspeler weer tot leven komt in wat voor een vorm dan ook.

    Music van Spotify, videos van Netflix, je Euro op de bank, je email, je documenten etc. hebben allemaal digitale waarde.
  11. [verwijderd] 26 november 2017 11:52
    quote:

    tampi schreef op 25 november 2017 22:56:

    [...]

    Het klopt, Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde. Net zoals veel andere digitaal opgeslagen zaken. Deze hebben allemaal een digitale waarde ipv intrinsieke waarde.

    Iets heeft digitale waarde als de computerbitjes waarmee het is opgeslagen door een computerbit afspeler weer tot leven komt in wat voor een vorm dan ook.

    Music van Spotify, videos van Netflix, je Euro op de bank, je email, je documenten etc. hebben allemaal digitale waarde.
    Beste Tampi,

    Muziek, video's en foto's kunnen bijvoorbeeld artistieke, culturele of historische waarde hebben. Ze kunnen daarom intrinsieke waarde hebben en kunnen geld waard zijn. Ik zie niet in hoe het digitale waarde kan hebben. Ik weet niet eens wat digitale waarde is. Jij waarschijnlijk ook niet.
    Als het anders is zul je het echt beter moeten motiveren.

    De Euro op de bank heeft geen digitale waarde al was het alleen maar omdat die dezelfde waarde heeft als de euro in mijn portemonnee. De Euro heeft waarde omdat de overheid de waarde ervan voor het betalingsverkeer bewaakt. Ik weet dat de overheid die taak niet altijd op een voorbeeldige manier invult, maar het is ook bepaald niet zonder betekenis.

    Alsjeblieft, introduceer geen nieuwe termen waarvan niemand de betekenis kent. Binnen de bitcoinwereld bestaan al teveel verhullende termen die menen op het verkeerde been zetten.

    De bitcoin is letterlijk waardeloos en het heeft een prijs die de mensen ervoor willen geven. Totdat het schip strand.
  12. forum rang 4 efreddy 26 november 2017 12:33
    Beste Zuiderwood,
    De Euro heeft geen waarde omdat de overheid de waarde ervan bewaard,de overheid kan geen waarde bewaken van iets dat letterlijk waardeloos is maar enkel een prijs heeft die mensen nog willen aanvaarden als prijs.

    De Bitcoin heeft evenmin waarde en een prijs die in totaliteit nog een heel eind onder de prijs van alle Euro 's zit ,in tegenstelling tot bij de Euro loopt die prijs wel op.


  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 november 2017 12:41
    Als mensen afspreken met elkaar dat IETS een bepaalde waarde heeft, dan kun je dat als betaalmiddel gaan gebruiken.
    Dat geldt b.v. voor postzegels en bankbiljetten (intrinsieke waarde = nul). Maar je zou ook schelpen of zout als betaalmiddel kunnen gaan gebruiken.
  14. forum rang 4 efreddy 26 november 2017 12:55
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 26 november 2017 12:41:

    Als mensen afspreken met elkaar dat IETS een bepaalde waarde heeft, dan kun je dat als betaalmiddel gaan gebruiken.
    Dat geldt b.v. voor postzegels en bankbiljetten (intrinsieke waarde = nul). Maar je zou ook schelpen of zout als betaalmiddel kunnen gaan gebruiken.
    Zout was ook een betaalmiddel en we gebruiken het woord salaris dat afkomstig is van in de tijd van de Romeinen toen zout een betaalmiddel was ook nu nog.
  15. [verwijderd] 26 november 2017 13:26
    quote:

    Zuiderwoud schreef op 26 november 2017 11:52:

    [...]

    Alsjeblieft, introduceer geen nieuwe termen waarvan niemand de betekenis kent. Binnen de bitcoinwereld bestaan al teveel verhullende termen die menen op het verkeerde been zetten.

    Welke termen bedoel je hier?
    Het valt me op dat mensen tegenargumenten gebruiken als 'ik begrijp het niet dus het heeft geen waarde'. Dat geeft gelijk maar weer het subjectieve karakter aan van het begrip waarde. Wat voor de 1 waardevol is, kan voor een ander waardeloos zijn. Als een grote groep mensen waarde hechten aan een asset, kan het als betaalmiddel gebruikt worden.

    Bitcoin bezit door de techniek achter de valuta bepaalde eigenschappen die het zeer geschikt maken als betaalmiddel. Geschikter dan zout, schelpen, tulpenbollen en ja zelfs euros en dollars.

  16. [verwijderd] 26 november 2017 14:29
    quote:

    Enzo123 schreef op 26 november 2017 13:26:

    [...]
    Welke termen bedoel je hier?
    Het valt me op dat mensen tegenargumenten gebruiken als 'ik begrijp het niet dus het heeft geen waarde'. Dat geeft gelijk maar weer het subjectieve karakter aan van het begrip waarde. Wat voor de 1 waardevol is, kan voor een ander waardeloos zijn. Als een grote groep mensen waarde hechten aan een asset, kan het als betaalmiddel gebruikt worden.

    Bitcoin bezit door de techniek achter de valuta bepaalde eigenschappen die het zeer geschikt maken als betaalmiddel. Geschikter dan zout, schelpen, tulpenbollen en ja zelfs euros en dollars.

    Termen die ik bedoel.

    Het woord munt bijvoorbeeld.
    Als ik direct naar de Jumbo of de AH ga kan ik niet met bitcoin betalen. Je kunt alleen in uitzonderlijke gevallen bitcoins omruilen voor iets anders en dus mag je het geen munt noemen. Er zijn trouwens meer redenen dat je het zo niet mag noemen.

    Misschien nog erger: "Minen" of, zoals Madelon het ook wel noemt, "delven". Alsof er een soort goudaders in een digitale wereld bestaan. Was het maar waar, goud heeft tenminste intrinsieke waarde vanwege de vele toepassingsmogelijkheden.
    Diegenen die met dure computers veel elektriciteit gebruiken om een bijdrage te leveren aan de administratie rond de bitcoin krijgen als beloning bitcoins. En die bitcoins hebben op zich geen enkele waarde.

    Het heeft totaal niets met mijnbouw te maken.

    Over het begrijpen van.

    Het is niet zo dat mensen geen waarde toekennen aan de bitcoin omdat ze het niet begrijpen.
    Het is wel zo dat veel mensen waarde toekennen aan de bitcoin omdat ze denken dat ze het wel niet zullen begrijpen.
    En helaas zijn er teveel mensen die roepen dat het allemaal erg moeilijk te berijpen is. Niet zelden hebben die mensen belang bij verhullend taalgebruik en mystificaties.
  17. [verwijderd] 26 november 2017 16:17
    quote:

    efreddy schreef op 26 november 2017 12:33:

    Beste Zuiderwood,
    De Euro heeft geen waarde omdat de overheid de waarde ervan bewaard,de overheid kan geen waarde bewaken van iets dat letterlijk waardeloos is maar enkel een prijs heeft die mensen nog willen aanvaarden als prijs.

    De Bitcoin heeft evenmin waarde en een prijs die in totaliteit nog een heel eind onder de prijs van alle Euro 's zit ,in tegenstelling tot bij de Euro loopt die prijs wel op.



    Beste efreddy

    In eerste instantie zag ik je commentaar over het hoofd.

    Maar ik wil in dit forum niet alle misverstanden weerleggen. Daar heb ik echt geen tijd voor.

    Jouw commentaar berust op een misverstand. En ik ga het echt niet allemaal uitleggen.
    Maar laat ik de volgende vragen aan je voorleggen:

    Als jij bitcoins hebt;

    1) Hoe vaak reken jij je bitcoins om in Euro's en/of Dollars?
    2) Hoe vaak reken jij je Euro's en/of Dollars om in Bitcoins?

    Als je naar je eigen antwoorden kijkt, gaat het je dan om bitcoins of gaat het jou om Euro's en/of Dollars?

    Kortom, wat heeft er voor jou nu eigenlijk echt waarde als je eerlijk tegen jezelf bent?
43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links