Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ik heb bitcoins, en wel hierom

Waarom Pieter Kort bitcoins bezit

Ja, ik bezit bitcoins. Niet heel veel; het feit dat ik een meervoud gebruik doet eerlijk gezegd al geen recht aan mijn positie. Maar: ik heb een bitcoinrekening en ik check hem meerdere keren per dag.

Waarom? Ik kan daar een bevlogen verhaal bij vertellen over bitcoin als boegbeeld van een monetaire revolutie en als valuta van de toekomst, maar om eerlijk te zijn moet ik dat nog maar eens zien. De eigenlijke reden waarom ik bitcoins bezit is gewoon omdat het nieuw en fascinerend is.

Cryptocurrencies zijn de favoriete speeltjes van een hele nieuwe generatie beleggers en speculanten. Om zo’n hausse, met alle ups en downs die daarbij horen, een beetje te snappen moet je de dagelijkse mood swings aan den lijve meemaken. Dus dat doe ik, met volle teugen.

Bij bitcoin telt de belofte

Wat je daarbij wel voor ogen moet houden is dat koersbewegingen net als op de gewone beurs volslagen losgezongen kunnen zijn van de onderliggende ontwikkeling. Dat is geen nieuw fenomeen: terwijl internetbeleggers begin deze eeuw volledig werden weggevaagd in de dotcomcrash, ging het internet onverstoorbaar verder met binnendringen in onze levens.

Bij bitcoin - of beter: bij cryptovaluta’s in het algemeen - is die losse relatie tussen koers en onderliggende waarde nog een graadje erger. Want wat koop je eigenlijk als je een bitcoin koopt? Een te berekenen financiële waarde in de klassieke zin van het woord (toekomstige verwachte opbrengsten in de vorm van winst, rente of dividend) is er überhaupt niet.

Bij bitcoin telt vooral de belofte: door zijn ingebakken schaarste en de stijgende kosten van het ‘delven’ zou, als de toepassingen en de acceptatie van de digitale munteenheid blijven groeien, de waarde ervan moeten toenemen, zeker als je die afzet tegenover reguliere - inflatoire - valuta’s.

De 21 miljoen bitcoin-vraag

“Als” is daarin natuurlijk het cruciale woord. Is bitcoin een blijvertje? Dat is de 100 miljoen dollar-vraag - of liever: de 21 miljoen bitcoin-vraag. Niemand kan hem met zekerheid beantwoorden, maar het staat iedereen vrij om erover (en erop) te speculeren.

Voor zover ik het kan inschatten - ik lees en leer de laatste tijd veel over crypto’s, tot de techniek me echt te complex wordt - is de achterliggende blockchain-technologie sowieso een blijvertje. Decentraal bewaarde en toch goed beveiligde data is een oplossing voor veel veiligheidsproblemen en een prachtig startpunt voor allerlei nieuwe businessmodellen. Blockchain wordt niet voor niets in snel tempo omarmd door grote bedrijven.

Maar iedereen kan een blockchain beginnen en dus kan ook iedereen een digitale valuta beginnen. Dat gebeurt nu dus ook; volgens sommige schattingen zijn er nu ruim 800 ‘altcoins’ in omloop, variërend van gimmick-coins voor een klein groepje nerds tot serieuze concurrenten voor bitcoin (dat met meer dan 70 miljard dollar market cap nu nog ruim de grootste is).

Schandalen, ruzies en afsplitsingen

Dat maakt de wereld er, zelfs voor bitcoin-believers, niet makkelijker op. Want als cryptovaluta’s al de toekomst hebben, welke zijn dan de winnaars? Allemaal? Dat lijkt me sterk. Maar of het er één, of drie, of tien of 200 gaan zijn: wie het weet mag het zeggen.

Fascinerend is het in ieder geval wel. Ik snap weinig van de cynici die al bij voorbaat overtuigd zijn dat we met een opgeblazen fenomeen te maken waar niets van terecht gaat komen. Ik kijk er liever naar zoals Josh Brown, alias The Reformed Broker het laatst omschreef. Hij is - net als veel andere klassiek geschoolde beleggers - sceptisch, maar, zo zegt hij:

“Anytime something just refuses to die, you probably have to pay attention to it. Bitcoin, if it were complete and utter nonsense, probably should have died already.”

Oké, ‘het bestaat nog steeds’ is niet het sterkste argument dat je als voorstander kunt maken, maar zo is de situatie nu wel. Ondanks hacking-schandalen, koersexplosies en -implosies, waarschuwingen door toezichthouders, interne ruzies en afsplitsingen blijven bitcoin en de andere grote crypto’s groeien. Dat zegt iets over de kracht van de beweging.

Cola en popcorn

Misschien krijgen de sceptici alsnog gelijk en blijkt het de moeder aller bubbels; dat zou ergens jammer zijn, want de vernuftige technologie achter cryptocurrency verdient een beter lot dan te worden bijgeschreven in hetzelfde rijtje waar ook subprime-leningen en tulpenbollen in staan.

Maar zeker na de koersstijgingen van de laatste paar jaar mag je die mogelijkheid niet zomaar negeren. Het is de reden waarom ik geen grote bedragen in crypto's steek; ik heb ze voor de ervaring, niet voor de winst. Mijn langetermijnportefeuille bestaat gewoon uit brave aandelen, fondsen en ETF's. 

Tegelijkertijd maken we op dit moment live mee hoe met slimme nieuwe technologie een serieuze poging wordt ondernomen om het bestaande monetaire stelsel te ontwrichten. Geen idee of dat gaat lukken - de tegenwerking vanuit de gevestigde instituties zal groot zijn (en soms ook gerechtvaardigd) - maar ik ga er de komende tijd in ieder geval geboeid naar zitten kijken. Met cola, popcorn en, toch maar wel, een handjevol bitcoins.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1
  2. 09 apr AEX opent lager en houdt vooral de adem in voor wat er later gaat komen 2
  3. 05 apr "Dit is waarom ING en ABN Amro het beter doen dan de markt" 10

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links