Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Banco Bilbao best

Banco Santander Central Hispano (BSCH) en Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) zijn de twee grootste banken in Spanje, die al jarenlang in een nek-aan-nek race liggen (zie: Banco Sapperdeflap). De twee zijn wat grootte betreft, zonder meer aan elkaar gewaagd.

Het hangt telkens van de laatste acquisitie af, wie zich nummer één in Spanje en Zuid-Amerika mag noemen. Momenteel is dat BSCH. Beide banken zijn de eindproducten van een reeks fusies in eigen land en Zuid-Amerika.

De groei van BBVA kwam in 1986 een stroomversnelling terecht door het samengaan van de twee Baskische banken Banco Bilbao en Banco de Vizcaya, gevolgd door de overname van Agentaria in 1999.

Latijns-Amerikaanse expansie
Kleinere overnames in vooral Zuid-Amerika vulden deze grote transacties aan. Een flinke stap was de verwerving van de Mexicaanse Grupo Financiere Bancomer in 1999. Hiermee werd BBVA in één klap de grootste speler in Mexico en overvleugelde BSCH als belangrijkste speler in Latijns-Amerika.

Lang duurde dit niet, want in hetzelfde jaar kocht BSCH voor 3,6 miljard dollar Banespa, de zevende bank van Brazilië. Beleggers reageerden vanaf 1995 positief op deze expansie, zowel in Spanje als daarbuiten. De twee Spaanse banken verwierven daardoor een toppositie in de Europese bankensector.

Nog steeds liggen ze goed bij beleggers, wat tot uitdrukking komt in hoge beurswaarderingen. BSCH is nu na BNP Paribas met 28 miljard euro de hoogst gewaardeerde bank in de eurozone. BBVA kent op de huidige koers van 7,79 euro een waardering van bijna 25 miljard euro en laat daarmee Deutsche Bank achter zich, dat 24 miljard euro waard is.

Crisis
Niettemin kwamen ook de koersen van de Spaanse banken in de afgelopen anderhalf jaar onder vuur te liggen. De belangrijkste factor die in hun nadeel werkte, is de in Argentinië begonnen financiële crisis die zich steeds verder uitbreidde naar andere landen in Zuid-Amerika. BBVA lijkt daar meer onder gebukt te gaan dan BSCH.

Wat balanstotaal betreft, is BBVA met 280 miljard euro momenteel iets kleiner dan BSCH, die vorig jaar 325 miljard euro aan activa op de balans telde. Als gevolg van de waardedaling van de Latijns-Amerikaanse valuta en de afstoting van haar Braziliaanse dochter (BBV Banco) daalde vorig jaar het balanstotaal met 9,6%.

Het relatieve belang hierin van Latijns-Amerika daalde daardoor van 36% tot 30%. Hiervan bevindt zich bijna driekwart in redelijk stabiele Latijns-Amerikaanse landen, zoals Mexico, Chili en Puerto Rico. Probleemlanden, waaronder Argentinië, Uruguay en Venezuela, nemen nu nog slechts 7% van de activa voor hun rekening.

Accentverschillen
De afboekingen en herschikkingen hebben er in geresulteerd dat Latijns-Amerika nu voor BBVA minder belangrijk is dan voor BSCH, dat bijna de helft van haar activiteiten in Latijns-Amerika heeft. Er zijn ook belangrijke accentverschillen tussen beide banken wat betreft hun presentie op dit contintent.

BSCH is groot in Brazilië, waar vorig jaar een behoorlijk deel van het operationeel resultaat van zo'n 650 miljoen euro werd behaald. BBVA is daarentegen met een aandeel van 25% de onbetwiste marktleider in Mexico, dat tot nog toe goed overeind is gebleven in de Latijns-Amerikaanse financiële crises.

De bescheiden positie van BBVA in Brazilië was de reden dat deze bank begin dit jaar haar Braziliaanse dochter BBV Banco voor 760 miljoen euro overdeed aan Banco Bradesco. De terugtrekking uit de overbanked markt in Brazilië is waarschijnlijk een rationeel juiste beslissing geweest.

Deuk
Voor beleggers was dit alleen aanleiding de buitenlandse expansiestrategie van BBVA met andere ogen te bezien. Er bestaat twijfel over haar positie in Latijns-Amerika. Daardoor oordeelt de markt nu gunstiger over BSCH. De tegenvallende resultaten van BBVA in 2002 zorgde mede voor de verschuiving in het beleggingsoordeel.

Door bijzondere voorzieningen, met name met betrekking tot Argentinië, moest zij een daling van de nettowinst met 27% melden, terwijl de winstdaling bij BSCH beperkt bleef tot minder dan 10%. Daarmee is in absolute zin het winstniveau van BBVA 27% onder dat van haar concurrent komen te liggen.

Op het niveau van de totale baten verdiende BBVA 13% minder dan BSCH en de combinatie van die twee gegevens zegt iets over de deuk in de winstgevendheid, die BBVA vorig jaar opliep. De relatieve teruggang in de winstgevendheid komt ook tot uitdrukking in dat het personeelsbestand van 93.000 mensen slechts 10% kleiner is dan dat van BSCH.

Lage personeelskosten
Wat opvalt, is dat de gemiddelde personeelskosten bij BBVA (40.000 euro) nóg lager liggen dan het al relatief lage niveau (43.000 euro) van BSCH. Dit wijkt sterk af van de 68.000 euro die ABN Amro, of de 73.000 euro die BNP Paribas gemiddeld aan personeelskosten uitgeven, om maar niet te spreken van de 146.000 euro die Deutsche Bank per medewerker kwijt is.

De twee Spaanse banken scoren beide hoog op het gebied van efficiency, wat tot uitdrukking komt in de laagste lasten/baten (efficiency) ratio's. Let wel, we praten over de gewone bedrijfslasten en hieronder vallen niet de hoge verliezen, die de twee banken momenteel noodgedwongen op hun oninbare leningen moeten nemen.

De moeilijke tijden die BBVA doormaakt, komen duidelijk tot uitdrukking in de 2,2 miljard euro (1,743 miljard euro regulier en 455 miljoen euro bijzonder) aan voorzieningen, die ze in 2002 moesten treffen. Het precieze karakter van de 455 miljoen euro aan bijzondere voorzieningen blijft vaag.

Affaires
Hoe dan ook, de verslaggeving van BBVA blinkt niet uit in helderheid. BSCH scoort in dat opzicht naar ons oordeel aanmerkelijk beter. Het pleit evenmin voor haar imago dat BBVA twee jaar geleden slecht in het nieuws kwam, toen aan het licht kwam dat ze zich schuldig had gemaakt aan het betalen van smeergeld en het verrichten van witwaspraktijken.

Naar aanleiding hiervan moesten enkele bestuurders het veld ruimen, waaronder de van Bank Bilbao afkomstige bestuursvoorzitter. Op dit moment heeft Francisco Gonzalez het roer in handen. Hij verdient veel respect en lijkt van onbesproken gedrag te zijn. Veel is er hem aan gelegen de bank transparanter en de rapportage inzichtelijker te maken.

Dat kan in de komende jaren als een voordeel uitpakken, maar dat is nu in ons eindoordeel nog niet zwaarwegend. Vooralsnog luidt de voorlopige conclusie, dat BBVA in Latijns-Amerika kwetsbaarder is gebleken dan haar rivaal BSCH. Dit continent biedt kansen, maar we zijn terughoudend over de verdere ontwikkeling in Latijns-Amerika.

Ontkennend
Deze conclusie kan nu in versterkte mate ook worden getrokken voor BBVA. Als de Europese integratie doorzet en onder meer resulteert in meer grensoverschrijdend verkeer van financiële diensten, dan weegt het concurrentievoordeel van Spaanse banken geleidelijk aan zwaarder in het beleggingsoordeel.

Het blijft daarom de moeite waard de twee banken te blijven volgen, al moet de vraag die we bij de aanvang stelden - bieden ze op korte termijn een beter beleggingsperspectief dan ABN Amro? - nu nog ontkennend worden beantwoord.


Fundamentele analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

Technische Analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Gökhan Erem & Geert Jan Nikken

Forum
Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare