Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grondstoffen

  1. Premium

    Lithium als goudmijn

    AMG en Albemarle delven beide lithium – het gewilde metaal dat nodig is voor de batterijen van EV’s. Maar bij Albemarle komt het gros van de omzet en winst daarvandaan en bij AMG slechts een beperkt deel. Zo zijn er meer verschillen.

  2. Grondstoffen: terugblik 2023

    Technisch gingen de belangrijkste grondstoffen dit jaar alle kanten op, maar per saldo licht neerwaarts: een signaal dat de inflatoire druk afneemt.

  3. Premium

    Hier zijn wel spannende koersbewegingen te vinden

    De meeste aandelenmarkten kabbelen richting het jaareinde, maar elders op de financiële markten is sprake van forse prijsbewegingen.

    Waar de meeste aandelenmarkten in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen, is er elders op de financiële markten flink wat actie te bespeuren. Vooral de grondstoffenmarkten springen in het oog.

  4. Premium

    Barrick Gold mist een vleugje fantasie

    De tweedekwartaalcijfers van Barrick Gold waren aan de lichte kant als gevolg van een tegenvallende goudproductie en de impact van inflatie.

    Barrick Gold wist de handen van beleggers niet op elkaar te krijgen met zijn tweedekwartaalcijfers. De Amerikaanse goudproducent weet onvoldoende te profiteren van de toch flink hogere goudprijs.

  5. Olieprijs kruipt tegen de weerstand aan

    De olieprijs begint technisch te draaien nu de dalende trend is gebroken. Cruciale weerstandsbarrières komen onder druk te staan.

  6. Geen explosie graanprijzen

    Voedselprijzen, waaronder die van graan, reageren technisch bescheiden op het eenzijdig stopzetten van de graandeal door Rusland.

  7. Olieprijs is hard opgeveerd

    Technisch is de olieprijs flink hersteld, maar de dalende trend is nog niet verlaten. De markt zit gevangen tussen steun en weerstand.

  8. Halfjaar-update edelmetalen en koper

    Goud, zilver, platina, palladium en koper kennen elk hun eigen gevolgen van economie en rente.

  9. Olieprijzen stabiliseren wat

    Technisch lijkt de olieprijs te stabiliseren nu OPEC de olieproductie wil verlagen. Lagere toppen suggereren echter nog steeds verkoopdruk.

  10. Inflatiedaling in laatste fase

    Technisch wijzen lagere grondstofprijzen op een verdere daling van de inflatie. Maar met cruciale steun in zicht komt de Inflatiedaling in de laatste fase.

  11. Premium

    Barrick Gold wil leidende rol in sectorconsolidatie

    Newmont neemt voor een kleine $20 miljard branchegenoot Newcrest over. Concurrent Barrick Gold aast inmiddels ook op overnames.

    Er heerst niet alleen in de farmasector overnamekoorts, ook de goudmijnsector is stevig wakker geschud nu Newmont na een flinke strijd alsnog Newcrest inlijft voor het lieve sommetje van zo'n $19,5 miljard.

    De bal ligt nu bij Barrick Gold dat tot op heden de focus vooral legde op het zelf opsporen van nieuwe goudprojecten.

  12. Olieprijs blijft binnen downtrend

    De olieprijzen zijn in de afgelopen weken teruggeworpen door de neerwaartse trends. Technisch blijft de markt negatief.

  13. Premium

    Uitgedoofd uranium

    Er zijn betere manieren om een eventuele uraniumrenaissance te bespelen dan via de uraniumprijs.

    De prijs van uranium is sinds half 2021 weer aan het stijgen en de vraag is groter dan het aanbod. In het verleden zijn er spectaculaire bewegingen geweest in grondstoffen en aanverwante aandelen: de bull run in uranium bijvoorbeeld, waarbij de prijs in de periode 2005-2007 steeg van $20 naar $136 per pond (+580%). Sommige speculanten verwachten dat de geschiedenis zich kan gaan herhalen, nu landen happiger lijken te worden op kernenergie. Hoe reëel is dat?

  14. Grondstoffen dalen, met name voedselprijzen

    Grondstoffen tenderen technisch nog steeds neerwaarts. Ook voedselprijzen, waaronder graan, dalen flink.

  15. Premium

    Goed nieuws voor de bulls

    Wall Street beklimt dit jaar daadwerkelijk een 'wall of worry', de sombere headlines dit jaar in aanmerking genomen.

    Het herstel van Wall Street in 2023 wekt enige verbazing, in ogenschouw nemend dat er sprake was van een bankenechec, aanhoudende recessievrees en een verwachte winstdaling voor de S&P 500 in de eerste jaarhelft van 2023.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links