Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eén Europa

De afgelopen week werd bekend dat de Nederlandse banenmotor ernstig hapert en dat ondanks dat het kabinet riep dat ze een banenmotor zijn. En nog begrijpen ze niet dat het komt vanuit de huizenmarkt en de bezuinigen. De huizenmarkt is door de politiek kapot gemaakt met alle discussies over aftrek en met al de leenregeltjes voor banken.

En nu ze al die zaken hebben doorgevoerd, willen ze maar niet begrijpen waarom de mensen minder geld uitgeven. Maar als de woning bijna 80% van ons vermogen uitmaakt dan zouden ze dit toch wel kunnen begrijpen.

En dan is er nog de bezuinigingsdiscussie. Er is gekozen voor bezuinigingen, ze wilden het begrotingstekort beperken en dat is prima... als je een langetermijndoel hebt.

Maar deze strategie is helemaal niks als de rest van de financiële wereld alleen op korte termijn denkt en allemaal roepen : " More is better" En hoewel schuld iets negatiefs is, schijnt more debt ook beter te zijn. Japan is daar een voorbeeld van. 

Japan trekt zich niets aan van candlesticks of andere zaken. De koers gaat door liquideit in de markt pompen gewoon omhoog.

Gauw maar naar de AEX. Zowel de Twindicator als de EB-indicator staan nog op een verkoopsignaal.

Ook de Duitse DAX staat nog steeds op een verkoopsignaal.

En als iemand nog twijfelt aan de saamhorigheid in Europa... ook de Eurostoxx 50 staat nog op een verkoopsignaal. Natuurlijk kunnen er op korte termijn herstelbewegingen zijn maar voorlopig zijn dat mooie momenten om bescherming te kopen. Of aandelenpercentages te verlagen in de portefeuille.

Nu heeft zelfs de Dow Jones in de Verenigde Staten een verkoopsignaal gegeven. Het lijkt er dus technisch op dat we even geen records meer najagen en de markt even naar een correctiefase gaat.

Ook de Nasdaq staat op short.

En ook aan de andere kant van de grote plas is er dus eenheid, want ook de S&P 500 heeft een verkoopsignaal gegeven en de positie zou dus short moeten zijn als u een volger bent van de Twindicator. Ook andere oude beren zoals Jim zijn negatief. 

Nog even leuk om te zien is een plaatje van Ivan Snurer, waarin de S&P 500 inflatie gecorrigeerd is. We zien dat we al langer een record hebben aangeraakt. Het is maar hoe je rekent (met of zonder dividend en met of zonder inflatie).

Dit maakt een kleine stap naar goud. Maar voor ik die stap maak, werd ik door Koen Hoefgeest gewezen op een excentrieke situatie in de Duitse obligatiemarkt. Hoewel ik er zelf nog niet helemaal uit ben hoe het zit deel ik de plaatjes toch maar met u. Ik hoop dat u het wel kunt verklaren.

Het zijn prints uit Bloomberg van de German breakeven rates. De vijfjarige rate staat op 1,34. Dit is niet zo spannend.

Maar wat wel spannend is dat de tweejarige rate op -6,81% (dus bijna -7%) staat. Ook leuk om te lezen is een studie uit 2009 over dit onderwerp. 

Wie zich vandaag echt verveelt kan ook deze studie uit 2007 erbij lezen. 

Allemaal mooi uit Bloomberg. Ook deze mooie grafiek van de afgelopen jaren om een idee te krijgen of de -7% normaal is. Nu kan ik u vertellen dat het niet normaal is! Deflatie en geen inflatie, als je het mij vraagt. Nogmaals, wellicht kan iemand uit de bondmarkt me uitleggen waarom deze situatie is zoals hij is.

Nu snel naar goud. De inflatieangst neemt af of beter er is mogelijk deflatie en hoewel Cyprus gewoon moet verkopen krijgen de hedgefunds weer de schuld van de daling. Gek vond ik dat na de aanslagen in Boston er geen vlucht in goud was.

Op lange termijn is de trend helemaal kapot. Iedereen die ooit geroepen heeft: the trend is your friend. Weet dat goud dus geen vriend meer is.

Oke korte termijn zouden we best een hestelbeweging kunnen krijgen bijvoorbeeld naar de horizontale steunlijn op 1550 dollar maar moet je dit spel willen spelen?

De beweging in zilver is identiek alleen de niveaus zijn anders. Maar hier is het antwoord op de vraag hetzelfde.

Nu is goud niet de enige commodity dat een verkoopsignaal gegeven heeft; ook olie heeft een verkoop gegeven.

Dit heeft weer grote effecten op de olieaandelen en dus op de indices. Immers veel aandelen in de commoditysfeer zijn zware jongen in de index.

Als ik dan ook naar een commodities index kijk, dan zie ik een duidelijk verkoopsignaal.

Op langere termijn, ziet u dat als het echt omlaag gaat ons nog heel wat te wachten staat. Ik heb de neiging om een grote hoofd-schouders te zien in de lange grafiek als het er een uit het boekje is of wordt dan kan de koers van 800 naar 300 duiken.

Hoe zit het met Australië en andere commoditylanden? We moeten als de commodities daadwerkelijk verder omlaag gaan, ook naar commodity gerelateerde indices kijken. Australië is als u het mij vraagt een land met  vastgoed- en andere bubbels. Als we daar een krimp gaan zien kan het hard gaan.

Ik heb zelf nog een redelijk grote positie in het SuperFund en hoewel de topman optreed in film Wall Street, doen ze het goed in de commoditybeweging.

En de VIX doet nog niks. Ik denk dat we pas aan het begin van de beweging staan, we hebben nog steeds geen echte volatility in de markt. 

Tot slot: humor als bescherming tegen bizarre zaken. De verdachte van de Boston bomaanslag hebben ze naar het Beth Israël Deaconess Medical Center gebracht als hij bijkomt vertellen ze zonder te liegen dat hij in het Israël ligt.

Nog even een wijze les tot besluit over de markt: Markets Can Stay Irrational Longer Than Investors Can Stay Solvent (John Maynard Keynes)


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 april 2013 11:04
    "Maar als de woning bijna 80% van ons vermogen uitmaakt dan zouden ze dit toch wel kunnen begrijpen."

    Je slaat de spijker op z´n kop. De ECB kwam niet zo lang geleden met een rapport over Europa´s rijksten. Gebaseerd op de (met lucht opgeblazen) huizenprijzen van 2010 bleek dat die rijksten in "Zuid-Europa" woonden.

    Na het "unieke" Cyprus-verhaal zijn miljarden uit Zuid-Europa weggevlucht. Om dit te voorkomen gaat Duitsland nu hameren op het belasten (lees: onteigenen) van onroerend goed, want onroerend goed kan niet zo snel een land uit vluchten en spaargeld wel.

    Dus als 80% van ons Nederlands vermogen uit huizen bestaat, staat de Duitse fiscus al klaar om het te onteigenen.

    Europa (=Duitsland) is werkelijk doorgedraaid. Enige hoop is dat de Duitse politici beseffen dat ook Mallorca in het zuiden ligt, en dat daar onroerend goed zwaar belasten dus ook hun eigen portemonnee treft.
  2. [verwijderd] 22 april 2013 13:48
    Chapeau Cees; jij blijft Frank èn ons, vrijwel per definitie, glansrijk inspireren!

    Orde in chaos elke scheppen, dat doen wij immers vanuit ons gedegen inzicht, humor èn geduld. Waarom zou Europa op enig moment niet kunnen wat in Japan en Amerika reeds met succes is beproefd...?!

    'Humor en geduld zijn de kamelen waarmee je door elke woestijn kunt trekken...' (Bron - Phil Bosmans)

    Zie over deze visioniar desgewenst onze column d.d. 17 dec 2012: 'Zijn wij blind?'

    www.commercieelexcelleren.com/columns...

    Die heldere blik van Dijsselbloem op 'Marktconforme Eufemismen' mag beleggers evenmin zijn ontgaan...

    www.commercieelexcelleren.com/columns...
  3. [verwijderd] 22 april 2013 15:24
    quote:

    handyman6 schreef op 22 april 2013 14:40:

    "We staan pas aan het begin van de Beweging"...hmmm:omhoog(inflatie!) of omlaag(deflatie!),that's the question,indeed....
    H6
    Rob Koenders

    AMSTERDAM -
    De G20 heeft afgelopen weekend in Washington de nieuwe ongekend agressieve monetaire beleidspolitiek van Japan om economische groei aan te jagen goedgekeurd. Apart en zeer risicovol want de schuld van Japan noteert nu al 230% van het bbp. Absurd. De G20 omarmt de spreuk 'what ever it takes', zonder aan alle risico’s te denken.


    De G20 keurt dus een agressieve beleidspolitiek goed die in de jaren dertig van de vorige eeuw mede de oorzaak was van de Grote Depressie
  4. [verwijderd] 22 april 2013 16:52
    De Grote Depressie van deze eeuw wordt veroorzaakt door doorgeslagen bezuinigingsdrift. Eerst verhoogt de overheid de kapitaaleisen aan banken, vervolgens moeten overheden miljarden publiek geld (van banken) lenen om banken te herkapitaliseren omdat geen enkele aan de nieuw gestelde eisen voldoet. Zo steekt het toch in elkaar?
  5. MrGlass 22 april 2013 16:53
    Ben ik dan de enige die het juist goed vind wat er in Japan gebeurt?
    Al 20 jaar haalt de centrale bank zijn eigen doelstellingen van 2% inflatie niet. Omdat geld meer waard word en goederen minder zijn bedrijven en consumenten in Japan alleen nog maar bezig met het afbetalen van hun schulden. En niet meer met investeren.

    Ik vind het een goede zet van Karudo: instanties die al 20 jaar hun target niet halen moeten op de vingers getikt worden en in actie geschopt worden.

    Maar ja, de macht van het geld hè. De obligatie houders zijn blijkbaar heel erg machtig daar. Die hebben al veel te lang feest.

    @berthus, de grote depressie werd toch veroorzaakt omdat we vast zaten aan een inflexibele goudstandaard? (O jee, Euromunt, wat doet u nu?)
  6. forum rang 7 handyman6 22 april 2013 17:04
    quote:

    MrGlass schreef op 22 april 2013 16:53:

    Ben ik dan de enige die het juist goed vind wat er in Japan gebeurt?
    Al 20 jaar haalt de centrale bank zijn eigen doelstellingen van 2% inflatie niet. Omdat geld meer waard word en goederen minder zijn bedrijven en consumenten in Japan alleen nog maar bezig met het afbetalen van hun schulden. En niet meer met investeren.

    Ik vind het een goede zet van Karudo: instanties die al 20 jaar hun target niet halen moeten op de vingers getikt worden en in actie geschopt worden.

    Maar ja, de macht van het geld hè. De obligatie houders zijn blijkbaar heel erg machtig daar. Die hebben al veel te lang feest.

    @berthus, de grote depressie werd toch veroorzaakt omdat we vast zaten aan een inflexibele goudstandaard? (O jee, Euromunt, wat doet u nu?)
    Glashelder ;-)...zolang het geen inflatie oplevert ,kun je drukken wat je wilt...H6
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links