Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bankenstraf

Vorige week werden de banken, idealbetalingen en de internetvaluta Bitcoin aangevallen door hackers. Dit geeft de banken nog minder vertrouwen dan ze al hadden. Ik vraagt me af wie voordelen hiervan heeft en wie ontwikkeld genoeg is om dit soort acties te kunnen doen.

Na de problemen op Cyprus is dit weer een reden om wat meer cash thuis te houden voor als het allemaal niet meer werkt. Alle vermogensbeheerders en tussenpersonen werden door de overheid aangevallen doordat ze definitief de kickbackregels afschaffen.

Nu ben ik als goedkoopste broker niet voor hoge kosten en ook ben ik al tien jaar  voor transparantie in mijn bedrijfstak, maar ik ben van mening dat een klant zelf moet kiezen of hij uurtje-factuurtje of met een kickback wil werken. Nu dringt de overheid een manier op door de andere varianten te verbieden.

Uiteindelijk zijn dit soort maatregelen in het voordeel van de grootbanken; zij krijgen de marges gewoon binnen terwijl de kleinere partijen die zaken uitbesteden het niet meer krijgen. Dat transparantie ook te ver kan gaan bewees de leverancier van sport- en yogakleding. Zij haalde kleding terug uit de winkels.

Een knal
Nog even over Bitcoin. Dit bedrijf werd dus ook aangevallen, de internetvaluta was na de Cyprusproblemen omhoog geschoten in waarde. Voor u erin stapt is het leuk dit filmpje te bekijken.

ING had naast de aanval ook nog een ander probleem waardoor veel mensen een verkeerd saldo hadden. Sommigen waren er blij mee anderen konden ineens niet meer pinnen. Als dit eenmalig blijft is er geen probleem voor de koers.

Pas als dit vaker voorkomt zullen er mensen weg gaan en gaat het geld kosten. Los van dit soort problemen hadden de banken al een knal gekregen van Jeroen Dijsselbloem en hebben we voorlopig geen koopsignaal.

Bank Santander heeft wel een mooi dividendrendement maar ook dit aandeel heeft in de Twindicator nog geen koopsignaal.

Dat niet alleen de Spaanse, Portugese of Italiaanse banken verkoopsignalen hebben gegeven, blijkt wel uit bijvoorbeeld Deutsche Bank, dat voorlopig geen koop is. Zoals ik al weken geleden zei: blijf even van deze aandelen af.

Geld uitlenen kost geld
Ik was een paar jaar gelden in Amerika en verbaasde me over de hoeveelheid reclame op televisie voor autoleningen. Ik dacht dat ze door hun ervaringen in 2008 wel voorzichtiger zouden worden.

Maar de overheid wil graag dat iedereen een auto heeft en helemaal toen zij General Motors bezaten wilden ze zo veel mogelijk auto’s verkopen. De automobielsector is heel belangrijk in de Amerikaanse economie.

Maar wat blijkt de subprime-problemen zijn weer terug, maar dan in de autosector. In Amerika is er dus een nieuwe subprime-crisis aan het ontstaan met autoleningen. Als iets als een huis al minder waard wordt dan weet je dat ook iets als een auto minder waard kan worden.

Bij een huis kunnen leningsverstrekers nog het geluk hebben dat het huis meer waard wordt zeker als je even geduld heb en inflatie zijn werk laat doen maar dat effect telt nauwelijks in de autobranche. Ik heb nog nooit in mijn leven een auto duurder verkocht dan ik hem aangekocht had.

Wanneer dit echt effect gaat hebben is moeilijk in te schatten, berichten of problemen rond de huizenmarkt waren er ook al in 2007 maar het duurde bijna een jaar...

Voorzichtig
Samsung heeft de rol van Apple overgenomen als marktleider in de smartphonemarkt. Maar op de top van al het goede nieuws, heb ik net als ik in Apple had, een verkoopsignaal in Samsung en dus zou ik voorzicht zijn met het aandeel. Wellicht is de mogelijke escalatie in Korea ook van groot belang.

Apple is even met de markt meegezakt en heeft in de Twindicator een verkoopsignaal gegeven maar toch blijf ik long in dit aandeel. Voorlopig zie ik het in het licht van het uitbodemingsproces. Ze moeten wel op de huidige niveaus steun krijgen anders gooi ik de handdoek in de ring.

Tegenover de long in Apple heb ik een short in Google en inderdaad ging Google harder onderuit dan Apple. Maar het ziet ernaar uit dat ik tijdelijk even winst moet pakken in mijn short want we hadden een hammer (hamerpatroon) in de candles.

Hamers geven normaal een draai van de trend weer. Hoewel het waarschijnlijk een tijdelijke draai is kan het geen kwaad even winst te pakken in mijn turbo short.

Hoewel Intel ook verder doorzakt dan ze theoretisch mogen van de grafiek is het voor mij nog een koop. Als u dan toch short wil gaan dan zou ik gaan voor ASML short en Intel long.

Nu is ASML al langer een sell maar het kan niet zo zijn dat de steun in ASML nu ineens houd terwijl het gerelateerde Intel dat al spot goedkoop is nog goedkoper wordt.

New energy geef ik op
Hoewel meer en meer mensen in mijn omgeving zonnecellen op hun dak nemen en ik er zelf ook over denk om minder afhankelijk te worden van mijn energiebedrijf, zien we toch zeker met schaliegas erbij nog steeds drama’s in de bedrijven die in de alternatieve energy-business zitten.

Ik had sinds de ramp in Japan een positie in deze sector maar voor mij als belegger was het een groot drama. Ik heb spijt als haren op mijn hoofd (en zelfs meer dan dat ) dat ik steeds mijn Twindicator negeerde.

Nu heb ik een verkoopsignaal en ik besluit hem deze keer niet te negeren en de positie te sluiten. We hebben een leuk herstel meegemaakt en ik ga nu gauw op zoek naar het volgende idee.

SBM Offshore is zo’n idee, ik zit long en door de claimemissie is de koers iets lager. Maar ik heb meer aandelen en ik ga mijn claims uitoefenen. Nu maar hopen dat de steun in de grafiek houdt.

Imtech is ook een aandeel dat het allemaal een beetje te spannend maakt. Ik heb de vinger aan de pols om niet nog meer geld te verliezen in dit aandeel.

Ik sluit af met Boursorama, Een mediabedrijf dat jaren gelden de brokerbusiness in ging en een van de grootste brokers van Frankrijk werd. Ik heb een verkoopsignaal in de Twindicator maar zou zelf pas onder de 6 euro verkopen. Dus leuk om in de gaten te houden.

Tot slot nog even terug naar de Parijse metro, vorige week noemde ik Bouygues (vraag me niet hoe je het uitspreekt) een bouwbedrijf dat ook in telecom actief is. Ik had toen geen grafiek en vind het aandeel koopwaardig rond de niveaus uit 2003, maar ook hier op de wacht voor kapers (en hackers) op de kust.

Kortom, een hoop leuke dingen om in de gaten te houden.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 april 2013 10:27
    quote:

    vinno777 schreef op 8 april 2013 09:57:

    Hallo Cees,

    Wat is nou precies die twindicator? We hebben het een week of 2 geleden ook gevraagd, maar (nog) niets over gehoord. (of heb ik het gemist?)
    Volgens mij gemaakt door Cees Smit en zijn voormalige schrijfpartner voor IEX, vroeger bekend onder de naam 'Trading Twins'. Deze naam zie ik niet meer voorbij komen, maar gezien de naam van de indicator zal hij daar waarschijnlijk zijn oorsprong kennen.
  2. [verwijderd] 8 april 2013 10:40
    Wat betreft bankensector en IT: denk maar aan de TomTom's die op enig moment een verkeerde route afgeven waarop je niet gerekend hebt. Technische sector is overgewaardeerd. het is al heel lang bekend dat sommige zaken met oude technieken sneller op te lossen is dan met de allernieuwste technieken en toch moet men het duurste en het snelste hebben terwijl snelheid niets zegt over kwaliteit. Dus dump Apple, Samsung en leer je gezonde verstand te gebruiken en aan te scherpen.
  3. Timorp 8 april 2013 11:56
    Het filmpje zegt dat Iran er zomaar achter zou kunnen zitten.. Zonder enig bewijs uiteraard maar dat geeft wel mooi aanleiding om daar even een oorlog te beginnen voor de Amerikanen..

    Vrije pers, zou dat überhaupt bestaan in Amerika of krijgen alle tv-zenders gewoon te horen welk land ze zwart moeten maken?
  4. A_A 8 april 2013 13:49
    Heb nu nav een groot aantal columns een proefporto aangemaakt waar Cees zijn twindicator gebruikt voor richting. ik ben der niet echt positief over, zoals meeste indicators lijkt de twindicator toch wel erg lagging te zijn en is het wijselijk om de twindicator op een langer timeframe te gebruiken dan de plaatjes.

    ik hoop dat de twindicator succesvoller is voor cees dan voor mijn proefporto.
  5. [verwijderd] 8 april 2013 23:13
    quote:

    howlowdowego schreef op 8 april 2013 10:27:

    [...]

    Volgens mij gemaakt door Cees Smit en zijn voormalige schrijfpartner voor IEX, vroeger bekend onder de naam 'Trading Twins'. Deze naam zie ik niet meer voorbij komen, maar gezien de naam van de indicator zal hij daar waarschijnlijk zijn oorsprong kennen.
    Oke, dank je voor je antwoord. Maar ik weet nog steeds niet hoe deze precies werkt, of waar het op is gebaseerd (technisch dan)

    ;-)
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links