Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Noodzakelijk turnaround Brazilië

Fondsbeheerder Chris van Winsum van het FundShare Braziliaans Obligatie Fonds - dat belegt in Braziliaanse obligaties met een hoge kredietwaardigheid - geeft een update over de stand van zaken in Brazilië. En welke posities overweegt ze voor haar fonds?


 

Het Braziliaanse succesverhaal van de afgelopen jaren wordt gedreven door een combinatie van hoge energieprijzen en een opkomende middenklasse die toegang heeft tot kredieten.

Als schaduwzijde van deze hoge consumptie is de capaciteit van snelwegen, havens, luchthavens, et cetera onder druk komen te staan en ontstaat er inflatiedruk door met name de hoge kosten van logistiek.

Daarom zet de regering Rousseff nu in op verandering van consumentgerichte groei naar de infrastructuurgerichte groei. Dit is hoog nodig, omdat Brazilië decennialang de infrastructuur verwaarloosde en uitgaven slechts 2% van het bruto binnenlands product bedroegen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld China, waar dit bedrag meer dan 5% bedraagt).

De reden hiervoor waren met name de verschillende financiële crises in de jaren tachtig en negentig. Het World Economic Forum stelt dan ook dat de kwaliteit van de Braziliaanse infrastructuur beneden gemiddeld is en rangschikt Brazilie op de 104e plek van 142 landen die meededen, achter:

  • China (69)
  • India (86)
  • Rusland (100)

In Brazilie is bijvoorbeeld nog maar 6% van de wegen verhard...

Grote stap
Er is dus nog een grote stap nodig en dat beseft de huidige regering inmiddels ook. Onlangs is er dan ook een stimuluspakket met investeringen ter waarde van 955 biljoen reaal (400 miljard euro ) in het parlement aangenomen dat ervoor moet zorgen dat Braziliëe deze infra-bottleneck aanpakt.

Dit is noodzakelijk voor verdere economische groei op de lange termijn, maar met het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 in het verschiet is er ook op korte termijn nog veel te doen.

Bij infrastructuur moet u denken aan bijvoorbeeld de nieuwe hogesnelheidslijn tussen Rio en Sao Paolo. Verder bestaat dit pakket uit:

  • concessierechten voor electriciteitscentrales
  • belastingmaatregelen voor buitenlandse investeerders (onder andere in de vorm van in BRL genoteerde infra bonds*)
  • lagere rentes op kredieten bij de BNDES (Brazilian Development Bank) voor het Braziliaanse bedrijfsleven

Traag en onduidelijk
Risico's liggen in de (tijdige) executie van de plannen. Brazilië staat bekend om zijn trage en onduidelijke processen ten opzichte van vergunningen en de daarmee samenhangende bureaucratie.

Maar als het Brazilië lukt de infrastructuur de noodzakelijke boost te geven, heeft dit substantiële positieve effecten voor de lange termijn. Uit een studie van de zakenbank Goldman Sachs komt naar voren dat, als Brazilië deze plannen waarmaakt, de capaciteit aanhaakt bij de andere succesverhalen in de opkomende markten, zoals Zuid Korea.

Dit heeft een positief effect op de additionele bbp-groei van 4 tot 5,5%. Ook zal dit de inkomensongelijkheid reduceren met zo'n 15%. Dus willen de eventuele medailles op de Olympische Spelen van blijvende waarde zijn, dan moeten de huidige leiders ervoor zorgen dat de fundamenten nu gelegd worden.

*Dit zou een beleggingsvorm van het fonds kunnen zijn.


Chris van Winsum is fondsmanager van het FundShare Braziliaans Obligatie Fonds en van het FundShare Noors Staatsobligatie Fonds. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Chris van Winsum

Chris van Winsum (1982) beheert de obligatieportefeuille van HiQ Invest. HiQ Invest is een Nederlandse fondsbeheerder die zichzelf van andere fondsbeheerders onderscheidt door het traditionele fondsbeheer te combineren met de geavanceerde handelsomgeving van een trading desk. De fondsen van HiQ Invest staan onder toezicht...

Meer over Chris van Winsum

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links