Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Garanties bestaan niet meer

Afgelopen weekend werd de spreekwoordelijke bom gedropt door de Trojka. De garantie op spaardeposito’s tot 100.000 euro kwam op losse schroeven te staan. Beleggers zitten met veel vragen, ik lever de nodige antwoorden.

Tot vrijdagavond hadden beleggers nog alle vertrouwen in de financiële markten. De Dow Jones sloot op een fractie van z’n all-time high, terwijl de S&P 500 zich opmaakte voor een finale aanval op de historische barrière. De volumes waren goed en de volatiliteit zakte weg.

Rozengeur en maneschijn, zeg maar. Maar zoals de ervaren rotten in het beleggingsvlak weten, zijn rust en eendracht de grootste bedreigingen op de beurs. Het gevaar schuilt steeds in een kleine hoekje. Dat hoekje bleek op zaterdagmorgen Cyprus te zijn.

Nieuwe voorwaarden
De Europese Unie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds besloten om Cyprus haar langverwachte bail-out te gunnen: 10 miljard euro werd te beschikking gesteld voor de gehavende banken.

Maar de deal kwam met een reeks voorwaarden die we niet eerder hadden gezien. De Trojka eiste een onmiddellijke inbeslagname van de depositorekeningen van zowel Cyprioten als de buitenlanders.

Spaarrekeningen met meer dan 100.000 euro krijgen een heffing van 9,9% voorgeschoteld, terwijl er onder die grens 6,75% wordt afgeroomd. Vooral dat laatste deed een massale verontwaardiging ontstaan op het internet, meer bepaald Twitter.

Garantie?
Ik heb er een zeer druk weekend opzitten om mijn volgers up-to-date te houden over de laatste nieuwe ontwikkelingen in Cyprus. En zoals verwacht werd het voorstel meteen met de grond gelijkgemaakt.

Ondertussen werden andere voorstellen gelanceerd om de heffing op de kleine spaarder zoveel mogelijk te beperken, maar het kwaad is geschied. Want alhoewel het besluit nog goedgekeurd moet worden door het parlement, staan de Cyprioten voor een voldongen feit: schrap garantie maar uit het depositogarantiestelsel!

De Trojka had hier enkele goede redenen voor. De houders van Cypriotische spaarrekening hebben jarenlang geprofiteerd van een uiterst soepel belastingregime en hoge rentes. Bovendien had Europa nog een appeltje te schillen met de Russen, die op grote schaal rekeningen aanhouden in Cypriotische banken.

Niet veilig
Twee vliegen in een klap. Uiteraard spelen ook de aanstaande verkiezingen in Duitsland een rol. Maar het blijft hoe dan ook een nieuw gegeven dat een spaarrekening niet meer gevrijwaard wordt tot 100.000 euro in Europa.

Dit kan het vertrouwen in het financiële systeem in Europa gaan ondermijnen. Want als deze maatregelen in Cyprus kunnen, wat weerhoudt de autoriteiten dan om vergelijkbare regelingen te treffen in de overige noodlijdende landen? In theorie... niets.

Wat de praktijk zal brengen, moet de toekomst nog uitwijzen. Het kan nu alle kanten uit. Meer nog, zelfs de spaarrekeningen in de gezonde landen kunnen aangesproken worden om het financiële systeem overeind te houden.

Onteigening
We moeten daarom ook eerlijk zijn tegen elkaar: wie een rendement ontvangt, gaat een risico aan. En een risico impliceert een mogelijk verlies. Garanties bestaan niet, de rekening wordt altijd door iemand betaald, zelfs in het geval van een veilig spaardeposito.

Overigens, dat overheden in sommige gevallen kunnen overgaan tot onteigening is ook niet zo vreemd. Nood breekt wet. In het geval van een onteigening wordt er steeds een billijke vergoeding voorzien voor de inbeslaggenomen eigendom.

Ook in het geval Cyprus wordt er gedacht aan een compensatie, want het gaat hier meer specifiek over een bail-in. President Anastasiades hintte al op aandelen van de betreffende banken of obligaties gelinkt aan toekomstige gasbaten.

Verborgen boodschap
Opvallend aan het hele gebeuren is dat de obligatiehouders van de noodlijdende banken wel gevrijwaard worden. Dit gegeven roept nog meer vragen op: wat moet u ermee? Voor mij zitten er enkele (verborgen) boodschappen in de aangekondigde maatregelen van afgelopen weekend.

1. Nieuw speelveld
Op de eerste plaats evolueren we naar een nieuwe level playing field in de financiële markten. Iedereen wordt gelijk voor de wet, ook de spaarders. We functioneren in uiterst moeilijke financiële omstandigheden en alle spelers moeten voor de huidige en toekomstige problemen instaan. Er komt een einde aan het uitdelen van gratis geld in Europa. Wie zich hier niet aan conformeert, kan beter de arena tijdig verlaten.

2. Spreid uw kapitaal
Maar nog belangrijker is de noodzaak voor de spreiding van uw kapitaal. Plaats uw zuurverdiende centen niet enkel op een spaarrekening, maar zet uw geld aan het werk. Koop wat aandelen, investeer in vastgoed, schaf goud en zilver aan, beleg in bedrijfsobligaties, grondstoffen, (land)bouwgrond, … Keuze voldoende.

Wat de uiteindelijke beslissing in Cyprus ook zal worden, de geest is uit de fles: spaargeld is niet meer heilig. Het wordt tijd dat u beseft dat enkel een degelijke spreiding de nodige bescherming kan bieden voor uw vermogen. Want spaarders vergeten maar al te snel dat inflatie al jaren geruisloos aan hun spaargeld vreet. Ga beleggen!


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Raymn 19 maart 2013 12:50
    Lekker consequent beleid in Europa:
    * Bij SNS werden de achtergestelde obligatiehouders en aandeelhouders kaalgeplukt; de spaarders en obligatiehouders werden gespaard
    * In Cyprus worden de spaarders aangepakt. De obligatiehouders en aandeelhouders worden ontzien.
    Waar moet je als belegger nu je geld in steken? Obligaties dan maar?
    Of onroerend goed, maar dat kan ook onteigend worden.
    Vind je gek dat de markt onzeker is/wordt! Dan maar een bankrun, geld in een matras en/of goud kopen.
  2. [verwijderd] 19 maart 2013 12:58
    Nico, je hebt de impasse helder beschreven. Ook die 1e O ja reactie geeft al aan hoe ons 'prisoners dilemma' zich gaandeweg ontwikkelt en versterkt...

    Actueel en visionair blijkt de oratie van Fred van Raaij; "Economische psychologie in de 21ste eeuw", Universiteit van Tilburg, 24 nov 2000. Ik citeer 'n 3-tal gedegen onderzochte begrippen: (blz 25)

    a) Overconfidence
    b) Illusion of control
    c) Decentering

    Chapeau Fred van Raaij en grote waardering voor de scherpzinnigheid waarmee de crisis vanuit de UvT reeds 7 jaar eerder is voorzien. Ook de UvT-ASSET-conferentie 'The Economics of Trust in 2008 bevestigde nogmaals dat het fundament van vertrouwen wezenlijk is voor elke vorm van financieel-economische toekomst.

    Wij hebben een voordeel. Elke crisis biedt unieke kansen op gewenste vernieuwing en vormen van maatschappelijke- en sociale innovatie.
  3. FW Ta-183 Huckebein I 19 maart 2013 13:15
    de meeste critici vergeten iets: het depositogarantiestelsel is een NATIONALE regeling, door de eigen overheid uit te voeren.
    als een overheid failliet gaat houdt het op.
    de boodschap is dus: uw spaargeld is gegarandeerd tot 100.000 euro door uw eigen overheid. En nee, als uw overheid die u zelf hebt gekozen er een zooitje van maakt dan staat de ECB-flappentap niet klakkeloos voor u klaar, en ook belastingbetalers in andere landen zullen u niet zomaar gratis geld geven.
    Dus denk voortaan eens na voor u op een populist of socialist stemt !
  4. [verwijderd] 19 maart 2013 13:36
    Ze gaan die tegoeden vast een paar jaar vast zetten? Je mag het houden, maar nog niet opnemen, we hebben het even nodig als onderpand voor onze bankiersspelletjes.

    Gisteren bedacht ik me dat dergelijke maatregelen op de korte termijn een flinke slag winnen in de valutaoorlog, zonder er bij het eindspel dan zwakker voor te staan met een geheel waardeloze valuta. Puur op tendens je valuta omlaag lullen, niet feitelijk ondermijnen. Inderdaad, even geen gratis geld meer, maar de dollar en yuan wel tegen wil en dank laten aansterken.

    Jeroen D bedacht dit prachtige plan voor Cyprus. Zo kort nadat DNB propageerde dat we moeten aflossen en banksparen.
    Het nationale garantiestelsel "stelt" geen ruk meer voor. Spaarders zijn in heel de EU vogelvrij verklaard. Cyprus had veel spaargelden, NL heeft veel spaargelden. Tegen een failliete bank ben je beschemd, maar je bank valt (nog) niet, gestut door een acute negatieve rente waar je niets over te kiezen hebt.

    Is niet heel het concept banksparen de nek omgedraaid, nog voor er over gestemd wordt? Overigens, met stemmen wachten tot je zeker weet dat er een meerderheid is, en dan meteen doorvoeren, past dat wel in een democratie? Voelt heel fout.
    En genoot Cyprus nu "hoge" rente, mogen ze niet zeuren, of zijn ze de zero interest policies een beetje "bespaard" gebleven?

    Het komt er hier op neer: je bent knettergek als je bankspaart. En al helemaal als je dat doet aan een mensonterend lage rente.
  5. [verwijderd] 19 maart 2013 14:22
    Het is duidelijk: onze spaarcentjes niet niet veilig meer.
    Nu wordt jaarlijks 1,2% belasting geheven, maar dat blijft natuurlijk niet zo, dat % gaat geheid omhoog.
    Gaat het helemaal mis, dan volgen wij de weg van Cyprus en lever je zo 5, 6, of 7% in.
    Als je geen zin of mogelijkheid hebt om in aandelen, goud o.i.d te beleggen, met alle risico's vandien, huur dan een kluisje bij de bank, haal een groot deel van je spaargeld af en bewaar dat in de kluis.
    Ok, inflatie vreet mee, maar om 7% af te dragen is ook niet aanlokkelijk.
  6. riethorst 19 maart 2013 14:54
    In Nederland is in principe hetzelfde gedaan met ons gespaarde geld. En hier is al jarenlang toezicht op gehouden!
    Zonder een vorm van inspraak of overleg zijn de gespaarde pensioengelden tot voor sommige fondsen met 7% gekort.En voor 2014 komt er weer een afboeking als de rente zo laag blijft.
    Dus wat zeuren die Ciprioten nou. Hier hadden de spaarders meestal zelfs geen keuze bij welk fonds zij spaaarde.

  7. athena 19 maart 2013 16:41
    Maar meneer Pantelis toch, we hebben toch allang ons spaargeld van de banken afgehaald - op uw advies vanwege lage rendement, en het allemaal in uw goudmijnaandelen gestopt, ook op uw advies, zodat we nu lekker minstens 30% verlies hebben geleden, want die mijnen kelderen nog steeds door. U had zeker niet goed opgelet want de Us uthorities zijn al langer bezig om evt. manipulatie door grote spelers van de goudmarkt te onderzoeken. Vertelt u mensen nou eens eerder welke 4 banken 2 maal dagelijks de spot prijs van goud bepalen. Lijkt erg op het Libor spel.
    Tot slot: u bent goed in het opzwepen van paniek bij mensen. Gelukkig denken de markten niet als u. Zijn de markten nu fout, of bent u het?
  8. BuFFing 19 maart 2013 17:06
    Denk eens aan het volgende: De US berooft die zelfde spaarder via inflatie. Hoge rentes in Cyprus zonder risico? +6x het BNP als bankarie sector. Al gedacht aan verdienen (BNP) met schuld zoals in de US of andermans capitaal garanderen verdiend met criminaliteit zoals in Cyprus? Moet je dat gaan betalen? Wanneer laten wij nu eens een bank ploffen, ipv zuur verdient annoniem belastinggeld in een put te gooien.
  9. Talk 19 maart 2013 18:36
    quote:

    FW Ta-183 Huckebein I schreef op 19 maart 2013 13:15:

    de meeste critici vergeten iets: het depositogarantiestelsel is een NATIONALE regeling, door de eigen overheid uit te voeren.
    als een overheid failliet gaat houdt het op.
    de boodschap is dus: uw spaargeld is gegarandeerd tot 100.000 euro door uw eigen overheid. En nee, als uw overheid die u zelf hebt gekozen er een zooitje van maakt dan staat de ECB-flappentap niet klakkeloos voor u klaar, en ook belastingbetalers in andere landen zullen u niet zomaar gratis geld geven.
    Dus denk voortaan eens na voor u op een populist of socialist stemt !
    De overheid staat niet garant voor het depositogarantiestelsel. Officieel staan de banken garant voor het depositogarantiestelsel. De banken betalen samen voor het stelsel, dat geld wat de banken daarovoor reserveren komt in een 'potje' dat voor het stelsel dient. Als het slecht gaat in het bankwezen is dat geld er simpelweg niet. Kijk naar 2009 met het omvallen van DSB. De banken hadden het geld niet, dus heeft de overheid ervoor gekozen om bij te springen.

    Met een stijgende staatsschuld wordt de kans kleiner dat de overheid bijspringt in geval van nood, in de toekomst.
  10. forum rang 6 haas 19 maart 2013 20:00
    bij de SNS nationalisatie werden ook de spaarders >100.000 "gecompenseerd"voor het volle bedrag.

    de depositogarantiergeling is bij cyprus niet verandert.
    Er word éénmalige heffing gedaan op spaardepositos in aanvang6.756 % voor <100K En 9.9 voor depositos >100K

    In NE betaal ik elk jaar 1.2% >22K vermogensbelasting
    in 10 jaren is dat 12%........20 jaar.....24%..etc.

    Overigens is het voor vergelijken van belastingtarieven wel iets meer nodig dan kwakkeloos vergelijken van tax tarieven
    De Ne belastingbetaler betaalt elk jaar AOW 17% tax,dan nog AWBZ tax,als onderdeel van de inkomstenbelasting totaaltarief 33%
    Dan komt de kale tax tarief op 12%/14%
  11. [verwijderd] 19 maart 2013 21:55
    quote:

    FW Ta-183 Huckebein I schreef op 19 maart 2013 13:15:

    de meeste critici vergeten iets: het depositogarantiestelsel is een NATIONALE regeling, door de eigen overheid uit te voeren.
    als een overheid failliet gaat houdt het op.
    de boodschap is dus: uw spaargeld is gegarandeerd tot 100.000 euro door uw eigen overheid. En nee, als uw overheid die u zelf hebt gekozen er een zooitje van maakt dan staat de ECB-flappentap niet klakkeloos voor u klaar, en ook belastingbetalers in andere landen zullen u niet zomaar gratis geld geven.
    Dus denk voortaan eens na voor u op een populist of socialist stemt !
    Mee eens, maar wat heeft het te maken met het stemmen op een socialist? Liberalen hadden waarschijnlijk de grootste beslaglegging gedaan op de laagste vermogens
  12. [verwijderd] 20 maart 2013 00:10
    quote:

    FW Ta-183 Huckebein I schreef op 19 maart 2013 13:15:

    de meeste critici vergeten iets: het depositogarantiestelsel is een NATIONALE regeling, door de eigen overheid uit te voeren.
    als een overheid failliet gaat houdt het op.
    de boodschap is dus: uw spaargeld is gegarandeerd tot 100.000 euro door uw eigen overheid. En nee, als uw overheid die u zelf hebt gekozen er een zooitje van maakt dan staat de ECB-flappentap niet klakkeloos voor u klaar, en ook belastingbetalers in andere landen zullen u niet zomaar gratis geld geven.
    Dus denk voortaan eens na voor u op een populist of socialist stemt !
    Banken zouden best mogen bijdragen zodat het geen overheidsgarantie maar meer een soort van verzekering wordt.
  13. [verwijderd] 20 maart 2013 01:54
    quote:

    athena schreef op 19 maart 2013 16:41:

    Maar meneer Pantelis toch, we hebben toch allang ons spaargeld van de banken afgehaald - op uw advies vanwege lage rendement, en het allemaal in uw goudmijnaandelen gestopt, ook op uw advies, zodat we nu lekker minstens 30% verlies hebben geleden, want die mijnen kelderen nog steeds door. U had zeker niet goed opgelet want de Us uthorities zijn al langer bezig om evt. manipulatie door grote spelers van de goudmarkt te onderzoeken. Vertelt u mensen nou eens eerder welke 4 banken 2 maal dagelijks de spot prijs van goud bepalen. Lijkt erg op het Libor spel.
    Tot slot: u bent goed in het opzwepen van paniek bij mensen. Gelukkig denken de markten niet als u. Zijn de markten nu fout, of bent u het?
    Stel je hebt geld in goud en goudaandelen. Waaraan wil je het gaan uitgeven anno nu, een nog uitbrekende schulden én valutacrisis? Als je de koopkracht van je EM gelrelateerde beleggingen NU graag hoog ziet staan, heb je het niet helemaal begrepen. Goede asset, verkeerde moment. Ik zou kopen als ik nog inflatiepapier te besteden had dat niet nodig was voor boodschappen en huur.
  14. [verwijderd] 20 maart 2013 08:32
    quote:

    Raymn schreef op 19 maart 2013 12:50:

    Lekker consequent beleid in Europa:
    * Bij SNS werden de achtergestelde obligatiehouders en aandeelhouders kaalgeplukt; de spaarders en obligatiehouders werden gespaard
    * In Cyprus worden de spaarders aangepakt. De obligatiehouders en aandeelhouders worden ontzien.
    Waar moet je als belegger nu je geld in steken? Obligaties dan maar?
    Of onroerend goed, maar dat kan ook onteigend worden.
    Vind je gek dat de markt onzeker is/wordt! Dan maar een bankrun, geld in een matras en/of goud kopen.
    Gij zult geen spaartegoeden (boven een ijzerne reserve) aanmaken. Misschien dat mensen nog even goed de voorwaarden van deposito-rekeningen met 2% of meer rente nog goed nalezen, en dan ff aan Cyprus, de afwaardering van bijna alle valutas (op termijn ALLE) en de situatie in Europa nadenken.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links