Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEX.nl Premium:
Vertrouwenstest Unilever

U hebt op alle fronten vertrouwen in Unilever. Dan is het cumulatief preferente aandeel van dit fonds iets voor u. Vertrouwen is bij dit aandeel essentieel, omdat uw rendement afhangt van de toekomstige koersontwikkeling én van het gedrag van de raad van bestuur.

Nieuwsgierig? Lees verder hoe u met een investering van enkele honderden euro’s 12% tot 15% verdient. Kán, want voor hetzelfde geld (letterlijk) verschaft u Unilever een putoptie, waarbij zelfs de uitoefenprijs niet vaststaat. Het is een kwestie van vertrouwen.

In het voorjaar van 1999 betaalde Unilever een superdividend van 14,50 gulden. Het bedrijf zag geen mogelijkheden om goede, grote overnames te doen en wilde het geld van de aandeelhouder niet langer vasthouden.

Achtergronden: fiscus omzeilen
Omdat er in die tijd in Nederland veel particuliere aandeelhouders waren, konden die een extra aanslag van de fiscus verwachten: dividend werd toen nog gezien als inkomsten, waarover belasting moest worden betaald. Als de belegger in de hoogste schaal zat, verdween zelfs 60% naar de fiscus. Unilever bedacht toen het volgende.

De aandeelhouder mocht in plaats van 14,50 gulden incasseren, kiezen voor een nieuw uit te geven preferent aandeel dat een rendement biedt van 65% van het Euribortarief (op dit moment goed voor een rendement van ruwweg 2,15% per jaar), uit te betalen halfjaarlijks tot 1 december 2004. In een poging de Belastingdienst tevreden te houden, moest Unilever zich in nog een aantal bochten wringen.

De preferente aandelen minstens 5 jaar bestaan om de belastinginspecteur buitenspel te zetten. Volgens de afspraak kan Unilever de preferente aandelen vanaf 9 juni 2004 (en tot 1 december 2004) inkopen voor een maximale prijs van 14,50 gulden (6,58 euro), waarbij de opbrengst vrij van belasting is voor de verkoper van de prefs. Op die manier hoefde de particuliere belegger geen belasting te betalen.

Strategie Unilever Cumulatief Preferent
Minimum inleg € 500
Doel Onbelast het superdividend van Unilever incasseren
Beleggingshorizon Tot 9 juni - 1 december 2004
Randvoorwaarde Vertrouwen in Unilever

Rendement van 12 à 15%
Unilever mocht en mag niet zeggen dat het zeker is dat ze het aandeel voor 14,50 gulden terug koopt. Want dan staat de fiscus alsnog op de stoep. Daarom is de constructie vaag gehouden, staat die 14,50 gulden en zelfs de terugkoop niet vast. Tussen 9 juni 2004 en 1 december 2004 kán Unilever de stukken terugkopen, of converteren.

Wat staat nu wel en niet vast? De meningen zijn verdeeld. Lees meer in de nieuwe rubriek Strategieën en Fondsen belicht in IEX.nl Premium.


Frans Gunnink is redacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie is hij privé long in de beschreven preferente aandelen Unilever. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op frans@iex.nl.




Frans Gunnink was redacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie is hij privé long … [of: Op moment van publicatie had Gunnink geen positie in de genoemde aandelen.] De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op frans@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frans Gunnink

Frans Gunnink is oudgediende bij IEX, als eerste redacteur en ex-hoofdredacteur. Voor Frans bij IEX terechtkwam, werkte hij als redacteur bij een van de voorlopers van Tijdbeursmedia en bij Het Financieele Dagblad. Frans zorgt er nu voor dat beursgenoteerde bedrijven de particuliere belegger bereiken. Bekijk de IR-diensten...

Meer over Frans Gunnink

Recente artikelen van Frans Gunnink

  1. okt '02 Vertrouwenstest Unilever
  2. mei '02 Wat kost een fonds

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links