Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Korting en kwaliteit

Al lange tijd zit er een discount in onze Nederlandse aandelen en dus in de AEX. Dit kwam doordat het overnemen van bedrijven in Nederland meer moeilijkheden gaf dan in de Angelsaksische landen. En daarna werd de discount alleen maar groter door fraude en ander boekhoudproblemen met Nederlandse aandelen.

Ook gaat het al lange tijd niet goed met de Nederlandse economie. Dit heeft enerzijds te maken met onze overspannen huizenmarkt waar iedereen aan dacht te winnen en dus nu het minder goed gaat er veel slachtoffers vallen. Anderzijds gaat het natuurlijk over bezuinigingen en dus een minder actieve overheid.

Nu zegt onze Nederlandse centrale bank, zonder te willen voorspellen, dat de huizenmarkt weer gaat herstellen. Maar met het huidige inflatiecijfers van 3,2% per jaar durf ik me ook wel aan zo’n soort voorspelling te wagen. Immers met de nodige geldontwaarding worden huizen vanzelf meer waard.

Eén rentepolitiek
Sprekend over inflatie. De eurozone rapporteert dat er 0,1% inflatie in Griekenland en Portugal is, ondertussen is er 3,7% inflatie in Estland. Dit geeft maar aan hoe verdeeld Europa is en dat er nog steeds geen eenheid is.

Oké gemiddeld is dit 1,8%, maar mag je spreken van een gemiddelde met dit soort grote verschillen in één regio? Hoe kun je met dit soort verschillen één rentepolitiek volgen voor Europa?

Als Duitsland ook naar het Nederlandse niveau komt, zal de Europese Centrale Bank (ECB) toch ook naar inflatiedoelstellingen moeten gaan kijken en wetende dat er veel partijen groot zitten in highyieldbonds, om een beetje rendement te maken, dan weten we ook dat we ondanks de langetermijnrentedaling we op korte termijn ook een keer een hick-up kunnen krijgen.

En dan kunnen we in een keer snel oplopende rentes gaan zien. Gezien de jacht op rendement kan een kleine tijdelijke rentestijging een enorm bloedbad veroorzaken. Maar de timing blijft moeilijk. Wel is het goed te weten dat we verkoopsignalen in de bundfuture hebben.

Timing
Ik kocht Imtech omdat ik dacht dat het aandeel te hard was afgestraft. Echter vallende messen vangen is een gevaarlijke sport. Voor wie minder speculatief is ingesteld: we hebben koopsignalen in de Twindicator.

Oké ik beken direct dat de Twindicator voor wie long zat (ik gelukkig niet) op 18 euro geen waarschuwing kreeg. De Twindicator werkt bij dit soort fraudes helaas niet.

Ook bij een snel herstel zoals bij Fugro heeft de Twindicator laat een koopsignaal gegeven. Ik had ze zelf wel al gekocht maar dacht dat we nog even gingen consolideren en schreef dus een call. Maar nee, de koers sprong als een kikker omhoog. Kortom echt normaal kan het tegenwoordig niet meer.

SBM Offshore kondigde aan eindelijk alle problemen met het Hollands huzarenstukje YME opgelost te hebben door het gewoon te slopen. Wie zegt dat geweld geen oplossing is? 

Nog meer gekke bewegingen. In KPN hebben we een koopsignaal in de Twindicator.

In PostNL hebben we nog geen officieel koopsignaal maar wel ziet de grafiek er goed uit. Nu had ik ze al long en waar mogelijk koop ik zelfs bij.

ASMI heeft ondanks het nieuws van de 422 miljoen opbrengst van ASM Pacific  een verkoopsignaal gegeven. De fantasie in dit fonds is wat mij betreft weg nu men een eenmalig dividend krijgt van 15%.

Brunel heeft nog steeds een verkoopsignaal na eerdere fraudeberichten en slechte PR.

Onze Aegon- en ING-spread werkt helaas niet. We zien het tegenovergestelde van wat we verwachtten na het nieuws van de woekerpolisaffaire. Aegon ging op slecht nieuws omhoog en ING ging met goed nieuws omlaag.

ING geeft dus nog geen koopsignaal en heeft het 6,54 euro-niveau niet doorbroken. Op zich geloof ik nog in de spread maar u moet zelf maar tot een keuze komen.

Activision Blizard en andere spellenbouwers hadden even last van het bericht dat de spellenmarkt 25% gekrompen is. Ook een sprong van 40% meer verkochte WII’s was voor de markt een teleurstelling. Nu had ik even winst genomen in Ubisoft en Activision dus ik vond het prima.

Ubisoft heeft net als Activion nog wel koopsignalen dus we moeten ook niet al te flauw worden. Zeker niet met allerlei spellen die er nog uit gaan komen.

Apple-syndroom
Als we dan toch iets willen shorten dan is het Samsung dat zich de laatste tijd superieur voelde. We hebben dat eerder in Apple gezien en dat is een tikkie terug gegaan en staat weer met beide benen op de grond.

Als we bij Apple een slot boven 446,98 dollar zien, krijgen we officieel een koopsignaal. Ik zit via een turbo nu reeds long in dit aandeel.

Om dan ook nog een andere leuke short te geven: Google. Wellicht in de spread tegenover Apple?

JP Morgan Chase misleidde toezichthouders en schreef 6 miljard af op een affaire maar boekte ondertussen een recordwinst van 21,3 miljard in 2012. Desalniettemin lijkt het erop dat we een verkoopsignaal gaan krijgen in dit fonds. In de Twindicator moeten we alleen onder de 48,96 dollar.

Kortom, als wij al een discount hebben hoeveel premie moet er dan niet uit bij de Amerikaanse bedrijven als we ooit een keer een correctie krijgen? Tot die tijd lijken pairtrades het veiligst. Maar gewoon een paar beschermingsproducten kunnen geen kwaad.

U bent toch ook niet teleurgesteld als uw brandverzekering onnodig is een jaartje?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Orca 18 maart 2013 11:41
    Noem 't dan boekhoudproblemen, als je fraude een eng woord vindt. Bottomline maakt die toko d'r 'n potje van in het oosten, en na een maand zoeken kunnen ze nog steeds niet met zekerheid zeggen dat alle shit boven water is. Ze hebben geen idee wie/wat/waar voor hoeveel uitspookt in allerhande vage landen. Dat weten ze in die vage landen ook, en dan is 't lijntje tussen foutief inboeken en niet inboeken erg dun.
  2. Herr Professor 18 maart 2013 14:01
    quote:

    vinno777 schreef op 18 maart 2013 10:52:

    Hallo Cees,

    Zou je een keer (als je er tijd en zin aan hebt) een column willen toewijden aan de twindicator?
    En dan graag met wat hard cijfermateriaal over de voorspellende waarde versus een random koop of verkoop signaal op dezelfde aandelen, of iets dergelijks. En dan graag over veel aandelen en een lange periode, kortom, zoals het hoort als je zoiets in de markt zet...

    Geen tijd voor? Als je me de code mailt van de Twindicator ben ik wel bereid er een objectieve analyse op los te laten. Uiteraard met non-disclosure

  3. [verwijderd] 18 maart 2013 14:32
    Slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende, niet naar een vrije val van de Euro in een monetaire crisis toepratende oneliner “Marcel Tak for president” latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van een doorsnee dag van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een muntunie zonder politieke afspraken latende kennisgeving: ik kan niet anders zeggen: een zeer lezenswaardig op het hier en nu toegesneden niet permanent verongelijkt verontwaardigd "scorend" te verketteren “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan” artikel waarin onder meer duidelijk wordt dat t.b.v. kortingen en te bieden kwaliteit geweld ondanks de vele nadelen ervan toch dè oplossing kan zijn van een zijn koppie gebruikend deskundig auteur die de vertrouwende indruk vestigt

    - zonder dat iedereen in de Eurozone en daarbuiten precies de ins and outs van de Twindicator bijvoorbeeld na een minuut zoeken op het internet heeft nageplozen, zodat ik het in dit opzicht met de reacties niet eens ben –

    dat hij weet waarover hij artikelen schrijft, wat uiteraard voor een doorsnee “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan” artikel van een deskundig auteur voor iedereen meer relevant is, zoals het deskundige “Don’t mention the war” artikel van een deskundig auteur op

    www.beursplaza.com/web_analyses.asp?i...

    dat ik zojuist achter een computerscherm van een Windows xp home desktop computer heb gelezen

    - bij welk deskundige artikel voor een focus al dan niet in een asgrauwe wachtrij van de gaarkeukens van de opkomende BRIC-landen, waar de mensen ook graag op een brommer rijden, en, als alles goed gaat in een auto, en, als alles goed gaat, graag een huis willen huren of kopen, na een mogelijke vrije val van de Euro, immers slechts een aandeeltje in een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand als gevolg van een muntunie zonder politieke afspraken, van welke muntunie, zoals in de gehele Eurozone van noord tot zuid en van oost naar west met de kennis van nu geheel terecht, de lidstaat Engeland niets moest hebben, tevens het in de Eurozone en daarbuiten bekende deskundige artikel op

    www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?S...

    niet dient te worden vergeten -

    dan een stukje op het internet te lezen over de op een rijtje gezette `objectieve´ ins and outs van welke relatieve en niet absolute, dus niet heilige indicator dan ook.
  4. [verwijderd] 18 maart 2013 14:59
    Inflatiecijfers zijn per definitie onbetrouwbaar, door de bron die ze publiceert.
    Ik zie geen korting op NL aandelen, bij ons is er alleen nog geen boost van de mega printing zoals in de VS. Misschien dat het grote geld, dat gratis geld uitgerijkt krijgt, minder geinteresseerd in NL aandelen, en dumpt het geld dan maar op bekendere markten, die meer aanzien genieten.
    Aan de AEX kun je zien hoe de wereld er voor staat, draai het niet om of het wordt binnenkort je laatste aandelentransactie. Niet long aandelen gaan tenzij je ook buiten beursuren verkopen kunt. Binnen beursuren, is je hoofd op een onbemande guillotine leggen een stuk relaxter bij vergeleken.
    Sterkte.
  5. [verwijderd] 18 maart 2013 18:12
    @Skater Het kan door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst in het algemeen in de geschiedenis van de mensheid tot nu toe, zoals op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand, op het 1e t/m 4e gezicht 24 uur per dag niet goed voor de gezondheid zijn om willens en wetens je hoofd te leggen op een al dan niet bemande guillotine met uiteraard alle risico's van dien.
  6. [verwijderd] 18 maart 2013 18:13
    quote:

    Buzzz schreef op 18 maart 2013 18:06:

    De twindicator lijkt maar door 1 persoon gebruikt te worden, succes met zoeken dus! Het is eigenlijk gewoon de Cees indicator.
    Toch wil ik er graag wat meer over weten. Dus Cees, ik hoop dat je er een keer een stukje over wil schrijven.

    Thanks alvast ;-)
  7. [verwijderd] 18 maart 2013 18:29
    quote:

    Theo Benschop schreef op 18 maart 2013 18:17:

    @vinno777 De aan(deel)houder van een doorsnee Euro wint of wint niet, dat is op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand de vraag!
    Nee mijn vraag gaat over de twindicator Theo, niet over of de aan(deel)houder van een doorsnee Euro wint of niet wint.
  8. [verwijderd] 18 maart 2013 18:44
    @vinno777 Ik had het volkomen begrepen dat uw vraag ging over de ins and outs van de twindicator waar u graag een stukje op het internet over wil lezen!

    (dus niet over of de aan(deel)houder van een doorsnee Euro wint of niet wint, want het zou op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis best nog een keer kunnen gebeuren dat de Euro met dank aan de dames en heren politici en speculanten na een verlies van vertrouwen in een vrije val terechtkomt met de gevolgen van een monetaire crisis en de mogelijk hierbij behorende asgrauwe rijen voor de gaarkeukens van de opkomende BRIC-landen, het is dan niet anders, van dien.)

  9. [verwijderd] 18 maart 2013 19:07
    quote:

    Theo Benschop schreef op 18 maart 2013 18:14:

    @Buzzz Gesteld dat dit zo is, dan is het bepaald geen slechte indicator, dus noem het maar gewoon?!?
    Ik beweer ook niet dat dit een slechte indicator is, maar als ik de grafiek voor imtech lees raak ik nou niet echt onder de indruk.

    Stel dat je bij ieder koopsignaal een aandeel had gekocht, en bij ieder verkoopsignaal een aandeel had verkocht (ervanuit gegaan dat je short kan gaan en geen transactie kosten hebt), dan zou je nu voor grofweg 41 euro bezitter zijn van drie aandelen.

    Dit is ruim boven de koers en dit komt nog wel uit een grafiek met een goed start en eindpunt.
  10. [verwijderd] 18 maart 2013 23:54
    quote:

    Theo Benschop schreef op 18 maart 2013 18:44:

    @vinno777 Ik had het volkomen begrepen dat uw vraag ging over de ins and outs van de twindicator waar u graag een stukje op het internet over wil lezen!

    (dus niet over of de aan(deel)houder van een doorsnee Euro wint of niet wint, want het zou op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis best nog een keer kunnen gebeuren dat de Euro met dank aan de dames en heren politici en speculanten na een verlies van vertrouwen in een vrije val terechtkomt met de gevolgen van een monetaire crisis en de mogelijk hierbij behorende asgrauwe rijen voor de gaarkeukens van de opkomende BRIC-landen, het is dan niet anders, van dien.)

    Gelukkig maar ;-)
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links