Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX kopje onder

Dat de stijging op de Amerikaanse markten aan het begin van deze maand inderdaad niets anders bleek te zijn dan een duveltje uit een doosje, is in de dagen na de sterke stijging van 1 oktober gebleken.

Met uitzondering van de Dow Jones heeft de daling in de dagen na deze stijging voor de Amerikaanse indices (S&P 500, Nasdaq en Russell 2000) geresulteerd in de realisatie van een nieuwe lagere bodem.

Voor de Dow Jones lijkt de realisatie van opnieuw een lagere bodem slechts een kwestie van tijd en daarmee bevestigen deze indices de neerwaartse trends, waarin ze zitten gevangen, sinds het kortstondige herstel eind augustus stukliep.

Slechte vooruitzichten AEX
Zoals vrijdag aangegeven blijft ook op de Europese markten de baisse focus overheersen. Specifiek voor de AEX betekent dit dat een aanval op zone 300 verwacht mag worden en een breuk van deze zone lijkt zeer reëel. Onder deze zone mag een versnelling van het neerwaarts momentum worden verwacht richting respectievelijk 292 en 282.

Belangrijker is echter de constatering dat na een test van de horizontale weerstand rond 320 vorige week, de AEX aan de vooravond staat van wederom een periode van daling, waarin een lagere bodem, net als de Amerikaanse indices, zeer waarschijnlijk is.

ING: 14,48 euro
Twee weken geleden bespraken we het technische vooruitzicht voor dit aandeel. Het advies was om de verwachte stijging aan te grijpen om afscheid te nemen van ING. Het herstel dat de aandelenkoers de afgelopen twee weken heeft laten zien, lijkt ten einde. De stijging is stukgelopen op de eerste horizontale weerstand rond het 16 euro-niveau.

Dit is gebaseerd op de juli bodem van dit jaar. Dat de eerste weerstand al een duidelijke barrière vormt voor de aandelenkoers, is wederom een aanwijzing van de zwakke vooruitzichten voor dit fonds en voor de sector (zie: Fortis neerwaarts). Het koersverloop van de afgelopen twee weken kan bovendien gezien worden als een ‘vlagformatie’ na de scherpe val in de tweede en derde week van september.

Met de daling van vrijdag is dit bearish koerspatroon neerwaarts uitgenomen. Tot slot valt in de grafiek duidelijk het verschil te zien van het volume dat gepaard gaat met dalingen en het gerealiseerde volume op de dagen van herstel. Deze technische vooruitzichten geven aanleiding om het koersdoel, dat onder de 10 euro ligt, te herhalen.

ASMI: 8,56 euro
De glijvlucht van de aandelenkoers van ASMI is al maanden aan de gang en het einde lijkt nog niet in zicht. Een blik op de langere termijn grafiek leert dat ASMI met de daling onder de 9,80 tot 10 euro-zone onder een belangrijke steunzone terecht is gekomen. Deze steunzone is gebaseerd op de laatste twee significante bodems voor ASMI die dateren uit januari 2001 en september vorig jaar.

De korte opleving in de aandelenkoers van de afgelopen anderhalve week kan zelfs gezien worden als pullback naar deze voormalige steunzone, die nu inderdaad als eerste horizontale weerstand is gaan fungeren. Met een stoploss net boven deze zone lijkt een baisse positie opnieuw de beste strategie.

Het langere termijn richtpunt voor ASMI komt met de breuk van deze significante steun te liggen op 3,55 euro. Tussen het huidige niveau en het uiteindelijke koersdoel kunnen tussenliggende vangnetten worden ontdekt. Het eerste ligt net onder de meest recente bodem op 6,60 euro. Onder dit niveau mag het volgende vangnet worden verwacht op 5,60 euro.


Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Gökhan Erem & Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Investment Banking. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank, Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links