Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

We bezuinigen ons kapot

Cognitieve dissonantie laat zich het beste omschrijven als spanning die ontstaat bij het vernemen van feiten en opmerkingen die in strijd zijn met, in dit geval, mijn gezonde boerenverstand.

Nu ben ik niet de enige die de laatste jaren last heeft van cognitieve dissonantie, want zelfs topeconomen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) beginnen er flink last van te krijgen. Die cognitieve dissonantie of het gezonde boerenverstand of misschien zelfs wel beiden lijken in Den Haag echter niet te bestaan.

Regelmatig geef ik presentaties namens Antaurus en bespreek ik onze visie als vermogensbeheerders op macro- en micro-economisch niveau. Als ik spreek over macro-economische ontwikkelingen haal ik daar altijd de fiscale multiplier bij.

Lage multiplier
De fiscale multiplier is de vermenigvuldiging waarmee rekening moet worden gehouden als de overheid gaat stimuleren of bezuinigen. Een fiscale multiplier van 0,5 (positief) maakt dat een bezuiniging van 5 miljard euro de nationale economie met 2,5 miljard euro laat krimpen.

In tijden van flinke bezuinigingen is een zo laag mogelijke multiplier het meest gunstig voor een economie. Ik vertel tijdens de presentatie het publiek dat de multiplier duidelijk boven de 1 ligt, terwijl veel van de nationale statistische bureaus – onder andere in Engeland – werken met 0,5.

Als ik dus een minister van Financiën weer eens versuft de wereld in zie kijken, nadat hij net weer een tegenvaller te verwerken heeft gekregen, denk ik: "Man, ben je het gezonde verstand onderweg verloren?"

Grotere ellende
Bezuinigen doet pijn en veel meer dan waar politici in aanvang rekening meehouden, vervolgens worden na tegenvallers weer nieuwe bezuinigingen ingezet, maar blijven politici met die veel te lage multiplier rekenen.

Bezuinigen is dus een opmaat voor nog grotere ellende die gaat volgen als die multiplier, zoals dat nu het geval is, duidelijk boven de 1 ligt. Dat de multiplier hoger is dan waar rekenmeesters rekening mee hielden, heeft volgens onderzoek te maken met moeizaam te verkrijgen particulier krediet.

Die multiplier wordt vervolgens nog hoger als centrale banken niet of weinig kunnen of willen stimuleren. Heel logisch, want als de consument heel eenvoudig aan krediet kan komen, maakt het hem minder uit of de overheid op de rem trapt of versnelt. hij kan toch wel aan het benodigde geld kan komen.

Onweer
Maar zoals ik eerder stelde, is de vermenigvuldiging van toepassing op bezuinigingen, maar dus ook op stimulans. Als ik deze week weer lees dat de tegenvallers met onze staatsfinanciën moeten worden opgevangen door verdere bezuinigingen en belastingverhoging begint het te onweren tussen mijn oren.

Ook het IMF begint een beetje gek te worden van die macro-economische onwetendheid van politici. De economische situatie die momenteel in Nederland gecreëerd wordt door politici gaat zorgwekkende vormen aannemen.

De aanpak van de recessie in 1929 leidde uiteindelijk tot een depressie omdat er toen ook bezuinigd werd in plaats van gestimuleerd. Meneer Keynes heeft er prachtige goed leesbare boeken over geschreven, maar het lijkt weinig geholpen te hebben.

Verkeerde beslissing
Het economisch anticyclisch besturen van een land is blijkbaar weer even ondenkbaar geworden als tachtig jaar geleden. Terwijl we dus weten dat stimuleren nodig is tijdens economische krimp, trappen onze politici juist op de rem nu we economische krimp meemaken.

Tot overmaat van ramp vindt het cyclische beleid ook nog eens plaats terwijl er met een te lage multiplier wordt gerekend. Het IMF publiceerde vorig jaar een studie waarin het stelde dat de fiscale multiplier veel groter was dan waar ook het IMF tot in 2012 rekening mee hield.

Griekse, Spaanse en Portugese politici moeten inmiddels in de gaten hebben gekregen dat die fiscale multiplier ergens tussen de 1 en 1,5 ligt in plaats van de vaak veronderstelde 0,5.

Macro-economische filter
Lawrence “Larry” Summers, die onder Clinton twee jaar diende als minister van Financiën, en tegenwoordig weer professor is op Harvard, schreef enkele jaren geleden al dat een hoger dan veronderstelde fiscale multiplier maakt dat bezuinigingen een economie kunnen verwoesten.

Niet alleen ik, maar elk mens en dus zelfs politici kunnen deze rapporten lezen, maar blijkbaar hebben beleidsbepalende figuren een macro-economisch filter op hun internetverbinding geplaatst.

De wetenschap van de hoge multiplier maakt dat Bernanke deze week nerveus sprak over aanstaande bezuinigingen en belastingverhogingen in de Verenigde Staten. Ik spreek al lange tijd over een stimulerende aanpak die vooral gewenst is op de Nederlandse huizenmarkt.

Gezond verstand
De regering leek twee weken geleden de indruk te wekken dat het begreep dat het de Nederlandse economie wel eens zou kunnen helpen als de starters weer een kans krijgen op de huizenmarkt. Om een doorstroming op gang te krijgen en de prijsdaling te stoppen, moeten starters op de huizenmarkt kunnen toeslaan.

Banken stellen nu het lastig te vinden om een hypotheek te ontwikkelen die voldoet aan de eisen van de regering. Het gevolg is, eerder bewezen door diverse onderzoekers, dat de fiscale multiplier weer verder oploopt!

Die banken moeten overigens nu maar eens ophouden met het domme jongetje uit te hangen. Tien jaar geleden slaagden banken er in om hypotheken, verstrekt aan volstrekt kansloze personen, te verpakken en om te toveren tot een AAA-product, waar de grootste pensioenfondsen ter wereld voor in de rij stonden.

Maar een hypotheek ontwikkelen met wat aangepaste voorwaarden lukt niet? Het wordt tijd dat we in Nederland het gezonde verstand gaan gebruiken. De Wizard van Brussel moet maar even terug in het hok.

Logische en verstandige acties moeten worden ondernomen in Nederland. Maak van een bedreiging een kans zou ik zo zeggen, beste politici. Maak gebruik van die hoge fiscale multiplier!


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ype Schaap

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Meer over Ype Schaap

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. feb '13 Niets aan de hand, ahum 5
  2. jan '13 Failliet Frankrijk 4
  3. jan '13 Bazel, Bazel, we hebben een oplossing 7

Gerelateerd

Reacties

51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 februari 2013 10:33
    Macro economie is hetzelfde als in een glazen bol kijken en dan hopen dat je denkbeeld uitkomt.

    Je multiplier bijvoorbeeld: klinkt leuk en doet zich voor alsof je de wereldeconomie begrijpt en omgezet hebt in een bruikbare wiskundige of statistische rekenregel.

    "De wetenschap van de hoge multiplier" Wetenschap? Mocht je willen dat het wetenschap is. Droom fijn verder...
  2. A_A 28 februari 2013 10:35
    Grappig dat iemand van een instelling die acteert om enkel winstmaximalisatie (ongeacht wat) te bereiken dmvhun beleggingen een minister aanspreekt op het niet gebruiken van een gezond verstand in een wiskundig model met een indicator en dus moet gaan rommelen met een multiplier?

    Dat dit soort mensen een podium krijgen, is soms onbegrijpelijk. Misschien dat Antaurus even 5 miljard wilt overboeken naar de Belastingdienst. Gezond verstand zegt namelijk dat iedereen evenredig steentje dient bij te dragen in crisistijden.
  3. MartijnN1932 28 februari 2013 10:37
    Ype,

    Ik mis 1 stukje in het geheel van je column, dat de Regering niet weet wat bezuinigingen inhoud, alles wordt nu gedraaid en in plaats van bezuinigen worden de lasten verzwaard. daar ligt het probleem, overheid moet bezuinigen == minder geld uitgeven daar kan niets verkeerds aan zijn.

    echter ze trachten meer geld binnen te halen door verzwaringen door te voeren welk als gevolg hebben dat de economie krimpt omdat de burger minder uit gaat geven..
  4. MartijnN1932 28 februari 2013 10:48
    quote:

    shutterspeed schreef op 28 februari 2013 10:43:

    Kwestie van vertrouwen. Mensen houden massaal hand op de knip. Spaartegoeden zijn nog nooit zo hoog geweest. Een fractie van de spaartegoeden zou de complete tekorten wegnemen voor de aankomende jaren.
    De schuld ligt dus zeker ook bij de consument zelf.
    Is niet alleen kwestie van vertrouwen, Spaartegoeden zijn zo hoog omdat mensen nu verplicht zijn en worden hun hypotheek af te lossen.

    modaal houdt op dit moment echt nagenoeg niets meer over door alle verzwaringen dus dat beetje dat ze nu hebben sparen ze om toch nog 1x op vakantie te kunnen. en dat geld wordt niet besteed in nederland.

    Werkeloosheid is op dit moment 6,5% dus zou jij je volledige spaargeld uitgeven als je nu alleen nog maar een halfjaar contract aangeboden krijgt. Nee.. ik vermoed van niet..
    je kan niet tegen een consument zeggen je moet meer vertrouwen hebben dus meer uitgeven.

    De regering moet een klimaat verzorgen waardoor de consument vertrouwen krijgt..! enige manier daarvoor is lastenverlichting en economie aanwakkeren

  5. [verwijderd] 28 februari 2013 11:09
    @ oldanwise, savoury, A_A
    lees eens want Martijn_AC_N zegt. reageer dan eens opnieuw op hetgeen Schaap zegt.

    Persoonlijk denk ik dat we nu veel dieper in de put zitten als we hadden hoeven zitten. We zijn ineens veel te streng en stapelen eis op eis en voorwaarde op voorwaarde. Daar kan zelfs een ijzersterke economie niet tegen.

    die factor klopt: hier de uitwerking:
    Als ik €100 salaris krijg gaat er 50% naar de regering als ik van de overige 50 nog eens koffie koop, betaal ik nog eens een 10tje aan BTW. van de resterende €40 gaat opnieuw 50% naar de belasting. Mijn salirs van €100 gaat dus voor €80 naar de overheid, voordat iemand anders er salaris van krijgt. Als de ogbelasting van mij €80 wil hebben, moet ik €160 krijgen.
    €160 op €100 is een factor 1,6. Klopt precies.

    en nog wat: voor mijn €100 heb nog voor €20 netto iemand aan het werk gezet in de horeca!
    die gaat het geld weer voor80% uitgeven enz.


    Het wordt tijd voor échte en moeilijke diskussies over bij voorbeeld de omvang van de gezondheidzorg, de inhoud van het awbz pakket enz enz. Bezuinigen houdt in: keuzes maken: Dit wél en dát niet.

  6. [verwijderd] 28 februari 2013 12:02
    Mijn boerenverstand zegt dat we juist in de problemen zitten doordat we teveel schuld hebben; een oplossing is dan ook om te zorgen dat die schulden afnemen. Dat kost even een tijd, wellicht 10 jaar, maar dan kunnen we verder zonder degenen na ons het probleem in de strot te duwen zoals de afgelopen 25 jaar is gedaan.
    Keynes en Professoren ten spijt, een economie werkt niet volgens een model. Als de stimulans ook een multiplier heeft, zoals Dhr. Schaap betoogt, waarom zijn we dan überhaupt in deze situatie terecht gekomen? Waarom gaat het dan niet heel goed in Griekenland en Japan? Schuld te over, maar groei is ver te zoeken.
  7. MartijnN1932 28 februari 2013 12:18
    @ Steak, te beantwoorden, In griekenland was meer dan 35% van de beroepsbevolking Ambtenaar, dus geen maak economie, geen enkele manier van daadwerkelijk geld creeren alleen maar bij lenen.

    Japan, heeft zich te diep in de schulden gestoken teveel verkeerd geinvesteerd, enige voordeel daar is dat de schuld van Japan voor 90% ongeveer in de handen van de Japanse Bevolking ligt. Elke japanner bezit meerde staatsobligaties..

    Maar de overheid heeft nooit serieus bezuinigd op haar eigen uitgaven.. alleen maar meer uitgegeven en bij geleend om gewoon Geld in de markt te gooien zonder strategische plannen
  8. deuk 28 februari 2013 12:27
    De multiplier is geen wetenschap en je hoeft er ook niet de wereld economie voor te begrijpen. Het is een factor die gebaseerd is op achteraf ervaringen en waarvan de omvang kan variëren al naar gelang de omstandigheden; omstandigheden die vooraf niet in alle facetten kunnen worden voorzien.
    In het verleden bleek al dat het creëren van geld niet één op één doorstroomt in de economie. Mensen gaven slechts een deel van het meerdere uit. Dit is ook thans het geval in de Amerikaanse economie. De stijging van het Bruto Nationaal Product houd geen gelijke tred met het geld wat er de laatste jaren ingepompt is.
    Omgekeerd hoeft dit echter niet het geval te zijn,in tegen deel overheidsbezuinigingen zouden wel eens tot grotere bezuinigingen kunnen leiden omdat het vertrouwen van de bevolking en daarmee de consumptie nog veel lager worden. Mijn boerenverstand zegt mij dat de multiplier in de omstandigheden waarin wij verkeren geen 0,5 kan zijn maar eerder 1 of hoger. Achteraf kunnen we dit vast stellen.
  9. geitenbreier 28 februari 2013 12:39
    De samenleving is lang niet zo maakbaar als veel politici hopen dat hij is. De multiplier zal boven de 1 liggen voor projecten waarbij de geldstromen snel weer in de staatskas terecht komen en waarvan het resultaat economische activiteit stimuleerd. Denk bijvoorbeeld aan het verbreden van de snelwegen, de bedrijven en arbeidskrachten die daaraan werken betalen een groot deel direct terug aan de staat als belasting en geven dat geld vervolgens weer uit bij binnenlandse winkels e.d. Als die extra rijbanen er eenmaal liggen neemt de economische schade ten gevolge van files verder af en komt er daardoor ook weer meer geld binnen bij de staat.

    Een voorbeeld van stimulering die niet veel zin heeft en een multiplier van veel minder dan 1 heeft is het geven van extra geld aan de hogere middenklasse. Deze kopen hier een nieuwe Audi A6 voor en 60% van het geld belandt in de Duitse economie. In mindere mate geldt hetzelfde voor bijstandsuitkeringen verhogen, ook deze mensen zullen daar Chinese producten voor kopen of nemen een extra stukje vlees van de Duitse Aldi mee naar huis.

    Wat dat betreft doen de bezuinigingen van de overheid het dus juist goed, we zien ons handelsoverschot flink oplopen de laatste jaren en dat is een teken dat eerdere uitgaven behoorlijk weglekten naar het buitenland. Ik schat dus in dat de multiplier wel degelijk beneden de 1 lag. Aannemen dat dit boven de 1 ligt en verwijzen naar Keynes betekent, met alle respect, dat er volgens zeer oude ideeen naar de economie wordt gekeken. Keynes is van de jaren 1930 en gaf zelf vlak voor zijn dood in 1946 al aan dat de overheden te ver gingen met het omarmen van zijn stimuleringsprincipes. In de jaren 1950-1980 zijn er nieuwe en betere theorieen ontwikkeld door bekende economen als Friedman, Hayek en Sowell. Deze zijn dankbaar toegepast door vooral Thatcher en Reagan met groot succes. Keynes wordt echter nog steeds vaak misbruikt door politici om te verantwoorden dat veel geld uitgeven zonder de belastingen te verhogen juist goed is. En wat is electoraal nu interessanter dan cadeautjes weggeven waar je niet voor hoeft te betalen?

    Echter hiermee zijn we er zeker nog niet, ik begon het verhaal dat de samenleving veel minder maakbaar is dan politici hopen. Zo zijn de huizenprijzen het afgelopen jaar met bijna 10% gedaald. Waar we in de jaren voorafgaand aan deze crisis consumenten hadden die de overwaarde van hun huis cashten en dat gingen uitgeven, gebeurt nu het tegenovergestelde. Mensen die nu verhuizen (ja het zijn er weinig) moeten juist extra geld bijleggen om de restschuld terug te betalen.

    Eigenlijk is de situatie nu goed vergelijkbaar met die van de jaren 30. Toen was het monetaire beleid desastreus voor de geldhoeveelheid in de economie (zie www.youtube.com/watch?list=PLFBD2B031... voor een goede uitleg). Dat zorgde voor forse krimp in de economie. Nu is de hoeveelheid beschikbaar geld op een ander niveau afgeknepen: de huizenprijzen. Centrale banken pompen welliswaar geld in de economie door staatsobligaties op te kopen, maar dit geld komt amper bij de consument terecht, banken verstrekken minder leningen en hypotheken en gebruiken het geld om weg te zetten in "veilige" staatsobligaties. Gevolg, de economie blijft stagneren, terwijl staatobligaties enorm duur worden (en rentes dus laag)
  10. [verwijderd] 28 februari 2013 13:06
    Er zijn nu zoveel data beschikbaar, Nederland zelf, Griekenland etc., dat men de modellen toch moet kunnen verfijnen. Blijkbaar gebeurt dat niet. Met alle gegevens voorhanden moet er toch meer zekerheid kunnen komen in de mulipliers van de diverse landen. Waarom gebeurt dat niet? Wellicht een erkenning dat het IMF al decennia fout zit met hun 'hulpprogramma's?'

    De euro is ook zo'n cognitieve dissonantie. De term komt uit de marketing en wil niets anders zeggen, dat een verkeerde aankoop met hand en tand verdedigd wordt dat het toch een goede aankoop was. Daar kan men heel ver in gaan. Politici hebben heel, heel veel moeite om toe te geven dat de introductie met teveel en te snel gebeurd is. Het rare hiervan is, dat foutieve beslissingen van een voorganger, die daar niet meer verantwoordelijk voor is, recht gezet wordt door de opvolgende minister en we gaan over tot de orde van de dag. M.b.t. de euro gebeurt dat niet. Voorgaande beslissers worden beschermd door hun opvolgers, terwijl het terugdraaien van de fouten van voorgangers toch zo eenvoudig is: 'niet mijn schuld, maar ik ga er wat aan doen'. Partijdiscipline zal daar wellicht veel mee te maken hebben? Anders is dit niet te verklaren. Wellicht speelt mee dat een meisje met een havo-diploma en zuster in een ziekenhuis is geweest staatssecretaris of minister kan worden, omdat zij zo goed in de partij past, onafhankeijk van verdere kwaliteiten.

    Zou graag eens een psycholoog de cognitieve dissonantie van politici m.b.t. euro onderzocht willen hebbn.
  11. sjeetje 28 februari 2013 13:07
    Het probleem van politici die nu Keynes prediken, dezelfde politici zijn die in goede tijden de uitgaven de pan uit laten rijzen (dus Keynes totaal negeren).
    Grofweg komt het hier op neer:
    Links: in slechte tijden Keynes en in goede tijden anti-Keynes
    Rechts: in slechte tijden anti-Keynes en in goede tijden Keynes
    Gevolg: er wordt altijd teveel geld uitgegeven...
51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links