Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Behoud uw vermogen

In Realiteit is somber schreef ik al dat onze economische realiteit erg somber is. Oplopende werkloosheid, dalende huizenprijzen, krimpende kredietverlening en groeiende bezuinigingen zijn aan de orde van de dag in geheel Europa.

Ondanks deze negatieve ontwikkelingen herstelden de aandelenmarkten zich opwaarts gedurende de afgelopen maanden. Met name door de belofte van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank om er alles aan te doen om de euro te redden.

Tot afgelopen zondag was dit nog enigszins geloofwaardig aangezien alle landen achter dit beleid stonden. Maar Draghi krijgt weer te maken met zijn landgenoot Silvio Berlusconi. Zoals we allemaal wel hebben gelezen wordt Italië de komende maanden politiek onbestuurbaar.

Geen hulp
Dat dit zorgwekkend is, bleek gisteren wel uit de koersontwikkeling op de aandelenmarkten. Dat dit nog veel zorgwekkender gaat worden is nog niet doorgedrongen tot de financiële markten. De rentes op langlopend Italiaans staatspapier zijn weer stijgende door deze impasse.

En hoe onzekerder de situatie wordt hoe verder deze Italiaanse rente zal oplopen. Het grote probleem dat ik hier naar voren zie komen is dat de Trojka geen helpende hand meer kan bieden als de situatie uit de hand loopt.

Immers, de Italianen hebben dan gekozen voor een anti-eurobeleid en moeten dan zelf met oplossingen komen. Deze tegenstrijdige ontwikkeling kan veel turbulentie veroorzaken op de financiële markten wereldwijd. Zelfs Draghi kan dan op korte termijn geen oplossing aandragen.

Depressie
De sombere economische ontwikkelingen worden dan verder versneld en een depressie in Europa is dan realistisch. Als belegger is het vanuit deze optiek raadzaam om risicovolle aandelenbeleggingen te beperken en te kiezen voor risico-averse obligatiebeleggingen.

Het klinkt misschien niet ambitieus, maar vermogensbehoud is soms prioriteit nummer één.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 februari 2013 09:27
    Het was mij ook al opgevallen dat de berichtgeving van Richard altijd negatief is. September vorig jaar en toen bleek dat ook vals alarm. Prima natuurlijk, maar hij is vaak net te laat. Gevolg geven aan die berichtgeving op zo'n moment kost je veel geld. Is mij ook al eens overkomen. Nu blijkt wederom dat je beter even had kunnen afwachten. Op den duur gaat ie natuurlijk gelijk krijgen, want de pessimisten hebben altijd gelijk. Toch?
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links