Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

S&P op markant punt

Volgende maand is het dertien jaar geleden dat de internetzeepbel barstte en de S&P 500-index een belangrijke koerstop bereikte. Op 24 maart 2000 werd een slotnotering opgemaakt op 1527,46, na een intradayrecordniveau op 1553,11. Dit recordniveau werd pas in juli 2007 opnieuw bereikt.

Echter, daarna daalde de S&P 500 met 7% om daarna een nieuwe recordpoging te ondernemen in oktober 2007. De uitbraakpoging mislukte en de S&P 500 startte een bearmarkt vergelijkbaar met de aanvang van de bearmarkt in 2000. Alle opgebouwde winst vanaf het dieptepunt in maart 2003 ging verloren.


Klik op de grafiek voor een grotere versie

Afgelopen dinsdag bereikte de S&P 500 index een slotnotering op 1530,94. Is een herhaling van de vorige twee bearmarkten nu weer mogelijk? Ja, het argument hiervoor is dat een dubbele weerstand meer problemen geeft om te overwinnen dan een enkele weerstrand.

Markant draaipunt
Nog belangrijker is dat vrijwel alle groei- en vervalprocessen in de natuur volgens wiskundige ratio’s verloopt, waarvan de gulden snede de meest bekende is. De opeenvolgende Fibonacci-getallen 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, et cetera die hierbij van invloed zijn, leveren bij deling de bekende Fibonacci-ratio’s op, zoals 23,6%, 38,2%, 50% en 61,8%.

Nu het dertien jaar geleden is dat een belangrijke koerstop in de S&P 500 werd gezet en de beursindex momenteel weer 100% van de opgelopen koersschade heeft hersteld, valt in de koersgrafiek vanaf 2007 een opvallend symmetrie op. In 2010 werd na 34 maanden een top gezet, nadat 61,8% van de koersdaling was hersteld.

De correctie die hierop volgde eindigde ook op een 61,8%-Fibonacci-niveau. De stijging vanaf het dieptepunt in maart 2009 op 666,79 naar de genoemde top in 2010 op 1219,80 bedroeg 553,01 indexpunten. De stijging vanaf de correctiebodem in 2010 bedraagt bij een indexstand op 1563,92 evenveel. Op 9 oktober 2007 werd een hoogste slotnotering bereikt op 1565,15. 

De koerstoppen en -bodems die hierna zijn gevestigd voldoen allemaal aan de universele wiskundige eigenschappen die zo kenmerkend zijn voor groei (actie) en verval (reactie). Wie de koersgrafiek vanaf 2007 nu goed bestudeert, begrijpt wellicht beter dat mogelijk een markant draaipunt in de S&P 500 index nabij is.

 


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. johjoh 23 februari 2013 13:40
    De FED kent die fibonacci-ratio's natuurlijk ook
    Ze moeten toch een keer minderen met het opkopen van obligaties, ze vonden
    deze stand van de S&P wel een mooi moment om dit voornemen openbaar te maken
    om zo de natuur een handje te helpen

    Als de daling komt ( en een daling komt er sowieso) is het natuurlijk de schuld van Technisch Analisten
    die de natuur manipuleren :)
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links