Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oorlog om de euro

Vond u vandaag dat kaartje zonder afzender in de bus? Staat er een bloemetje bij u thuis waarvan u geen idee heeft van wie het afkomstig is? Leuk toch! U heeft kennelijk een heimelijke aanbidder. Het is allemaal onschuldig, want het is Valentijnsdag. Eens per jaar mogen we ervan dromen aanbeden te worden door een grote schare fans. Maar het is niet altijd leuk om populair te zijn. Neem de euro.

Tot voor kort verguisd door bijna de gehele wereldgemeenschap. De Europese munt was het muurbloempje van de valutamarkten. Maar zie, hoe snel de zaken kunnen keren. Hoewel nog regelmatig ach en wee over de EU wordt geklaagd, is het voor de euro bijna elke dag Valentijnsdag. Kennelijk is er een grote groep beleggers die tegen de heersende opinie in, stiekem onze munt opkoopt.

Alle aandacht voor de euro wordt niet door een ieder gewaardeerd. Integendeel, de zorgen groeien met de dag. De populariteit van de euro heeft een negatief effect op de concurrentiepositie van ons continent. Europese producten worden duurder en dat schaadt de export. Het is dan ook niet uit liefde dat onze munt zo sterk is. De euro is slachtoffer van de wereldvalutaoorlog. Dat is een hele rare oorlog. De winnaar is de valuta die als zwakste uit de strijd komt.

Financiële veldslag
Vanuit hun financiële bunkers beschieten centrale banken elkaar met ultraruim monetair beleid. Niet aflatende salvo's uit de inmiddels botte rentewapens zetten de munten onder druk. Aanvankelijk verliep de oorlog voor de Amerikanen weinig succesvol. De dollar werd de afgelopen jaren almaar sterker ten opzichte van de euro. Dat kwam door ons succesvolle geheime wapen: de Europese schuldencrisis. Nu deze wat lijkt te matigen is de euro echter de financiële veldslag aan het verliezen.

Opkoopprogramma's in Amerika en de vaste Japanse wil door een veelheid aan maatregelen de yen in waarde omlaag te brengen, maken de euro duurder en duurder. Een valutaoorlog is op korte termijn niet prettig. Zeker niet voor de munt die het moet afleggen ten opzichte van de "vijandelijke" valuta. De concurrentiepositie wordt zwakker voor een land of gebied dat te maken krijgt met een kunstmatig hoge waardering van zijn munt.

Voor de eurosceptici is dit misschien wel een mooi moment om, naast de bestaande nadelen, ook de voordelen van onze eenheidsmunt te zien. Want voor de introductie van de euro werd ons continent decennia lang geteisterd door een onderling devaluatiegevecht.Deze permanente burgervalutaoorlog leidde ertoe dat met name de zuidelijke Europese landen hun problemen voortdurend afwentelden op de sterkere naties. Natuurlijk is dat nu, via de schuldencrisis, in een andere vorm weer gebeurd. Met één verschil, de gezamenlijke munt dwingt de zwakke landen nu tot hervormingsbeleid dat nooit tot stand zou zijn gekomen in een gefragmenteerd valutagebied.

Geen voordeel
Daarmee kom ik op het tweede aspect van de valutaoorlog. De vraag is of de EU moet meegaan in de poging de eigen munt onderuit te halen. Ik denk het niet. Op lange termijn valt er geen voordeel te behalen met het verzwakken van de eigen munt. Althans, als het economische beleid maar gericht is op de realiteit van een sterker wordende valuta. Het beste voorbeeld is Duitland. Het land was, met zijn D-mark, voortdurend slachtoffer en verliezer in de Europese valutaoorlog. Maar het land is er niet slechter van geworden. Integendeel, het behoorde en behoort tot de sterkste economie in Europa.

Het goede antwoord op de valutaoorlog, maar ook op de Europese schuldencrisis, is een voortdurende hervorming van maatschappij en economie. Een goed georganiseerde overheid en een efficiënt bedrijfsleven vormen de basis van welvaart en welzijn. Markten moeten zoveel mogelijk hun werk kunnen doen, met de overheid als corrigerende en toezichthoudende factor waar nodig. Amerikanen kunnen naar mijn idee veel beter leven met valutastrijd en een lage waardering van hun munt.

De flexibiliteit en hervormingsgezindheid zit de Amerikaan namelijk in de genen, onafhankelijk van de waarde van de munt. In Europa is dat anders. Voor aanpassingen aan de nieuwe realiteit, en het snel inspelen op veranderingen, heeft de Europeaan wat minder talent. Een sterke munt kan ons in dat proces zeker helpen, hoewel op korte termijn de nadelen evident zijn. Een oorlog is altijd desastreus, zeker voor de partij die een nederlaag lijdt. Maar dit keer hoeven we niet te treuren als de euro de verliezende winnaar is.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 februari 2013 11:05
    "Voor de eurosceptici is dit misschien wel een mooi moment om, naast de bestaande nadelen, ook de voordelen van onze eenheidsmunt te zien. Want voor de introductie van de euro werd ons continent decennia lang geteisterd door een onderling devaluatiegevecht."

    Aanhangers van Ayn Rand en de factie Elsloo: Schieten maar!

  2. pcrs7 14 februari 2013 13:11
    devalutatie betekent in feite gewoon een loonsveraging.
    de koopkracht van je loon is aantal munteeheden x koopkracht munteenheid
    internationaal kun je de competitie aangaan met loonsverlaging of devaluatie.
    de loonsverlaging wordt door allerlei wetten door onze heerschers voorkomen, zodat devaluatie overblijft. Daar profiteren ze zelf direc tvan omdat het nieuwe geld door de heerschers wordt uitgegeven.
    In feite valse munten ze er geld bij met het gestelde argument dat ze de economie willen stimuleren en de werkeloosheid willen terugdringen, maar dat slaat net zo als een tang op een varken als een valsemunter die in een kelder euros staat te drukken met het argument dat hij het doet om de lokale economie te stimuleren.
    politici zijn valsemunters, rovers en afpersers, maar ze hebben een hoop academici en media in dienst om de onderdaan wijs te maken dat als zij geld drukken, dit wat anders is dan wanneer een onderdaan het doet en wanneer zij onder bedreiging van geweld 52% van de vruchten van iemands arbeid afnemen, dat het niet hetzelfde is als dat de maffia dat doet. Als zij mensen vermoorden heet het oorlog en s het wat anders dan wanneer straatbendes dat doen.
    Overheid de moraliteit op zijn kop voor een kleine elite.
    Het zijn dieven en moordenaars met superieure leugens, die de onderdaan iig beweert te geloven en braaf herhaalt in allerlei opinie stukjes.
  3. [verwijderd] 14 februari 2013 15:37
    Er zijn slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende, niet de crisis inpratende oneliner “Marcel Tak for president” latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving in het deskundige, evenmin als de deskundige, niet de crisis inpratende artikelen op bijvoorbeeld

    www.managementsite.nl/33996/globalisa...

    www.managementsite.nl/24276/globalisa...

    www.managementsite.nl/26771/globalisa...

    www.iex.nl/Column/94626/Valutawereldo...

    geen Franse woorden te vinden, dit ondanks een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises en de doorsnee dagen van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een muntunie zonder politieke afspraken, voor welke mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand met de beste wil van de wereld geen schuldige met het vingertje kan worden aangewezen, laat staan een zondebok die in naam van de vrijheid uit de met artikel 1 van de grondwet van de vooralsnog aan de Noordzee en niet in de woestijn gelegen souverein bij deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “souvereine” lidstaat Nederland

    - het ooit in de wereld om zijn zuinigheid, tolerantie, handelsgeest en godsdienstvrijheid bekend staande land maar nu helaas als het land met de hoogste (hypotheek) schulden per inwoner van de wereld, dus hoger dan een gemiddelde inwoner van de “souvereine” lidstaat Griekenland of inwoner van het veerkrachtige Amerika van het bij vriend en vijand bekend staande land van The American Dream, en mogelijk tevens het vooralsnog aan de Noordzee en niet in de woestijn

    - waar men uiteraard alle tijd heeft om de aandacht te richten op bijvoorbeeld zorgvuldige

    - dus niet zo maar vanachter een computerscherm alles en iedereen verontwaardigd verongelijkt verketterend wat roepende –

    Talmoed-,Bijbel-, Koran- en hoofddoekjesstudies en eventueel als er tijd over is voor zorgvuldige Midden-, Oost-, Zuid en West Europastudies en eventueel als er tijd over is voor zorgvuldige studies over het hoofdkantoor in Brussel, en eventueel als er tijd over is voor zorgvuldige studies over de hoofdkantoren in Berlijn en Washington –

    gelegen land met het hoogste aantal verontwaardigd verongelijkt alles en iedereen met het vingertje in met artikel 1 van de grondwet

    www.art1.nl/artikel/1198-artikel_1_va...

    - in welk eerste artikel van de grondwet dus duidelijk zonder een woord Frans is bepaald dat discrimineren als een van de meest fundamentele beginselen van de rechtsorde van de "souvereine" lidstaat Nederland niet is toegestaan, zodat permanent verongelijkt verontwaardigd alles en iedereen in naam van de vrijheid verketterende oneliners dit eerste artikel met voeten treden en een kamermeerderheid om dit in naam van de vrijheid wel toe te staan in de eerstvolgende 3.000 jaar in de “souvereine” lidstaat Nederland niet te vinden zal zijn-

    strijdige “scorende” zondebokken oneliners verketterende inwoners -

    dat vroeg of laat aan de voorwaarden van Brussel moet voldoen, strijdige zondebokkenhemel is gevallen.

    @pcrs7 Wat ik slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende, niet de crisis inpratende oneliner “Marcel Tak for president” latende kennisgeving ervan begrijp is dat een gemiddelde inwoner van een land met een grote schuldenberg de grote schuldenberg door een gecontroleerde inflatie, dus niet door het met een hyperinflatie totaal uit de hand te laten lopen, op termijn door een voor een doorsnee economie gezond te noemen inflatie ziet verdampen, wat op termijn voor een doorsnee inwoner van een doorsnee land met een doorsnee grote schuldenberg op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis met de mogelijke consequentie van een vrije val van de Euro van dien, waardoor bijvoorbeeld de opkomende BRIC-landen de mogelijkheid op een presenteerblaadje wordt aangeboden om alle los en vast zittende spulletjes in de Eurozone voor een bodemprijs op te kopen, zoals bovengenoemde ijsvrije havens die voor Rusland van groot belang zijn, omdat Rusland geen ijsvrije havens heeft, op het 1e t/m 7e gezicht niet verkeerd hoeft te zijn, want wie wil als doorsnee inwoner van een doorsnee land met een doorsnee grote schuldenberg graag in een doorsnee rij van een doorsnee gaarkeuken staan.
  4. [verwijderd] 14 februari 2013 15:50
    quote:

    pcrs7 schreef op 14 februari 2013 13:11:

    devalutatie betekent in feite gewoon een loonsveraging.
    de koopkracht van je loon is aantal munteeheden x koopkracht munteenheid
    internationaal kun je de competitie aangaan met loonsverlaging of devaluatie.
    de loonsverlaging wordt door allerlei wetten door onze heerschers voorkomen, zodat devaluatie overblijft. Daar profiteren ze zelf direc tvan omdat het nieuwe geld door de heerschers wordt uitgegeven.
    In feite valse munten ze er geld bij met het gestelde argument dat ze de economie willen stimuleren en de werkeloosheid willen terugdringen, maar dat slaat net zo als een tang op een varken als een valsemunter die in een kelder euros staat te drukken met het argument dat hij het doet om de lokale economie te stimuleren.
    politici zijn valsemunters, rovers en afpersers, maar ze hebben een hoop academici en media in dienst om de onderdaan wijs te maken dat als zij geld drukken, dit wat anders is dan wanneer een onderdaan het doet en wanneer zij onder bedreiging van geweld 52% van de vruchten van iemands arbeid afnemen, dat het niet hetzelfde is als dat de maffia dat doet. Als zij mensen vermoorden heet het oorlog en s het wat anders dan wanneer straatbendes dat doen.
    Overheid de moraliteit op zijn kop voor een kleine elite.
    Het zijn dieven en moordenaars met superieure leugens, die de onderdaan iig beweert te geloven en braaf herhaalt in allerlei opinie stukjes.
    Eindelijk een medestrijder gevonden. Aanbevolen!
  5. [verwijderd] 14 februari 2013 15:52
    quote:

    Theo Benschop schreef op 14 februari 2013 15:37:

    Er zijn slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende, niet de crisis inpratende oneliner “Marcel Tak for president” latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving in het deskundige, evenmin als de deskundige, niet de crisis inpratende artikelen op bijvoorbeeld

    www.managementsite.nl/33996/globalisa...

    www.managementsite.nl/24276/globalisa...

    www.managementsite.nl/26771/globalisa...

    www.iex.nl/Column/94626/Valutawereldo...

    geen Franse woorden te vinden, dit ondanks een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises en de doorsnee dagen van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een muntunie zonder politieke afspraken, voor welke mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand met de beste wil van de wereld geen schuldige met het vingertje kan worden aangewezen, laat staan een zondebok die in naam van de vrijheid uit de met artikel 1 van de grondwet van de vooralsnog aan de Noordzee en niet in de woestijn gelegen souverein bij deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “souvereine” lidstaat Nederland

    - het ooit in de wereld om zijn zuinigheid, tolerantie, handelsgeest en godsdienstvrijheid bekend staande land maar nu helaas als het land met de hoogste (hypotheek) schulden per inwoner van de wereld, dus hoger dan een gemiddelde inwoner van de “souvereine” lidstaat Griekenland of inwoner van het veerkrachtige Amerika van het bij vriend en vijand bekend staande land van The American Dream, en mogelijk tevens het vooralsnog aan de Noordzee en niet in de woestijn

    - waar men uiteraard alle tijd heeft om de aandacht te richten op bijvoorbeeld zorgvuldige

    - dus niet zo maar vanachter een computerscherm alles en iedereen verontwaardigd verongelijkt verketterend wat roepende –

    Talmoed-,Bijbel-, Koran- en hoofddoekjesstudies en eventueel als er tijd over is voor zorgvuldige Midden-, Oost-, Zuid en West Europastudies en eventueel als er tijd over is voor zorgvuldige studies over het hoofdkantoor in Brussel, en eventueel als er tijd over is voor zorgvuldige studies over de hoofdkantoren in Berlijn en Washington –

    gelegen land met het hoogste aantal verontwaardigd verongelijkt alles en iedereen met het vingertje in met artikel 1 van de grondwet

    www.art1.nl/artikel/1198-artikel_1_va...

    - in welk eerste artikel van de grondwet dus duidelijk zonder een woord Frans is bepaald dat discrimineren als een van de meest fundamentele beginselen van de rechtsorde van de "souvereine" lidstaat Nederland niet is toegestaan, zodat permanent verongelijkt verontwaardigd alles en iedereen in naam van de vrijheid verketterende oneliners dit eerste artikel met voeten treden en een kamermeerderheid om dit in naam van de vrijheid wel toe te staan in de eerstvolgende 3.000 jaar in de “souvereine” lidstaat Nederland niet te vinden zal zijn-

    strijdige “scorende” zondebokken oneliners verketterende inwoners -

    dat vroeg of laat aan de voorwaarden van Brussel moet voldoen, strijdige zondebokkenhemel is gevallen.

    @pcrs7 Wat ik slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende, niet de crisis inpratende oneliner “Marcel Tak for president” latende kennisgeving ervan begrijp is dat een gemiddelde inwoner van een land met een grote schuldenberg de grote schuldenberg door een gecontroleerde inflatie, dus niet door het met een hyperinflatie totaal uit de hand te laten lopen, op termijn door een voor een doorsnee economie gezond te noemen inflatie ziet verdampen, wat op termijn voor een doorsnee inwoner van een doorsnee land met een doorsnee grote schuldenberg op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis met de mogelijke consequentie van een vrije val van de Euro van dien, waardoor bijvoorbeeld de opkomende BRIC-landen de mogelijkheid op een presenteerblaadje wordt aangeboden om alle los en vast zittende spulletjes in de Eurozone voor een bodemprijs op te kopen, zoals bovengenoemde ijsvrije havens die voor Rusland van groot belang zijn, omdat Rusland geen ijsvrije havens heeft, op het 1e t/m 7e gezicht niet verkeerd hoeft te zijn, want wie wil als doorsnee inwoner van een doorsnee land met een doorsnee grote schuldenberg graag in een doorsnee rij van een doorsnee gaarkeuken staan.

    punt

    Ik heb een poging gedaan om het te lezen maar door het ontbreken van leestekens ben ik maar gestopt.
  6. [verwijderd] 14 februari 2013 16:05
    @debo Slechts ter duurzaam het bij de wèl scorende, niet de crisis inpratende oneliner "Marcel Tak for president" latende kennisgeving:

    m.i. is in de "souvereine" lidstaat Nederland een komma een leesteken en is bovendien in "Marcel Tak for president" geen enkel Frans woord te vinden waardoor iemand zich zou moeten afvragen wat staat er nu eigenlijk, helaas wel het woord "for", dat in het Nederlands van de vooralsnog aan de Noordzee en niet in de woestijn gelegen "souvereine" lidstaat Nederland dat vroeg of laat aan de voorwaarden van Brussel zal moeten voldoen,

    en waarin het dus UITERAARD niet de bedoeling is dat iedereen het eerste artikel van de grondwet

    www.art1.nl/artikel/1198-artikel_1_va...

    waarin dus duidelijk zonder een woord Frans is bepaald dat discrimineren als een van de meest fundamentele beginselen van de rechtsorde van de "souvereine" lidstaat Nederland niet is toegestaan permanent verongelijkt verontwaardigd alles en iedereen in naam van de vrijheid verketterend met voeten te treden,

    “voor” betekent, maar welk “for” dus afkomstig is van het Engels van de "souvereine" lidstaat Engeland, die, zoals in de hele Eurozone van noord tot zuid en van oost naar west met de kennis van nu maar dan ook geheel terecht, niets moest hebben van een muntunie zonder politieke afspraken, dus een andere lidstaat dan de "souvereine" lidstaat Nederland, waar men bijvoorbeeld een andere taal spreekt dan in de "souvereine" lidstaat Nederland en waar de Engelse mensen bijvoorbeeld een andere geschiedenis hebben dan de Nederlandse mensen in de "souvereine" lidstaat Nederland.
  7. [verwijderd] 14 februari 2013 16:27
    @debo Er staat u in de "souvereine" lidstaat Nederland niets in de weg om met uw medestrijder pcrs7 een politieke partij op te richten die het op een gegeven moment in een aaneenschakeling van crises die de suffering people in de Eurozone teisteren op de een of andere manier die niemand tot dusver in de geschiedenis van de mensheid begrijpt voor elkaar krijgt om de overheid het monopolie op geweld af te nemen, met de voor- en nadelen van dien, zoals het in de geschiedenis van de mensheid bekende wild west lynchpraktijken bij "het volk" en het overgeleverd zijn aan wild west Enron-toestanden van dien.
  8. [verwijderd] 14 februari 2013 17:04
    @Groenvoer Een mogelijkheid zou ook kunnen zijn dat de mensen in de vooralsnog aan de Noordzee en niet in de woestijn gelegen "souvereine" lidstaat Nederland bezig zijn met zorgvuldige

    - dus niet permanent verongelijkt verontwaardigd in een vanuit een met artikel 1 van de grondwet van Nederland strijdige zondebokkenhemel gevallen oneliner vanachter een computer maar wat “scorend” roepende -

    Talmoed-,Bijbel-, Koran- en hoofddoekjesstudies en diverse andere zorgvuldige studies die op met het vingertje aan te wijzen alles en iedereen verketterend zondebokkengebied niet met artikel 1 van de grondwet van Nederland strijdig zijn.
  9. [verwijderd] 15 februari 2013 14:00
    quote:

    Theo Benschop schreef op 14 februari 2013 17:04:

    @Groenvoer Een mogelijkheid zou ook kunnen zijn dat de mensen in de vooralsnog aan de Noordzee en niet in de woestijn gelegen "souvereine" lidstaat Nederland bezig zijn met zorgvuldige

    - dus niet permanent verongelijkt verontwaardigd in een vanuit een met artikel 1 van de grondwet van Nederland strijdige zondebokkenhemel gevallen oneliner vanachter een computer maar wat “scorend” roepende -

    Talmoed-,Bijbel-, Koran- en hoofddoekjesstudies en diverse andere zorgvuldige studies die op met het vingertje aan te wijzen alles en iedereen verketterend zondebokkengebied niet met artikel 1 van de grondwet van Nederland strijdig zijn.

    Dat zou heel goed kunnen Theo. Wellicht is het een fenomeen dat in de psychologie te boek staat als 'projectie', maar ik houd het erop dat de mensen murw zijn.
  10. [verwijderd] 15 februari 2013 15:00
    @Groenvoer Ik heb slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende, niet de crisis inpratende oneliner "Marcel Tak for president` latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettig weekend toewensende kennisgeving op de zoekmachine “Google” de betekenissen van “projectie” en “murw” opgezocht, en kwam hierna tevens terecht op

    nl.wikipedia.org/wiki/Ressentiment

    wat t.a.v. een permanent verontwaardigde verongelijktheid van een partij in naam van de vrijheid ook heel goed zou kunnen.

    Ik denk dat het overzichtelijk een kwestie is van artikel 1 van de Grondwet, waarin duidelijk is bepaald dat discrimineren in Nederland niet is toegestaan.

    M.i. is het dan ook in het Central Park in New York goed en overzichtelijk geregeld: daar staan velen op een zeepkist alles en iedereen verketterend hel en verdoemenis over van alles en nog wat te preken, waar velen van denken dat moet je vooral op een zeepkist blijven doen, maar ik hoef dit niet zonodig in de krant of op het internet te lezen, laat staan op de tv te zien. Vandaar dat ik het een zeer goed initiatief van de gemeente Amsterdam vind om het woord “allochtoon” niet meer te gebruiken, en er ook geen ander woord voor in de plaats te laten komen. Zoals dit ook het geval is in Amerika, waar iedereen gewoon zonder enig gedoe van enige (zondebok)partij Amerikaan is, en waar iedereen, bijvoorbeeld geëmigreerde Nederlanders, trots op hun afkomst (zouden) kunnen zijn.

    Tevens wil ik langs deze weg wijzen op een ander goed initiatief dat ik onlangs in een “kwaliteitskrant” las:

    nrc 27.11.12

    ik@nrc.nl

    Controleur

    Tram 4 in Rotterdam. Vlak voor een tunneltje roept de bestuurder het volgende om: “Iedereen die geen geldig vervoersbewijs heeft, kan beter uitstappen, want in het tunneltje staan allemaal controleurs.”
    Een aantal mensen stapt blij uit en roept woorden van dank naar de bestuurder.
    De tram rijdt verder, door het tunneltje. Er blijkt geen enkele controleur te staan en de bestuurder roept om: “Zo, die zwartrijders zijn we kwijt.”
    Afke van der Velden
  11. [verwijderd] 21 februari 2013 13:19
    @Rosser Ik stel en constateer slechts dat het interessante artikel, dat uiteraard het tegenovergestelde van bijvoorbeeld toestanden in Zimbabme beoogd, in dit duidelijke kader afsluit met de volgende geciteerde zin "Maar dit keer hoeven we niet te treuren als de euro de verliezende winnaar is."
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links